Пентагон закупить NASAMS для України на $182 млн

Пентагон закупить NASAMS для України на $182 млн

Пентагон закупить NASAMS для України на $182 млн
. Зенітно-ракетний комплекс NASAMS, фото: офіційний сайт корпорації Kongsberg

Міністерство оборони США уклало контракт на 182 млн дол. з компанією Raytheon Missiles & Defense для виготовлення зенітно-ракетних комплексів NASAMSNASAMS — це норвезька зенітно-ракетна система з американським радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери і крилаті ракети, наприклад, "Іскандер" або "Точка-У". При цьому NASAMS здатна вражати цілі на відстані 160 км.Саме ЗРК NASAMS використовуються в США для захисту стратегічно важливого повітряного простору навколо Білого дому та Капітолію в столиці Вашингтоні., які будуть передані Україні.

Про це повідомляється на сайтах Пентагону та Raytheon.

Зазначається, що системи будуть надані Україні у відповідь на потребу країни у захисті від загроз із повітря.

Як повідомили у Міноборони США, орієнтована дата завершення робіт – 23 серпня 2024 року.

"Україна приєднається до десятка інших країн у світу, які покладаються на NASAMS, щоб захиститися від різноманітних загроз, включно з крилатими ракетами, літаками та безпілотними системами", – заявили в компанії Raytheon.

24 серпня Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки, на суму близько трьох мільярдів доларів, в рамках ініціативи сприяння безпеці України. Пакет допомог включає, зокрема шість додаткових вдосконалених ракетних комплексів класу "Земля-повітря" (NASAMS) з додатковими боєприпасами для них.

Що відомо

  • Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.
  • 9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 185. Текстовий онлайн

На початок