Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
. Жінки катаються на скутері по Майдану, повз мішки з піском з написом "Допоможіть" і прапорів з усього світу, 25 червня 2022 року, фото: Nariman El-Mofty

26 червня — 123 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Бої точаться на Донбасі: ЗСУ успішно відбили всі наступальні та штурмові дії ворога в напрямках населених пунктів Покровське, Нью-Йорк та Мар’їнка. Після відведення українських підрозділів з Сєвєродонецька, росіяни закріплюються в районах населених місті Сиротине, Воронове та Борівське.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Обстріл Києва, години до дефолту Росії, Байден хоче заборонити російське золото. Війна. Головне за 26 червня

Головне на цей час

  • У Баварії проходить саміт G7, лідери будуть обговорювати війну Росії проти України.
  • Вранці 26 червня росіяни нанесли ракетний удар по Києву — влучили у житлові будинки в Шевченківському районі. Люди опинились під завалами, відомо про одного загиблого, поранення отримала семирічна дівчинка. Також росіяни обстріляли Черкаси — одна людина загинула, п'ятеро травмовані. Вночі десятками ракет обстріляли Київську, Чернігівську, Житомирську, Львівську, Миколаївську області. Напередодні росіяни вдарили по Рівненщині.
  • РФ збільшує військову присутність у Білорусі. Керівництво установ та організацій Гомельської області попередили про ймовірність повернення підрозділів збройних сил Росії. Раніше Путін пообіцяв передати Білорусі комплекси "Іскандер-М", здатні стріляти ядерними зарядами.
  • Україна отримає грант в 1 млрд євро від Німеччини. Кошти підуть на фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану.
  • 25 червня Росія уперше завдала авіаударів по Україні напряму з території Білорусі. Бомбардувальники злітали з аеропорту "Шайковка" Калузької області РФ, далі входили в повітряний простір Білорусі, після пуску ракет повертались на територію РФ. У Генштабі пов’язують це з намаганнями Кремля втягнути Білорусь у війну в Україні.
  • У МЗС та Офісі президента України розглядають можливість припинення безвізового режиму для громадян Ізраїлю через обмеження, які влада країни запровадила стосовно українських біженців.

Семирічна дівчинка, яку дістали з-під завалів будинку у Шевченківському районі столиці, перебуває у стабільному стані — лікарі

Семирічна дівчинка, яку дістали з-під завалів будинку у Шевченківському районі столиці, перебуває у стабільному стані. Про це Суспільному повідомили лікарі "Охмадиту", які її обстежили і прооперували.

За словами чергового лікаря-хірурга Сергія Новікова, з яким поспілкувалася кореспондентка Суспільного, у дитини кілька поверхневих ран шиї, привушної ділянки, забиття тулуба, кінцівок, обличчя, садна, струс головного мозку, поріз слизової нижньої губи. Її життю нічого не загрожує.

“Дві великі рани, одна на шиї, одна за вухом, у роті… Дівчинці пощастило, що рани не глибокі, не були затронуті глибокі судини шиї”, — сказав щелепно-лицевий хірург “Охматдиту” Анатолій Тимошенко.

"З точки зору косметики, там все буде добре", — додав лікар.

Дитина в свідомості, з нею дорослий.

Суспільне завершує текстовий онлайн 123-го дня повномасштабної війни. Хроніку 27 червня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів військами РФ, Київ, 26 червня 2022 року. Фото: Суспільне

Миколаївські десантники з переносного зенітного комплексу збили російський вертоліт

На одному з напрямків бойових дій 26 червня військовослужбовцями підрозділу 79-ої окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ (ДШВ) Збройних сил України (ЗСУ) був збитий російський вертоліт Ка-52 "Алігатор".

Про це повідомила служба зв‘язків з громадськістю 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

"Грізну новітню техніку окупантів було назавжди приземлено з переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла", — йдеться у повідомлені.

У Харкові повідомляють про вибухи. У місті та області — повітряна тривога.

Білорусів втягують у війну — Зеленський

Росія намагається втягнути Білорусь у війну всупереч бажанням її мешканців, відтак білоруси мають чинити опір чинному режиму, заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні 26 червня на тлі ракетних атак, які здійснила Росія з білоруської території.

"Окремо хочу звернутись сьогодні до громадян Білорусі. До людей – і цивільних, і погонів. Вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було у лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили – ваші життя нічого для них не варті. Але ви не раби та не гарматне м'ясо. Ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі", — наголосив президент.

На переконання політика, народ Білорусі підтримує Україну.

"Вони підтримують нас, як нас, а не війну. І саме тому вас – усіх білорусів – російське керівництво і хоче втягнути у війну, хоче посіяти ненависть між нами. Від простих людей Білорусі зараз дуже багато залежить. І я знаю, що ви можете не брати участь у цій війні. Ваші життя належать лише вам, а не комусь у Кремлі", — зауважив Зеленський.

У Херсоні окупаційна влада планує відкрити відділення російського банку

Окупаційна влада планує відкрити відділення російського банку "Промзв'язок" у Херсоні. Це один із системних банків Росії, які займають одну з ключових ролей в обслуговуванні державного оборонного замовлення, написав на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Цей банк включений до списку санкцій США і відключений від системи SWIFT. Факт незаконного відкриття у Херсоні відділення цього банку, а також нарощування темпів з видачі одноразової допомоги у розмірі 10 тисяч рублів майже всім охочим, говорить про продовження насильницької інтеграції Херсонщини в економічну систему Росії", - пише Юрій.

За його словами, населення тимчасово окупованої Херсонщини позбавили якогось вибору, заблокувавши роботу Українських фінансових установ, а також заблокувавши всі можливості завозити гривневу готівку до регіону.

РФ випустила по Сумщині 150 снарядів за добу — ОВА

Протягом 26 червня російські військові випустили понад 150 снарядів і мін по території Сумщини, повідомив керівник ОВА Живицький. За словами посадовця, одна людина загинула, ще одна перебуває в лікарні.

Харківська область — повітряна тривога.

Росія програла всі стратегічні цілі в Україні — Блінкен

Російська Федерація зазнала невдачі у війні проти України, не виконавши жодну зі стратегічних цілей. Про це під час брифінгу заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, інформує пресслужба Держдепу.

"Давайте не плутати тактику зі стратегією. Коли справа доходить до стратегічних цілей Путіна, він уже зазнав невдачі", — зазначив посадовець.

За його словами, Росія прагне знищити Україну як державу.

"Його стратегічною метою було покінчити із суверенітетом та незалежністю України, стерти її з карти світу, включити до складу Росії", — підкреслив Блінкен.

Держсекретар наголосив, що РФ повністю провалила свої цілі.

"Це не вдалося, і суверенна, незалежна Україна існуватиме набагато довше, ніж Володимир Путін на сцені", — зазначив посадовець.

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Через атаку РФ по селу на Харківщині загинули дві жінки

У Чугуївському районі Харківщини внаслідок російського обстрілу 26 червня загинули двоє людей, одна людина дістала поранення, повідомив Суспільному директор Центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта. За його даними, російська армія обстріляла село Клугіно-Башкирівка.

Мер Чугуєва Галина Мінаєва розповіла, що від обстрілу загинули дві жінки, поранений чоловік. Вона також розповіла, що від обстрілу сталася пожежа.

"Хороший приклад для інших лідерів": в ОПУ підтримали блокаду Калінінграда

В Офісі президента підтримали рішення литовського уряду про блокаду транзиту підсанкційних товарів на територію Литви, заявивши, що це — хороший приклад для інших країн, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Гострий дефіцит лідерства — ось що реально заважає покарати Росію. Саме такої принциповості, яку демонструє (президент Литви — ред.) Гітанас Науседа, намертво блокуючи смертоносний транзит Росії до Калінінграда", — зазначив посадовець.

Він закликав лідерів інших держав наслідувати приклад литовського президента.

"Хороший приклад для інших лідерів: жорсткі рішення швидко вправляють мозок російським варварам", — підсумував Подоляк.

США оцінили збитки Росії від ембарго на золото у $19 мільярдів на рік

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що ембарго на золото завдаватиме Росії щорічних збитків у розмірі 19 мільярдів доларів, інформує пресслужба Держдепу.

"Це – другий за прибутковістю експорт Росії після енергоносіїв – близько 19 мільярдів доларів на рік", — повідомив він.

За словами посадовця, більшу частину прибутків від торгівлі золотом Росія отримує завдяки країнам "Великої сімки". Відтак держсекретар підкреслив, що вкрай важливо відрізати Росію від цієї частини доходів бюджету.

Українські військові завдали російській армії значних втрат в районі Павлівки — Генштаб

Українські військові завдали російській армії значних втрат в районі населеного пункту Павлівка, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. За даними ГШ, після невдалого штурму окупанти відійшли.

РФ готує диверсійні групи у Білорусі для атаки проти України — Генштаб

Російська сторона на білоруській території готує диверсантів для того, щоб залучити їх у діях проти України, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України.

"На Волинському та Поліському напрямках, на території республіки Білорусь, відзначається підготовка окремими підрозділами збройних сил Російської Федерації диверсійно-розвідувальних груп для їх подальших дій на території України", — йдеться у повідомленні.

"Європейці не усвідомлюють, у яких муках живуть українці": у Відні активісти влаштували перформанс

У центрі Відня, біля собору святого Стефана українські активісти влаштували політичний перформанс, аби показати як живуть українці у російській окупації.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Анна Корнієнко, на площі біля собору учасників акції, які зображали мирних жителів українських міст, оточили в кільце активісти у футболках з літерою Z, які показували російських окупантів.

"Територія окупованих українських земель дорівнює території Австрії та Швейцарії разом. Європейці просто не усвідомлюють, у яких муках українці там живуть і продовжують боротися. Щодня по Україні випускають десятки ракет, гинуть діти, невинні люди і найкращі воїни. Ми тут — щоб світ пам'ятав, що війна ще триває. Щоб світ пам'ятав, що окупанти — не люди, бо люди таких звірств не вчиняють", — наголосила співорганізаторка Аріна Єна.

Участь у перформансі, який тривав дві години, взяли близько 60 учасників.

Російські військові обстріляли ракетою селище на Херсонщині

Військові РФ обстріляли ракетою селище Нововоронцовка Херсонської області. У селищі не було військових об'єктів ЗСУ. Від вибуху постраждали приватні будинки, повідомив депутат селищної ради Дмитро Бурлай на сторінці Новини Нововоронцовщини у Facebook.

"Вперше за 123 дні росіяни вдарили по селищу ракетою. Ракета летіла з лівого берега. Біди наробило багато. На місці, де була нерухомість, на даний час воронка більше як два метри у висоту. Постраждали приватні будинки навколо. Рівень моралі у військових РФ — пише Дмитро на сторінці у Facebook.

Під обстріл потрапила школа в Торецьку на Донеччині

26 червня під обстріл потрапила школав Торецьку — вибито шибки, пошкоджено стріху. Також внаслідок удару 25 червня зруйнована школа у Маяках, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Вкотре під ворожим вогнем Авдіївський коксохім і саме місто. Тут росіяни б'ють постійно, вбиваючи цивільних та знищуючи промисловий потенціал регіону", — розповів очільник Донеччини.

Шарль Мішель прокоментував ембарго щодо російського золота

Президент Європейської ради Шарль Мішель прокоментував можливе ембарго щодо російського золота. Як зазначає Reuters, політик з обережністю поставився до запропонованого плану.

"Щодо золота, ми готові заглибитися в деталі і подивитися, чи можливо націлити золото на російську економіку, а не на нас самих", — на полях саміту G7.

Лідери G7 зобов’язались безстроково підтримувати Україну

Лідери "Великої сімки" зобов'язуються надавати Україні безстрокову підтримку в її захисті від вторгнення Росії, йдеться у тексті проєкту заяви за підсумками їхнього саміту у Баварії. Про це інформує Bloomberg.

"Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та підтримувати Україну стільки, скільки потрібно", — йдеться у тексті проєкту заяви, що опинилась в розпорядженні видання.

Як зазначають журналісти, члени альянсу стурбовані затягуванням війни, а деякі, включаючи Німеччину та Францію, натякнули, що вони можуть бути відкритішими для ідеї про припинення вогню шляхом переговорів.

Україна проводить операцію проти окупантів на острові Зміїний

Збройні сили України ведуть операцію проти російських збройних формувань, які тимчасово зайняли острів Зміїний у Чорному морі, повідомляє об’єднане командування "Південь".

"На Зміїному продовжувались активні дії військової операції із задіянням різнорідних сил і видів озброєння. Результати уточнюються", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили військові, при цьому штормова погода у Чорному морі продовжує утримувати основний склад корабельного угруповання російського флоту в пунктах базування.

На Харківщині українські військові відбили штурм поблизу Дементіївки

У Харківській області російська армія намагалася штурмувати Дементіївку, однак успіху окупанти не мали, повідомив ввечері 26 червня Генеральний штаб Збройних сил України.

За даними Генерального штабу, на Харківському напрямку російські війська обстрілювали з танків та артилерії різних калібрів Руські Тишки, Чепіль, Чугуїв, Золочів, Мосьпанове. Крім того, окупанти завдали авіаударів поблизу Явірського, Дементіївки і Замулівки.

На Слов’янському напрямку військовослужбовці ЗС РФ обстрілювали Нову Дмитрівку, Дібрівне, Вірнопілля, Велику Комишуваху та Рідне. Збройні сили України відбили штурм у районі Курульки.

Представники окупаційних адміністрації в ОРДЛО створили понад 200 тюрем для утримання полонених українців — Венедіктова

За вісім років представники окупаційної адміністрації Росії в ОРДЛО створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

Вона додала, що через ці в’язниці вже пройшло понад 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавались катуванням та нелюдському поводженню.

"Катівня "Ізоляція" – місце концентрації тортур та знущань. Цього тижня правоохоронці завершили досудове розслідування стосовно колишнього керівника цієї незаконної в’язниці у Донецьку Дениса Куликовського, відомого на прізвисько "Палич".

За словами Венедиктової, Куликовський постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну забиту цвяхами.

Росіян хочуть приймати на контрактну службу одразу після закінчення школи

До Держдуми Росії внесли поправку до закону про військову службу, згідно з якою контракти можна буде укладати відразу після повноліття та закінчення середньої школи, не проходячи строкової служби.

Голова думського комітету з оборони Андрій Картаполов, який є ініціатором внесення відповідної поправки, водночас запропонував заборонити відправляти для участі у збройних конфліктах солдатів, матросів, сержантів і старшин, які відслужили менше за чотири місяці.

Раніше в Росії контракт можна було укладати лише після проходження не менш як трьох місяців строкової служби або після здобуття середньої професійної освіти.

Комітет із оборони поправку вже схвалив. У другому читанні її розглянуть 28 червня.

Над Одещиною знищили дві російські ракети

26 червня над Одещиною збили дві російські протикорабельні ракети типу "Онікс". Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Ракети випустили з берегового комплексу "Бастіон", з території тимчасово окупованого Криму. Їх збили сили української ППО під час повітряної тривоги, яку в Одеській області оголосили о 16:08. Вибухи в Одесі було чутно о 16:19.

Росії залишились години до дефолту — Bloomberg

Пільговий період для пропущених платежів Росії за облігаціями на суму близько 100 мільйонів доларів, заблокованих через широкомасштабні санкції, закінчується ввечері 26 червня, пише Bloomberg.

"У неділю ввечері закінчується пільговий період оплати пропущених платежів за облігаціями на суму близько $100 мільйонів, заблокованих через широкомасштабні санкції", — підкреслює видання.

Офіційної декларації, скоріше за все, не буде, і влада РФ уже оспорює це. "Однак, якщо інвестори не отримають гроші до встановленого терміну, вранці понеділка настане «факт дефолту» – згідно з облігаційними документами", — йдеться в публікації.

Єврокомісія хоче дозволити транзит російських товарів до Калінінграда

Європейська комісія готує документ, що дозволить перевозити підсанкційні російські вантажі до Калінінграда, тобто "з Росії до Росії", але через територію Європейського Союзу, повідомляє литовське видання Delfi із посиланням на європарламентаря від Литви Пятраса Ауштрявічуса.

"Цього тижня в ЄС відбулося кілька зустрічей. Литва висловила безкомпромісну позицію щодо необхідності збереження раніше узгодженої позиції і не піддаватися російському тиску. Більшість держав підтримали Литву. На жаль, представник однієї держави запропонував переглянути Положення про запровадження санкцій", — розповів Ауштрявічус.

За його словами, наразі готується документ, що дозволить доправляти підсанкційні товари "з Росії до Росії" через литовську територію.

Політик уточнив, що Литва може накласти вето на таке рішення Єврокомісії, і ймовірно, це буде зроблено.

"В ході виконання правил транзиту Росія, безсумнівно, спрямує свої погрози на Вільнюс. Литва залишиться одна без формального прикриття ЄС. Буде серйозна міжнародно-політична криза", — наголосив Ауштрявічус.

Пол Маккартні вийшов на сцену з прапором України

Британський музикант та співзасновник гурту The Beatles Пол Маккартні вийшов на сцену фестивалю "Гластонбері" з українським прапором, повідомляє BBC.

Як зазначає видання, для українських музикантів, які брали участь у фестивалі ця подія мала більше значення, ніж просто жест.

"Для солдатів, для людей в Україні та в усьому світі, коли ваші великі зірки тебе підтримують і розуміють, це свідчить про те, що на твоєму боці правда. Це дає нам натхнення триматися", — зазначив учасник гурту DhakaBrakha Марко Галаневич.

Гурт Kalush Orchestra, який переміг на Євробаченні-2022, також подякував музиканту за підтримку.

"Багато людей стежать за своїми кумирами та слухають їх, тому коли такі суперзірки, як він, висловлюють свою підтримку Україні, вони дійсно допомагають нам просувати нашу справу", — зауважив фронтмен гурту Олек Псюк.

Мешканцям Зеленодольська заборонили відвідувати пляж і паркову зону

Через обстріли мешканцям Зеленодольська, що на Дніпропетровщині, категорично заборонили відвідувати парки та пляжі. Є загроза вибуху снарядів. Про це повідомляє Зеленодольська міська територіальна громада.

"Протягом дня були неодноразові обстріли з різних видів далекобійної зброї міста Зеленодольськ та прикордонної території села Велика Костромка. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, інфраструктурні будівлі та споруди міста... Також під обстрілами була паркова та прибережна зони Зеленодольська. Тому відвідування паркової зони, території поряд із водосховищем категорично заборонено! Є вірогідність загрози для життя!", — йдеться у дописі.

На місцях обстрілів працюють ДСНС та поліція. Також на пошкоджених об’єктах для допомоги мешканцям працюють волонтери та працівники КП.

Лідери G7 обговорили теми енергетичної кризи та інфляції — Шольц

Перша сесія саміту G7 була присвячена проблемам, з якими стикається світова економіка. Про це повідомив канцлер ФРН Олаф Шольц. За словами очільника німецького уряду, стан світової економіки викликає занепокоєння. На його переконання, це не малі виклики, тож відповіді них мають бути спільними.

Шольц упевнений, що саміт зможе за своїми результатами надіслати "сильний сигнал рішучості та єдності" та скоординованої політики економічно найзаможніших демократій, а також допоможе мобілізувати інвестиції та ланцюги постачань, значною мірою порушені.

Друге засідання саміту, яке розпочалося після спільного фотографування учасників, присвячене інвестиціям і глобальній інфраструктурі. Йдеться як про енергетичну інфраструктуру, так і медичну, про вразливість якої стало зрозуміло під час пандемії, зауважив очільник німецького уряду.

Мінреінтеграції запустило додатковий номер гарячої лінії для жителів ТОТ

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило додатковий номер гарячої лінії для жителів тимчасово окупованих територій.

"Розпочав роботу додатковий канал зв’язку гарячої лінії Мінреінтеграції з кризових питань для громадян, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях", — ідеться в повідомленні.

У Мінреінтеграції пояснили, що якщо у жителів ТОТ відсутній мобільний зв’язок, але є доступ до інтернету, вони можуть залишити повідомлення або зателефонувати через мобільні застосунки WatsUpp/Telegram/Viber за номером +38(096) 078 84 33 (цілодобово).

Громадяни за цим номером можуть отримати інформацію з гуманітарних питань, щодо отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, а також інформацію щодо повернення з тимчасово окупованих територій, в тому числі осіб, що були примусово переміщені до Росії.

В Каховці підпалили авто колаборантки Ірини Махньової

Згорів автомобіль призначеної окупаційною владою начальниці управління освіти в місті Каховка Ірини Махньової, повідомв радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

“Вчора пізно ввечері у Каховці в районі Свєтлово горіло авто. Очевидці кажуть, що належить воно каховській «начальниці» управління освіти — колаборантки й зрадниці Ірині Махньовій“, – повідомив він.

Це не перший випадок нападів на колаборантів: раніше у Херсоні підірвали автомобіль Дмитра Савлученка, функціонера партії Віктора Медведчука, який також співпрацював з окупаційною владою. А також чиновника призначеного окупантами – "очільника" Чорнобаївської адміністрації Юрія Турульова.

В Одесі пролунав вибух.

Ракетний удар по Києву: постраждали 6 людей — Кличко

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що через ракетний удар по житловому будинку у Шевченківському районі столиці постраждали 6 людей.

Госпіталізовану семирічну дівчинку прооперували, її життю нічого не загрожує. Мама дівчинки — в стані середньої тяжкості.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів військами РФ, Київ, 26 червня 2022 року. Фото: Суспільне

У Генштабі ЗСУ пояснили різницю між американськими системи залпового вогню MLRS та HIMARS

У Генеральному штабі Збройних сил України пояснили, чим відрізняються реактивні системи залпового вогню MLRS та HIMARS. У Генштабі зазначили, що обидві американські системи в номінальному визначенні — звичайні реактивні системи залпового вогню.

Так, MLRS та HIMARS — це РСЗВ, схожі до радянських БМ-21 «Град», БМ-27 «Ураган» чи БМ-30 «Смерч», до назв яких усі звикли. Але вони трохи відрізняються як від звичних РСЗВ, так і між собою.

Система MLRS (англ. Multiple Launch Rocket System) М270 на гусеничній базі БМП «Бредлі», яка має два окремих пускових контейнери та відповідно до компоновки ракет — різну їх кількість, дальність та спроможності ураження ворога. Кожен контейнер може бути споряджений шістьма або однією ракетою. Така РСЗВ є універсальною у використанні.

Менші за класом ракети можуть мати касетну частину (максимальна дальність 32, 45 та 70 км). А найпотужніша ракета ATACMS летітиме до 300 км.

Головна особливість системи HIMARS (англ. High Mobility Artillery Rocket System) - її мобільність. М142 отримала вже колісну базу, меншу масу та все таку ж універсальність. Комплект ракет для пускового контейнера такий же як для MLRS. Тобто можливий запуск одної ракети ATACMS з дальністю в 300 км або 6 ракет із дальністю до 70 км.

"У реаліях нашої війни ми будемо отримувати обидві системи - MLRS та HIMARS із ракетами для дальності до 70 км. Як вже згадувалося вище, основні відмінності - це база шасі та кількість пускових контейнерів. Система MLRS на гусеничній базі з двома контейнерами, а HIMARS - на колісній базі з одним контейнером. Для активного знищення російської армії, штабів, пунктів управління, логістичних сполучень та живої сили на великих відстанях – це ідеальна заміна системам «Смерч» та «Ураган»", — зазначили у Генштабі.

Укрзалізниця скасувала рух деяких приміських поїздів на Черкащині

26 червня не курсуватиме поїзд №6074 Шевченка — Гребінка, №6069 Гребінка — Шевченка. Приміський поїзд №6063 Гребінка — Шевченка прямуватиме до Золотоноші, поїзд №6070 Шевченка — Гребінка від Золотоноші, повідомили в пресслужбі Укрзалізниці.

Росія може сьогодні потрапити в дефолт — Bloomberg

Пільговий період для пропущених платежів Росії за облігаціями на суму близько 100 мільйонів доларів, заблокованих через широкомасштабні санкції, закінчується в неділю (26 червня) ввечері, пише Bloomberg.

"Якщо інвестори не отримають свої гроші до встановленого терміну, у понеділок вранці відбудеться дефолт, згідно з документами облігацій", — зазначає видання.

Посол США обурена ракетними обстрілами центру Києва

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк висловила обурення з приводу ракетного удару по житловому будинку та дитячому садку в центрі Києва.

"Обурена сьогоднішніми повідомленнями про ракетні удари Росії по житловому будинку й дитячому садку в центрі Києва. Оскільки кремль продовжує невибіркові напади на цивільних України, США й партнери будуть робити усе можливе для притягнення до відповідальності винних у звірствах", — зазначила пані посол.

Уранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву — пошкоджено 9-поверховий житловий будинок, дитсадок та прилеглу інфраструктуру. У будинку сталося загоряння із частковим руйнуванням 7-го, 8-го та 9-го поверхів.

За попередніми даними, одна людина загинула. Госпіталізовано чотирьох постраждалих, у тому числі жінку та її дитину, врятованих з-під завалів.

Сьогодні День кримськотатарського прапора

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим закликало піднімати на День кримськотатарського прапора, що відзначається 26 червня, поряд із державним також кримськотатарський прапор.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Фото: Львівської міської ради

Обстріл Києва: окремі осередки загорань вдалось загасити

Станом на 15:00 окремі локальні осередки загорань в дев’ятиповерховому житловому будинку, що постраждав внаслідок обстрілу ліквідовано. Тривають аварійно-рятувальні роботи та розбір завалів, повідомили в ДСНС.

"Під час розбору завалів врятовано 2 особи, з них 1 дитина. До робіт від ДСНС залучено 113 рятувальників та 22 одиниці техніки", — додали рятувальники.

Підтримка України дорого обходиться світу, але поступка Путіну стане дорожчою — Джонсон

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон на початку саміту G7 заявив, що лідерам найбагатших країн світу доведеться знайти спосіб, як і надалі зберігати єдність у підтримці України. За його словами, політичні лідери мають бути "дійсно чесними" щодо наслідків і ціни, яку доведеться заплатити за підтримку України — "у вартості енергоносіїв, харчів та іншого".

"Наслідки цього, ті, що відбуваються, є важкими для світу. Але ціна того, щоб відступити і дозволити Путіну перемогти, буде значно вищою", — застеріг британський прем'єр

"Ворог сатаніє". Кличко просить киян ходити в укриття

Київський міський голова Віталій Кличко закликав жителів столиці під час російських ракетних атак дотримуватися елементарних правил, які можуть зберегти життя.

"Ворог сьогодні знову атакував столицю. Російські варвари і надалі запускають ракети в житлові будинки, в дитячі садочки. Ворог сатаніє і хоче нас залякати, посіяти паніку та зневіру", — наголосив мер Києва. Мер закликав не втрачати пильності та дотримуватися елементарних правил, які можуть зберегти життя.

"Коли чуєте сигнал тривоги, — не нехтуйте своєю безпекою — спускайтеся в укриття. Не публікуйте відео та фото одразу після вибухів. Поки працюють рятувальники, дочекайтеся офіційної інформації. Ми її надаємо оперативно. Разом і згуртовано ми вистоїмо і переможемо", — наголосив Кличко.

ЄС продовжить гуманітарну, фінансову та політичну підтримку України — Шарль Мішель

Голова Європейської ради Шарль Мішель на початку саміту G7 ЄС продовжить гуманітарну, фінансову та політичну підтримку України. Водночас він відзначив, що Україна потребує більше зброї.

"На саміті G7 ми оголосили, що прагнемо надавати більше військової підтримки, більше фінансових засобів і більше політичної підтримки (Україні)", — сказав він.

Вдень військові РФ завдали ракетних ударів по Черкащині: одна людина загинула, ще п’ятеро травмовані, повідомив керівник ОВА Табурець. Пошкоджено об’єкт інфраструктури.

Зранку армія РФ також обстріляла Київ ракетами. Одна з них поцілила по багатоповерховому будинку в Шевченківському районі, майже повністю зруйновані квартири на верхніх поверхах. Попередньо відомо про одного загиблого та п’ятьох поранених.

На Рівненщині кількість загиблих внаслідок авіаудару напередодні зросла з трьох до чотирьох, а травмованих — з чотирьох до семи. Після захоплення Сєвєродонецька армія РФ завдає авіаударів та намагається оточити українських військових в районі Лисичанська на Луганщині.

Усі останні новини України — у спецефірі Суспільне Новини.

Росіяни обстріляли Дніпропетровщину

Армія РФ тричі обстріляла Зеленодольську громаду Дніпропетровщини: дві людини поранені, їм надали медичну допомогу, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

Дніпропетровщина, 26 червня, 14.53. Ворог кілька годин тримав під прицілом Зеленодольську громаду. Тричі ударив з "Градів" та ствольної артилерії по людях і житлу. У Зеленодольську двоє поранених — чоловік та жінка. Їм надали медичну допомогу", — написав він.

У місті є руйнування багатоповерхівок, також пошкоджені будинок культури та пошта.

Байден закликав до єдності у G7 і НАТО на тлі дій РФ

Президент США Джо Байден наголосив на необхідності зберігати єдність партнерів у Групі семи та НАТО перед викликами, створеними війною РФ проти України. Про це він сказав перед зустріччю з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Байден зазначив, що Путін сподівається, що рано чи пізно між союзниками у НАТО і G7 почнеться розкол.

"Нам потрібно триматися разом", — заявив президент США, відзначивши Німеччину як близького союзника та її вагому роль у Європі.

Своєю чергою Шольц підтвердив, що країни лишаються об'єднаними на тлі викликів, спричинених Росією.

Військові РФ завдали ракетних ударів по Черкащині: одна людина загинула

Військові РФ завдали ракетних ударів по Черкащині: одна людина загинула, ще п’ятеро травмовані, повідомив керівник ОВА Ігор Табурець.

Пошкоджено об’єкт інфраструктури.

У Херсоні окупанти хочуть призначити свого "директора" Палацу молоді та студентів

У Херсоні так званим "директором" Палацу молоді та студентів окупаційна влада хоче призначити Ігоря Полєвікова. Полєвіков у минулому був директором дитячої музичної школи №3 і співпрацює з окупантами, заявила дійсна директорка закладу Олена Звягіна.

"Яке це може бути призначення, якщо я — єдиний директор Палацу. Усі документи, печатка і фінансові відносини з казначейством у мене. А Полєвіков колаборант, який в минулому був директором дитячої музичної школи №3", — сказала Звягіна Суспільному.

За словами керівниці Палацу молоді і студентів, у неї підписаний контракт з Херсонською обласною радою. Контракт чинний, ніхто його не припиняв: "Так, колаборанти там постійно знаходяться з 14 березня, намагаються проводити якісь невдалі заходи для дітей. Разом з Полєвіковим у закладі постійно перебуває і Віктор Георгрієв, який з початку війни був з нами, ховався у бомбосховищі та допомагав опікуватись тваринами, яких вдалось вивезти з контактного зоопарку ТРЦ Fabrika".

Лінкявічюс вважає сьогоднішній обстріл Києва "меседжем" саміту G7

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає сьогоднішній обстріл Києва "меседжем" світовим лідерам, які беруть участь у саміті країн Групи семи у німецькій Баварії.

"Російські ракети сьогодні вдарили по житлових кварталах у центрі Києва. Це «меседж» і нагадування до саміту G7, що проходить у замку Ельмау в Німеччині", — зазначив Лінкявічюс. Політик наголосив, що сьогодні Росія — це "хвороба, яку треба відповідно лікувати".

"Не має бути жодних компромісів чи перемовин. Треба блокувати все, поки воєнна машина (РФ – ред.) не вийде з ладу", — заявив він.

У Баварських Альпах у неділю розпочинається триденний саміт країн Групи семи, на якому світові лідери обговорюватимуть критичні глобальні виклики, великою мірою спричинені російським повномасштабним вторгненням в Україну.

Велика Британія готова виділити ще $525 млн Україні як кредитні гарантії

Велика Британія готова надати Україні ще 525 мільйонів доларів (або 429 мільйонів фунтів стерлінгів) як гарантії для кредитування Світового банку пізніше цього року. Про це повідомляє Офіс премʼєр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

Велика Британія готова надати цю фінансову підтримку з огляду на побоювання українського уряду, що до осені фінансування може закінчитися, якщо Україна не отримає термінову допомогу.

Росія збільшує військову присутність в Білорусі — ГУР

Росіяни планують наростити чисельність оперативно-тактичної авіації на території Білорусі. Офіційно – для проведення спільного патрулювання повітряного простору в рамках спільного навчально-бойового центру підготовки авіаційних підрозділів та підрозділів ППО. Для цього запланований переліт 10 літаків на аеродром Барановичі. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Керівництво установ та організацій Гомельської області попереджені про ймовірність повернення підрозділів ЗС РФ, інформують розвідники.

Також з 22 червня на території Гомельської області тривають мобілізаційні навчання. Натомість анонсовані раніше у білоруських ЗМІ заняття з бойової підготовки з резервістами, не проводяться. Самих резервістів наразі використовують для проведення господарських робіт.

Сумська область — відбій тривоги!

Небезпека ракетних ударів РФ по Харкову зберігається — ОВА

Небезпека ракетних ударів РФ по Харкову зберігається й 26 червня.

Про це Суспільному повідомили у Департаменті цивільного захисту Харківської ОВА.

Жодна з ракет, випущених армією окупантів по місту в ніч на 26 червня, не влучила у військову ціль або інфраструктуру. Об’єктами ураження стали житлові масиви.

Харків’ян просять неухильно стежити за сигналами повітряної тривоги і перебувати якомога ближче до укриттів.

Київ та область, Черкаська, Житомирська, Вінницька, Чернігівська, Кіровоградська, Одеська, Миколаївська, Донецька, Харківська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька області — відбій тривоги.

Семирічна дівчинка, яку дістали з-під завалів будинку у Шевченківському районі столиці, перебуває у стабільному стані — лікарі

Семирічна дівчинка, яку дістали з-під завалів будинку у Шевченківському районі столиці, перебуває у стабільному стані. Про це Суспільному повідомили лікарі "Охмадиту", які її обстежили і прооперували.

За словами чергового лікаря-хірурга Сергія Новікова, з яким поспілкувалася кореспондентка Суспільного, у дитини кілька поверхневих ран шиї, привушної ділянки, забиття тулуба, кінцівок, обличчя, садна, струс головного мозку, поріз слизової нижньої губи. Її життю нічого не загрожує.

“Дві великі рани, одна на шиї, одна за вухом, у роті… Дівчинці пощастило, що рани не глибокі, не були затронуті глибокі судини шиї”, — сказав щелепно-лицевий хірург “Охматдиту” Анатолій Тимошенко.

"З точки зору косметики, там все буде добре", — додав лікар.

Дитина в свідомості, з нею дорослий.

Байден анонсував заборону на імпорт російського золота

Президент США Джо Байден перед самітом "Великої Сімки" у Німеччині анонсував заборону на імпорт російського золота. Про це президент США написав у Twitter.

“Сполучені Штати привели Путіна до безпрецедентних витрат, щоб позбавити його доходів, необхідних для фінансування війни проти України. Разом G7 оголосить про заборону імпорту російського золота — основного експорту, який приносить Росії десятки мільярдів доларів”, — написав Байден.

Львівська, Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька, Закарпатська, Тернопільська області — відбій тривоги.

Одеська і Миколаївська області — повітряна тривога!

У Києві та решті областей — тривога триває!

G7 має відповісти більшими санкціями проти Росії і більш важким озброєнням для України — Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що саміт G7 має відповісти більшими санкціями проти Росії і більш важким озброєнням для України. Так він прокоментував ракетний удар по Києву зранку 26 червня.

“Ця 7-річна українська дитина спокійно спала в Києві, поки російська крилата ракета не підірвала її будинок. Дедалі більше українців під ударом. Саміт G7 має відповісти більшими санкціями проти Росії і більш важким озброєнням для України. Хворий імперіалізм Росії потрібно перемогти”, — написав Кулеба.

Колишній прем'єр-міністр Швеції прокоментував ракетний обстріл Києва

Колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт прокоментував ранковий ракетний обстріл Києва.

“Важко сприймати сьогоднішню ранкову ракетну атаку на житлові райони Києва в Україні як щось інше, крім навмисної ескалації Росії та сигналу до зустрічі G7 в Ельмау сьогодні”, — написав політик.

Зустріч лідерів країн Великої сімки – США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії – відбудеться у замку Ельмау у баварських Альпах 26 червня. Після цього у Мадриді пройде саміт НАТО.

Росіяни обстріляли Київ ракетами з літаків Ту-95 і Ту-160 — командування Повітряних сил ЗСУ

Російські військові обстріляли Київ з літаків Ту-95 і Ту-160 ракетами Х101, які можуть долати відстань до 5,5 тисячі км. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, бомбардувальники злітали з Астрахані. Ракети запускали над Каспійським морем.

"Таких ракет було випущено від чотирьох до шести сьогодні. Власне, наша ППО спрацювала, частину ракет збито. Є підтвердження про одну, уламки іншої шукають", — сказав Ігнат в ефірі єдиного телемарафону.

Про два вибухи в Черкасах написав голова ОВА

Про вибухи в Черкасах повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

У більшості областей — триває повітряна тривога!

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Сумська, Донецька, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська області — повітряна тривога. У решті областей і Києві також триває тривога, оголошена раніше. Залишайтесь в укриттях.

У Черкасах чутно вибухи, передають кореспонденти Суспільного. Інформація уточнюється.

У Києві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Внаслідок ракетного удару по будинку в Шевченківському районі Києва загинула одна людина — Клименко

"За наявною інформацією, одна людина загинула. Наразі відомо про 5 поранених, серед яких 7-річна дівчинка. В цей момент дістали з-під завалів її маму — 35-річну жінку. Вона є громадянкою РФ, але тривалий час проживає у Києві. Передайте російським пропагандистам, що Росія вбиває своїх громадян у багатоквартирних житлових будинках, називаючи їх у своїх звітах воєнними об’єктами", — сказав голова Національної поліції України Ігор Клименко.

У Києві також обстріляли дитячий садочок поруч із будинком у Шевченківському районі

У Києві також обстріляли дитячий садочок поруч із будинком у Шевченківському районі. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

З будинку в Шевченківському районі, куди влучила ракета, евакуювали 25 мешканців. Станом на 11 ранку госпіталізували чотирьох людей. В тому числі, семирічну дівчинку, яку дістали з-під завалів та її маму, яку звільнили пізніше. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

В ОВА розповіли, як минула ніч у регіонах

Зранку у Києві ракета влучила у будинок в Шевченківському районі. сталася пожежа у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7, 8 та 9 поверхів. З-під завалів рятують людей. Про те, як минула ніч у решті регіонів — станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Київська область: ніч пройшла спокійно. Вранці спрацювала ППО — збито одну ракету. Залишки ракети впали на околицях одного з сіл району. Руйнувань та постраждалих немає.

Сумщина: ніч минула тихо. 25 червня росіяни пустили 6 ракет з вертольотів, які не перетинали державний кордон.

Влучили по цивільній інфраструктурі Краснопільської громади: школа, клуб, бібліотека, лікарня.

Рівненська область: 25 червня ввечері о 19:20 було два ракетні удари по об‘єктах цивільної інфраструктури. Зруйновані СТО, мийка та авторозборка. Тут зокрема ремонтували автомобілі для ЗСУ. Загинуло троє людей. Двоє у важкому стані. Четверо — легкі ушкодження.

Триває розчищення місця ракетного удару рятувальниками.

Чернігівщина: ввечері — обстріли з міномету території біля с.Грем’яч (Новгород-Сіверський район). Вночі — обстріли території між селами Леонівка та Галаганівка (Новгород-Сіверський район), обстріл позицій у районі села Гірськ (Корюківський район).

Харків: з вечора 25 червня окупанти наносили удари по північних районах Харкова. Один із снарядів влучив у житловий будинок, попередньо — двоє поранених. Горіли автомобілі, господарчі та складські будівлі.

Було пошкоджено медзаклад у 602-му мікрорайоні. Постраждалих немає.

По області протягом доби через обстріли росіян поранені 7 людей. Одна людина загинула в Золочеві, Богодухівський район.

Окупанти наносили удари по Харківському, Чугуївському, Ізюмському, Богодухівському районах області.

Луганщина: авіаудари були по Лисичанську, а також в районі Білої Гори. Дуже багато руйнувань. Зруйновано телевізійну вежу, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в житлові та адміністративні будинки, зокрема, будівлю СБУ.

За добу — одна людина загинула, одна — поранена.

Донеччина: стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, крилата ракета 9М727, РСЗВ “Град”, “Ураган” — усе це військо РФ застосовує як по позиціях українських оборонців, так і по населених пунктах області. У Авдіївці був обстріляний Авдіївський коксохімічний завод, район залізничного вокзалу, школа, гаражний кооператив, футбольний стадіон, трансформатор; у с. Маяки — школа; у Слов’янську, с. Первомайське і смт. Нью-Йорк — житловий сектор.

Загинули троє, поранені двоє цивільних.

Миколаївщина: зранку у Миколаєві лунали вибухи. Інформація уточнюється.

У Миколаївському районі ввечері 25 червня внаслідок потрапляння боєприпасів, їхніх уламків у с. Шевченкове Шевченківської громади виникла пожежа на території приватного домоволодіння.

Баштанський район: з 23:30 до 05:00 були обстріли поза межами населених пунктів, влучання були по сільськогосподарських угіддях. Потерпілих немає.

Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Херсонщина: жителі області чули постріли та вибухи. Знову внаслідок боїв страждають населені пункти прикордонних територій. Критична ситуація у смт Біла Криниця, що у Великоолександрівській ТГ: знищено багато будинків, пошкоджений елеватор, соціальна та дорожня інфраструктура. Практично всі села, через які проходить річка Інгулець (Калинівська ТГ, с. Давидів Брід та інші), — у тяжкому стані, а узбережжя у багатьох містах заміноване.

Все сильніше місцеві партизани дають відсіч окупантам, а після останніх подій місцеві “керівники” посилили власну охорону.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Запорізькій, Одеській, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Житомирщині, Сумщині, Київщині.

Київ та область, Житомирська, Вінницька, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська, Івано-Франківська, Хмельницька, Львівська, Чернівецька, Закарпатська, Волинська, Рівненська, Тернопільська області — повітряна тривога!

З-під завалів пошкодженого ракетою будинку у Києві звільнили жінку

З-під завалів пошкодженого ракетою будинку у Києві звільнили жінку. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Рятувальники оприлюднили відео порятунку семирічної дівчинки з-під завалів у 9-поверховому будинку столиці

Рятувальники оприлюднили відео порятунку семирічної дівчинки з-під завалів у 9-поверховому будинку столиці. Вони продовжують роботи з пошуку людей на місці.

Харківська область — відбій тривоги.

Росія втратила у війні з Україною близько 34 850 військових — Генштаб

Станом на ранок 26 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 34 850 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 150 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1532 (+21) од,
  • бойових броньованих машин — 3659 (+14) од,
  • артилерійських систем — 764 (+0) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 243 (+2) од,
  • засоби ППО — 99 (+0) од,
  • літаків — 217 (+0) од,
  • гелікоптерів — 184 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 630 (+4),
  • крилаті ракети — 139 (+2),
  • кораблі — 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2564 (+4) од,
  • спеціальна техніка — 60 (+0).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Бахмутському та Курахівському напрямках, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

У Києві рятувальники шукають чоловіка і жінку на верхніх поверхах будівлі, в яку влучила ракета — ДСНС

“Наразі тривають пошуки чоловіка і жінки дитини, яку ми врятували і відправили до лікарні. На зараз на верхніх поверхах — на 8-9 поверсі”, — сказав журналістам голова ДСНС Сергій Крук.

За його словами, на місці події працюють 80 рятувальників та задіяли 20 одиниць техніки. Для ліквідації завалів і порятунку людей задіяли Міжрегіональний центр.

Попередньо, відомо про п'ятьох поранених людей у будинку у Києві, куди влучила ракета — Клименко

Це вже друге влучання російської ракети у житловий комплекс в Шевченківському районі Києва. Про це розповів журналістам голова Національної поліції України Ігор Клименко. Попередньо, за його словами, відомо про п'ятьох поранених людей.

Авіаудар по Рівненщині: кількість загиблих і травмованих зросла

Кількість травмованих в результаті ракетного удару по Рівненщині зросла з чотирьох до семи, а загиблих — з трьох до чотирьох людей. Про це у відеозверненні повідомив міський голова Сарн Руслан Серпенінов.

"Після вчорашніх (25 червня — ред.) ударів по місту Сарни наразі є 11 постраждалих людей. З них четверо загиблих, двоє знаходяться у важкому стані в реанімації, п'ятеро людей отримали різного роду легкі ураження. Сьогодні після завершення слідчих дій проводитимуть розбір, прибирання завалів", – сказав Серпенінов.

Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 339 дітей

Більш ніж 952 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 26 червня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 339. Зросла кількість поранених — щонайменше 613. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 335, Харківській — 179, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 57, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 31, Сумській — 17.

Харківська область — повітряна тривога!

Російську ракету збили зранку 26 червня на Фастівщині — Нєбитов

Російську ракету збили зранку 26 червня на Фастівщині. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

Донецька область — відбій тривоги.

З-під завалів житлового будинку в Шевченківському районі дістали семирічну дівчинку, вона жива — Кличко

З-під завалів житлового будинку в Шевченківському районі дістали семирічну дівчинку. Вона жива. Зараз рятують її маму. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Зранку 26 червня у будинок у Шевченківському районі Києва влучила ракета. Фото: телеграм-канал Віталія Кличка

Фото: з телеграм-каналу Віталія Кличка

Донецька область — повітряна тривога!

Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки російського обстрілу у Києві — ДСНС

Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки російського обстрілу у Шевченківському районі столиці, повідомили в ДСНС.

Загроза ядерного тероризму: російська ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС

О 6:00 російська ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Проліт зафіксовано на відео, повідомили в "Енергоатомі".

З-під завалів будинку у Шевченківському районі столиці чути голоси людей, їх намагаються звільнити рятувальники — Кличко

Двох людей госпіталізовано, критичної загрози для їхнього життя немає. З-під завалів чути голоси людей, розповів журналістам Кличко. Поки що встановити точну кількість постраждалих внаслідок вибухів у Шевченківському районі столиці людей неможливо, сказав Кличко.

РФ перебудовує керівництво операціями в Україні — ISW

Міністерство оборони Росії заявило про зміну керівництва центрального та південного угруповань, які воюють з Україною. Це підтверджує попередню оцінку американського Інституту вивчення війни (ISW), що російське верховне командування перебудовує керівництво операціями в Україні. Про це йдеться в аналітичному звіті ISW за 25 червня.

Також аналітики з посиланням на співробітників української розвідки зазначили, що Білорусь навряд чи приєднається до війни в Україні.

Українські джерела підтвердили, що російські війська повністю взяли під контроль Сєвєродонецьк і воюють у Лисичанську, йдеться в аналітичному звіті.

Російські війська досягли певних досягнень на північ і південний схід від Бахмута, зазначили аналітики.

Крім того, армія РФ продовжувала невдалі спроби просування на південний схід від Ізюма до Слов'янська.

Російські війська також продовжували позиційні бої на північ від Харкова.

За даними аналітиків, російські військові також намагалися зміцнити свої оборонні рубежі та відбити втрачені позиції на південному напрямку.

Внаслідок ранкового обстрілу у Шевченківському районі столиці сталася пожежа у 9-поверховому житловому будинку, є постраждалі — ДСНС

Внаслідок ранкового російського обстрілу у Шевченківському районі столиці сталася пожежа у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7, 8 та 9 поверхів. Про це повідомляє пресслужба ДСНС.

"Сталося загоряння на загальній площі 300 кв.м. Наразі проводяться заходи по ліквідації пожежі та рятуванню людей. За попередніми даними, є постраждалі. На місці задіяно 19 од. пожежної техніки та 67 чол. особового складу", — йдеться у повідомленні. Перед тим в ДСНС повідомляли про одну постраждалу людину.

У Київській області вранці сили ППО збили одну ракету — Кулеба

У Київській області вранці сили ППО збили одну ракету. Залишки впали на околицях одного з сіл району, руйнувань та травмованих немає. Про це повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

РФ продовжує бити по військових та критичних об'єктах цивільної інфраструктури — Генштаб

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по військових та критичних об’єктах цивільної інфраструктури на території України. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 червня.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація зі збройними силами Республіки Білорусь змін не зазнала. Зберігається загроза застосування ракетного озброєння з території та повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку російське військо обстріляло з артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку армія РФ продовжує оборонятися. З артилерії обстріляла райони населених пунктів Уди, Харків, Базаліївка, Руські Тишки, Старий Салтів, Верхній Салтів, Кутузівка, Рубіжне, Дементіївка, Чепіль, Світличне, Коробочкіне, Іванівка, Шестакове та Печеніги.

На Слов’янському напрямку російське військо наступало в напрямках населених пунктів Довгеньке та Мазанівка. Обстріляло зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Нова Дмитрівка, Хрестище, Дібрівне, Богородичне, Новопавлівка, Адамівка, Грушуваха, Вірнопілля, Краснопілля, Мазанівка, Веселе та Курулька.

На Донецькому напрямку основні зусилля військо РФ зосереджує на Лисичанському напрямку та спробах оточити підрозділи Сил оборони в районі Лисичанська.

Російські військові обстріляли райони Вовчоярівки, Лоскутівки, Білої Гори, Верхньокам’янки, Виїмки, Верхньокам’янського і Золотарівки. Завдали авіаційного удару парою Су-25 в районі населеного пункту Біла Гора.

На Краматорському напрямку активних дій військо РФ не вело. Обстрілювало зі ствольної артилерії райони населених пунктів Маяки, Пискунівка, Сіверськ.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках армія РФ веде бойові дії та систематично криє вогнем українські підрозділи. Щоб не дати перекинути їх на загрозливі напрямки.

Російські військові обстріляли із танків та ствольної артилерії райони населених пунктів Керамік, Красногорівка, Сєверне, Водяне, Опитне, Уманське, Тоненьке, Карлівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Павлівка, Шевченко, Пречистівка, Золота Нива, Комар, Новосілка, Велика Новосілка, Володимирівка, Гуляйпільське, Білогір’я, Новопіль, Червоне, Зелене Поле, Гуляйполе та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку армія РФ намагається утримати зайняті рубежі та обстрілює українські підрозділи, щоб не дати перегрупувати війська. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях російського війська. Втрати окупантів уточнюються.

В акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет РФ — Генштаб

В акваторії Чорного та Азовського морів корабельне угруповання РФ блокує цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 червня.

Київ та область, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Житомирська, Чернігівська, Одеська, Вінницька, Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Рівненська, Чернівецька, Волинська, Тернопільська, Донецька, Сумська, Миколаївська області — відбій тривоги.

У столиці з двох будинків евакуюють мешканців — Кличко

У столиці з двох будинків евакуюють мешканців. Рятувальники та швидка вже на місці, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Вибухи у Києві були у Шевченківському районі, на місце виїхали рятувальники — Кличко

У Шевченківському районі Києві було кілька вибухів. Бригади швидкої і рятувальники їдуть на місце, повідомив міський голова Віталій Кличко.

В Миколаєві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На півдні російські військові збільшили щільність обстрілів майже в 1,5 раза

На південному фронті російське військо намагається виснажити українські війська ракетно-артилерійськими та мінометними обстрілами. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Протягом доби російські військові збільшили щільність обстрілів майже в 1,5 раза. Крім того, по українських позиціях армія РФ нанесла 4 авіаційні удари, а проти української авіації застосувала керовану ракету “повітря-повітря”.

По південному Криворіжжю росіяни вдарили реактивними системами залпового вогню, пошкодивши приватні будинки, соціальну інфраструктуру. Втрат серед місцевого населення нема.

У відповідь українська авіація відпрацювала 5 ударів по скупченню російських військовослужбовців і техніки, по командних і опорних пунктах ворожих підрозділів. Результати ударів дорозвідуються.

У Києві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Видно дим.

На південному фронті російське військо за добу втратило 2️4️ військовослужбовців і 2 склади боєприпасів — ОК "Південь"

На південному фронті російське військо за добу втратило 2️4️ військовослужбовців, 2️ танки та 5️ інших броньованих машин. Знищено 2️ російських польових склади боєприпасів та вогневу точку. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

На тимчасово окупованих територіях Миколаївщини і Херсонщини російські військові викрадають родичів українських військових — ОК "Південь"

На тимчасово окупованих територіях Миколаївщини і Херсонщини російські військові викрадають родичів українських військових, у тому числі й дітей. Їхні особисті дані знаходять в захоплених адмінбудівлях або за допомогою колаборантів. Спроби волонтерів налагодити поставку ліків, товарів першої необхідності в окуповані громади наражаються на обстріли окупантів. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Хмельницька, Чернівецька, Тернопільська області — повітряна тривога з 6 ранку. У решті областей і Києві також триває тривога, оголошена раніше.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Фото: скрін з сайту vadimklimenko.com

Російські війська масовано обстріляли Харків у ніч проти 26 червня

Армія Росії у ніч проти 26 червня обстріляла житлові райони Харкова. Внаслідок влучання ракети сталася пожежа на сході міста.

Про це Суспільному повідомили місцеві жителі.

О 22:44 у Харкові оголосили повітряну тривогу, близько 22:56 місцеві жителі повідомили про вибухи в Індустріальному районі міста. О 23:45 загрозу удару скасували, однак вже о 00:14 оголосили знову. Одразу пролунала нова серія вибухів на північному сході міста. За кілька хвилин харків'яни повідомили про ще три вибухи від російських ракет. Зайнялася пожежа.

Волонтерка Наталя Попова повідомила, що внаслідок обстрілів щонайменше дві людини дістали поранення.

Туреччина планує повернути смертну кару

Туреччина готова переглянути рішення 2004 року про скасування смертної кари.

Про це заявив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг, передає Reuters.

Зазначається, що це питання підняв турецький президент Таїп Ердоган через лісові пожежі в країні. Він заявив, що покарання за підпал лісу має бути "жахливим, і якщо це смертний вирок, то це смертний вирок".

Очільник Мін'юсту Туреччини сказав, що "коментарі президента є для нас інструкціями".

"Ми почали працювати над цим як міністерство", — сказав Боздаг.

Зараз в Туреччині за лісові пожежі передбачається покарання у вигляді 10 років в'язниці з можливим довічним терміном.

У десятках країн світу влаштували акції на підтримку полонених захисників Маріуполя

У десятках країн світу 25 червня відбулися акції на підтримку захисників "Азовсталі", які наразі перебувають у російському полоні на окупованій території України.

Як повідомили в громадській організації "Вирій", яка є організатором заходів, зокрема, акції відбулися у Туреччині, Великій Британії, Польщі, Чехії, Швеції, Норвегії, Грузії, Латвії, Болгарії, Австрії, США та інших країнах. Їх організували з метою привернути уваги світової спільноти до виконання Женевських конвенцій, щоб врятувати українських захисників.

Зокрема, у Стамбулі учасники акції розгорнули великий прапор України та влаштували перформанс за участі людей у "закривавленому" білому одязі з мішками на голові.

Аналогічна акція відбулася в Лондоні, учасники якої вимагали поважати Женевську конвенцію та домогтися звільнення"азовців". Під час акції біля стіни вишикували кілька людей зі зв'язаними руками та в "закривавлених" мішках на голові, ще кілька людей лежали поряд, демонструючи кривавий режим Путіна.

У французькому Нансі українці та місцеві жителі влаштували мирний мітинг та ходу на підтримку України та закликом звільнити полонених захисників Маріуполя. Вони принесли плакати із написами "Libérer les défenseurs de Marioupol" (фр. — "Звільнити захисників Маріуполя"), "#HelpAzovstal" (англ. — "#ДопоможітьАзовсталі"), "Google Azovstal" (англ. — "Загугліть Азовсталь"), "Sauver les heroes" (фр. — "Врятувати героїв") тощо.

Вторгнення Росії в Україну, день 123. Текстовий онлайн
Акція на підтримку України у Нансі. 25 червня 2022 р. Фото: Галина Щерба

Також на акціях у Берліні, Ессені (Німеччина), Брашові (Румунія), Батумі (Грузія) та десятках інших міст люди з українськими прапорами та символікою виголошували гасла на підтримку захисників Маріуполя та вимагали їх звільнення.

Харківська область — повітряна тривога.

На північному сході Харкова лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Україні працює мережа коммандос НАТО — NYT

Спецагенти ЦРУ в Києві передають українському керівництву таємні дані американської розвідки, а в Україні діє підпільна мережа спецпризначенців із різних країн НАТО.

Про це повідомляє New York Times з посиланням на високопосадовців США та країн Європи.

Зазначається, що спецагенти є фахівцями з протидії тероризму та організацією підпільної боротьби в країнах на кшталт Іраку чи Афганістану. Кілька десятків бійців сил спеціальних операцій (командос) різних країн НАТО діють всередині України. Деякі з них перебувають в Україні на постійній основі, а частина здійснюють ротацію, періодично виїжджаючи за кордон та повертаючись до України.

Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині буде складним, але можливим — Буданов

Про це в інтерв’ю англійському виданню Reuters сказав голова Управління військової розвідки України Кирило Буданов.

"З серпня слід очікувати видимих результатів військової діяльності від України. Просто почекайте трохи, і подивимося, що це принесе", - говорить Буданов, оцінюючи перспективи контрнаступу ЗСУ на Херсон.

Успіхи українських військових у питанні звільнення області від окупації, серед іншого, залежатимуть і від допомоги Україні іноземних партнерів, яка має забезпечити достатнє оснащення ЗСУ.

Зеленський назвав "ракетною показухою" масовані обстріли України з боку РФ

Президент Володимир Зеленский заявив, що масовані ракетні удари з боку РФ по різних областях України упродовж 25 червня є "ракетною показухою, яка стратегічно для Росії нічого не змінює".

Про це глава держави сказав у відеозверненні за підсумками 122 дня війни.

За його даними, протягом 25 червня РФ здійснила понад 40 ракетних ударів по Житомирській, Харківській, Львівській, Чернігівській, Миколаївській, а надвечір — по Рівненській області.

"Різні типи, різні райони запуску. Всі вони були запущені з однією метою – показати, що нібито Росія щось може дотиснути, що нібито російській армії щось вдасться. Окупанти збиралися на п'ятий день захопити більшу частину нашої країни, а змушені на пʼятий місяць влаштовувати таку ракетну показуху, яка стратегічно для Росії нічого не змінює. Це такий етап війни – складний морально, емоційно", — сказав Зеленський.

За його словами, "це цинічний, прорахований тиск на людей", але впевнений, що у Росії нічого не вийде, а кожна російська ракета буде аргументом у перемовинах України з партнерами. У цьому контексті президент поінформував, що 27 червня братиме участь у саміті "Групи семи", а також у саміті НАТО, що відбудеться на тижні.

"45 ракет за половину доби і якраз напередодні таких зустрічей. Все зрозуміло. Ще одне підтвердження саме нашої позиції. Це підтвердження, що санкційних пакетів проти Росії недостатньо, збройної допомоги для України треба більше і що системи протиповітряної оборони – сучасні системи, які є в наших партнерів, – мають бути не на полігонах або на зберіганні, а в Україні", — наголосив Зеленський.

На початок