Спікерка Бундестагу підтримує прискорений вступ України в ЄС

Спікерка Бундестагу підтримує прискорений вступ України в ЄС

Спікерка Бундестагу підтримує прискорений вступ України в ЄС
. Спікерка німецького Бундестагу Бербель Бас, Берлін, 13 лютого 2022 р. Фото: Bernd von Jutrczenka via Getty Images.

Спікерка німецького Бундестагу Бербель Бас після візиту до Києва заявила, що Європейський союз має пропонувати Україні реалістичні перспективи вступу.

Про це вона сказала в інтерв'ю ZDF.

"Це дуже, дуже важливо для України: щоб вони отримали дорожню карту, графік, щоб розуміти, коли та яким критеріям треба відповідати", – сказала Бас.

Вона виступила за надання Україні членства в ЄС за прискореною процедурою.

Бас закликала до прискореного вступу України до Європейського Союзу, а не за десятиліття.

"Сподіваюся, це не займе десятиліття … тому що врешті-решт ми всі хочемо, щоб Україна була прийнята в ЄС, щоб зараз справи пішли швидше", – сказала спікерка Бундестагу.

Що відомо

  • Президент Франції Еммануель Макрон закликав створити політичну спільноту держав із центром у Європейському Союзі як альтернативу євроінтеграції, оскільки для вступу в ЄС країнам-кандидатам можуть знадобитися "кілька десятиліть".
  • 8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.
  • 17 квітня заступник голови Офісу президента Ігор Жовква повідомив, що опитувальник щодо вступу до Європейського союзу заповнено повністю – тепер Україна очікує на прискорену процедуру вступу в ЄС.
  • Наступного дня Офіс президента повідомив, що Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.
  • Згідно з опитуванням групи "Рейтинг", оприлюдненим 17 лютого, вступ до ЄС підтримують 68% українців, до НАТО — 62% громадян, що є найвищим показником за всю історію подібних спостережень із 2014 року.
  • 19 квітня речник Європейської комісії Ерік Мамер повідомив, що Європейський Союз отримав відповіді України на першу частину опитувальника, необхідного для ухвалення рішення про надання їй статусу кандидата на членство.
  • 9 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника Європейської комісії, яка необхідна для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 76. Текстовий онлайн

Дві війни за життя. Спогади українців, які пережили Другу світову і тепер рятуються від Росії

“На вулиці повісили людожера. Люди стояли кілька діб і чекали цього” — щоденник киянки, яка пережила фашистську окупацію

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок