Україні у квітні вдалося збільшити експорт зернових

Україні у квітні вдалося збільшити експорт зернових

Україні у квітні вдалося збільшити експорт зернових
. Фото: google.com

Україні у квітні вдалося збільшити експорт зернових. Про це в ефірі єдиного телемарафону Суспільному розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

“Аналізуючи ситуацію за березень, коли ми вивезли близько 200 тисяч тонн зернових, у квітні, за даними міністерства аграрної політики, ми збільшили експорт до 1 мільйона 100 тисяч тонн”, — сказав Марчук.

Він пояснив, що 30 років логістика була зосереджена в одному напрямку через Чорне море. “Швидко налагодити експорт через залізницю із залученням додаткових річкових портів — це не так легко робиться. Уже є певне налагодження системи, є бачення, як все можна швидше відвантажувати, прискорити оформлення документів. Залізниця стає номером 1 для вивозу на експорт нашої сільгосппродукції”, — сказав Марчук.

За його словами, Україна може відкрити для себе порти Польщі та Литви. І через Україну-Польщу-Литву просувати продукцію. Зараз на рівні міністерства обговорюють створення сухопутних елеваторів, розповів Марчук. Де можна було б робити перевалку, ставити зерновий вагон на рейки і відправляти.

“Інша проблема, що цей сухопутний вагон менше вміщає продукції. Стандартний залізничний вагон вміщає 40 тонн, цей близько 20 тонн. Потрібно буде більше запускати, але це теж механізм”, — сказав Марчук.

За його словами, зараз українська сторона веде на міжнародному рівні перемовини, що Україні варто було б запровадити гуманітарний конвой. Щоб дати можливість заходити суднам на територію України до портів Одеси іа Миколаєва.

“Ми розуміємо, що порти закриті, в морі стоять російські кораблі, які погрожують обстрілами для наших кораблів чи міжнародних. Тому ми говоримо, що це має бути гуманітарний коридор під супроводом міжнародних організацій, наприклад ООН”, — пояснив Марчук.

Як вплине війна на ціни на сільгосппродукцію

За словами Марчука, на ціну кінцевих товарів, які продаються всередині країни, не так впливає ціна на зернові і олійні культури, як порушення логістичних маршрутів і здорожчання паливно-мастильних матеріалів. з осені ми ще бачили здорожчання цін на газ та електроенергію.

“Під час війни ще більше піднялися тарифи. Війна також посилила інфляцію і це буде призводити до того, що деякі продукти буде здорожчання до 20%”, сказав Марчук.

Щодо експорту сільгосппродукції, то тут ціни диктуються ринком. “І при всьому бажанні, якби ми просто хотіли продати дорожче, щоб компенсувати собі ризики, які ми понесли через війну — цього робити ніхто не буде. Тому ми будемо продавати за ринковими цінами”, — розповів Марчук.

Інше питання, що собівартість витрат на логістику, буде покладатися на товаровиробника. Відповідно, собівартість продукції для українських аграріїв буде меншою. Тобто маржа буде меншою, аніж для закордонних аграріїв.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 70. Текстовий онлайн

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Чому НАТО не закриває небо та як Україна протистоїть російській авіації та ракетам

Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Атаки Росії та перелаштування ринку. Які причини дефіциту пального і що далі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок