Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
. Фото: ДСНС

28 червня — 125 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Росія влучила ракетами в ТРЦ міста Кременчук, ЗСУ зупинили спроби штурму росіян на Ізюмському напрямку, німецькі гаубиці Panzerhaubitze 2000 вже на фронті, США готують новий пакет допомоги Україні, сотні українських дітей утримуються в російському таборі під Таганрогом.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Обмін тілами загиблих військових, обстріли Миколаєва й Дніпра, протести в Маріуполі. Війна. Головне за 28 червня

Головне на цей час

  • Туреччина підтримає запрошення Фінляндії і Швеції стати членами НАТО. Міністри закордонних справ трьох країн підписали відповідний меморандум. Детальні кроки щодо вступу Фінляндії й Швеції до НАТО будуть узгоджені протягом наступних двох днів.
  • Міністерство фінансів США оголосило нові економічні обмеження щодо РФ через війну в Україні. Зокрема, Сполучені Штати та кілька ключових економічних союзників заборонили імпорт російського золота, запровадили санкції проти 45 юридичних та 29 фізичних осіб.
  • На Волинському та Поліському напрямках на кордоні з Україною перебуває до шести батальйонів білоруської армії. Утім цього недостатньо аби сформувати ударні групи. Білоруські військові посилюють ділянки кордону у Брестській та Гомельській областях і намагаються вести розвідку на кордонах України і Польщі.
  • 27 червня росіяни вдарили ракетами по торговельному центру в Кременчуці, де було понад тисячу цивільних. Станом на 28 червня знайдено 18 тіл і 7 останків тіл, 21 особа вважається безвісти зниклою, понад 50 поранених.
  • Російські окупаційні війська обстріляли Харків, поранені 22 людини, п'ятеро загинули. За попередніми даними, російська армія обстріляла Немишлянський район Харкова касетними боєприпасами з системи залпового вогню "Смерч".

"Жодного удару не було": Росія у Радбезі ООН заперечила ракетну атаку по ТЦ у Кременчуці

Російська сторона заперечує ракетну атаку по ТЦ "Амстор" у Кременчуці й стверджує, що Росія начебто била по складах з озброєнням, щоб завадити їх постачанню на Донбас.

Про це заявив представник Росії під час виступу на засіданні Радбезу ООН 28 червня.

"Насправді жодного удару не було. Російські військові сили завдали удар по ангарах з озброєнням і боєприпасами, що надійшли від Заходу, біля Кременчуцького заводу машин. Вони були розташовані на території складів для відправлення українським військовим на Донбасі, щоб обстрілювати житлові райони Донецької і Луганської. Російські війська запобігла цьому", — заявив представник РФ.

Він стверджує, що ТЦ "Амстор", який був знищений внаслідок ракетного удару, розташований на значній відстані від складів з боєприпасами і його начебто "не зачепило".

"Влучання такої ракети нічого від нього не залишило б. Але відео українських блогерів показує, що товари не постраждали, вони на своїх місцях і не попадали. Також і сусіднє приміщення не постраждало, навіть скло залишилося. Це можливо, якщо ракета вибухнула на значній відстані. Але детонація викликала пожежу, яка потім перекинулася на ТРЦ", — виклав свою версію подій російський представник.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Внаслідок обстрілів Сумщини військовими РФ двоє людей загинули, троє — поранені

Внаслідок обстрілів Сумщини військовими РФ 28 червня двоє людей загинули, троє — поранені.

Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

За його інформацією, після 10.00 військові РФ почали обстрілювати Краснопільщину та населені пункти Великописарівської громади.

"Були авіаційні обстріли: росіяни запустили близько 20 ракет з гелікоптерів, які не перетинали лінію державного кордону. Били по Краснопільській та Миропільській громаді", — зазначає він.

Після 11.00 орки відкрили вогонь з реактивних систем залпового вогню "Град", 30 влучань по Краснопільщині.

З опівдня знову били по селах Краснопільської громади, близько 50 артилерійських пострілів із САУ. Також вели вогонь з кулеметів та станкового гранатомета.

Близько 14.00 росіяни знову били з артилерії по Краснопільській громаді — близько 30 влучань.

Після 18.00 — ще понад 50 ударів з реактивних систем залпового вогню по різних населених пунктам громади. На одне із сіл Великописарівської громади безпілотник скинув вибухові пристрої.

У Харкову пролунали вибухи та спалахнула пожежа

У Харкові ввечері 28 червня пролунало два ракетних вибухи.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, після другого вибуху у південній частині міста спалахнула пожежа.

ЄС передасть українській армії понад 90 військових вантажівок

Європейський Союз розпочав постачання Збройним силам України понад 90 вантажівок підвищеної прохідності.

Про це повідомив пресцентр Генерального штабу ЗСУ.

Зазначається, що вантажівки надані в межах Європейського фонду миру для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

У Генштабі зазначили, що ця програма допомоги включає надання медичного обладнання (зокрема, польового шпиталю), інженерного обладнання (включно з інструментами розмінування), предмети для підрозділів матеріально-технічного забезпечення (зокрема вантажівки й інші засоби) та обладнання для підвищення спроможностей кіберзахисту.

Зазначається, що цю допомогу почали надавати Україні ще до початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Ракетні удари по Миколаєву та Очакову — розпочато розслідування

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни. Йдеться про масові обстріли 28 червня Миколаєва та Очакова.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

"За даними слідства, 28 червня 2022 року вранці збройні сили Російської Федерації, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, вкотре завдавали масованих ударів по Миколаєву та Очакову Миколаївської області", — йдеться у повідомленні. Пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, стадіон, гаражі, автомобілі, магазини та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Першочергові слідчі дії здійснюються прокурорами Окружної прокуратури міста Миколаєва та Миколаївської окружної прокуратури спільно із співробітниками Миколаївського районного управління поліції.

Досудове розслідування здійснюється Управлінням Служби безпеки України в області.

Миколаївська, Одеська, Харківська області — повітряна тривога.

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В області оголошена повітряна тривога.

Німеччина і Нідерланди передадуть Україні ще шість гаубиць PzH 2000

Німеччина і Нідерланди найближчим часом планують передати Україні ще шість самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000.

Про це в кулуарах саміту НАТО в Мадриді повідомили міністри оборони обох країн Крістіне Ламбрехт і Касья Оллонгрен, передає видання Spiegel.

Зазначається, що кожна сторона передасть Україні по три гаубиці.

"Федеральний уряд вирішив, що ми можемо передати Україні ще три Panzerhaubitze 2000 самохідних гаубиць", — сказала Ламбрехт.

Зеленський закликав ООН визнати терактом обстріл ТРЦ в Кременчуці

Президент України Володимир Зеленський закликав ООН визнати терористичним актом обстріл Росією ТЦ "Амстор" в Кременчуці та покарати державу-агресора.

Про це він заявив під час виступу на засіданні Радбезу ООН.

"Я пропоную, щоб була заява, щоб було рішення, що це є терористичний акт. І щоб це можна було розслідувати. Щоб перевірили, що це справді була атака з території Росії", — заявив глава держави.

Він наголосив, що якби організації діяли б подібним чином, то їх визнають терористичними і вони "стають ворогами людства".

"А якщо це здійснює держава, то вона теж не може залишатися безкарною. Це щоденні терористичні акти, які здійснюються без вихідних", — зазначив Зеленський.

За його словами, на сьогодні в ООН не має юридичних обґрунтувань, що таке терористична держава.

"Але потрібно забезпечити цей статус юридично, на рівні ООН, і карати будь-які держави-терористи", — закликав український лідер.

Він нагадав, що за останні дні Росія завдала ракетних ударів по Києву, Харкову, Очакову, Дніпру, Слов'янську, Миколаєву, Кременчуку та інших містах та населених пунктах України, унаслідок чого загинули щонайменше 20 людей, десятки залишаються зниклими безвісти.

Уряд призначить уповноваженого з питань переселенців

Кабінет міністрів України запровадив посаду уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це повідомила пресслужба уряду.

Зазначається, що після повномасштабного російського вторгнення майже третина українців були змушені стати внутрішніми переселенцями. З огляду на це уряд запровадив посаду уповноваженого з питань ВПО, який займатиметься захистом прав переселенців.

"Уповноважений матиме статус заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та координуватиме формування і реалізацію державної політики щодо внутрішнього переміщення", — пояснили в уряді.

Уповноваженого з питань ВПО планують призначити найближчим часом. У Кабміні нагадали, що будь-яких кризових питань можна звертатися на гарячу лінію Міністерства реінтеграції — 1548.

РФ протягом двох годин з артилерії обстрілювала село Золочівської громади на Харківщині

28 червня російська окупаційна армія протягом двох годин обстрілювала з артилерії село Івашки Золочівської громади, яке розташоване поблизу кордону з РФ.

Про це Суспільному розказав голова громади Віктор Коваленко.

За його словами, обстріл розпочався близько 19:00.

"Потім гелікоптер завдав удару по селу. Наразі є чисельні пошкодження будинків та господарських споруд. Жертв немає", — сказав Коваленко.

Байден на саміті НАТО оголосить про продовження присутності військових США у Польщі

Президент США Джо Байден планує на саміті НАТО, який стартував 28 червня у Мадриді, повідомити про продовження перебування частини додаткових американських сил у Польщі.

Про це повідомляє телеканал NBC News із посиланням на власні джерела.

Також, за їх даними, американський лідер повідомить про зміни у розгортанні американських військ у кількох країнах Балтії, які він санкціонував перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

"Чиновники заявили, що оскільки нові війська можуть розгортатися в регіоні більш постійно, їх кількість буде мінімальною, але кілька сотень можуть залишитися в Польщі на більш постійній основі", — інформує телеканал.

Крім того, за даними офіційних осіб, Байден може оголосити, що присутність ВМС США на військово-морській базі Рота в Іспанії може збільшитися на два кораблі протягом наступних кількох років.

2 лютого президент США Джозеф Байден погодив розміщення додаткових військовослужбовців США в Європі. У Пентагоні тоді заявили, що цей крок є демонстрацією підтримки союзників по НАТО, які відчувають загрозу через військові маневри Росії поблизу України. Одразу після цього США почали перекидання додаткових військових підрозділів до країн Європи на військово-транспортних літаках. Зокрема, до Польщі та Німеччини прибули близько 2 тисяч американських десантників та піхотинців.

Бої в Лисичанську: вибухи на російських складах та застарілі російські Т62

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Гарні новини, бо вибухають та палають російській склади та казарми з особовим складом. Це може уповільнити наступ на Лисичанськ", повідомив Сергій Гайдай.

Гайдай додав, що наразі усі сили російської армії у Луганській області, направлені на штурм Лисичанська та усі "хлопки" на окупованій території йдуть на користь оборонцям міста.

За словами Гайдая, у Лисичанську наразі нема газу, води, та електрики, зруйнована уся інфраструктура. Також ускладнено забезпечення гуманітарних вантажів, але потроху допомогу доставляють у місто.

У порту тимчасово окупованого Бердянська пролунало два вибухи

Про це повідомляє Бердянська міська рада. Також додається, що від загарбників не було інформації про те, що проводяться роботи з розмінування.

Туреччина підтримає запрошення Фінляндії і Швеції стати членами НАТО

Про це повідомляє адміністрація президента Фінляндії Саулі Нііністе.

"У Мадриді, перед початком саміту НАТО, ми провели ґрунтовну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за сприяння Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга. В результаті міністри закордонних справ підписали тристоронній меморандум, який підтверджує, що Туреччина на Мадридському саміті на цьому тижні підтримає запрошення Фінляндії і Швеції стати членами НАТО. Детальні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені протягом наступних двох днів", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок ракетного удару по Дніпру сталася пожежа у транспортній компанії

Як повідомила головна фахівчиня відділу зв’язків із управління ДСНС Дніпропетровщини Дарина Цуркань, через влучання у транспортній компанії сталася пожежа, яку вже загасили.

"Попередньо, пошкоджено 21 легковий та 13 вантажних автомобілів, знищені будівлі, бокси та ангар", — сказала Дарина Цуркань.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів. Суспільне Дніпро

Наразі на місці працює 41 рятувальник, вони розбирають завали та шукають людей. Також внаслідок "прильоту" зруйнована залізнична інфраструктура, пошкоджено кілька будинків.

Київ, Київська, Одеська, Миколаївська, Кіровоградська, Черкаська області — повітряна тривога.

Сейм Литви заборонив імпорт російського газу в країну

Сейм Литви ухвалив відповідні поправки до закону про природний газ. "За" проголосували 123 члени Сейму, двоє утрималися.

Згідно з новим законом, газотранспортна система країни й термінал зрідженого природного газу компанії Klaipedos nafta будуть доступні тільки постачальникам з країн, що не становлять загрози національній безпеці, за винятком постачальників, що транспортують газ транзитом в Калінінград.

В Україні побудують завод з виробництва "Байрактарів"

Україна досягла "принципових домовленостей" з турецькою компанією Baykar Makin щодо будівництва спільного заводу з виробництва "Байрактарів" в Україні, повідомив міністр оборони Олексій Резніков у Facebook.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Безпілотник "Байрактар". Фото: Міністерство оборони України

"Наразі триває комунікація між оборонними відомствами України й Туреччини й ми продовжуємо роботу над реалізацією проєкту з будівництва заводу. Це плани середньострокової перспективи. І вони будуть реалізовані", – пише Резніков.

Болгарія висилає 70 російських дипломатів через "роботу під прикриттям"

Агентство "BTA" із посиланням на прем'єр-міністра Болгарії Кирила Петкова пише, що багато працівників посольства РФ працювали на іноземну розвідку, а "їхня дипломатична роль була лише прикриттям". Водночас конкретної інформації щодо їхньої діяльності прем'єр не надав, оскільки вона є конфіденційною.

"Я б хотів звернутися до всіх країн, не тільки до Росії, що кожен, хто працюватиме проти інтересів Болгарії, буде висланий до країни, з якої прибув", — зазначив прем’єр.

Проїзд ушкодженою ділянкою поблизу Дніпра відновлено

Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".

"Проїзд ушкодженою ділянкою поблизу Дніпра відновлено, станом на 20:00 обидва потяги вирушили своїм маршрутом. Поїзд №3 Запоріжжя-Львів прямує із затримкою 2 год 30 хв., поїзд №31 Запоріжжя-Перемишль — із затримкою 2 год 14 хв", — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що потяги №31/32 Запоріжжя-Перемишль та №3/4 Запоріжжя-Львів вирушать із Дніпра із затримкою.

Закарпатські волонтери виготовляють для ЗСУ сухі борщові набори "Чорнобаївка"

Про це повідомляється на сторінці Тячівської районної ради у Facebook.

Після повномасштабного вторгнення Росії тячівські волонтери почали допомагати армії на тих ділянках, де у них вже був досвід. Ще у 2015 році вони сушили овочі і виготовляли вакуумовані супові набори. Місцеві підприємці надали їм сушарку і шатківницю, а з владою домовилися про приміщення і розпочали роботу, — йдеться у повідомленні.

Небезпека нападу Путіна на інші країни цілком реальна — міністр оборони Британії

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Путін може піти війною далі України.

"Існує дуже реальна небезпека того, що Росія нападе на Європу. Росія становить пряму і невідкладну загрозу для всіх країн, — наголосив Воллес. — Загроза зростає, має глобальний характер. Настав час дати сигнал про те, що "дивіденди миру" закінчилися і інвестиції в оборону повинні збільшуватися, поки не стало надто пізно боротися з загрозою з урахуванням уроків, отриманих в Україні".

Воллес написав прем'єр-міністру Борису Джонсону лист із закликом збільшити витрати на 20 відсотків для покриття дефіциту військового потенціалу. Це сталося після того, як генерал сер Патрік Сандерс, начальник генерального штабу, попередив, що Британія переживає ще один "момент 1937 року" і повинна бути готова діяти швидко. Сандерс заявив, що британські війська повинні бути готові "битися і перемагати", щоб зупинити поширення війни в Європі.

Кабмін погодив звільнення Лагути з посади голови Херсонської ОДА

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук.

"Погоджено звільнення Лагути Геннадія Миколайовича з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації", — написав Мельничук.

Раніше видання "МОСТ" повідомило з посиланням на джерела в Херсонській облраді, що на місце Лагути мають призначити військового.

Marvel перезніме серіал "Таємне вторгнення" та перенесе місце дії з Росії через війну в Україні

Видання The Direct з посиланням на інсайдера Деніела Ріхтмана повідомило, що перезйомки частини серіалу "Таємного вторгнення" розпочнуться за два тижні й триватимуть чотири місяці. Таку інформацію Ріхтман опублікував на своєму Patreon. Припускають, що це повʼязано з тим, що зйомки перенесуть з Росії в інше місце через повномасштабне вторгнення РФ до України.

"Якщо чутки дійсно правильні, можливою причиною може бути війна між Росією та Україною, що досі триває. Враховуючи, що Росія є важливим місцем дії "Таємного вторгнення", цілком імовірно, що основне місце дії серіалу буде перенесено з Росії до іншої країни. У результаті для перезйомки значної частини сцен будуть потрібні тривалі терміни", — йдеться у статті.

Основні зйомки серіалу стартували у вересні 2021 і завершились у березні 2022 року. Серіал із шести епізодів розповість про те, як одна з фракцій інопланетян-метаморфів Скруллів отримує контроль над усіма аспектами життя землян.

Україна пропонує створити окремий фонд для конфіскованих активів РФ

Про це на засіданні уряду 28 червня повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Україна пропонує укласти міжнародний договір, який дозволяє використовувати золотовалютні резерви Росії для виплати компенсацій постраждалим від її вторгнення. Наші країни-партнери зможуть його підписати та запустити процедуру конфіскації російських активів. Ми також пропонуємо створити Фонд, куди підуть близько 300 млрд доларів російських коштів. З цього Фонду виплачуватимуться компенсації та буде відбудовуватися наша держава після перемоги", — наголосив Шмигаль.

Бербок відповіла на заклик Зеленського закінчити війну до кінця року

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з Мадрида.

“Я думаю, що ми повинні бути дуже відвертими, ніхто не знає. Але ми робимо все, щоб Україна залишалася суверенною державою і щоб вся країна могла жити в мирі та свободі. І, як підкреслив президент, це надія, тому ми повинні зробити все, щоб надія залишилася. І саме тому на цьому саміті НАТО ми підкреслюємо, що не лише продовжуємо постачати Україні важку зброю, але й посилюємо наші зусилля для цього. Бо кожен день важливий. І я думаю, що це дуже важливо, тому що ми не знаємо, як довго це триватиме. Це може припинитися завтра, якщо президент Росії припинить бомбардування. Все залежить від нього…

Отже, якщо ми також збільшуємо поставки зброї, це допомагає рятувати життя кожного дня, що йде війна”, — наголосила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на NATO Public Forum напередодні 36-го саміту Альянсу в Мадриді 29-30 червня

Окупанти призначили референдум про анексію Донецької області на 11 вересня 2022 року

Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Референдум про анексію Донецької області до РФ призначено на 11 вересня 2022 року. Окупаційні адміністрації отримали вказівки підготувати місця проведення та “комісії по проведенню” та передали їх зокрема комітетам самоорганізації населення. Готують проведення під святкування звільнення Донбасу від нацистських загарбників. Одночасно з радянським “Днем міста Маріуполь", — зазначив Андрющенко.

Білорусь розпочала військові збори з військовозобов’язаними

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, у період з 28 червня по 16 липня, у Жлобинському районі Гомельської області Білорусі заплановано проведення військових зборів з військовозобов’язаними.

"На Волинському та Поліському напрямках триває нарощування системи інженерного обладнання оборонних позицій у прикордонних районах Брестської області. Не виключається проведення демонстративних і провокаційних дій підрозділами збройних сил Білорусі в прикордонних з Україною районах та ведення розвідки", — додали у Генштабі.

На Сіверському напрямку з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Тур’я, Краснопілля, Хмелівка і Попівка на Сумщині та села Гірськ Чернігівської області.

На Харківському напрямку війська РФ обстріляли з артилерії райони населених пунктів Золочів, Слатине, Верхній Салтів, Печеніги, Коробочкине, Рубіжне, Перемога, Явірське, Руська Лозова, Циркуни, Чепіль, Іванівка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Вітрівка, Світличне та Уди. Українські воїни відбили штурмові дії і змусили окупантів відійти в районах населених пунктів Дементіївка, Довгалівка та Залиман.

На Слов’янському напрямку ЗСУ зупинили ворожий штурм в напрямках сіл Долина та Мазанівка. Артилерійські обстріли з боку противника фіксувалися в районах населених пунктів Адамівка, Краснопілля, Долина, Дібровне, Барвінкове, Мазанівка, Богородичне, Грушуваха, Курулька та Велика Комишуваха.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із реактивних систем залпового вогню неподалік Маяків, Слов’янська, Званівки, Серебрянки, Переїзного і Золотарівки.

На Лисичанському напрямку росіяни обстрілювали із мінометів та ствольної артилерії райони Лисичанська та Вовчоярівки. Армія РФ не припиняє спроби взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ, вели наступ у напрямку населеного пункту Спірне, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Берестового, Білогорівки, Бахмута, Клинового, Вершини, Новолуганського, Травневого та Зайцевого. Завдали ракетно-авіаційного удару по району Шумів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстрілювали з артилерії райони населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Марʼїнка, Новомихайлівка, Вугледар, Шевченко, Времівка, Зелене Поле, Полтавка, Гірке, Староукраїнка, Залізничне, Оріхів, Кам’янське. Ланкою вертольотів Ка-52 завдали ударів поблизу Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжував обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Велика Костромка, Трудолюбівка, Широке, Кобзарці, Любомирівка, Благодатне, Кульбакіне, Шевченкове, Посад-Покровське та Степова Долина. Авіаудари ворога зафіксовано поблизу Потьомкиного, Великого Артакового та Олександрівки.

У Білорусі помітили російські ЗРК "C-400"

Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

"14:00 в Мозирі помічена колона ЗС РФ, яка заїхала з боку траси Р31. Серед техніки помічені: 3 трали на базі КАМАЗ з чотирма ракетами для ЗРК "С-400" і автокран військовий, також один ЗРК "С-400". Колона попрямувала в бік Прудка", йдеться в повідомленні.

Голова Дніпропетровської ОВА: у Дніпрі через "прильоти" зруйнована залізнична інфраструктура

Як повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, росіяни випустили по області шість ракет.

"Три ракети наші військові збили — над Дніпром та над Синельниківським районом. У Дніпрі через "прильоти" зруйнована залізнична інфраструктура і промислове підприємство. Горить сервісна компанія. На місці ударів працюють рятувальники. Шукають під завалами людей. У Синельниківському районі масштаби руйнувань з'ясовуються", — заявив Резніченко.

Росія поцілила ракетами СТО в Дніпрі

Про це повідомив мер міста Борис Філатов.

"Щойно російські виродки влупили ракетою в СТО "Автодизель". Найкраще СТО, де всі дніпряни ремонтували свої дизельні автомобілі", — написав Філатов у Facebook.

Він додав, що рятувальники гасять пожежу, під завалами перебувають люди.

Хакери зламали сайт "Росреестра" і привітали на стартовій сторінці з Днем Конституції України

Скрін привітання опублікувало інтернет-видання SOTA, сам сайт "Росреестра" наразі не доступний. Привітання написано російською мовою.

Раніше пресслужба відомства писала, що сайт піддався атакам: "Сайт "Росреестра" 28 червня 2022 року піддався хакерським атакам. На цей час фахівці відомства оперативно відновлюють працездатність сайту.

Макрон відмовився називати Росію спонсором тероризму

Президент Франції Емманюель Макрон на пресконференції за підсумками саміту G7 заявив, що Захід і так запроваджуватиме санкції проти РФ, тому "нам не потрібна жодна обмовка, щоб ввести ці санкції проти Москви", цитує його видання Le Figaro.

Згодом французький президент додав, що Франція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Попри те, що Еммануель Макрон відмовився називати Росію спонсором тероризму, він відреагував на атаку РФ на ТРЦ у Кременчуці. Французький лідер висловив співчуття рідним загиблих. “Обстріл Росією торгового центру у Кременчуці – це жах".

США заборонили імпорт російського золота та оголосили новий список санкцій

Міністерство фінансів США оголосило нові економічні обмеження щодо РФ через війну в Україні. Зокрема, Сполучені Штати та кілька ключових економічних союзників заборонять імпорт російського золота, найбільшого експорту Москви за межами енергетичного сектора.

Також Мінфін США вніс до списку 70 організацій, які мають вирішальне значення для оборонно-промислової бази Росії, включаючи державну корпорацію "Ростех". Крім того, до санкційного списку додали 29 російських громадян.

Санкції запровадили одночасно з Державним департаментом США, який також оголосив про заходи щодо введення візових обмежень для посадових осіб та понад 500 військовослужбовців РФ, які погрожували або порушували суверенітет, територіальну цілісність або політичну незалежність України.

Столтенберг: ЄС, союзники НАТО та США платять ціну за свободу

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відкриваючи NATO Public Forum напередодні 36-го саміту Альянсу в Мадриді 29-30 червня.

"Війна проти України – це брутальна агресія президента Путіна, яку він розпочав проти незалежної суверенної нації в Європі. Відповідальність за наслідки для глобальних енергетичних та продовольчих ринків має нести президент Путін. Шлях покінчити зі всіма цими проблемами – це закінчити війну, щоб президент Путін вивів війська та припинив атакувати суверенні незалежні нації", — наголосив Столтенберг.

Він додав, що Росія "використовує енергоресурси як зброю, що віддзеркалює необхідність швидкого відмежування від російської нафти та газу".

"Економічні санкції проти російської промисловості, фінансового сектору також мають глобальний вимір, впливаючи на енергетичні ринки. Європейці, союзники НАТО та США платять ціну. Немає сенсу це заперечувати. Але ця ціна набагато нижча, ніж та, яку ми заплатимо, якщо Путін піде далі, використовуючи свою військову силу проти незалежних націй. Тому ми говоримо про ціну, яку ми платимо за свободу", — додав генсек Альянсу.

В Одесі люди вишикувалися у черги за новою маркою Укрпошти "Мрія"

Вранці 28 червня біля одеського Головпоштамту вишикувалася черга із людей. Вони бажали придбати нову марку Укрпошти "Мрія". Нова марка присвячена літаку АН-225 "Мрія", який знищили російські війська наприкінці лютого в Київській області. Дизайн створила 11-річна дівчина Софія торік, тепер його втілили у життя.

СБУ встановила двох російських командирів, які наказали розстріляти цивільних на Київщині

"Це командир батальйону майор Максим Краснощоков та заступник командира роти майор Олександр Васильєв. Вони керували діями мотострілецьких підрозділів ворога під час тимчасової окупації села Перемога на Київщині", — йдеться у повідомленні СБУ.

Вони силоміць утримували місцевих жителів в одному з приміщень і катували їх. Обидва командири особисто допитували українців і намагалися вибити інформацію про військових ЗСУ, правоохоронців та учасників тероборони. Зрештою, вони віддали підлеглим наказ: розстріляти людей з автоматів прямо на місці катування і підірвати будівлю з тілами, щоб приховати воєнний злочин.

Мер Дніпра закликав мешканців не виходити з укриттів

Про це міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив на Facebook.

Diageo plc, один з найбільших в світі виробників алкоголю, йде з російського ринку

Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на представника компанії.

"Після припинення експорту та продажу готової продукції клієнтам в Росії в березні, ми прийняли рішення про скорочення комерційної діяльності в країні", — сказав представник компанії.

У портфель компанії входять такі бренди, як Black Label, Johnnie Walker, J&B, Guinness, Baileys, Captain Morgan, Gordon's.

У Дніпрі чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Драгі заявив, що Путін не приїде на саміт G20

Про це прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі сказав на пресконференції за підсумками саміту G7.

"Що стосується президента Путіна на G20, президент Індонезії (Джоко Відодо, з яким зустрічався Путін напередодні, — ред.) виключив це категорично, він не приїде", — розповів Драгі.

Саміт G20 відбудеться на Балі 15-16 листопада.

У Києві оголошена повітряна тривога!

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Полтавська область — повітряна тривога.

Франція надасть Україні бронетранспортери типу VAB

Про це заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню в інтерв'ю Parisien-Aujourd'hui en France.

"Щоб швидко переміщатися по районах, що знаходяться під ворожим вогнем, армії потрібна бронетехніка", — заявив Лекорню.

Він додав, що Франція буде "поставляти в значних кількостях транспортні засоби такого типу, VAB (броньовані машини фронту), озброєні". Міністр також підтвердив відправку в Україну ще шести гармат Caesar, флагманів французької артилерії, крім дванадцяти, вже розгорнутих проти росіян.

Пісню "Ой, у лузі червона калина" одночасно заспівали понад 1000 людей

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"Пісню "Ой у лузі" разом з нами одночасно виконали у 47 країнах 1086 людей. І це рекорд", — зазначив Козицький.

Зеленський зустрівся з актором Шоном Пеном

"Актор і режисер Шон Пенн знімає документальний фільм про війну в Україні. З першого дня повномасштабного вторгнення він був у Києві та на власні очі бачив, що таке російська агресія. Незабаром усю правду про війну завдяки його фільму зможе побачити і весь світ", — йдеться у повідомленні на Telegram-каналі президента Зеленського.

Близько 2000 людей перебували поруч з ТРЦ в Кременчуці у момент влучання російської ракети

Про це повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"18 тіл і 7 останків тіл знайдено в ТРЦ в Кременчуці. 21 особа вважається безвісти зниклою. Можемо сказати, що живих серед тих, може бути в ТРЦ найімовірніше немає", — заявив Монастирський.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Брифінг міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

Він додав, що ракета влучила в ТРЦ о 15:54, в годину пік.

"Пролунала повітряна тривога. Більшість людей на той момент вийшла з ТРЦ. Поліція провела аналіз мобільних телефонів, які перебували на момент влучання близько 2000 осіб. Це разом із людьми, які проживали в будинках поруч. Тому точну кількість людей, які були там назвати не можемо. Зараз ми з‘ясовуємо чому частина співробітників магазинів залишилася на момент тривоги всередині", — додав голова МВС.

Зараз правоохоронці отримують відео з камер відеоспостереження, які розташовувалися поряд. За словами міністра, до кінця доби, максимум завтра до ранку рятувальники завершать розбір завалів.

СБУ попередила хакерську атаку на українські телеканали

СБУ не дала російським спецслужбам зламати українські телеканали, які беруть участь у національному телемарафоні, повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

Напередодні Дня конституції ворог хотів використати ресурси, які беруть участь у національному телемарафоні, для власних деструктивних інформаційних операцій.

За даними СБУ, хакери намагалися отримати доступ:

  • до відеопотоку прямої трансляції;
  • до стрічки новин прямого ефіру;
  • до окремих комп’ютерів співробітників телеканалів, на яких ведеться робота з контентом.

Країни G7 створили Глобальний альянс з продовольчої безпеки

"Ми переконані, що цю багатовимірну кризу можна вирішити лише спільними глобальними зусиллями. Тому на підтримку Групи ООН з глобального реагування на кризи з питань продовольства, енергетики та фінансів (GCRG ООН) ми створюємо Глобальний альянс з продовольчої безпеки спільно зі Світовим банком як скоординовану та солідарну відповідь на майбутні виклики", — йдеться у заяві G7 про глобальну продовольчу безпеку.

Також вказується, що у 2022 році, за даними ООН, до 323 мільйонів людей у всьому світі перебуватимуть у стані "гострої продовольчої нестабільності" або перебуватимуть у групі високого ризику. До цього призвели як численні взаємопов’язані кризи, так і війна Росії проти України, включно з блокуванням експортних шляхів українського зерна.

Стівен Кінг відреагував на ракетний удар Росії на торговий центр у Кременчуці

Американський письменник Стівен Кінг від початку повномасштабного вторгнення публікує в Twitter повідомлення на підтримку України. 27 червня він теж відреагував на ракетний удар, який російські загарбники нанесли по торговому центру у місті Кременчук, Полтавської області – письменник назвав дії Росії терористичною атакою.

"Російські удари по українських цивільних об'єктах — це справжні терористичні атаки. Слава Україні!" — написав Кінг.

Заяву автора підтримали сотні користувачів, серед яких навіть Міністерство оборони України: "Стівене, росіяни жахливіші ніж будь-який монстр у ваших романах…".

Експерти з Франції, які розслідували військові злочини в Україні, повернулися додому

Про це повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

"Перед поверненням до Франції раді привітати та подякувати усій команді судово-медичної поліції IRCGN. Вони працювали разом зі своїми колегами над документуванням воєнних злочинів Росії в Україні", — написав посол.

Група французьких судово-медичних експертів прибула до України 11 квітня для розслідування скоєних російською армією в Україні воєнних злочинів.

Зараз не фіксується формування ударного угруповання Росії на території Білорусі — Міноборони

Станом на зараз не фіксується формування ударного угруповання Росії на території Білорусі, повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

Утім, за його словами, фіксуються факти підготовки російськими силами диверсійно-розвідувальних груп з числа військових Білорусі.

Підрозділи Білорусі на Волинському та Поліському напрямках посилюють ділянку кордону з Україною у Брестській та Гомельській областях, а також намагаються вести повітряну розвідку у прикордонних з Україною та Польщею районах. Також зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з Білорусі.

Шольц назвав умову можливого послаблення санкцій проти Росії

Ситуація на фронті в Україні зараз розвивається таким чином, що говорити про перелом у війні зарано, тож треба продовжувати тиск на Росію. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц журналістам, підсумовуючи результати саміту G7 в Ельмау (Німеччина), передає Укрінформ.

"На жаль, ми спостерігаємо, з якою незмінною жорстокістю веде свою війну Росія. Це не та ситуація, у якій можна говорити про завершення (війни), це дуже гнітюче", — сказав Шольц.

Тому, підкреслив він, важливо продовжувати підтримку України, в тому числі зброєю, а також не зменшувати тиск на Росію. Врешті не повинно бути миру, який Росія нав’яже Україні силою, заявив Шольц. За його словами, якщо хтось у Москві розраховує, що з підписанням мирної угоди, яка не буде сприйнята українцями як справедлива, будуть послаблені санкції, той помиляється.

"Усі санкції залишаться. Єдиний вихід з цього — лише якщо Путін визнає, що його план не вдався", — назвав Шольц умову, за яких Захід може подумати про перегляд санкцій.

Шольц повідомив, що під час саміту G7 в Ельмау лідери держав дуже конкретно та предметно обговорили українську тематику. Важливим, за його оцінкою, стало підтвердження намірів посилити економічну, фінансову, гуманітарну, а також військову підтримку України. Саміт послав сигнал рішучості та єдності найпотужніших економік і демократій світу, сказав канцлер ФРН, яка головує в групі G7 в 2022 році.

Раніше лідери держав "Групи семи" запевнили, що підтримуватимуть Україну "скільки буде необхідно", а також пообіцяли посилення санкцій проти Росії.

Росіяни викрали начальника управління міськради Енергодара

Російські окупанти забрали в полон начальника управління комунальної власності Енергодарської міської ради Бориса Ярмоленка, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Одна з двох ракет, які російські військові випустили по Кременчуку влучила в завод дорожніх машин

Одна з двох ракет, які російські військові випустили по Кременчуку на Полтавщині 27 червня, влучила в завод дорожніх машин "Кредмаш". За словами очільника заводу, там з 1989 року не випускають військових машин, лише авто для цивільних.

Війська РФ намагаються оточити українських військових у районі Лисичанська — МОУ

Війська РФ намагаються оточити українські війська в районі Лисичанська та взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу.

"Ворог зосередив зусилля на Лисичанському та Бахмутському напрямках, чинить спроби оточити наші війська в районі Лисичанська та взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ", — сказав Мотузяник.

За його словами, на Донецькому напрямку ЗСУ ведуть важкі бої проти угруповання РФ зі складу 8, 58 армій, мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів південного військового округу, 2, 41 армій та 90 танкової дивізії центрального військового округу, а також повітряно-десантних військ.

Одеська, Харківська, Запорізька, Донецька область — повітряна тривога.

Мінцифри анонсувало проєкт “Армія дронів”

У Міністерстві цифрової трансформації стартує “Армія дронів”. Очільник відомства Михайло Федоров в інтерв'ю Суспільному повідомив, що Міністерство додатково закуповуватиме дрони, аби забезпечити Збройні сили України.

“Ми будемо збирати з усього світу дрони, купувати дрони додатково, для того, щоб комплексно підійти до укомплектування армії дронами. Є певна стратегія скільки потрібно, як потрібно навчати використовувати дрони”, — повідомив Федоров.

Він додав, що проєкт фінансуватиметься з бюджету та коштом фандрейзингових програм. Крім того, міністерство візьме на себе процес навчання спеціалістів для керування дронами та ремонт техніки.

Роскосмос виклав супутникові світлини, де пройде саміт НАТО

Перед початком саміту НАТО, на якому мають визначити Росію як найбільшу загрозу, Роскосмос оприлюднив супутникові світлини місця проведення саміту в Мадриді:

"Поки представники 30 країн Альянсу, а також партнери та кандидати будуть розбиратися зі стратегічною концепцією до 2030 року, Роскосмос публікує супутникові світлини місця проведення саміту та тих самих "центрів прийняття рішень", які підтримують українських націоналістів", — заявили в Роскосмосі.

G7 підтримає український аграрний сектор — заява

Країни G7 мають намір підтримувати сільськогосподарський сектор України та домагатися відновлення транспортування українського агроекспорту морськими шляхами. Про це йдеться у заяві G7 про глобальну продовольчу безпеку, оприлюдненій в останній день роботи саміту Групи.

У документі також зафіксовані наміри активізувати зусилля щодо створення альтернативних маршрутів, які грунтуються на основі ініціативи ЄС "Міст солідарності»". Окрім того, країни G7 будуть співпрацювати з відповідними відомствами і партнерами щодо встановлення походження імпорту зерна, аби виявити незаконно вилучену українську продукцію та стримувати Росію від продовження незаконного захоплення. Глави держав і урядів також закликали Росію скасувати заходи, які перешкоджають експорту російського зерна та добрив.

На Миколаївщині відбувся обмін військовополоненими між Україною та РФ

На території Миколаївської області відбувся обмін полоненими між Україною та Російською Федерацією. Так на підконтрольну Україні територію повернулося 17 людей: 16 військових та 1 цивільний.

Це був 13-й обмін військовополоненими між Україною та Росією.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Атака на ТЦ у Кременчуці порушує закони та звичаї ведення війни — Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International Україна засудила ракетний удар по торговому центрі "Амстор" у Кременчуці, в якому перебували цивільні люди, і закликала розслідувати напад і притягнути до відповідальності винних. Про це повідомляє пресслужба організації.

"За даними військового командування ЗСУ, які Amnesty International не змогла незалежно перевірити, будівлю торгового центру вразили ракети Х-22, випущені із дальніх російських бомбардувальників Ту-22 М3", — йдеться у повідомленні.

Х-22 – це протикорабельні ракети радянської розробки, що мають вкрай низьку точність проти наземних цілей і не мають застосовуватися в густонаселених районах.

Як зазначають в Amnesty, міжнародне гуманітарне право, яким регулюються закони та звичаї ведення війни, забороняє умисні атаки по цивільних об’єктах, яким був ТЦ "Амстор", і вважає їх воєнними злочинами.

Воєнним злочином також може вважатися атака, яка мала на меті вразити військову ціль, але для її реалізації була застосована зброя, яка призвела до непропорційної загибелі цивільних.

"Як цілеспрямована атака на ТРЦ, так і удар по об’єкту внаслідок застосування неприцільної зброї і невибіркового нападу по густонаселеному району, що призвело до загибелі й поранення цивільних, є грубими порушеннями законів і звичаїв війни та міжнародного права у сфері прав людини", — наголосили в Amnesty.

Канада наступного тижня запровадить санкції проти провладних видань та каналів РФ — Трюдо

Канада наступного тижня запровадить санкції проти провладних видань та каналів РФ. Про це після саміту G7 сказав прем‘єр-міністр Канади Джастін Трюдо, передають кореспонденти Суспільного.

"Ми знаємо, що Путін використовує брехню, щоб виправдовувати свої воєнні злочини в Україні. Тому Канада наступного тижня впровадить санкції проти провладних дезінформаційних видань та каналів”, — сказав Трюдо.

Харківська, Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога!

"Російська армія буде змушена боротися до кінця" — Буданов

Якщо Росія зараз визнає, що не змогла перемогти Україну, це буде крах російської державності. Тому вони будуть боротися, скільки зможуть. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв’ю виданню “Financial Times”, передає пресслужба розвідки.

Буданов згоден із західною оцінкою, що російські війська деградували та деморалізовані.

“Якщо Росія зараз визнає, що не змогла перемогти Україну, це буде не крах системи, це буде крах державності. Тому російська армія буде змушена боротися до кінця. У них немає іншого виходу”, — сказав начальник Головного управління розвідки.

За словами Буданова, нині лінія фронту простягається на 2400 км. Це стільки ж, скільки утримував у Другій світовій війні СРСР проти нацистської Німеччини.

“Тоді Радянський Союз отримав із Заходу набагато більше військової підтримки. Заходу потрібно надавати допомогу “серйозніше”, інакше війна затягнеться довше і матиме більші витрати для України та світу. Перші ознаки голоду в Африці стали можливими через морську блокаду Росією чорноморських портів та перешкоджання постачанню українського зерна”, — зазначив Буданов.

Сумська, Черкаська, Полтавська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська області — відбій тривоги.

У Чернігові через події у Кременчузі скасували розважальні заходи до Дня Конституції

У Чернігові через загибель людей у Кременчузі скасували розважальні заходи з нагоди святкування Дня Конституції України. Зокрема, йдеться про концертну програму, яку анонсував Туристично-інформаційний центр. Вона мала відбутися ввечері 28 червня на Алеї Героїв. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Інформацію про скасування концерту підтвердила заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин. З її слів, захід планувався заздалегідь, ще до того, як російські війська завдали ракетного удару в ТРЦ у місті Кременчуг Полтавської області.

Відбій тривоги в Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій областях.

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару у Кременчуці зросла до понад 20 людей — Тимошенко

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару у Кременчуці зросла до понад 20 людей, повідомив заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко.

РФ запровадила санкції проти дружини і доньки президента США Джо Байдена

РФ запровадила санкції проти дружини і доньки президента США Джо Байдена. Про це йдеться у заяві МЗС Росії від 28 червня.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: скрін з сайту МЗС РФ

Україна повернула тіла 46 полеглих українських воїнів  

В Запорізькій області відбулася чергова операція з повернення тіл загиблих українських військовослужбовців. Про це інформує Мінреінтеграції. Повернули 46 тіл українських військових, 21 з них — захисників "Азовсталі".

У Кремлі заперечують наміри дати Білорусі ядерні ракети

Президента Росії Володимир Путін не обговорював з невизнаним низкою держав світу президентом Білорусі Олександром Лукашенком передачу Мінську ракет із ядерною зброєю.

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро, повідомляє "Коммерсант".

"Президент не говорив про це (про передачу ядерної зброї, — ред). Він говорив про комплекси, які технічно здатні нести різні види зброї", — сказав він.

У Європарламенті закликають виключити Росію та Білорусь з Інтерполу

Члени комітету громадянських свобод Європарламенту пропонують виключити Росію та Білорусь з Інтерполу. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Депутати зазначають, що вторгнення Росії в Україну є прямою загрозою міжнародному співробітництву правоохоронних органів, а постійний доступ Росії до даних Інтерполу ставить під загрозу співпрацю ЄС з поліційною організацією.

Саме тому європарламентарі підтримують видалення прав доступу до даних Інтерполу з Росії та Білорусії, а зрештою взагалі призупинити їхню участь в Інтерполі.

"Росія є великим емітентом "червоних повідомлень", і Європарламент раніше засудив використання нею ордерів на арешт для переслідування литовських суддів у зв'язку з здобуттям незалежності від Радянського Союзу", — йдеться у повідомленні.

ППО збила над морем крилату ракету типу "Онікс", випущену по Одещині

Вранці 28 червня українська ППО збила над морем крилату ракету типу "Онікс", якою росіяни хотіли вдарити по Ізмаїльському району Одещини. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь", передають кореспонденти Суспільного.

Як зазначають в ОК, ракету випустили з берегового комплексу "Бастіон", розташованого у тимчасово окупованому Криму.

Співробітників ТЦ у Кременчуці, куди влучила ракета, можуть притягнути до відповідальності

Після розслідування справи щодо обстрілу торгового центру у Кременчуці, до відповідальності можуть притягнути співробітників закладу. Про це Суспільному повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Якщо слідство доведе, що співробітники торгового центру знехтували заходами безпеки людей під час повітряної тривоги, їх притягнуть до відповідальності, сказала генпрокурорка.

"Якщо дійсно там були певні такі порушення, які б змогли б превентивно зберегти життя і цього не відбулося, звичайно буде притягнення до відповідальності", – розповіла Ірина Венедіктова.

За словами керівника обласної прокуратури Антона Столітнього, на час повітряної тривоги торговий центр мав призупинити роботу.

"Досліджується також питання халатного ставлення до виконання своїх службових обов’язків керівництва даного закладу стосовно їх дій після отримання сповіщення про тривогу. На них покладений обов’язок на час тривоги припинити діяльність торгового центру і відновити таку діяльність після закінчення повітряної тривоги", – додав Антон Столітній.

Тіла загиблих внаслідок обстрілу ТЦ у Кременчуці ідентифікують за кілька днів – Монастирський

Впізнати тіла деяких загиблих не можуть через те, що вони сильно обгоріли. Про це під час брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передають кореспонденти Суспільного.

Ідентифікуватимуть тіла за допомогою експертизи ДНК. На це необхідно кілька днів. Скільки саме, залежатиме від швидкості здачі необхідних зразків родичами загиблих, заявив міністр внутрішніх справ.

Крім того, близько 11:00 Денис Монастирський повідомив, що 21 людина безвісти зникла внаслідок ракетного удару по торговому центру у Кременчуці. Зранку начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін Суспільному повідомляв про 36-х людей, яких вважають зниклими безвісти.

Згідно з уточненням міністра внутрішніх справ, 15-х людей розшукали та ідентифікували.

"Ми маємо 18 тіл загиблих. 21 особа безвісти (зниклі – ред.). Частина з них можуть бути серед цих 18-ти, які уже знайдені", – сказав Денис Монастирський.

Вибухи у Харкові, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Миколаївська, Одеська, Черкаська області — повітряна тривога!

Міноборони РФ підтвердило, що нанесло удар по Кременчуку. Водночас, там стверджують, що в ТРЦ не поцілили

Міноборони РФ підтвердило, що нанесло удар по Кременчуку. Про це йдеться у зведенні російського відомства. Там наголошують, що поцілили у склад зі зброєю і боєприпасами на заводі у Кременчуці. Детонація боєприпасів начебто викликала пожежу у ТРЦ, який, як стверджують у російському Міноборони, “не функціонував”.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: скрін з ТГ Міноборони РФ

Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Сумська, Донецька області — повітряна тривога.

"Огидно спостерігати за російськими реакіцями" — Кулеба прокоментував реакцію РФ на удар по Кременчуку

"Огидно спостерігати за російськими реакціями на ракетний удар РФ по Кременчуку. Звичайні росіяни радіють у соцмережах. Російські дипломати та чиновники поширюють божевільні теорії змови, заперечуючи, що удар взагалі був. Росія — країна вбивць і відвертих брехунів", — написав очільник МЗС Дмитро Кулеба у Twitter.

Раніше перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитро Полянський заявив, що в ситуації з ТЦ в Кременчуці мала місце провокація, пишуть “РИА Новости”.

"Треба почекати, що скаже наше Міноборони, але вже занадто багато суперечок, що впадають в очі. Це саме те, що потрібно київському режиму, щоб тримати фокус уваги на Україні перед самітом НАТО", — заявив Полянський.

Київ, Волинська, Рівненська області — відбій тривоги.

У Росії продовжили заборону на польоти в аеропорти на кордоні з Україною

"Росавиация" продовжила режим обмеження польотів в 11 аеропортів півдня та центральної частини Росії до 6 липня. Про це йдеться у повідомленні відомства.

"Режим обмежень на виконання польотів в 11 аеропортів півдня та центральної частини Росії продовжено до 6 липня 2022 року", — йдеться у повідомленні.

Обмеження стосуються Анапи, Бєлгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Краснодара, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону, Елісти та окупованого Сімферополя.

Російським авіакомпаніям рекомендовано організувати перевезення пасажирів альтернативними маршрутами, використовуючи аеропорти Сочі, Волгограда, Мінеральних Вод, Ставрополя та Москви.

В окупованому Перевальську на Луганщині горить військова база окупантів

У тимчасово окупованому Перевальську на Луганщині горить військова база російських окупаційних військ. Про це повідомила пресслужба управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

"Задимлення проходить не на складі БК, а в розташуванні особового складу", — йдеться у повідомленні.

Перевальськ розташований за 60 км до позицій ЗСУ.

28 червня 2022 року на території Полтавської області оголошено День жалоби — Лунін

28 червня 2022 року на території Полтавської області оголошено День жалоби. Про це повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"Вчора (27 червня — ред.) в Кременчуці сталася трагедія. Країна-терорист Росія вбила наших людей. Сьогодні, 28 червня 2022 року, на території Полтавської області оголошено Днем жалоби з метою вшанування пам’яті загиблих внаслідок обстрілу ТРЦ у місті Кременчук", — написав Лунін

На знак скорботи приспустять Державний Прапор України з чорною стрічкою на будівлях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

Також встановили обмеження на проведення розважальних заходів, заборонили розважальну музику у закладах торгівлі та громадського харчування.

"Просимо мешканців області вшанувати світлу пам’ять загиблих у Кременчуці", — йдеться у повідомленні голови ОВА.

Армія РФ дедалі більше виснажується — британська розвідка

Українські війська продовжують зміцнювати свої позиції на висоті в Лисичанську після відступу від Сєвєродонецька та завдають шкоди російським командним центрам успішними ударами в тилу російських військ. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на військову розвідку.

Зазначається, що протягом 24-26 червня Росія завдала надзвичайно інтенсивних ударів по Україні з використанням ракет великої дальності.

"Ці озброєння, ймовірно, включали радянські ракети AS-4 KITCHEN і більш сучасні ракети AS-23a KODIAK, випущені як з білоруського, так і з російського повітряного простору", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначили, що ця зброя була розроблена для вражання стратегічно важливих цілей, але Росія продовжує витрачати їх у великій кількості для отримання тактичної переваги.

"Аналогічно, Росія виставила основні елементи шести різних армій, але досягла лише тактичного успіху під Сєвєродонецьком", — повідомили в МО Британії.

У британській розвідці наголосили, що російські збройні сили дедалі більше виснажуються.

"Наразі вони визнають рівень зниженої бойової ефективності, який, ймовірно, є нежиттєздатним у довгостроковій перспективі", — йдеться у повідомленні.

Зранку 28 червня росіяни знов обстріляли прикордоння Чернігівщини

Зранку 28 червня, між 05:00 та 06:00 годинами, росіяни знов обстріляли прикордоння Чернігівщини. Інформацію Суспільному підтвердила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

З її слів, прикордонники зафіксували сім вибухів з міномета калібру 120 міліметрів. Обстріли лунали біля села Заріччя, що в Новгород-Сіверському районі, з боку російської Ломаківки.

Інформації про постраждалих чи руйнування немає.

Волинська, Рівненська області — також повітряна тривога!

Одеська область — вібдій тривоги.

Київ та область, Одеська, Житомирська, Чернігівська області — повітряна тривога.

Запорізька область — відбій тривоги.

Росія втратила у війні з Україною близько 35 250 військових — Генштаб

Станом на ранок 28 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 35 250 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 250 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1567 (+15) од,
  • бойових броньованих машин — 3704 (+17) од,
  • артилерійських систем — 778 (+7) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 243 (+0) од,
  • засоби ППО — 102 (+1) од,
  • літаків — 217 (+0) од,
  • гелікоптерів — 185 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 636 (+0),
  • крилаті ракети — 139 (+0),
  • кораблі /катери — 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2589 (+14) од,
  • спеціальна техніка — 61 (+1).

Найбільших втрат російське військо зазнало на Бахмутському напрямку, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

Запорізька і Одеська області — повітряна тривога!

"Захищати державу — наш основний закон": Зеленський привітав українців з Днем Конституції

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Конституції і наголосив, що основний документ є детальним портретом народу.

“26 років по тому захищати свою державу для нас — основний закон. Чому? Відповідь є у преамбулі Конституції. Засади її ухвалення 26 років тому є засадами нашої боротьби зараз. Це право українського народу на самовизначення, всенародно схвалена незалежність України, незворотність шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями”, — сказав президент.

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Це єдине державне свято, закріплене в самому документі. Україна останньою з колишніх радянських республік ухвалила Конституцію. Відтоді вона змінювалася 8 разів.

Основний закон України ухвалили 28 червня 1996 року о 9:18 ранку — майже через 5 років після проголошення незалежності. До цього використовували Конституцію колишньої УРСР.

Донецька область — відбій тривоги.

У Кременчуці відомо про 18 загиблих і 36 людей вважаються зниклими безвісти — ОВА

Станом на 9 годину ранку у Кременчуці відомо про 18 загиблих внаслідок російського удару по ТРЦ. Ще 36 людей вважаються зниклими безвісти. Продовжують пошуки. Про це повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

За його словами, у Кременчуці розібрали більше половини завалів ТРЦ. Понад тисяча людей працювали над цим усю ніч.

Вся Донецька область — повітряна тривога!

Ракетний удар по Очакову, розбір завалів у Кременчуці. Як минула ніч у регіонах

Зранку 28 червня військо РФ ракетами обстріляло Миколаївщину. В Очакові внаслідок ракетного обстрілу загинули люди, серед них — дитина. На Полтавщині у Кременчуці продовжують розбирати завали зруйнованого ТРЦ, відомо про щонайменше 18 загиблих. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Полтавщина: після ракетного обстрілу ТРЦ у Кременчуці 27 червня станом на ранок 28 червня знайдено тіла 18 людей (одна людина померла у лікарні). Всього за медичною допомогою звернулись 59 людей, госпіталізовано 24, з них 6 — у важкому стані.

Пошуково-рятувальні роботи та розбір завалів продовжуються. ТРЦ “Амстор” повністю зруйнований.

Друга ракета потрапила на територію одного з підприємств. Знищено проліт одного з корпусів, вікна у всіх будівлях підприємства, пошкоджено двоповерхову будівлю.

Внаслідок ракетного обстрілу 2 працівника отримали травми.

Чернігівщина: вночі — мінометний обстріл в районі села Заріччя Новгород-Сіверського району. Інформація про втрати чи руйнування не надходила. Деталі уточнюються.

Запорізька область: ввечері 27 червня — прильоти російської РСЗУ по одному з населених пунктів Запорізького району, 15 км від обласного центру. Подробиці щодо наслідків з'ясовуються. На іншій території області — ситуація без істотних змін.

Сумщина: всю добу росіяни гатили зі ствольної та реактивної артилерії — понад 200 снарядів та мін. Руйнувань немає, один поранений. Інші деталі щодо наслідків наразі уточнюються.

На Дніпропетровщині: військо РФ обстріляло з далекобійної зброї дві громади Криворізького району — Широківську та Зеленодольську. Попередньо, люди не постраждали. Масштаби руйнувань з’ясовують.

Харків: внаслідок нічних ударів окупанти влучили по навчальному закладу, серед цивільних постраждалих немає. Інформація уточнюється.

Внаслідок обстрілів Немишлянського та Салтівського районів у Харкові травмовані 30 людей, 5 — загинули.

Обстрілів зазнавали Харківський, Богодухівський, Чугуївський райони. В Чугуївському районі поранено дві людини, в Богодухівському — одну людину поранено.

Луганщина: 27 червня з реактивних систем залпового вогню російська армія відкрила вогонь по скупченню місцевих жителів Лисичанська, які вийшли поповнити запаси питної води.

Як наслідок, вісім людей загинули на місці, серед них одна дитина. Ще 21 людину поранено. Люди отримали травми різного ступеню тяжкості.

Окупанти штурмують Лисичанськ із південного та південно-західного напрямків. Росармія намагається блокувати місто та заволодіти транспортним сполученням із Донеччиною. Цілеспрямовано обстріляні три насосні станції, одна з яких розташована в Новодружеську. Зруйновані два мости, автомобільний тунель, який з’єднував дві окремі частини міста.

За добу — 11 загиблих і 22 поранених цивільних.

Донеччина: за добу — обстріли всієї лінії фронту. Під обстріли потрапляли Авдіївка (Авдіївський коксохімічний завод, житловий сектор, гаражний кооператив); Бахмут (Нафтохімічний завод, автовокзал, залізниця, житловий сектор); Краматорськ (житловий сектор, залізничне полотно, лінії електропередач); Красногорівка (житловий сектор); Селидове (шахта); Слов’янськ (житловий сектор, будівля ДСНС); Торецьк (нежитлові приміщення); смт Очеретине, с. Ласточкіне, с. Нетайлове, с. Опитне, с.Первомайське.

Загинули двоє цивільних, шестеро отримали поранення.

Миколаївщина: зранку 28 червня Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Інформація щодо потерпілих та наслідків уточнюється.

Близько четвертої ранку 28 червня — обстріли у Широківській громаді Баштанського району. Влучання — по сільськогосподарських угіддях. Потерпілих немає.

Зранку — обстріли в Інгульській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. За попередньою інформацію, є пошкоджена, подекуди зруйнована, інфраструктура та житлові будинки. Інформація щодо потерпілих уточнюється.

У Миколаївському районі ввечері 27 червня — обстріли села Лимани Галицинівської громади.

Внаслідок нічного обстрілу Куцурубської громади зруйновано соціальну інфраструктуру.

Загорання поля з озимою пшеницею. Без жертв.

28 червня з четвертої ранку обстрілів зазнало місто Очаків. Влучили по території міського ринку, по будівлі палацу культури, в приватний сектор, а також у житлові будівлі. У деяких районах відсутнє водо-, газо- та енергопостачання та інтернет.

Троє людей загинули, з них одна дитина. Поранено семеро людей.

Також зранку 28 червня — обстріли Мішково-Погорілівської, Галицинівської, Шевченківської громади. За попередньою інформацією — без жертв.

Херсонщина: російські військові продовжують обстріл звільнених ЗСУ населених пунктів та утримувати позиції на окупованих територіях Херсонщини. Бойові дії окупанти ведуть всіма дозволеними і недозволеними видами зброї, ракетами стріляють навіть по маленьких селах, де немає жодної військовій інфраструктури.

Стабільно критична ситуація у Високопільській, Нововоронцовській, Великоолександрівській, Калинівській громадах та тих населених пунктах, які межують із Миколаївською областю. Численні вибухи за останні дні були і у Каховському районі.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Житомирщині та Київщині.

Бахмутський район Донецької області — повітряна тривога!

Війська РФ обстріляли місто Очаків, що на Миколаївщині — загинула дитина

Зранку 28 червня збройні сили Російської Федерації обстріляли територію міста Очаків з реактивних систем залпового вогню. У результаті обстрілу є загиблі, серед них дитина.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

За інформацією ОВА, через обстріли російських військ загинули троє цивільних, серед них шестирічна дівчинка.

Ще шестеро людей отримали травми різного ступеню тяжкості. Відомо про тримісячну дівчинку, яка станом на 9:00 перебуває в комі. Про це інформують кореспонденти Суспільного.

Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинула 341 дитина

Станом на ранок 28 червня більш ніж 963 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 341 дитина загинула та щонайменше 622 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 336, Харківській — 183, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 57, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 31, Сумській — 17.

На Луганщині окупанти штурмують Лисичанськ, бої тривають між Вовчарівкою та НПЗ

Станом на ранок 28 червня російські окупаційні війська штурмують Лисичанськ з півдня та південного заходу. Бої тривають між Вовчоярівкою та нафтопереробним заводом. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Окупанти намагаються відрізати Лисичанськ від транспортного сполучення з Донеччиною.

Протягом 27 червня окупанти двічі обстріляли райони ймовірного скупчення людей у місті: міський ринок та місце підвозу води. У результаті обстрілів загинули восьмеро людей, 21 людина отримала поранення.

Окупанти намагаються посилити економічний контроль над окупованими територіями — ISW

Російська окупаційна влада вживає заходів, щоб посилити економічний контроль над окупованими територіями та змусити мирне населення України перейти на рублі. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 27 червня.

Також аналітики відзначили, що російські війська поступово просувалися на південний захід від Лисичанська поблизу траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ. Але повністю українські лінії комунікації з Бахмутом не перервані.

Під час наступальних дій на схід від Бахмута російські війська досягли розміреного просування, зазначили аналітики Інституту.

Українські війська відбили наступ російських військ на північ від Слов'янська.

Російські війська здійснили обмежені та локалізовані атаки вздовж суперечливих ліній фронту навколо Харкова, але 27 червня не просунулися, йдеться у звіті.

Контрнаступи ЗСУ на південному напрямку змушують російські війська надавати пріоритет оборонним операціям на лінії зіткнення, повідомили в ISW.

Пошуково-рятувальні роботи у Кременчуці продовжуються — ДСНС

28 червня пошуково-рятувальні роботи у Кременчуці продовжуються. Пошкоджені будівельні конструкції розбирають за допомогою важкої інженерної техніки та засобів малої механізації. Про це повідомили в ДСНС станом на 7 ранку.

Вранці 28 червня війська РФ обстріляли ракетами Миколаїв

Вранці 28 червня війська Російської Федерації завдали ракетного удару по Миколаєву, вибухи було чути майже 40 хвилин. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Перший вибух прогримів о 4:48, о 4:52 другий. Під обстрілом опинились різні райони міста.

Близько п'ятої години в небі з'явилися два розриви ракет протиповітряної оборони.

О 5:02 об'явили повітряну тривогу.

Читайте також: "Миколаїв обстріляли касетними боєприпасами"

Останній вибух було чути о 5:23.

На сході військо РФ створює умови для наступу на Слов’янськ — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках збройні сили Республіки Білорусь проводять планове тренування зі зв’язку, залучили вузли зв’язку пунктів управління. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 28 червня.

На Сіверському напрямку російське військо обстріляло зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Покровка, Старикове, Порозок та Верхня Пожня Сумської області. Провело повітряну розвідку позицій українських військ БпЛА типу “Орлан-10” у прикордонних районах Чернігівської області.

На Харківському напрямку угруповання військ РФ намагається не допустити просування українських військ до державного кордону, продовжує штурмувати, щоб покращити тактичне положення та скувати дії підрозділів Сил оборони.

Армія РФ завдала авіаудару в районі населеного пункту Явірське та обстріляла з артилерії елементи інфраструктури в районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Старий Салтів, Перемога, Чепіль та Мілова.

Українські воїни успішно відбили штурм російського війська у напрямку Довгалівка – Залиман. Окупанти відійшли.

На Слов’янському напрямку військо РФ штурмує в напрямку Довгеньке – Долина та створює умови для наступу на Слов’янськ. Основні зусилля зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ.

Російські військові обстріляли позиції українських військ із артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провели повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Грушуваха. ЗСУ зупинили спробу наступу російського війська в напрямку Довгеньке – Долина та відкинули росіян назад.

На Краматорському напрямку активних дій військові РФ не вели. Зі ствольної артилерії обстріляли райони населених пунктів Маяки та Тетянівка.

На Лисичанському напрямку окупанти, окрім застосування мінометів та ствольної артилерії, завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка та Яковлівка.

Військо РФ штурмує у напрямку Вовчоярівка – південна околиця Лисичанського НПЗ, бойові дії тривають.

Російські військові намагаються взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. Щоб викрити вогневі позиції українських підрозділів, провели розвідку боєм у напрямку Миколаївка – Спірне, в подальшому — вели наступ у цьому напрямку. Українські воїни успішно придушили всі ці спроби та змусили російських військових відійти.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Костянтинівки, Білогорівки, Виїмки, Покровського, Бахмута і Соледара. Також військо РФ штурмує у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій армія РФ не вела, обстрілює зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Водяне, Авдіївка, Катеринівка, Комар, Щербаки, Зелений Гай та Новоданилівка. Завдала авіаударів поблизу Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

ЗСУ відбили штурм у напрямку Єгорівка – Павлівка. Армія РФ із втратами відійшла.

На Південнобузькому напрямку військо РФ намагається утримати раніше зайняті рубежі і не допустити контрнаступу ЗСУ у Херсонській та Миколаївській областях. Щоб не дати Силам оборони перегрупуватися, російські військові обстрілювали підрозділи українських військ із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Потьомкине.

У Кременчуці продовжують розбирати завали та пошук тіл, відомо про 18 загиблих

Станом на 6:00 18 людей загинули через внаслідок ракетного обстрілу торговельного центру "Амстор" у Кременчуці. Про це Суспільному повідомила речниця надзвичайників Полтавщини Світлана Рибалко.

За її словами, на місці рятувальники знаходять фрагменти тіл, приналежність яких має встановити експертиза.

За весь час до медиків звернулися 59 людей, 25 з яких госпіталізували.

Протягом ночі працювали 200 рятувальників із Полтавської, Черкаської, Київської та Кіровоградської областей. Нині продовжують розбирати завали та пошук тіл.

В акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет — Генштаб

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання Чорноморського флоту РФ продовжує блокувати морські комунікації та вести розвідку. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 28 червня.

Повітряні Сили завдали потужних авіаударів по позиціях окупантів — Генштаб

Ударна авіація Повітряних Сил завдала потужних авіаударів по позиціях окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 28 червня. Фактично на усіх напрямках ведення бойових дій українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до двадцяти групових бойових вильотів.

“Також наші воїни продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Результати дорозвідуються”, — повідомили у Генштабі.

Кількість загиблих у Кременчуці зросла до 18 — ОВА

Кількість загиблих внаслідок удару по троговому центрі у Кременчуці зросла до 18. Про це зранку 28 червня повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

На Одещині обмежили використання внутрішніх водойм — ОК "Південь"

На Одещині обмежили використання внутрішніх водойм. Зокрема, заборонено вихід та перебування маломірних плавзасобів у Тилігульському, Малому Аджалицькому та Будацькому лиманах, на озерах Сасик, Шагани, Алібей, Бурнас. Про це інформує оперативне командування “Південь”.

В інші внутрішні водойми Одеської області вихід маломірних плавзасобів дозволили тільки суб’єктам господарювання зі спеціальним дозволом і тільки в світлий час доби.

Миколаївська область — відбій тривоги.

На півдні за добу знищили 18 військових РФ і польовий склад боєприпасів російського війська — ОК "Південь"

На південному фронті ракетно-артилерійські підрозділами ЗСУ протягом доби, 27 червня, знищили 1️8️ російських військових, танк Т-72, самохідну гаубицю “Акація”, автомобільну техніку та польовий склад боєприпасів в Херсонському районі. Про це інформує оперативне командування “Південь”.

Українські штурмовики та багатоцільові гелікоптери нанесли п’ять авіаційних ударів по скупченню сили та військової техніки РФ в Снігурівському, Криворізькому та Бериславському районах. Результати дорозвідуються.

В Чорному морі перебувають 2 ракетних носії по 8 ракет кожен — ОК "Південь"

В Чорному морі без змін у корабельному угрупованні російського флоту – 2 ракетних носії по 8 ракет кожен продовжують тримати під загрозою бойового застосування всю територію України. Про це інформує оперативне командування “Південь”.

Із затиханням шторму мінна небезпека біля узбережжя підсилюється. Зірвані хвилюванням моря російські міни може все частіше приносити до урізу води, повідомили у командуванні.

Лідери країн G7 засудили напад на торговий центр у Кременчуці — заява

“Ми, лідери G7, засуджуємо огидний напад на торговий центр у Кременчуці. Ми разом з Україною оплакуємо невинних жертв цього жорстокого нападу. Невибіркові атаки невинних мирних жителів є воєнним злочином. Президент Росії Путін і причетні будуть притягнуті до відповідальності”, — йдеться в оприлюдненій заяві лідерів країн G7.

Лідери країн G7 також повідомили, що будуть продовжувати надавати фінансову, гуманітарну, а також військову підтримку Україні, доки потрібно.

“Ми не заспокоїмося, поки Росія не закінчить свою жорстоку і безглузду війну з Україною”, — зазначається у заяві.

Зранку у Миколаєві лунали вибухи

Зранку у Миколаєві лунали вибухи. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Миколаївська область — триває повітряна тривога!

Кількість жертв атаки на ТРЦ у Кременчуці зросла до 16 — ДСНС

Кількість жертв атаки на ТРЦ у Кременчуці зросла до 16, ще 59 людей постраждали, з яких 25 — госпіталізовані.

Про це повідомила пресслужба ДСНС із посиланням на очільника відомства Сергія Крука.

Зазначається, що станом на 00:30 пожежу в будівлі ТЦ "Амстор" локалізовано на площі 10,3 тисячі квадратних метрів. Наразі всі групи реагування працюють в посиленому режимі. Також на місці працюють психологи.

"Роботи проводитимуться цілодобово. Ще раз хочу наголосити: не нехтуйте сигналами повітряної тривоги!", — закликав Крук.

"Російський народ має побачити правду" — Макрон про обстріл ТРЦ у Кременчуці

Президент Франції Еммануель Макрон назвав "жахом" обстріл Росією ТРЦ у Кременчуці та висловив співчуття рідним загиблих.

"Обстріл Росією торгового центру у Кременчуці – це жах. Ми поділяємо біль сімей жертв і гнів перед лицем такої підлості. Російський народ має побачити правду", — написав Макрон у Twitter, оприлюднивши відео палаючого ТРЦ.

Байден відреагував на атаку РФ на ТРЦ у Кременчуці

Президент США Джо Байден засудив російську атаку на ТРЦ у Кременчуці Полтавської області та заявив про намір Заходу продовжувати тиск на РФ.

Про це він повідомив на своїй Twitter-cторінці.

"Напад Росії на мирних жителів у торговому центрі є жорстоким. Ми солідарні з українським народом", — написав Байден.

Він додав, що США разом із союзниками та партнерами продовжуватимуть притягувати Росію до відповідальності за "такі звірства" та підтримуватимуть оборону України.

"Stop bombarding Kharkiv": у Лейпцигу пройшла акція на підтримку України

27 червня у німецькому Лейпцигу пройшла акція на підтримку українського народу.

Люди стояли з плакатами "Stop war", "Stop bombarding Kharkiv", "Кременчук", "Куп'янськ", повідомляє кореспондент Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Лейпциг, мітинг на підтримку України, 27 червня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

Люди на мітингу співали пісень, читали вірші. У своїх промовах згадували про Кременчук, який РФ обстріляла 27 червня, постійні обстріли Харкова та бійців з "Азовсталі", які нині перебувають у полоні.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Лейпциг, мітинг на підтримку України, 27 червня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

На мітинг прийшла жителька селища Ківшарівка, що поряд з Куп'янськом, Поліна Лапай. Вона евакуювалась з окупованої території 7 березня.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Лейпциг, мітинг на підтримку України, 27 червня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Лейпциг, мітинг на підтримку України, 27 червня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

"Наше місто нині — транзит для ворожої техніки. На цей момент, поки я тут три місяці, там хлопців забирають у полон, тих, хто за Україну. Їх тримають у полоні. Далі — не знаю. Я була там на мітингу. У нас нікого не вбили, але закидували димовими шажками і забрали організатори мітингу, Маслія. По сьогоднішній день ми не знаємо, що з ним. Нас було там близько 500 людей", — розказує Поліна.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Лейпциг, мітинг на підтримку України, 27 червня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

Жінка згадує, що виїзд з міста не був безпечним. Зокрема, за день до цього залізничний вокзал у Харкові обстріляли: "Поїзд їхав із вимкнутим світлом, не можна було користуватися телефонами, все було закрито. Їхали сидячи 33 години до Львова".

Нині у місті немає гуманітарної допомоги, каже Поліна. Також у місті є проблеми із продуктами: "Немає продуктів, продукти везуть з Росії поганої якості і дуже дорого".

Moody’s оголосило про дефолт Росії за євробондами

Рейтингове агентство Moody’s повідомило про дефолт Росії за своїми міжнародними облігаціями.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Moody's.

"Росія вперше за понад сторіччя оголосила дефолт за своїми міжнародними облігаціями, оскільки широкі санкції фактично відрізали країну від світової фінансової системи", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 27 червня деякі власники облігацій заявили, що не отримали відсотки за прострочення платежу після того, як 26 червня закінчився 30-денний пільговий період. В агентстві Moody's розцінили пропущену виплату як дефолт.

"Вірогідні подальші дефолти щодо купонів", – прогнозують аналітики Moody's.

Оріхівська громада Запорізької області — загроза артобстрілу.

Нв ТРЦ у Кременцуці скинули 900 кілограмів вибухівки

Кількість загиблих у торговому центрі у Кременчуці зросла до 13, повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. А до лікарень станом на вечір 27 червня звернулося 59 людей, із них 25 госпіталізували. Однак ці цифри не остаточні, розповів під час брифінгу міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

За його словами, на приміщення скинули 900 кілограмів вибухівки.

Дим після влучання російських ракет у ТЦ було видно щонайменше за 40 кілометрів від міста.

"Торговий центр був одноповерховою будівлею . Через влучання російських ракет будівля загорілася. Вогонь виник на понад 10 тисячах квадратних метрів. На місці працюють понад сотня рятувальників та близько двадцяти машин", — каже кореспондентка Суспільного Лілія Пархоменко.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Полтава/ наслідки ракетного удару у Кременчуці 27.06

Назар працює у магазині, який розташований через дорогу від торгового центру. У приміщенні вибуховою хвилею розтрощило вітрини. Так само, як і вікна сусідніх будинків.

"Я взагалі був у дальному приміщенні, тільки і побачив стеля впала і все", — каже працівник магазину у Кременчуці Назар.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: ДСНС України

"Я побачив тільки спалах, я біля вікна стояв. В принципі, мене стелею привалило. Голова болить. Більше шкода тих людей, котрі були там", — говорить працівник торгового центру Мирослав.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Полтава

Перед обстрілом у цей торговий центр збирався йти кременчуківець Вадим Колцун.

"Звісно, це була доля, тому що пішовши туди, хоча мені треба було на самому вході, знаю, що це було б критично", — говорить житель Кременчука Вадим Колцун. На ТЦ у Кременчуці російська армія скинула приблизно 900 кілограмів вибухівки, каже міністр внутрішніх справ.

"Біля (центру – ред.), як ви бачите, немає ні військових об’єктів, ні інфраструктурних об’єктів. Очевидно, що це влучення – це й акт воєнного злочину.В торгівельному центрі перебуває в цей час від 200 до 1000 осіб. Під час повітряної тривоги частина людей змогли вийти.Атака була здійснена з бомбардувальника ТУ-22 ракетою Х-22. Постріл був здійснений з території Російської Федерації, з Курської області", сказав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"У місті Кременчуці розгорнуто мобільний пункт який працює з рідними, знайомими, загиблими людей, кременчуківцями, які втратили зв’язок зі своїми рідними, які перебували в торгівельному центрі або ж працювали", — говорить речниця Кременчуцького райуправління поліції Анна Васенко. Більшість людей, які розшукують близьких, спілкуватися з журналістами відмовляються. З людьми працюють психологи.

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Полтава

"Всі працюють полтавські, і правоохоронці, медики, крім цього територіальна оборона, військові та люди. Там є тіла. Ми будемо розбирати дуже обережно ці завали, для того, щоб знайти кожне тіло, бо це для нас вкрай важливо. Я впевнений, що до двох днів ця робота буде тривати", — каже начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

ЗСУ невдовзі можуть відкинути росіян від Миколаєва, Херсона й Харкова — Волкер

Потужна західна зброя, яка надходить в Україну, дасть змогу Збройним силам України невдовзі звільнити території навколо Миколаєва, Херсона й Харкова.

Про це під час онлайн-трансляції, організованої Wilson Center, повідомив колишній спецпредставник США по Україні посол Курт Волкер, передає "Укрінформ".

"Коли вони (українці – ред.) отримають наше краще обладнання та поставлять його собі на озброєння, вони зможуть діяти краще в стратегічному плані та відвоювати певні території", — сказав Волкер.

Він прогнозує впродовж літа продовження масованих артилерійських обстрілів з боку РФ, що може призвести до великої кількості жертв з обох боків.

"Ми також побачимо, я думаю, що українці просунуться та повернуть контроль над територією навколо Миколаєва і зрештою досягнуть міста Херсон на півдні, а також відкинуть далі росіян від Харкова", — зауважив колишній дипломат.

На його думку, що найближчим часом ЗСУ чекають "дуже складні бої". Однак він вважає, що "росіяни справді виснажилися".

Радбез ООН збере засідання щодо війни в України

Рада безпеки ООН 28 червня проведе чергове засідання, присвячене війні в Україні.

Про це йдеться у програмі засідання, оприлюдненому на сайті ООН.

Учасники зустрічі обговорять тему "підтримання миру і безпеки в Україні". Засідання заплановане на 22:00 за Києвом.

Востаннє Радбез ООН збирався на засідання щодо ситуації в Україні 21 червня, на якому обговорили роль російської пропаганди у війні в Україні. Ініціатором розгляду цього питання виступила Албанія, яка головує в Радбезі ООН у червні. На цьому засіданні постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав світову спільному покласти край російському фашизму.

До цього засідання Ради Безпеки ООН щодо України відбулося 6 травня. Під час нього Кислиця заявив, що Росія буде притягнута до відповідальності за свої злочини, а постпред РФ Василь Небензя залишив залу засідань.

Ізраїль із занепокоєнням спостерігає за зростанням кількості жертв через удар по ТЦ у Кременчуці — посол

Ізраїль з глибоким занепокоєнням спостерігає за повідомленнями про зростання кількості жертв серед мирного населення в результаті ракетного обстрілу ракетного обстрілу торгового центру в Кременчуці. Про це заявив посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

“Навмисний напад на цивільні об’єкти абсолютно неприпустимий", — додав дипломат.

27 червня о 15.50 росіяни ракетами Х-22 завдали удару по ТРЦ Кременчука. Площа пожежі в будівлі сягнула 10,3 тис. кв. метрів. Ліквідація пожежі та розбір завалів тривають. Станом на вечір відомо про 13 загиблих, щонайменше 59 людей травмовано, 25 із них госпіталізовано.

Читайте також: "Варварство, звірство та терор мирного населення". Як світ реагує на ракетний удар по Кременчуку

Залучення військових потужностей НАТО не допоможе розблокуванню Чорного моря – заступник генсека

У НАТО не вважають, що залучення його військових потужностей допоможе врегулювати ситуацію щодо коридорів для експорту українського зерна Чорним морем. Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане в інтервʼю "Європейській правді".

"Ми не відчуваємо та не бачимо, що залучення військових потужностей НАТО допоможе вирішенню ситуації. Навпаки, ми вважаємо, що це тільки спричинить загострення", — сказав Джоане.

За його словами, партнери намагаються знайти альтернативні транспортні шляхи, залізницею та дорогами, у чому Україні допомагає Євросоюз та всі її сусіди.

«Другий варіант – який насправді дуже складний – це організувати безпечні коридори Чорним морем. Їх співорганізатором буде Росія, бо Росія – гравець на цій сцені", — зауважив заступник генсека.

У результаті агресії Росії в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок у межах Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

На початок