Литва розширила список заборонених для транзиту в Калінінград товарів

Литва розширила список заборонених для транзиту в Калінінград товарів

Литва розширила список заборонених для транзиту в Калінінград товарів
. Фото: Скріншот з відео

З 10 липня набула чинності заборона на ввезення в ЄС низки санкційних товарів з Росії, а також заборона на транзит цієї продукції до Калінінграда та у зворотному напрямку територією Литви. Крім того, Литва розширила обмеження на транзит санкційних російських товарів.

Обмеження запроваджені в рамках антиросійських санкцій ЄСАнтиросійські санкції ЄС, зокрема передбачають поетапну заборону транзиту низки товарів. Так, з 17 червня заборонено транзит російської сталі і чорних металів через територію ЄС, з 10 серпня, набуде чинності заборона на транзит вугілля та інших твердих копалин, а з 5 грудня — на російську нафту і нафтопродукти., повідомляє Delfi.

"З 10 липня набуває чинності заборона на ввезення товарів російського походження на територію ЄС. Обмеження торкнеться і транзиту до Калінінграда, хоча раніше вважалося, що у новому роз'ясненні щодо застосування санкцій від ЄК можуть виникнути винятки", — йдеться у повідомленні.

Як пише Reuters, Литва розширила обмеження на транзит товарів до Калінінграда через свою територію на тлі антиросійських санкцій Євросоюзу. Додаткові товари, транзит яких заборонений, включають бетон, деревину, спирт та промислові хімікати на спиртовій основі, повідомив представник литовської митниці.

Водночас в МЗС Литви зазначили, що наземний транзит інших товарів між Калінінградською областю та материковою частиною РФ не зупинено та не заблоковано.

"Транзит пасажирів та вантажів, які не підпали під санкції ЄС, триває. Литва не вводила жодних односторонніх, індивідуальних чи додаткових обмежень на цей транзит", — пояснили в міністерстві.

Довідка. Калінінградська область — це регіон, який раніше був частиною Німеччини, але після поразки Гітлера у 1945 році перейшов до СРСР. Після розпаду Союзу область втратила сухопутні межі з іншими російськими регіонами.

Калінінград має для Росії стратегічне значення, оскільки тут базується найбільша військово-морська база російського флоту. Москва також розмістила в області комплекси "Іскандер" з ядерним боєзарядом.

Що відомо

  • Калінінград — це найзахідніша частина Росії, затиснута між Балтійським морем та членами НАТО Польщею та Литвою. Місто відокремлене від материкової частини Росії приблизно на 700 км, тож транзит усіх російських товарів до цього регіону здійснюється через території Латвії, Білорусі та Литви.
  • З червня 2022 року почали діяти європейські санкції й Литва заборонила транзит товарів між Росією та Калінінградською областю як залізницею, так і автомобільними шляхами. Заборона торкнулася від 40% до 50% продукції.
  • Російські чиновники засудили рішення Литви та заявили, що “блокада Калінінграда матиме наслідки й може бути підставою для дуже жорстких і абсолютно законних дій з боку Росії”. Литва ж заявила, що лише дотримується санкцій ЄС щодо Росії за війну проти України, і термін "блокада Калінінграда" є провокацією, оскільки ввозити не можна лише частину вантажів, а транзит людей і інших продуктів дозволений.

Читайте також

"Блокада Калінінграда": чи готувались Литва та ЄС до провокацій з боку Росії

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок