Венедіктова розповіла, кого з військових РФ першим судитимуть за воєнні злочини в Україні

Венедіктова розповіла, кого з військових РФ першим судитимуть за воєнні злочини в Україні

Венедіктова розповіла, кого з військових РФ першим судитимуть за воєнні злочини в Україні
. УНІАН

Першими на лаві підсудних за скоєння воєнних злочинів в Україні будуть троє російських військовополонених, яких звинувачують у вбивстві цивільного населення, а також російський солдат, якого підозрюють у вбивстві чоловіка й зґвалтуванні його дружини.

Про це в інтерв’ю The Guardian розповіла генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Йдеться зокрема про 21-річного Вадима Шишимаріна, командира танкової дивізії з Кантемирова. Разом із чотирма іншими військовими РФ на Сумщині він вкрав авто, тікаючи від українських військових, і по дорозі застрелив 68-річного чоловіка, "щоб він нічого не розповів українським захисникам".

Шишимарін наразі перебуває під вартою в Україні. У прокуратурі уточнюють, що йому загрожує від 10 до 15 років ув’язнення.

Читайте також: Перший російський військовий постане перед судом за вбивство цивільного на Сумщині

Ще двоє російських військовослужбовців, чиї імена Венедіктова не назвала, підозрюються в обстрілах цивільних будинків у селищі Козача Лопань і руйнуванні "освітньої установи" в місті Дергачів, що на Харківщині. Їх також узяли в полон в Україні, де вони чекають на суд.

Читайте також: Справу військових РФ, які обстрілювали Козачу Лопань та Дергачі, передали до суду

Четвертий військовий РФ, щодо якого завершене слідство — це Михайло Романов, якого звинувачують у вбивстві чоловіка в Броварському районі Києва й зґвалтуванні його дружини, якій він погрожував насиллям і зброєю на очах у малолітньої дитини.

"Зараз ми не знаємо, де він — можливо, ще воює, можливо, на ротації в Російській Федерації, можливо, мертвий. Не знаємо, але хочемо судити його заочно. Ми хочемо показати цим злочинцям, що ми їх знайдемо. І ми попередимо смерть інших людей на інших територіях", — наголосила Ірина Венедіктова.

Читайте також: "Заяви Путіна свідчать про ненависть до українського народу" — інтерв’ю з генеральною секретаркою Amnesty International

Що відомо

  • Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко 5 травня зустрілася з представниками міжнародної правозахисної організації Amnesty International. Сторони розпочали співпрацю в контексті розслідування воєнних злочинів Росії.
  • За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, в Україні вже розслідується 10,7 тисячі справ, пов'язаних із війною Росії в Україні.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 77. Текстовий онлайн

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок