Єврокомісія не виключає розблокування українських портів за військового сприяння — Домбровскіс

Єврокомісія не виключає розблокування українських портів за військового сприяння — Домбровскіс

Єврокомісія не виключає розблокування українських портів за військового сприяння — Домбровскіс
. Виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. Фото: AP

Європейський Союз допомагає Україні вивезти зерно, заблоковане Росією в українських портах, альтернативними шляхами на суходолі, однак не виключає, що його експорт морським шляхом можливий за певних безпекових умов.

Про це 25 травня у Давосі під час дискусійної панелі "Економіка за залізною завісою: сценарії та наслідки" заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє Укрінформ.

"Уже розпочалися поставка (зерна — ред.) через сухопутні коридори, через Польщу, Румунію та їхні порти, ми оцінюємо можливості й інших портів. Але є очевидним, що у короткостроковій перспективі це не може замінити морські шляхи", — сказав він.

При цьому через блокування українських портів Росією наразі експорт пшениці морем є неможливим.

"Дійсно, є розмови про те, щоб створити певні безпечні коридори, ймовірно, з якоюсь військовою допомогою, яка гарантує безпеку суден, що будуть перетинати Чорне море. Це може бути найшвидший шлях, щоб розблокувати український експорт", — зазначив посадовець.

Він наголосив, що світову продовольчу кризу провокує саме Росія.

"Зараз ми взаємодіємо з Україною і намагаємося подолати цю ситуацію. Якщо вдасться відкрити шляхи для цих українських кораблів з зерном через Чорне море з українських портів – чудово. Але паралельно ми опрацьовуємо транспортні шляхи на суходолі, спрощуємо адміністративні та митні процедури, щоб прискорити проходження українського імпорту до ЄС та до інших країн", — додав він.

Добмровскіс зауважив, що йдеться саме про те, щоб дозволити українським суднам виходити з українських портів, які мають бути розблоковані.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Україна запропонувала створити Організацію країн-експортерів зерна, яка б допомогла запобігти голоду у світі, а також захищала б інтереси своїх членів у питанні імпорту зернової продукції.
  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70 % майбутнього врожаю.
  • За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10 % світового експорту пшениці, понад 15–20 % ячменю, понад 50 % соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.
  • Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес закликав Росію розблокувати постачання українського збіжжя, щоб запобігти голоду в країнах із нестачею продовольства.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 91. Текстовий онлайн

Бомбардування "хлібного кошика": як війна Росії проти України поглиблює світову продовольчу кризу

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок