Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
. Фото: Getty Images

11 липня — 138 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Армія РФ продовжує хаотичні обстріли українських населених пунктів. Напередодні росіяни завдали ракетних ударів по місту Часів Яр на Донеччині, в результаті загинуло щонайменше 30 людей.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру зросла до 33 людей.
  • Ахметов повністю виходить з медійного бізнесу і передає ліцензії на телеканали державі на виконання антиолігархічного закону.
  • Влада Литви розширила перелік товарів, транзит яких заборонено в рамках санкційного пакета ЄС. Санкції передбачають поетапну заборону транзиту.
  • У ніч проти 11 липня армія РФ обстріляла ракетами Харків та область. Одна ракета влучила у 6-поверхівку, зруйнувавши один з під'їздів. З-під завалів службовці ДСНС врятували 74-річну жінку. Вранці 11 липня росіяни ще раз вдарили по місту з РСЗВ "Смерч". Попередньо відомо про 28 поранених та 3 загиблих.
  • Президент Зеленський віддав наказ звільнити від російських військових прибережні регіони України. Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала жителів окупованих районів Херсонської та Запорізької областей якнайшвидше евакуюватися.

Кількість загиблих внаслідок ранкового обстрілу Харкова зросла до чотирьох

Кількість загиблих внаслідок ранкового обстрілу Харкова зросла до чотирьох, повідомили в поліції Харківщини.

Раніше повідомлялось, що 31 людина поранена внаслідок обстрілу Харкова вранці. Серед них — двоє дітей 4 та 16 років. Усі вони госпіталізовані.

Суспільне завершує текстовий онлайн подій повномасштабного вторгнення 138-го дня війни. Хроніку 12 липня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн

Перші вісім іноземних суден зайшли у порти України — ВМС

Перші вісім іноземних суден, які вивозитимуть призначену для експорту аграрну продукцію через Дунай, вже прибули до України. Про це повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

"За зверненням Міністерства інфраструктури України, Військово-морські сили ЗС України долучились до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море. Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України", — йдеться у повідомленні.

Військові зауважили, що використання цього каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний.

"Острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на півдні України, чим і користувався окупант, блокуючи рух цивільних суден в південній частині нашої країни", — зазначили у ВМС.

ЗСУ поцілили в російський склад боєприпасів в окупованій Новій Каховці

На Херсонщині українські військові знищили російський склад боєприпасів, розташований у Новій Каховці. Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Хлань.

"У Новій Каховці мінус російський склад з боєприпасами. Привозили, привозили, складали, складали, і от мають собі феєрверк на ніч", — зазначив він.

Росія зупинить транспорт газу в ЄС у найгостріший момент — Зеленський

Росія продовжуватиме газовий шантаж Європи, намагаючись уникнути санкцій, однак будь-якого моменту відріже її від газопостачання. Відтак рішення Канади про передачу Росії турбіни Siemens для газогону "Північний потік" після ремонту є помилковим рішенням. Про це під час вечірнього відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

"Міністерству закордонних справ довелося викликати представника Канади у нашій державі через абсолютно неприйнятний виняток із санкційного режиму проти Росії. Це стосується не просто якоїсь турбіни для газопроводу "Північний потік", яку Канада не повинна була, але все ж таки вирішила передати. Передати фактично Росії. Це стосується спільних правил", — зазначив політик.

За його словами, у відносинах із РФ не можна йти на будь-які компроміси.

"Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне. Причому небезпечне не тільки для України, а й для всіх країн демократичного світу", — підкреслив Зеленський.

Гарант наголосив, що рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві лише як прояв слабкості.

"Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватися, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу у Європу. Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується. Кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску", — попередив президент.

Він звернув увагу на те, що поки що не пізно переглянути рішення про турбіну, яке тягне за собою багато інших проблем.

"Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили", — сказав політик.

Жителя Харківщини судитимуть за поширення інформації про дислокацію українських військ

38-річного жителя села Киселі Лозівської громади звинувачують у незаконному поширенні інформації про місцеперебування українських військових та військової техніки. Про це 11 липня повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, 38-річний чоловік фотографував техніку, боєприпаси та місце дислокації ЗСУ. Фото та інформацію публікував в одній з груп у соцмережі, яку створив, та надсилав в особистих повідомленнях росіянам, йдеться у повідомленні.

Чоловіка взяли під варту, йому загрожує до восьми років позбавлення волі за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу.

Повітряна тривога в Харківській області.

На Луганщині армія РФ кидає усі сили на захоплення останніх населених пунктів — Гайдай

У Луганській області російські військові направляють усі сили на окупацію останніх населених пунктів області. Через детонування складів на тимчасово окупованих територіях армії РФ стало складніше використовувати артилерію. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"На невеликому шматочку Луганщини, але тримаються українські захисники. Всі атаки поки що відбиваємо, більш того анонсована оперативна пауза армії РФ, це наслідки точних ударів по їхньому глибокому тилу", — повідомив Сергій Гайдай.

Гайдай зазначи, що через вибухи складів РФ були розірвані ланцюги логістики армії РФ, проте вони все одно кидають величезні сили на прорив лінії оборони ЗСУ, щоб захопити усю територію Луганщини.

Гайдай додав, що армія РФ декілька годин веде артобстріл українських позицій, після чого в наступ йде піхота та техніка, після цього черговий обстріл.

У Харкові на Салтівці лунають вибухи, повідомляє Суспільне Харків.

РФ завдала ракетний удар по Одещині — ОК "Південь"

Увечері 11 липня Росія завдала ракетний удар по Одещині. Руйнувань та жертв немає, повідомляє Оперативне командування "Південь".

"По Одещині ворог наніс 2 ракетних удари із застосуванням авіації. Сімома ракетами атаковано прибережну смугу, виробничу та критичну інфраструктуру регіону", — йдеться у повідомленні.

Військові зафіксували влучання ракети в приватний одноповерховий будинок в одному з прибережних селищ. Ударною хвилею пошкоджено прилеглі будинки, дерева, автівки. Пожеж не виникало. Постраждалих нема.

"Ще 3 ракети Х-31 влучили по сільськогосподарських угіддях регіону. Пожеж та постраждалих не було", — зазначили в ОК "Південь".

Повітряна тривога у Харкові та області.

Служба військового капеланства скоро стане частиною ЗСУ — Маляр

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр обговорила з Митрополитом Сімферопольським та Кримським Климентом, який духовно опікується однією з військових частин ЗС України, питання включення Служби військового капеланства до складу ЗСУ. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні, у час війни за нашу свободу, роль капеланства в ЗСУ – важлива. Нині чимало священників пліч-о-пліч з військовими перебувають на передовій та духовно допомагають захисникам. Робота військового капелана багатогранна, має багато особливостей та потребує спеціального вишколу для священників", — зазначила посадовиця.

За її словами, уряд вже працює над включенням служби до складу Збройних сил.

"Оборонне відомство опрацьовує нагальні питання впровадження Служби військового капеланства у ЗСУ. Верховна Рада України 30 листопада 2021 року ухвалила відповідний Закон, який набрав чинності 19 березня 2022-го. Тож незабаром військові капелани будуть частиною ЗС України", — зазначила Маляр.

Ердоган провів телефонні перемовини з Путіним та Зеленським

11 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган поговорив телефоном із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським. Йшлося зокрема про можливе відновлення переговорного процесу та створення безпечного коридору для експорту зерна у Чорному морі.

Як повідомляють у директораті з комунікацій адміністрації президента Туреччини, під час розмови з Зеленським Ердоган зазначив, що триває робота над планом, підготовленим Організацією Об’єднаних Націй щодо поставок української зернової продукції на світовий ринок.

Крім того, він заявив, що рішення між Україною та Росією у будь-якому разі буде шляхом дипломатії, тому стіл переговорів має бути відкритим, а Туреччина своєю чергою готова надати всі види необхідної підтримки, включаючи сприяння та посередництво у межах Стамбульського процесу.

Президент Зеленський за підсумками розмови подякував Ердогану за підтримку з боку Туреччини та за співчуття через загибель цивільних внаслідок російської агресії.

Водночас зазначається, що президент Туреччини у розмові з Путіним також заявив, що настав час вжити заходів стосовно плану ООН щодо створення безпечного коридору для експорту зерна у Чорному морі.

МЗС прокоментувало спрощення отримання громадянства РФ для українців

Російський президент Володимир Путін 11 липня підписав указ, який спрощує набуття громадянства Росії на всіх жителів України. Міністерство закордонних справ України рішуче засудило цей указ.

В МЗС заявили, що відповідне рішення "є черговим зазіханням на суверенітет та територіальну цілісність України, несумісне із нормами та принципами міжнародного права". У відомстві зазначили, що поширення дії указу на решту української території "підтверджує продовження курсу Кремля на загарбання українських земель, знищення української держави та примусову асиміляцію української нації".

"Українським громадянам не потрібне путінське громадянство, а спроби нав’язати його силою приречені на провал. Цей указ нікчемний і свідчить лише про загарбницькі апетити Путіна. Я переконаний, що Збройні сили України покладуть їм край за належної підтримки партнерів. Тому зараз критично важливо посилити допомогу нашій державі. Закликаю партнерів до жорсткої реакції на нові паспортні фантазії Путіна: терміново надати Україні більше важкого озброєння та запровадити нові економічні санкції проти Росії", — наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Дипломат додав, що паспортизація українських громадян є юридично нікчемною та не матиме правових наслідків для України.

"Натомість Росія використовує спрощену процедуру видачі паспортів для затягування зашморгу на шиях мешканців тимчасово окупованих територій нашої держави, змушуючи їх брати участь в злочинній діяльності окупаційних адміністрацій та російської загарбницької армії", — додали у відомстві.

З окупованих територій Харківщини 11 липня виїхали понад 1100 людей

11 липня понад 1100 людей змогли виїхати з тимчасово окупованих територій Харківської області, 295 з них — діти. Про це Суспільному повідомили в організації "Допомагаємо виїхати", яка займається підготовкою евакуації.

Люди переходили дамбу у Печенізький громаді, там їх зустрічали волонтери гуманітарних штабів "Help me Kharkiv", "Незламний Харків", "Eventroom", "D20 Kharkiv", а також представники Червоного хреста.

Евакуація минула без провокацій, зазначили в організації "Допомагаємо виїхати".

"Це буде квест для росіян": експерт прокоментував нові обмеження на транзит до Калінінграда

Литовський військовий експерт Даріус Антанаїтіс у коментарі Суспільному заявив, що спроба подолання нових обмежень на транзит товарів до Калінінграда буде для Росіян справжнім квестом, але Литва не дозволить Росії отримати якісь ресурси ззовні, зважаючи на агресію РФ в Україні.

"Литва ввела заборону також і на горілку. Тому я припускаю, що така заборона для росіян буде справжнім квестом. Раніше йшлося про обмеження на сталь і бетон, а тепер про горілку", — зазначив Антанаїтіс.

Водночас експерт запевнив, що Росія не здатна заподіяти будь-яку шкоду Литві, адже країна є повністю незалежною в економічному, енергетичному та військовому аспектах.

"Росія і Калінінград — це дві окремі частини землі. Наша земля є нашою перевагою для нашої країни. Так що це наше право, як ми це використовуємо. Росія не має лізти у те як ми використовуємо свою частину землі", — додав він.

Румунія почала розслідування російських злочинів проти людяності

Румунська прокуратура заявила, що розпочинає розслідування ймовірних злочинів проти людяності, скоєних Росією під час війни в Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначає видання, кримінальне законодавство Румунії застосовується до злочинів, скоєних проти румунського громадянина іноземним громадянином за межами території країни, про що заявила Генеральна прокуратура країни. Розслідування, яке проводитиме військова прокуратура, також бере до уваги наявність в українців румунського громадянства.

"Наслідки нападу особливо тяжкі, вони спричинили велику кількість смертей серед цивільного населення, зокрема дітей, а також поранення", — йдеться у заяві прокуратури.

Також у прокуратурі нагадали, що війна змусила виїхати за кордон мільйони українців.

"Через психологічну травму, спричинену військовим нападом Російської Федерації, територію України залишили мільйони мирних жителів, які наразі мають статус біженців, у тому числі на території Румунії", — повідомили в установі.

Шотландія тимчасово припиняє приймати переселенців з України за візовою програмою

Шотландія із 13 липня попередньо на три місяці призупиняє візову програму Homes for Ukraine, яка передбачає співпрацю між біженцем та фізичною чи юридичною особою.

Від початку агресії Росії Велика Британія започаткувала програму допомоги українським переселенцям. Відповідно до неї фізична особа чи організації, благодійні та комерційні, можуть виступити спонсорами візи й надати біженцю житло. Шотландія та Уельс, зі свого боку, запропонували українцям ще й державну допомогу. Уельс тимчасово призупинив політику допомоги українцям ще 10 червня.

Шотландія ж призупиняє програму аби забезпечити всіх прибулих українців тимчасовим житлом та допомогти їм у пошуках більш постійного місця проживання. Уряд країни обіцяє переглянути своє рішення раніше, якщо їм вдасться задовольнити потреби українців швидше.

Пілота Красноярцева, який бомбив Чернігів, судитимуть заочно: він вже не в Україні

Російського пілота СУ-34 Олександра Красноярцева, який бомбив Чернігів та застрелив із пістолета чоловіка, судитимуть заочно. Наразі у прокурорів відсутня інформація про перебування Красноярцева на території України. Про це в інтерв’ю Суспільному розповів керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина.

З його слів, можна зробити припущення, що пілота обміняли.

"Ми будемо виходити з клопотанням до суду про спеціальне досудове розслідування в заочній формі”, — сказав Василина.

Він зазначив, що наразі досудовий процес відносно нього ще триває. Процедура ускладнюється тим, що нині намагаються відкрити "чорний ящик" літака, в якому перебував Красноярцев.

"Пілот Красноярцев підозрюється не тільки в тому, що скинув бомби на територію області, він ще обґрунтовано підозрюється у вбивстві цивільної особи, яку застрелив з власного пістолета. Але зараз ще не проведені експертизи в повному обсязі, ми очікуємо найближчими днями висновки цих експертиз. Адже там складна процедура, що стосується так званого "чорного ящика", який ми наразі намагаємось відкрити. Тому процес ще триває відносно нього. Як тільки ми отримаємо остаточно висновки експертиз, то приймемо рішення щодо направлення в суд обвинувального акту", — зауважив посадовець.

МЗС викликало керівника посольства Канади через передачу РФ турбіни для "Північного потоку"

Міністерство закордонних справ України розчароване рішенням канадського уряду передати Росії за посередництва Німеччини турбіну, необхідну, за заявами російської сторони, для функціонування газогону "Північний потік". Про це повідомляє пресслужба МЗС.

"11 липня до Міністерства закордонних справ України було запрошено тимчасового повіреного у справах Канади в Україні, якому було висловлено розчарування української сторони у зв’язку з рішенням уряду Канади видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Energy Canada турбін Північного потоку-1", — йдеться у повідомленні.

Міністерство закликало Канаду переглянути це рішення.

"Рішення підриває євроатлантичну єдність в застосуванні міжнародного санкційного режиму щодо РФ, а також створює підґрунтя для того, щоб Росія і далі використовувала енергетику як гібридну зброю проти Європи", — наголосили в МЗС.

У Чернігові судитимуть ще одного російського танкіста

У Чернігові судитимуть ще одного російського танкіста за статтею "порушення законів і звичаїв війни". Про це в інтерв’ю Суспільному розповів керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина.

З його слів, щодо російського військового триває досудове розслідування і він нині в СІЗО.

"Тому розповісти більш детальніше я не можу. Він перевіряється на причетність до декількох злочинів. Він з числа танкістів. За фактом подій у Чернігові", — зазначив посадовець.

Загалом же, зі слів Василини, за скоєні злочини на Чернігівщині підозру оголосили 25 російським військовим. Очно судитимуть двох — вже вищезгаданого танкіста, також нині судять Михайла Кулікова.

"Це — відомий всім танкіст-навідник Куліков, який виконав злочинний наказ та вистрілив у багатоповерхівку в передмісті. Інших 23 військовослужбовців судитимуть в заочній формі", — додав він.

На Закарпатті взяли під варту 3 підозрюваних у переправленні військовозобов’язаних за кордон

На Закарпатті взяли під варту із визначенням застави трьох підозрюваних у переправленні військовозобов’язаних за кордон. Про це повідомляють на сайті Закарпатської обласної прокуратури.

Зокрема, під вартою опинився мешканець Тячівського району із можливістю внесення майже 50 тисяч гривень застави.

"Слідство встановило, що він намагався перетнути кордон із двома чоловіками. Трапилося це наприкінці червня на КПП "Ужгород — Вишнє Нємецьке". Вік підозрюваного давав йому право виїжджати за межі України, а от пасажирів закарпатець приховав за шторкою у багажному відділенні автомобіля. Такі послуги з перетину держкордону він оцінив у 2500 доларів з людини", — йдеться у повідомленні.

Наразі триває досудове розслідування.

Армія РФ намагається встановити остаточний контроль над Луганською областю — Генштаб

Російські військові зосереджують основні зусилля на встановленні остаточного контролю над Луганською областю, спробах оточення угруповання Сил оборони у Донецькій області, утриманні сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом та блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил України станом на 18:00 11 липня.

Окрім того, На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках РФ здійснювала обстріли із артилерії різних калібрів у районах населених пунктів Авдіївка, Карлівка, Невельське, Мар’їнка, Срібне, Новомихайлівка, Володимирівка, Павлівка, Вугледар, Перебудова, Велика Новосілка, Времівка, Новосілка, Білогір’я, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Загірне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Жереб’янки та Кам’янське. Авіаударів завдано поблизу Шевченко та Золотої Ниви.

"Знову, можна вже сказати традиційно, наші воїни змусили тікати ворога, коли той спробував наступати у напрямку Мар’їнки", — зазначають у Генштабі.

У Росії в п'ять разів більше артилерії, але перевагою України є MLRS та HIMARS — Forbes

Російська армія переважає українську в артилерії – орієнтовно один до п’яти, проте завдяки артилерійським системам MLRS та HIMARS Збройні сили України здатні бити в тил: знищувати склади снарядів та руйнувати забезпечення артилерії РФ. Про це йдеться у матеріалі Forbes.

Так, за останній тиждень відомо про приблизно 10 великих цілей на окупованих територіях, знищених далекобійними системами, зокрема й американськими HIMARS.

Зазначається, що Україні немає сенсу намагатися довести кількість артилерії або кількість пострілів до показників РФ. З одного боку, російська зброя переважно стара і потребує ремонту, з іншого — "тактика вогняного валу" надто витратна і неефективна.

"Велике споживання снарядів означає, що Росія повинна зберігати значні запаси на невеликій відстані від лінії фронту, аби вчасно їх доправляти. А це велика і помітна ціль для ураження", — пояснюють у Forbes.

Росіяни обстріляли Харківщину з вертольотів Ка-52 — Генштаб

Російські окупанти намагаються утримати позиції та не допустити просування Збройних сил України до державного кордону. Про це ввечері 11 липня повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

За його даними, окупанти стріляли зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах населених пунктів Харків, Базаліївка, Петрівка, Руські Тишки, Коробочкине, Слатине, Прудянка, Нове, Рубіжне, Благодатне, Кутузівка, Золочів, Черкаські Тишки, Перемога, Питомник та Руська Лозова.

"Ворог завдав ударів з озброєння вертольотів Ка-52 неподалік Леб’яжого, Верхнього Салтова та Прудянки. Біля останнього вів повітряну розвідку БпЛА", — йдеться у зведенні.

Армія РФ полює на іноземних добровольців — речник Міжнародного легіону

Солдати російської армії намагаються взяти в полон якомога більше іноземних легіонерів, які служать в Україні. Це необхідно для того, аби підвищити свої переговорні позиції в процесі обміну полоненими.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив спікер Інтернаціонального Легіону (Міжнародний легіон територіальної оборони України) Дамьєн Магру.

"Росіяни прагнуть використовувати усіх людей із Заходу, яких їм вдається захопити. З одного боку — для пропаганди, з іншого боку для того, щоб зміцнити свої переговорні позиції. Зараз двоє американських військових військовополонених, які були захоплені росіянами десь неподалік Харкова. Ми розуміємо, що у так званій "ДНР" планується над ними, так би мовити, "суд". Виникають географічні питання: яким чином люди, яких взято в полон в регіоні України, який лише межує із територією Росії, опиняються на території так званих "ДНР"?", — зазначає Маргу.

Російська сторона використовує й інші способи тиску — регулярно намагається донести до іноземних ЗМІ неправдиву інформацію, розповів він.

Нідерланди закликають світ дати ЗСУ більше зброї

Російсько-Українська війна триває довше, ніж сподівався світ, але попри це Україна має продовжувати отримувати економічну та військову підтримку. Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час спільної пресконференції із президентом Володимиром Зеленським.

"Я хочу висловити своє захоплення тривкістю українців, що дуже хоробро і рішуче борються проти російської агресії. Вони заслуговують на нашу постійну підтримку й увагу всього світу. Ця війна може тривати довше, ніж ми всі сподівались, але це не означає, що ми можемо відступитися і пасивно спостерігати за тим, що діятиметься. Ми маємо зосереджено і далі підтримувати Україну", — зазначив політик.

За його словами, Нідерланди нададуть Україні танки та гаубиці.

"Звісно, Україна потребує нашої військової підтримки Нам треба підтримувати Україну складним сучасним озброєнням. Я хочу сказати, що я закликаю всіх своїх колег у Європі й по інших куточках світу, щоб вони допомагали з тяжкою зброєю Україні. Ми теж надаватимемо від нашої країни тяжку зброю, зокрема танки й самохідні гаубиці. Я хочу закликати наших союзників зробити те саме", — підкреслив Рютте.

Хакери атакували державні організації в Україні

Хакери розсилали зі скомпрометованих електронних адрес державних органів України електронні листи з темою "Об'єднаний офіційний звіт про гуманітарну ситуацію. Україна" та вкладенням у вигляді XLS-документу "Гуманітарна катастрофа України з 24 лютого 2022 року.xls".

У Генштабі ЗСУ повідомили, що документ містить макрос, активація якого призведе до запуску файлу "baseupd.exe", який спричинить ураження комп'ютера шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon.

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України при Держспецзв’язку CERT-UA зазначає, що активність асоційовано з діяльністю групи UAC-0056, які напередодні розсилали небезпечні електронні листи із темою "Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері. Інформація щодо наявності вакансій та їх укомплектування".

У Нідерландах відбудеться конференція щодо воєнних злочинів Росії — Рютте

Наступного тижня у Нідерландах має відбутися конференція за участі Міжнародного кримінального суду, предметом розгляду якої стануть злочини Росії, вчинені проти українських громадян. Про це 11 липня у Києві заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час спільної пресконференції із президентом Володимиром Зеленським.

"Ми маємо зробити так, щоб усі ті, хто вчинив ці тяжкі злочини в Україні, не уникнули правосуддя. У нас в Гаазі буде цього тижня спеціальна конференція Міністерства зовнішніх справ, Європейської комісії та Міжнародного кримінального суду. Її організували для того, щоб наблизити відплату за злочини проти людяності та воєнні злочини", — підкреслив він.

У Херсоні повідомляють про вибух у районі аеродрому — ОВА

На Херсонщині сьогодні повідомляють про вибухи у Таврійську та в обласному центрі, в районі аеропорту біля Чорнобаївки, передає Херсонська ОВА.

"Сьогодні місцеві жителі повідомляють про потужні вибухи у Таврійську та в районі аеродрому в Чорнобаївці", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця інформація уточнюється, подробиці будуть згодом.

Раніше радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що вночі на Херсонщині, у Таврійську, Збройні сили України знищили пересувний командний пункт військ РФ.

Часів Яр: Кількість загиблих зросла до 31-го

Кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру зросла до 31 людини, повідомила в ефірі Суспільного речниця Донецької ОВА Ігнатченко.

Нова кібератака: небезпечні листи розсилають зі скомпрометованих електронних адрес держорганів України

На органи державної влади здійснюють нову кібератаку. 11 липня урядовою командою реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA зафіксовано факт масового розповсюдження електронних листів з темою "Об'єднаний офіційний звіт про гуманітарну ситуацію. Україна" та вкладенням у вигляді XLS-документу "Гуманітарна катастрофа України з 24 лютого 2022 року.xls". При цьому електронні листи розсилаються зі скомпрометованих електронних адрес державних органів України.

Згаданий документ містить макрос, активація якого призведе до запуску файлу "baseupd.exe", виконання якого призведе до ураження комп'ютера шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon.

CERT-UA вживають заходи зі встановлення обставин компрометації облікових записів електронної пошти, а також блокування серверу управління шкідливою програмою.

Рекомендують запровадити використання багатофакторної автентифікації для електронної пошти.

Ахметов передає свій медійний бізнес державі

Бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що Медіа Група Україна передасть медійний бізнес на користь держави, йдеться у заяві на сайті SCM. До медіаактивів Ахметова входять телеканали "Україна", "Україна 24", "Футбол"

"Я прийняв вимушене рішення про вихід моєї інвестиційної компанії SCM з медійного бізнесу", — ідеться в заяві Ахметова.

Зазначається, що вже цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні. Також припинять діяльність онлайн-медіа МГУ. "Рішення продиктоване набранням чинності законом «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом. Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах", — заявив Ахметов.

Зеленський зустрівся з Рютте

Президент України Володимир Зеленський в Києві зустрівся з прем'єром Нідерландів Марком Рютте. "Україна та Нідерланди однаково бачать необхідність захищати права і свободи людей. І поки Росія намагається все це зруйнувати, ми повинні працювати для ще більшого посилення санкцій проти російського тероризму.

Вдячний Марку Рютте за наші конструктивні переговори, рішення надати Україні додаткове важке озброєння, підтримку нашого кандидатства в члени ЄС. Дякуємо! Для нас це справді дуже важливо", — зазначив Зеленський під час зустрічі.

Пекарня, сироварня та заклад, де готували шаурму, — три невеликі українські бізнеси з Київщини, Маріуполя та Бердянська. Один з них вижив під час окупації і втримався на плаву. Інший — знищили військові РФ, однак він запустився в новому місті. Третій — зупинився і очікує деокупації.

Точних даних про те, скільки бізнесів не працюють через війну, немає. Опитування Мінцифри свідчить: станом на червень майже 47% підприємств досі зупинені, а згідно з дослідженням Keep Going, 40% невеликих бізнесів наразі перебувають у зоні бойових дій. Як переживають війну малі бізнеси в Україні — у спільному матеріалі Суспільного з «War. Stories from Ukraine».

Путін спростив отримання російського громадянства для всіх жителів України

Президент Росії Путін дозволив усім громадянам України звертатись щодо російських паспортів за спрощеним порядком. Раніше указ стосувався жителів лише окупованих територій. Як ідеться в указі на сайті правової інформації РФ, заявку на громадянство мають розглядати не більше трьох місяців.

У МЗС України наразі не відреагували.

Трофейний російський "Панцир" знищив першу ціль — Міноборони

Трофейний російський зенітно-ракетний комплекс “Панцир-С1” вже знищив першу ціль, повідомляє Міністерство оборони України.

“Наші зенітники успішно експлуатують трофейну техніку. Захоплений українськими військовими в бою російський самохідний зенітно-ракетний гарматний комплекс “Панцир-С1” уже знаходиться на бойовому чергуванні сил вітчизняних ППО. До його автоматичних гармат підходять 30-міліметрові снаряди, що є в нас на озброєнні", — ідеться в повідомленні.

Трофейна техніка прикриватиме цивільні та військові об’єкти від засобів повітряного нападу російських військ.

Часів Яр: кількість загиблих збільшилась до 26 людей

Станом на 14:30 кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру на Донеччині зросла до 26 людей, рятувальні роботи тривають.

Знешкоджена техніка російських окупантів з’явилась на площі в Празі — Ткаченко

На площі Праги 11 липня з’явилась знешкоджена техніка російських окупантів. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"На експозиції будуть представлені російський танк Т-90, артилерійські установки, протитанкові системи й зенітно-ракетний комплекс "Бук", а також залишки ракет, що були випущені рашистами по українських містах", — повідомив міністр.

Мета "виставки", щоб "світ побачив, що війна в Україні реальна, що військова техніка – страшна зброя".

"Якщо ми не спинимо агресора, така робоча техніка з’явиться на вулицях Європи", — додав Ткаченко;

В ЄС заїжджає вже менше українців, ніж виїжджає – Frontex

Упродовж минулого тижня до Європейського Союзу заїхало менше громадян України, ніж повернулося до країни з його території. Про це повідомляє у понеділок європейське прикордонне агентство Frontex.

"За останні 7 днів до ЄС в'їхало менше громадян України, ніж повернулося. З 30 червня по 6 липня в Україну повернулися 265 793 українці, а в ЄС в'їхали 252 246 українців", — йдеться у повідомленні.

Упродовж останніх тижнів агентство спостерігало відносно однакову середню кількість в’їздів і виїздів українців до ЄС.

Очікують збільшення транзиту вантажів на пунктах перетину кордону Румунії та Польщі, "оскільки триває збір українського врожаю та, ймовірно, триватимуть спроби звільнити складські потужності".

Також очікується, що пасажиропотік продовжуватиметься на високому рівні, що також стимулюється традиційно насиченим літнім сезоном.

Наприкінці червня європейське прикордонне агентство повідомляло, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну до ЄС в’їхало понад 6 млн громадян України. За цей час 3,1 млн українців виїхали з ЄС у напрямку України.

Кількість загиблих внаслідок ранкового обстрілу Харкова зросла до чотирьох

Кількість загиблих внаслідок ранкового обстрілу Харкова зросла до чотирьох, повідомили в поліції Харківщини.

Раніше повідомлялось, що 31 людина поранена внаслідок обстрілу Харкова вранці. Серед них — двоє дітей 4 та 16 років. Усі вони госпіталізовані.

Кількість людей на в’їзд в Україну переважає над кількістю бажаючих виїхати — ДПСУ

Кордон з країнами ЄС та Молдовою – щодня в обох напрямках перетинають близько 90 тисяч громадян та близько 19-20 тисяч транспортних засобів, повідомили в ДПСУ. Кількість людей на в’їзд в Україну переважає над кількістю бажаючих виїхати. Прикордонники додали, що після того, як було скасовано нульове розмитнення транспорту, черг на виїзд та в’їзд немає.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Дуда повідомив, що в Україні буде закон про надання полякам в Україні особливого статусу

У канцелярії президента Польщі Анджея Дуди повідомили, що президент Зеленський вніс закон про надання полякам в Україні особливого статусу. На сайті Ради проєкт наразі відсутній.

Прем'єр Нідерландів прибув до України: відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте прибув до України: наразі він відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь.

Кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру зросла до 24-х

Станом на 13:55 кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру на Донеччині зросла до 24. З-під завалів вдалось врятувати 9 людей. Роботи тривають.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Часів Яр 10 липня, фото: ДСНС України

ДПСУ не фіксує формування ударних груп з Білорусі — ДПСУ

Державна прикордонна служба України не фіксує формування ударних груп з Білорусі та Брянської і Курської областей Росії. Водночас ДПСУ фіксують активне використання засобів РЕБ, аби ускладнити спостерігання за їхньою територією. Про це під час брифінгу 11 липня повідомив Андрій Демченко, речник ДПСУ.

"На кордонах Сумської та Чернігівської областей формування ударної групи ворога, які б могли здійснити наступ на Україну не спостерігається, однак, росія продовжує обстріл України зі своєї території. Лише протягом тижня зафіксовано близько 130 обстрілів цих територій", — сказав Демченко.

Також в прикордонних районах продовжують перебувати воєнізовані підрозділи військ РФ, "з метою демонстрації присутності, аби не дозволити перекинути підрозділи оборони України на більш важливі напрямки".

Росіяни не припиняють обстріли населених пунктів Донеччини

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Від самого ранку двічі обстріляли Торецьк. Один з ударів прийшовся на територію амбулаторії, інший - в район приватних гаражів. У Бахмуті російська ракета пошкодила тамтешній спорткомплекс - трибуну, трибунні приміщення та манеж", — розповів голова ОВА.

Більше половини мешканців повернулись до Ірпеня – міський голова

60% мешканців вже повернулись до Ірпеня Київської області. Про це розповів міський голова Олександр Маркушин в ефірі національного телемарафону.

Нині у місті працюють над відновленням шкіл та садочків – восени їх планують відкрити. Проте найгарячішим питанням залишаються пошкоджені покрівлі багатоповерхівок.

Мер каже, якщо встигнуть завершити роботи до зими, то врятують багато квартир. Для цього вже розробили та подали понад 30 кошторисів, тож чекають на фінансування від держави.

"Працюємо над ще одним модульним містечком для тих, хто втратив житло. На 350 людей буде розраховано. Також нас підтримали власники санаторіїв, щоб туди можна було заселити людей. Там зараз ремонтні роботи", – зазначив Олександр Маркушин.

Нобелівський лауреат Лех Валенса запропонував скоротити Росію до 50 млн жителів

Про це він заявив в інтерв'ю французькій газеті Le Figaro.

"Там живе 60 народів, яких поглинули так само як поглинають українців сьогодні. Ми повинні допомогти цим народам повстати. Потрібно або змінити російську політичну систему, або скоротити населення Росії до менш ніж 50 мільйонів", — заявив Валенса.

Якщо не відбудеться повної зміни політичного режиму в Москві, безпека у світі може бути забезпечена лише розчленуванням сучасної Росії, яка, на думку Валенси, все одно лишатиметься імперською: "Навіть якщо Україна виграє цю війну, через п'ять років у нас буде те саме, а через десять років ми побачимо появу іншого Путіна. Якщо зміна політичної системи країни неможлива, світову безпеку забезпечить лише розчленування нинішньої Росії".

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Лауреат Нобелівської премії миру, колишній президент Польщі Лех Валенса. Фото: Getty Images

На Вінничині арештували понад 2 млрд грн активів російської компанії

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, підприємство на Вінничині займалося виготовленням побутової хімії.

"Зокрема, арештовано корпоративні права - 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 1,5 млрд грн та продукцію і сировину на понад 500 млн грн. Кінцевим бенефіціаром підприємства є один із відомих російських олігархів із близького оточення президента РФ, власник російської косметичної корпорації", — повідомили в ОГПУ.

Менеджмент вінницького підприємства під час воєнного стану намагався приховати від націоналізації продукцію, діючи в інтересах російських власників. Досудове розслідування проводиться за фактами зловживання повноваженнями службовою особою, незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт, а також незаконного використання символіки Червоного Хреста.

Понад 3 млн українців стоять на військовому обліку не за місцем свого проживання

Про це в ефірі єдиного телемарафону розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Голова МВС Денис Монастирський. МВС

"Особисто я вважаю, що мобілізація — це справа кожного громадянина, вона повинна здійснюватися добровільно. В першу чергу я хочу сказати, що понад 3 млн громадян сьогодні перебувають на обліку у військкоматах, але не за місцем їх проживання. І це питання, яке має бути вирішене найближчим часом, і перш за все, це має бути позицією самих громадян, які повинні стати на військовий облік", – зазначив Монастирський.

Він також прокоментував правомірність роздачі повісток на блокпостах. За словами монастирського, сьогодні всі сили оборони допомагають нашим захисникам і"будь-які подібні дії вони робляться виключно на прохання ЗСУ": "Закон вимагає, щоб людина перебувала на відповідному обліку, якщо безперечно ВСУ вимагають, щоб людина перебувала на такому обліку, цей облік повинен бути забезпечений".

НБУ ввів у обіг пам’ятні монети "В єдності – сила"

"Вони символічно присвячені силі єдності країн світу, яка всупереч масштабам загрози здатна захистити життя, свободу і справедливість", — наголосив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Аверс монет "В єдності – сила" відтворений за мотивами ескізу "Єдність – сила" авторства Аліни Малюти. На ньому розміщений тризуб – Державний Герб України, навколо якого зображено стилізовану символічну композицію єднання людей доброї волі в усьому світі – попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та оповиті синьо-жовтою стрічкою (використано кольоровий друк/тамподрук).

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
У Національному банку презентували перші пам’ятні монети, що вводяться в обіг під час війни. Фото: Національний банк України

Реверс виконаний за мотивами ескізу "Допомога країн-партнерів" авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі. На ньому угорі розміщено півколом написи двома мовами – "В єдності – сила/ In unity strength".

Голова ОВА показав наслідки обстрілу Харкова з РСЗВ

"Під вогнем росіян знову опинилися виключно цивільні споруди - торговельний центр та будинки мирних харків'ян. Декілька снарядів влучили просто у двори приватних осель. Також зруйновані гаражі, автомобілі, спалахнуло кілька пожеж", — написав голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Сума пожертв на ЗСУ зменшується з кожним місяцем

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, посилаючись на дані НБУ.

Сума пожертв у червні знизилась утричі за місяць — та у 12 разів у порівнянні з першими днями після вторгнення РФ у лютому. Так, за останній тиждень лютого на рахунок ЗСУ було переведено 6 мільярдів гривень. Певну частку цієї суми становили "ковідні" гроші — 1000 гривень від держави, яку отримували вакциновані від Covid-19 громадяни.

У березні українці пожертвували армії рекордну суму — 8,1 мільярда гривень. Відтоді сума надходжень на рахунки ЗСУ лише зменшувалась. Загалом за понад чотири місяці від початку повномасштабної війни українці перевели на підтримку армії 19,6 млрд гривень.

По Одещині російські війська випустили 7 ракет

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що по Одещині об 11:30 з літаків Су-27, Су-30 та Су-35 було випущено сім ракет.

За інформацією начальниці координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталі Гуменюк, попередньо по узбережжю були випущені ракети Х-31. Також за її інформацією є влучання в житловий будинок в прибережному селищі. Ударною хвилею пошкоджено кілька сусідніх будівель. Інформація про поранених та руйнування уточнюється.

Французька промисловість переходить на мазут замість газу

Про це повідомляє Reuters з посиланням на низку топменеджерів французьких компаній.

"Ми переобладнали наші котли, щоб вони могли працювати на газі або мазуті, і ми навіть можемо перейти на вугілля, якщо нам потрібно. Мета полягає в тому, щоб уникнути закриття заводу у випадку, якщо ми зіткнемося з нестачею (газу, — ред.)", — розповів керівник одного з провідних виробників шин Michelin Флоран Менего.

Він додав, що хоча брак газу в Європі ймовірний, нафта, як і раніше, буде доступна як альтернатива. За словами Менего, запуск виробництва шин на заводі триває кілька днів, тому важливо підтримувати стабільне енергопостачання.

В Україні понад сім тисяч військових вважаються зниклими безвісти

Про це Суспільному розповів уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

"Якщо ми говоримо про військових, то давайте розуміти, хто такі військові. Є ВСУ, є Нацгвардія, є прикордонники, є СБУ і це різні інституції. Вони не входять в цифру, яку дає ЗСУ. ЗСУ дає дані про дві тисячі зниклих військових. Наш колцентр має орієнтовно 7200 людей. Наприклад, полк "Азов" — це Нацгвардія (що підпорядковується МВС - ред.) і там також є безвісти зниклі. Вони не вийшли на звʼязок з рідними, коли вони вийшли з Азовсталі", — говорить Котенко.

За його словами, більшість зі зниклих військових — у полоні. Як приклад, наводить військових 1 батальйону 36 бригади: "Ми знаємо, що їх вивезли в Росію. По-перше, треба зрозуміти, скільки там є людей. Якщо їх більше сотні, то ми розуміємо, що практично весь батальйон — у полоні. Звʼязку із ними все ще немає, тому вони вважаються безвісти зниклими. Рано чи пізно вони потраплять у список на обмін і вони повернуться додому. Ось це той випадок, коли ми точно знаємо, що безвісти зниклі — живі".

Обстріл Часового Яру: кількість загиблих зросла до 20 людей

У Часовому Ярі з-під завалів дістали тіло ще однієї загиблої людини. Станом на 11:30 кількість загиблих зросла до 20 людей. Про це повідомила пресслужба ДСНС України.

За інформацією рятувальників, під завалами можуть перебувати ще 22 людей, серед них 9-річний хлопчик.

В Україні можуть запровадити обов'язковий іспит для отримання громадянства

Ініціативу щодо запровадження іспиту для отримання громадянства України було оприлюднено на вебсайті петицій президента 23 травня 2022 року. Автор петиції Віталій Капустян наголосив, що іспит для отримання громадянства – розповсюджена практика в усьому світі. Такі іспити є в Естонії, Литві, Латвії, Польщі, Німеччині, США та інших країнах.

Активіст запропонував ввести обовʼязковий іспит для отримання громадянства України, який має включати: 1. Тест з української мови, 2. Тест з історії України, 3. Тест на знання конституції України, 4. Вивчення державного гімну України.

Петиція набрала 26578 голосів з 25000 необхідних.

"Питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання. Тому я звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання. Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано", — йдеться у відповіді президента.

Google Workspace залишиться безкоштовним для українських підприємців

Про це повідомив міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Українські підприємці безоплатно користуватимуться корпоративною поштою, хмарним сховищем та іншими сервісами Google Workspace. Хоча з липня Google вводить платну підписку на Google Workspace, ми домовилися про особливі умови для нашого малого і середнього бізнесу. До кінця повномасштабної війни ці сервіси будуть безоплатними", — заявив Федоров.

У Маріуполі окупанти за роботу людям видають тарілку каші та пляшку води

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Попри обіцянки та часткову виплату найбільш незадоволеним, маріупольці продовжують працювати на розборі завалів та прибиранні вулиць за їжу. Тарілка каші та пляшка води - єдина гарантована оплата важкої праці на спеці", — повідомив він.

За його інформацією, окупанти виділили гроші на зарплатню лише 900 робочим з розрахунку 12 тисяч рублів на місяць на людину. Але фактично на розборі завалів працюють у чотири рази більше.

Російські війська завдали ракетного удару по Одеській області

"Випустили 4 ракети з літаків над окупованим Кримом. Одна з ракет влучила в будівлю. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється", — повідомляє заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Вранці 11 липня РФ вдарила по Харкову з РСЗВ "Смерч"

Як повідомив заступник голови Офісу перзидента Кирило Тимошенко, о 10:20 по Харкову завдано ракетного обстрілу.

"Попередньо окупанти використали РСЗВ "Смерч", зафіксовано 10 ракет. Під обстрілами опинилися житлові квартали. Попередньо відомо про 16 поранених та 3 загиблих", — написав Тимошенко.

Станом на 11:20 голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що внаслідок денного обстрілу Харкова постраждали 28 людей, серед них дитина 16 років. 3 людей загинули.

"Кричу: дістаньте мене, я жива", — врятована після ракетного удару РФ по будинку у Харкові

У ніч проти 11 липня армія РФ обстріляла ракетами Харків та область. Одна ракета влучила у 6-поверхівку, зруйнувавши один з під'їздів. З-під завалів службовці ДСНС врятували 74-річну жінку. Врятована жінка розповіла Суспільному, що у під'їзді живе сама на другому поверсі, сусіди виїхали через війну.

"Я одна в цьому крилі, інші всі роз'їхалися, нікого немає. На іншому крилі багато жителів, а на цьому — я одна", — розказала Суспільному Валентина.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів, 11 липня 2022 року. Влучання ракети у будинок у Харкові. 11 липня 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Валентина Поповічук каже, що народилася в сорочці. Влучання ракети у будинок у Харкові. 11 липня 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне

Коли ракета влучила в будинок, жінка була у спальні, пішла до ванної.

"Я на другому поверсі живу, мене у ліжку завалило, засипало, я пішла в ванну, щоб обмитися, помити голову, я навіть не зрозуміла, у чому справа, пил стоїть. Пішла до ванної, там мене діставали. Я з ванної кидала зі стелі пластик, кричу: "Дістаньте мене, я жива". Вони зайшли у під'їзд, двері вибили, мене дістали. Я в сорочці народилася", — розповіла Валентина Поповічук.

Антиросійські санкції: Литва розширила список товарів заборонених для транзиту до Калінінграда

"З 10 липня набуває чинності заборона на ввезення цементу, спирту та інших товарів російського походження на територію ЄС, передбачена четвертим пакетом санкцій ЄС. Обмеження торкнеться і транзиту до Калінінграда, хоча раніше вважалося, що у новому роз'ясненні щодо застосування санкцій від ЄК можуть виникнути винятки", — пише видання Delfi.

Водночас зазначається, що наземний транзит між Калінінградською областю та іншими частинами РФ не зупинено та не заблоковано.

Рух Салтівською лінією метро Харкова зупинили через російський артобстріл

Про зупинку руху на лінії метро повідомили о 10:25 у Харківській міськраді.

"У зв'язку з обстрілами тимчасово зупиняється рух по Салтівській лінії метрополітену", — йдеться у повідомленні.

Виробник побутової техніки Electrolux йде з РФ

Про це повідомляє Cision.

"Electrolux Professional дотримується всіх санкцій та експортного контролю по відношенню проти Росії. Через війну та санкції ми передбачаємо, що ми не зможемо продавати та обслуговувати продукцію в РФ у середньостроковій та довгостроковій перспективі", – повідомив генеральний директор компанії Альберто Заната.

Він додав, що Electrolux Professional передасть свій бізнес у РФ місцевому менеджменту.

На газогоні "Північний потік", через який проходить газ до Німеччини, розпочались планові роботи

Як пише Reuters, очікується, що поставки газу припиняться на 10 днів, але уряди країн стурбовані тим, що зупинка може бути продовжена через війну на Україні.

Трубопровід" Північний потік-1" транспортує 55 мільярдів кубометрів газу на рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

Європа побоюється, що Росія може продовжити так зване планове технічне обслуговування, щоб ще більше обмежити поставки газу в Європу, порушивши плани щодо заповнення сховищ на зиму і посиливши газову кризу, яка викликала підвищення ціни на газ для споживачів та запровадження надзвичайних заходів з боку урядів.

Армія РФ морально і фізично виснажена безперервними боями — британська розвідка

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Як зазначили у відомстві, наприкінці червня російськомовне медіаагентство, розташоване на далекому сході Росії, на Байкалі, опублікувало відео, на якому дружини солдатів 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу безпосередньо звернулися до місцевого політика з проханням повернути їхніх чоловіків додому зі служби в Україні.

Одна жінка заявила, що особовий склад 5-ї окремої гвардійської танкової бригади ЕМД "психічно та фізично виснажений", оскільки з моменту початку "спецвійськової операції" 24 лютого 2022 року вони несуть активне бойове чергування.

"Відсутність запланованих перерв у напруженій бойовій обстановці, найімовірніше, є однією з найбільших серед багатьох кадрових проблем, які міноборони Росії намагається вирішити серед розгорнутих сил", — зазначили у британській розвідці.

У Міноборони Британії також повідомили, що якогось помітного просування російських військ на Донбасі за останню добу не відбулося, попри інтенсивні артобстріли.

Росія втратила у війні з Україною близько 37 400 військових

Як повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України, найбільших втрат армія РФ зазнала на Авдіївському напрямку. Втрати особового складу армії РФ від 24 лютого становлять близько 37 400 військових. За добу загинуло близько 300 російських військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1645 (+4) од.,
  • бойових броньованих машин — 3828 (+5) од.,
  • артилерійських систем — 838 (+4) од.,
  • РСЗВ — 247 (+0) од.,
  • засобів ППО — 109 (+1) од.,
  • літаків — 217 (+0) од.,
  • гелікоптерів — 188 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 676 (+0),
  • крилатих ракет — 155 (+0),
  • кораблів /катерів — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2696 (+2) од.,
  • спеціальної техніки — 66 (+0).

В Росії продовжили заборону польотів в аеропорти на кордоні з Україною

Як йдеться у повідомленні "Росавиации", обмеження стосуватимуться 11 летовищ: Анапи, Білгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Краснодара, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону, Сімферополя та Елісти.

"Росавиация" обмежила польоти до аеропортів південної та центральної частини Росії після вторгнення 24 лютого. З того часу заборону продовжували 22 рази, востаннє – 5 липня. РФ закрила повітряний простір вздовж західного кордону з Україною та Білорусією на всіх висотах.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Хмельниччині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Житомирщині та Київщині", — йдеться у ранковому зведені від обласних військових адміністрацій.

Сумщина: минулої доби був мінометний обстріл. П'ять вибухів пролунали на території Есманської громади. Постраждалих і руйнувань немає. Ніч була тихою. 11 липня о 7.30 ранку — "прильоти" по Шосткинському району, інформація щодо наслідків уточнюється.

Дніпропетровщина: Війська РФ знову обстріляли касетними снарядами Криворізький район. Дві громади — Апостолівську та Зеленодольську. У двох селах — Новосеменівці та Мар’янському — руйнування житла. Попередньо, люди не постраждали.

Харківщина: за ніч по Харкову росіяни завдали три ракетні удари. Влучили у житлову багатоповерхівку, школу в Слобідському районі та складські приміщення в Основ'янському районі. У результаті ракетного обстрілу зруйновано будівлю школи. Пожежі не було. Загиблих та постраждалих немає. У шестиповерховому житловому будинку зруйнований під'їзд житлового будинку з 1-го до 6-го поверху. Пожежі не було, надзвичайники врятували жінку. Третя ракета влучила по відкритій території, пошкодила складські приміщення.

Протягом доби по області війська РФ обстрілювали Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський райони. Горіли приватні будинки, господарські будівлі, відкриті території. Загалом протягом доби госпіталізували у Золочеві одну людину.

На Луганщині за ніч росіяни завдали п’ять ракетних ударів та чотири масованих артилерійських обстріли по населених пунктах на межі з Донецькою областю. Застосовують авіацію, ствольну та реактивну артилерію, намагаючись прорватися з Лисичанського та інших напрямків на Сіверськ та Слов’янськ, але вже понад тиждень ці спроби безуспішні, намагаються просуватися зі сторони Попасної.

Донеччина: обстріли не припиняються. За добу обстріляні Бахмут, Оріхове, Ласточкіне, Стара Миколаївка, Ближня, Кліщіївка. Пошкоджено 49 об’єктів (35 – житлових будинків, багатоповерхівка, 13 - гаражів, промислові та інфраструктурні об'єкти). Вночі російські війська також обстріляли Торецьк, Сіверськ, Мар'їнську, Миколаївську та Часовоярську ТГ. Область без газу і частково без води та електрики. Евакуація населення триває.

Миколаївщина: зранку у Миколаєві лунали вибухи. Інформація уточнюється.

Баштанський район: 10 липня обстрілів зазнала Широківська громада. Влучання були по вже зруйнованій будівлі ЦНАПу, школі, житлових будинках та відкритих територіях домогосподарств, потерпілих немає. У Миколаївському районі ввечері 10 липня внаслідок обстрілів с. Лимани Галицинівської громади зайнялося поле з врожаєм та лісосмуга, потерпілих немає.

Херсонщина: обласний центр 10 липня перебував у диму від пожеж: горіли поля у Таврійському мікрорайоні та у передмісті. За повідомленням очевидців, окупанти не дозволяли гасити пожежу.

ЗСУ звільнили від російської армії село Іванівка Херсонської області

Про це повідомляє 60-та окрема піхотна бригада ЗСУ.

“Завдяки злагодженій роботі військовослужбовцям 60 опбр вдалося взяти під контроль черговий населений пункт. Від російських окупантів у Іванівці залишилися лише страшні спогади та “мертва” військова техніка”, — ідеться в повідомленні.

Кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру на Донеччині зросла до 18 людей

Врятувати вдалось шість людей, ще 22 людини, зокрема дитина, можуть бути під завалами, повідомили в ДСНС.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні українців.

Жертвами війни в Україні стали 995 дітей — ОГПУ

Станом на ранок 11 липня щонайменше 995 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними ювенальних прокурорів, офіційна кількість загиблих дітей не змінилося — 347. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 648.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 348, Харківській — 187, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

В ОГП зазначили, що ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2116 закладів освіти. З них 216 зруйновані повністю, повідомили в ОГПУ.

Німеччина прийняла понад 876 тисяч біженців з України

З початку війни до Німеччини приїхав 876 461 український біженець. Про це повідомили у Федеральному агентстві з праці (Bundesagentur für Arbeit, BA).

У центрах зайнятості та аналогічних державних установах зареєструвалися 353 424 осіб, у тому числі 265 тис. осіб працездатного віку. Заявки на отримання дитячої допомоги залишили 121 тис. українців.

З початку війни також було схвалено 144 тис. інтеграційних курсів для українців — спеціальні заняття, які допомагають іноземцям освоїтися в країні, вивчити мову і знайти роботу.

В агентстві з праці наголосили, що труднощі при пошуку відповідних вакансій пов'язані, у тому числі з тим, що більшість кандидатів (понад 75%) — жінки, які одночасно з відвідуванням курсів мають наглядати за дітьми. Іншою серйозною перешкодою роботодавці називають мовний бар'єр.

Тривають бої на адмінмежі Донецької та Луганської областей — Гайдай

Вночі з 10 на 11 липня російські окупаційні війська завдали п'ять ракетних ударів по населених пунктах на адміністративній межі Донецької та Луганської областей. Також гатили з артилерії.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Вони застосовують авіацію, ствольну та реактивну артилерію, намагаючись прорватися з Лисичанського та інших напрямків на Сіверськ та Слов’янськ, але вже понад тиждень ці спроби безуспішні, намагаються просуватися зі сторони Попасної", — повідомив він.

За його інформацією, окупанти зазнають втрат, у бій вони кинули вже "мобілізованих" з окупованих Рубіжного та Сєвєродонецька.

Гайдай повідомив про детонацію на складі з боєприпасами окупантів в окупованому Луганську.

"Постачання боєкомплектів на позиції в них порушено, однак ці втрати ще не досягли критичної межі – запасів в росіян забагато", — додав він.

Російські війська обстріляли з РСЗВ громади Криворіжжя: є руйнування, загинула домашня худоба

У ніч на 11 липня російські війська вдарили з РСЗВ по Апостолівській та Зеленодольській громадах Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Поцілили по селах — Новосеменівці та Мар’янському. Попередньо, поранених та загиблих серед людей немає. Є руйнування житла",— написав він.

За повідомленням голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, у Мар`янському внаслідок влучання снаряду в сарай загинула домашня худоба.

Росіяни хочуть відрізати Бахмут — ISW

Російські війська посилюють артилерійські та ракетні удари на захід від Бахмута, імовірно щоб ізолювати місто від українських ліній комунікацій із півднем та заходом.

Про це йдеться у звіті американського Інституту дослідження війни.

В ISW зазначили, що попри "оперативну паузу" росіяни беруть участь в операціях, щоб підготувати умови для майбутніх наступів.

Зокрема, вони провели обмежену і безуспішну наземну атаку на північ від Донецька і обмежені розвідувальні операції на північний захід від Слов'янська.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Карта боїв в Україні станом на 10 липня / ISW

Війська РФ готуються до активізації на Краматорському та Бахмутському напрямках — Генштаб

Війська РФ ведуть обстріли у Харківській області та по всій лінії бойових дій на Донбасі. На Донецькому напрямку є ознаки підготовки росіян до активізації бойових дій на Краматорському та Бахмутському напрямках.

Про це йдеться у ранковому зведення Генштабу ЗСУ.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у чисельному складі та характері діяльності не відзначається. Війська РФ обстріляли зі ствольної артилерії район населеного пункту Карповичі Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку підрозділи ЗС РФ продовжують зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих рубежів на Харківському напрямку та намагаються не допустити просування ЗСУ. Вживають заходів для забезпечення своїх підрозділів матеріально-технічними засобами.

"Ворог здійснював вогневий вплив із артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах міста Харкова та населених пунктів Базаліївка, Петрівка, Руські Тишки, Слатине, Прудянка, Рубіжне і Благодатне", — йдеться у повідомленні.

На Слов’янському напрямку зі ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли околиці Дібровного, Мазанівки, Богородичного, Адамівки та Курульки і завдали авіаудару неподалік Богородичного. Штурм росіян в напрямку Краснопілля українські воїни успішно відбили.

На Донецькому напрямку є ознаки підготовки підрозділів військ РФ до активізації бойових дій на Краматорському та Бахмутському напрямках.

На Новопавлівському напрямку росіяни проводять штурм для покращення тактичного положення. Вдовж лінії зіткнення здійснюють систематичні обстріли позицій ЗСУ з метою сковування їхніх дій. Активізувалася штурмова та армійська авіація РФ.

На Краматорському напрямку активних дій росіяни не проводили. Обстрілювали зі ствольної артилерії райони населених пунктів Сіверськ, Закітне, Серебрянка, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне.

На Бахмутському напрямку війська РФ обстрілювали із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Берестового, Покровського, Соледара, Зайцевого, Вершини, Новолуганського, Кліщіївки та Нью-Йорка.

"Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів поблизу Берестового, Спірного, Стряпівки та Вуглегірської ТЕС", — повідомили у Генштабі.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Авдіївка, Карлівка, Мар’їнка, Срібне, Новомихайлівка, Вугледар, Времівка, Білогір’я, Полтавка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів та Кам’янське.

"Окупанти завдали ракетно-авіаційного удару поблизу Оріхова та авіаційних ударів в районах Володимирівки, Павлівки та Новоандріївки. Чергова ворожа спроба наступу окупантів у напрямку Мар’їнки повністю провалилась. Під вогнем наших воїнів окупанти ганебно побігли назад", — йдеться у повідомленні.

На Південнобузькому напрямку війська РФ зосереджують зусилля на недопущенні наступу підрозділів ЗСУ. Зі ствольної артилерії обстріляли райони населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Ольгине, Велика Костромка, Біла Криниця, Калинівка, Киселівка, Любомирівка, Кобзарці, Червона Долина, Широке, Киселівка, Партизанське, Котляреве, Посад-Покровське та Прибузьке..

В акваторії Чорного та Азовського морів кораблі ЧФ РФ основні зусилля зосереджують на ураженні важливих об’єктів військової та цивільної інфраструктури крилатими ракетами, блокуванні дій сил і засобів ВМС та Держаприкордонслужби України.

У готовності до ракетних ударів у морі перебувають два носії крилатих ракет морського базування "Калібр".

"Українські воїни стійко тримають оборону та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці. Триває ураження ворожих командних пунктів різного рівня та складів боєприпасів", — зазначили у Генштабі.

До окупованого Мелітополя приїхав міністр просвіти РФ, привіз російські підручники

У тимчасово окупований росіянами Мелітополь Запорізької області приїжджав міністр просвіти РФ Сергій Кравцов, який особисто привіз шкільні підручники, аби запустити навчання за російською програмою.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Кравцов заявив, що в цих підручниках "немає жодного негативного слова про Україну".

"І отут мушу зазначити, що імперець, як це не дивно, не збрехав. Саме тих підручників, що привіз Кравцов, я, звісно, не міг бачити, але у тих, що вже відомі, дійсно немає жодного негативного слова про Україну. Бо там взагалі немає жодного слова про Україну. Це – той самий концепт "адіннарот", за яким для рашистів незалежної України взагалі не існує", – написав Горбачов у Telegram.

Війська РФ використовують С-300 для наземних атак — ISW

Війська РФ на півдні України використовують зенітно-ракетні комплекси С-300, призначені для протиповітряної оборони, для завдання ударів по наземних цілях.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

В ISW посилаються на повідомлення оперативного командування "Південь" про ракетний удар росіян по наземних об'єктах у Миколаївській та Херсонській областях.

На думку аналітиків інституту, використання ЗРК у такий спосіб неефективне, оскільки такі ракети несуть невелике бойове навантаження та оптимізовані для ураження літаків у польоті, а не наземних цілей.

"Інформація про використання Росією ракет С-300 для атак також примітна на тлі повідомлень і вказівок на те, що росіяни зазнають труднощів із захистом від українських пілотованих повітряних операцій та ракетних ударів на південному напрямку", — йдеться у звіті.

В ISW припускають, що рішення використовувати ракети С-300 для обстрілів наземних об'єктів може свідчити про те, що в Росії закінчуються ракети класу "земля-земля", або що в неї закінчуються деталі, необхідні для систем наведення ракет "повітря-повітря" або систем зв'язку.

На Херсонщині ЗСУ знищили два командні пункти російських військ

ЗСУ авіацією завдали ударів по скупченню російських військ в Херсонській області і знищили два командні пункти. Про це на сторінці у Facebook повідомляє оперативне командування "Південь".

За словами речника командування Владислава Назарова, були уражені командно-спостережний пункт російської артилерійської бригади та контрольно-командний пункт Росгвардії, який напередодні атакували.

Наразі підтверджені втрати противника становлять: 38 військових РФ та 10 одиниць техніки, серед яких 4 гаубиці "Мста-Б", переносний зенітно-ракетний комплекс та 5 одиниць автотехніки.

Також підрозділи ЗСУ знищили 2 склади боєприпасів на Херсонщині.

Російська ракета вранці 11 липня частково зруйнувала шестиповерхівку у Харкові

Внаслідок влучання російської ракети вранці 11 липня частково зруйнована житлова шестиповерхівка у центральній частині Харкова.

Як повідомили Суспільному у ДСНС регіону, станом на 4:30 рятувальники врятували одну літню жінку, триває розбір завалів.

Повітряну тривогу у Харкові оголосили о 00:23. Перший вибух пролунав о 3:32, загалом у Харкові вранці 11 липня чули три вибухи. О 4:46 дали відбій повітряної тривоги у Харкові та області.

Росіяни здійснили 34 авіаційні нальоти за добу — Зеленський

Про це у вечірньому зверненні заявив президент Володимир Зеленський.

"На тижні, що минає, багато говорили про нібито "оперативну паузу" в діях окупантів на Донбасі та в інших частинах України. 34 нальоти російської авіації за одну минулу добу – це відповідь усім тим, хто придумав цю "паузу". Українська армія тримається, тримається міцно й відбиває штурми на різних напрямках. Але, звичайно, потрібно зробити ще дуже багато, щоб російські втрати стали такими, після яких справді буде пауза. Причому пауза не перед новими наступами окупантів, а перед їх втечею з нашої української рідної землі. І я вдячний усім нашим бійцям, які забезпечують наближення цього часу", — наголосив президент.

У РФ оштрафували чоловіка за те, що він узяв в лапки слово "спецоперація"

Як повідомляє видання Медуза, районний суд Нижнього Новгорода оштрафував активіста Олексія Поднебесного через те, що той відокремив слово "спецоперація" лапками, що, на думку суду, "безумовно свідчить про іронічне, протилежне, зневажливе значення вищезазначеного слова".

Активіста притягли до адміністративної відповідальності через допис, у якому він заявив, що грошей, витрачених Росією на один день "спецоперації" в Україні, вистачить на те, щоб забезпечити всі будинки в Нижньому Новгороді гарячим водопостачанням.

На Херсонщині військові РФ почали перевозити склади на лівий берег Дніпра

Після знищення збройними силами України складів боєприпасів у Херсоні, Чорнобаївці, а також у Таврійську російські військові почали перевозити їх ще далі за Дніпро, а саме в Нову Каховку та Олешки. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

"Спочатку наші військові вражали склади окупантів близько до лінії зіткнення, потім вони розмістили їх ближче до Херсона. Але ми бачимо чіткі влучення українських збройних сил в розташування та склади російських окупантів в Херсоні, Чорнобаївці, Таврійську. Вони почали перетягувати їх ще далі за Дніпро, в Нову Каховку, Олешки. Але й там їх трощать. Це логістично ускладнює доставку боєкомплектів і техніки ближче до передової й послаблює їхню позицію", - говорить Сергій Хлань.

За його словами, у Херсоні були помітні посилення деяких блок-постів російських військових. Він вважає, що починається підготовка до вуличних боїв.

Верещук закликала українців евакуюватися з півдня України

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі єдиного телемарафону закликала жителів тимчасово окупованих районів Херсонської та Запорізької областей евакуюватися якомога швидше.

"Це необхідно, щоб ЗСУ під час наступальних дій не наражали на небезпеку цивільне населення", — наголосила Верещук.

Вона закликала громадян виїжджати у будь-яких напрямках, навіть через окупований Крим.

Чорнобаївка-26: ЗСУ знищили 12 старших російських офіцерів

Про це повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

"Вчорашня, 26-а Чорнобаївка, це ще плюс 12 старших російських офіцерів (генерали/полковники), доданих до тих десяти, що загинули і поранені трохи північніше, в Новій Каховці, командний пункт, склад боєприпасів, кілька десятків одиниць техніки", — зазначив Арестович.

У Маріуполі окупанти вдруге знищили пам‘ятник герою України Василю Сліпаку

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

Шредер: Путін зацікавлений у припиненні війни в Україні шляхом переговорів

Колишній канцлер ФРН Герхард Шредер заявив, що не має наміру переривати своє спілкування з президентом РФ Володимиром Путіним. Про це він сказав в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Я не відмовлюся від своєї можливості поговорити з президентом Путіним", — зазначив Шредер.

Вторгнення Росії в Україну, день 138. Текстовий онлайн
Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер. Герхард Шредер, 2006 рік. Фото: АР

Він вважає, що російський президент зацікавлений у припиненні війни в Україні шляхом переговорів: "Наскільки я зрозумів його в розмові, він зацікавлений у вирішенні шляхом переговорів. Як виглядає таке рішення, можна з'ясувати лише в ході переговорів".

На початок