Єврорада погодила екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС

Єврорада погодила екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС

Єврорада погодила екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС
. Ілюстративне фото: Unsplash

Європейський комісар з енергетичних питань Кадрі Сімсон заявила, що українська енергосистема може бути інтегрована до єдиної європейської енергомережі ENTSO-E в екстреному порядку за кілька тижнів.

Про це вона повідомила на пресконференції у Брюсселі після засідання Європейської ради з енергетичних питань, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, технічна готовність України до цього кроку висока і європейські оператори дали згоду на приєднання України на виняткових умовах.

"Наш спільний з українською стороною довгостроковий пріоритет — це синхронізація української енергосистеми з європейською замість російської. Збільшити українську енергетичну незалежність — це стратегічна ініціатива", — пояснила вона.

Вона зауважила, що російські війська вдерлися на українську територію в той день, коли Україна розпочала тестування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Це є першим кроком до підготовки до майбутньої синхронізації з ЄС. Сімсон додала, що міністр енергетики України Герман Галущенко поінформував її, що за нинішніх умов країна не буде знову доєднуватися до енергосистеми РФ.

"Україна просить про надзвичайно термінову синхронізацію з європейською енергосистемою. Це технічний виклик. Я зустрічалася з ENTSO-E цього ранку, вони вважають, що технічно це можливо", — розповіла єврокомісарка.

Щодо термінів синхронізації енергосистем, то, за її словами, це питання кількох тижнів.

Що відомо

  • Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко повідомив, що у разі приєднання енергосистеми України до європейської, вартість електроенергії для споживачів як побутових, так і промисловості буде доступною і нижчою навіть ніж у Європі.
  • У зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну влада Великої Британії заборонила російським судам заходити у свої порти.
  • Уряд Великої Британії запровадить економічні санкції проти Центрального банку Росії. У свою чергу державний регулятор був змушений підняти облікову ставку у два рази – до 20% та примусити усіх експортерів повертати державі 80 % валютної виручки.
  • За підсумками позачергової зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 27 лютого Євросоюз вирішив надати Україні летальну зброю на загальну суму 450 мільйонів євро та ще 50 мільйонів євро на нелетальні постачання.
  • Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Євросоюз вирішив повністю закрити повітряний простір для російських літаків.
  • США розпочали обговорення нового пакету санкцій, спрямованих проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну.
  • 25 лютого премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що Велика Британія запровадить санкції проти президента Росії Путіна та голови російського МЗС Лаврова, а також ініціює розгляд відключення РФ від системи платежів SWIFT.

Читайте також

Чому Україна імпортує електроенергію з Білорусі та Росії. Відповідає в.о. міністра енергетики

Як у світі продовжують підтримувати українців під час війни з Росією — фоторепортажі протестівVol.2.

Захоплення Бердянська, нічні обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок