Вторгнення РФ в Україну, перші 5 днів війни. Онлайн

Вторгнення РФ в Україну, перші 5 днів війни. Онлайн

Оновлюється
Вторгнення РФ в Україну, перші 5 днів війни. Онлайн
. Авто зупиняються на блокпосту, встановленому цивільними захисниками на дорозі, що веде до центру Києва, 28 лютого 2022 року. Фото: АР

28 лютого — Україна понад 96 годин чинить опір російському вторгненню. Російські війська обстрілюють житлові квартали, лікарні, навчальні заклади. За даними Міноборони, кількість знищених російських окупантів перевищила 4000 осіб. Знищено сотні одиниць бронетехніки, зокрема, танки, гелікоптери.

У ніч на 28 лютого ворог окупував Бердянський район Запорізької області. Місто Бердянськ, де розташований один з найбільших морських портів України, поки перебуває під контролем ворога, відділ поліції там розформовано, а міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами.

27 лютого росіяни розбомбили літак "Мрія". ЗСУ і тероборона відтіснили військових від столиці, а на Чернігівщині люди без зброї в руках зупинили танки РФ. Водночас тривають ракетні обстріли, війська РФ застосували "Іскандери".

З початку російського нападу на Україну загинули 352 цивільних, 14 з них — діти. Поранення отримали 1684 людини, серед яких 116 — діти.

По всьому світі відбуваються акції на підтримку України. Україна отримала повну підтримку від країн ЄС щодо відключення Росії від SWIFT, 20 країн закрили небо для російських літаків.

Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн.

Про події, які передували вторгненню, можна прочитати тут. SUSPILNE NEWS is now in English — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Українські оператори відключили зв’язок військ РФ на території України

Мобільні оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж, йдеться у повідомленні Держспецзв’язку.

"Позбавившись можливості телефонувати зі свої номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян. Закликаємо українців, у яких відібрали телефон представники ворожих військ, якомога швидше повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон", — зазначили там.

У Херсоні повітряна тривога.

США висилають 12 співробітників розвідки представництва РФ при ООН

Сполучені Штати повідомили ООН та Постійне представництво РФ при ООН про початок висилки 12 співробітників розвідувальних служб російського представництва при ООН, повідомила речниця Постійного представництва США при ООН Олівія Дальтон, передає "Голос Америки".

+70 літаків для української армії

Болгарія, Польща та Словаччина передають Україні Міг-29 та Су-25. У разі потреби, вони зможуть базуватись на польських аеродромах з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання, повідомляють Сухопутні війська.

"Привидів Києва" тепер стане більше — зазначили там.

Болгарія (Міг-29) — 16 шт

Болгарія (Су-25) — 14 шт

Польща (Міг-29) — 28 шт

Словаччина (Міг-29) — 12 шт

Стівен Кінг підтримав Україну: "Зазвичай, я не викладаю свої фотографії, але сьогодні виключення"

Читайте також: Увесь світ проти ПутінаVol.3. Ґрета Тунберг, Джим Керрі, Вільям Ґібсон та інші підтримують Україну

США закликає своїх громадян виїхати з Білорусі, РФ та України

США призупинити всі операції в американському посольстві в Мінську, і також це означає рекомендацію виїхати всім американським громадянам з Білорусі, розповів Суспільному Деніел Лангенкамп, речник посольства США В Україні.

"Рішення стосовно Москви було схожим. Там ми не змушуємо всіх працівників виїхати, ми рекомендуємо виїхати членам їх сімей, і ми дозволяємо працівникам виїхати, як ми це робили в Україні декілька тижнів тому.

Громадянам США також рекомендують залишити Україну.

"Ми стурбовані неможливістю захистити американських громадян, які матимуть побоюваннями за власну безпеку", — додав він.

Ситуація у Миколаєві: колона російських військ відступила від міста

"Повернулася колона, одна розвернулася, а одна зманеврувала та закрила Херсон у кільце. Завтра отримаю підтвердження", – каже Віталій Кім, глава ОДА.

Зеленський: Росія випустила по Україні 113 крилатих ракет. Ось така вона "братська дружба"

Президент України Володимир Зеленський записав нове відеозвернення. Що сказав Зеленський:

  • Обстріли Харкова сьогодні — однозначно воєнний злочин
  • За п'ять днів вторгнення по Україні завдали вже 56 ракетних ударів, 113 крилатих ракет. Ось така вона "братська дружба"
  • Росії треба закрити вхід до всіх портів, до каналів, аеропортів світу, РФ не може бути членом Радбезу ООН
  • Купувати російські товари зараз – це платити гроші за вбивство людей
  • Для ворога Київ – ключова мета. Сьогодні здійснені вже три ракетно-бомбові удари. Під прицілом ТЕЦ-6
  • В Україні утворили цілодобовий координаційний штаб, який збирає всі запити від обласних адміністрацій щодо нестачі найнеобхіднішого для людей
  • Справедливі переговори можуть бути тоді, коли одна сторона не б'є по іншій стороні реактивною артилерією саме в момент переговорів

"Мирний, гордий, сильний Харків. Ти таким завжди був. Ти таким завжди будеш. Витримаємо й це. Захистимо Україну. Допоможемо кожному, хто постраждав від нелюдського вторгнення. Чернігів, Охтирка, Суми, Гостомель, Васильків, Херсон, Маріуполь, Донецьк та всі інші міста й селища нашої рідної країни побачать мирне й безпечне життя. Щирі співчуття всім, хто втратив рідних та близьких у цій війні. Вічна пам'ять тим, хто загинув. Вічна слава кожному, хто боронить нашу свободу", — додав Зеленський.

Маріуполь частково без світла

Російські війська за допомогою авіації обстріляли високовольтні лінії в Маріуполі — місто частково залишилось без світла, повідомили у міськраді.

Бердянськи досі окупований росіянами

Станом на 28 лютого російські війська залишаються у Бердянську, який окупували минулої доби. По Бердянському морському порту вдарили ракетою, один цивільний постраждав, повідомив в.о. міського голови Бердянська Олександр Свідло, передає Суспільне Запоріжжя.

Раніше 28 лютого в окупованому Росією Бердянську мешканці вийшли на мітинг за Україну. Перед танками РФ та іншою військовою технікою люди кричали "Смерть ворогам!", "Путін х...йло!", "Русский корабль, иди нах...й" і "Банду геть!".

Зеленський підписав безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України. Безвіз діятиме з 1 березня 2022 року тимчасово на період дії воєнного стану.

Театр російської драми ім. Лесі Українки змінив назву

Адміністрація театру виключила з назви слова "російської драми". Відтепер театр називатиметься Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки.

"У ці тривожні дні я переконаний, що не може бути двох різних точок зору щодо того, що відбувається сьогодні в Україні. Не може бути двох різних точок зору і щодо офіційного оформлення вже давно визрілого у колективі театру рішення про зміну назви Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки", – заявив генеральний директор, художній керівник театру Михайло Резнікович.

Очільники Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та Словенії виступили за негайне надання Україні статусу кандидата в ЄС та початок процесу переговорів. Про це йдеться у спільній заяві на сайті президента Чехії.

Снаряд агресора влучив у пологовий будинок на Київщині, пацієнток евакуювали, повідомив генеральний директор мережі клінік Віталій Гирін: "В роддом влучив снаряд, пошкодження великі, але будівля стоїть. Всі евакуйовані. Головне — не треба зараз їхати, когось забирати. Всі в надійному місті і в безпеці".

СБУ: Інформація про те, що "окупанти ставлять устаткування мобільного зв'язку, який може перебивати наші мережі" — фейк.

Держспецзв'язку закликає українців повідомляти, якщо військові РФ відібрали мобільний телефон

"Позбавившись можливості телефонувати зі своїх номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян. Закликаємо українців, у яких відібрали мобільний телефон представники ворожих військ, якомога швидше повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон. Ми розуміємо, що зробити це, коли забрали телефон, непроста задача. Однак це дуже важливо – знайдіть сусідів, у яких є телефон, скористайтеся стаціонарним апаратом – від цього залежить безпека нашої держави і життя українців", — йдеться у повідомленні держслужби.

"Канада поставить Україні протитанкову зброю, а також відмовиться від імпорту російської нафти", — повідомив прем'єр Канади Джастін Трюдо.

У Києві та в Івано-Франківській області повітряна тривога.

Генштаб: противник втрачає наступальний потенціал

"Противник втрачає наступальний потенціал, але продовжує наносити вогневе ураження по військових та цивільних об'єктах і продовжує вести розвідку літаками КПС ЗС РФ, зокрема і з використанням повітряного простору Республіки Білорусь. Враховуючи, що противник не полишає прагнень, щодо досягнення своєї мети, а власний наступальний потенціал майже вичерпано, планує долучити найбільш підготовлені військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж Державного кордону України. Ситуація навколо Києва залишається напруженою", — йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на 24:00 28 лютого.

Сер Пол Маккартні підтримав Україну

"Згадуючи гру для наших друзів в Україні на Майдані Незалежності у 2008 році та думаючи про них у цей непростий час. Ми шлемо нашу любов і підтримку", — написав він у Twitter.

У Харкові досі тривають обстріли з боку російської армії — Терехов з укриття

Мер Харкова Ігор Телехов повідомив, що обстріли в місті тривають. Він включився в ефір з укриття: "Наразі триває обстріл, будинків постраждалих вже більше, ніж 87".

За його словами, люди опинилися під завалами.

"Крім того, почали підривати підстанції, які постачають нас електроенергією. Частина районів Харкова вже лишилася без електроенергії. Виникає відповідно проблема з водопостачанням та теплопостачанням".

"Те, що сьогодні сталося та відбувається у місті Харкові – це справжній геноцид", — додав він.

Прокурор Міжнародного суду особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну.

Перша партія станцій супутникового Інтернету StarLink прибула до України. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Дякую Ілону Маску та всім партнерам вільної України! Продовжуємо боротьбу на всіх фронтах!", — додав він.

Україна пропонує російським солдатам загинути, або амністію і 5 млн рублів компенсації — заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Авіаудар по Броварах: "Постраждала та ж сама військова частина до якої потрапила ракета в перший день нашої великої війни", — повідомив в ефірі телеканалу Рада депутат броварської міськради Олексій Дорошенко.

За його словами, є інформація про можливе просочування диверсійних груп до міста.

"Виявляли в тому числі будинки, де знаходилися ці люди, але затриманих на сьогоднішній день немає. Ніякої важкої техніки у місто не заходить, тому що будь яка техніка відстежується за десяток-два кілометрів. У такому стані місто вже третій день", — додав він.

Водночас у Василькові зруйновано 5-поверховий будинок, там були люди, повідомила міська голова Василькова Наталія Баласинович.

Під завалами в Білій церкві врятовано двох людей — ДСНС, ОДА

Атака РФ на Київщині: унаслідок авіанальоту на Бровари за попередніми даними 6 поранених, 1 загинув.

У Василькові був ракетний удар.

В Білій Церкві — авіаналіт і три попадання ракет.

Це дані ДСНС, там не виключили, що люди є під завалами.

Інформація про висадку російського десанту не підтвердилася.

ОП опублікував відео з підбіркою кадрів про події останніх п’яти днів після вторгнення Росії до України.

"Ми зможемо. Ми вистоїмо. Ми будемо захищати нашу землю до останнього", — підписав президент Зеленський відео.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. У країні запроваджено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію.

В Інстаграмі Зеленський також подякував креативній спільноті, що розповідає правду про Україну в ці дні.

"Ваші ідеї неймовірні. Ваша творчість надихає", — зазначив він.

Колону РФ, яка їхали по Макарову на Київщині й хаотично обстрілювали будинки біля дороги, знешкодили, повідомив Макарівський селищний голова Вадим Токар.

"Колону, яка їхала по Макарову, відкриваючи хаотичний вогонь, накрили на 51 км та спалили 10 танків. Добивають по трасі Київ-Чоп!", — зазначив Токар.

Він також повідомив, що в районі населеного пункту Козичанка підбили літак, а ПВО перехопили ракету та збили над Лишнєю.

У Макарові Київської області російські війська рухалися колоною на техніці і хаотично обстрілювали будинки біля дороги, є жертви, але точна кількість невідома. Увечері 27 лютого у Макарові на Київщині точились бої, на дорогах було багато техніки РФ. Очевидці також бачили 2 “Буки”, бензовоз, тентовану машину, розповідали про сильний шум від танків. Пізніше в ЗСУ повідомили, що у Макарові українські війська знищили російські зенітно-ракетні комплекси "Бук".

ЗСУ під Лебедином знищили 20 танків

Збройні сили України повідомляють, що під Лебедином, Сумська область, знищили 96 російських танків, 20 градів, 8 бензовозів. Це була заправочна база російських військ. Також були знищені позиції систем залпового вогню "Град".

На Тернопільщині, Рівненщині, Хмельниччині, Волині, у Маріуполі, Дніпрі та Львові — повітряна тривога, усім в укриття.

Внаслідок ракетного удару РФ на Київщині зруйновано 3 будинки

Близько 19:10 28 лютого внаслідок ракетного удару по місту Васильків, Біла Церква та селу Калинівка зруйновано 5-типоверховий гуртожиток та 2 п’ятиповерхових жилих будинки. Про це повідомили у Держслужбі із надзвичайних ситуацій. Туди направились рятувальники

Туди направились рятувальники.

У Києві триває повітряна загроза — всім залишатися в укриттях.

Міський голова Києва: для Штабу гумдопомоги потрібні водії

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що для Штабу гуманітарної допомоги потрібні водії з навичками водіння вантажного транспорту для доставлення гуманітарних грузів.

Він також повідомив, що від завтра в столиці суворо забороняється продаж алкогольних напоїв.

"Окремо звертаю увагу власників магазинів і мереж, аптек щодо ціни на продукти, товари першої необхідності і ліки: Не підвищуйте ціни, користуючись ситуацією. Бо це, під час війни, — не краще за мародерство".

ФІФА та УЄФА відсторонили Росію від міжнародного футболу: на рівні збірних та клуб, повідомляє Суспільне Спорт.

На околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт, є поранені

На околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт, повідомив мер Броварів Ігор Сапожко. Авіаналіт в районі військової частини на Київській.

"Декілька хвилин тому на околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт. Є поранені". Мер закликав мешканців міста залишатися в укриттях. Наразі відомо про 5 поранених та одного загиблого внаслідок авіанальоту:

Він також спростував інформацію про російські війська в місті.

Подоляк прокоментував переговори з РФ

За його словами, Росія досі вкрай необ'єктивно дивиться на запущені нею руйнівні процеси.

КМДА: В Києві — загроза ракетного удару

У Києві чутно три потужні вибухи, сирену. В Житомирі, Вінниці — також повітряна тривога.

Черкащина (Уманський район), Миколаївська область (місто Вознесенськ) — повітряна тривога.

У МВС нагадали склад медичної аптечки, яку потрібно взяти з собою у сховище:

  1. пластир різних розмірів
  2. ліки від шлункової інфекції
  3. жарознижуючі препарати
  4. знеболюючі
  5. протиалергічні препарати
  6. ліки від діареї
  7. термометр
  8. активоване вугілля, ліки від інтоксикації
  9. краплі на випадок інфекційно-запальних захворювань очей
  10. ліки, що приймаєте з недільною кількістю дозування

Українська та російська делегації їдуть до столиць для консультацій — Подоляк

Українська та російська делегації провели перший раунд перемовин та їдуть до столиць для консультацій — радник голови ОП Михайло Подоляк. Удень 28 лютого на білорусько-українському кордоні офіційно стартували переговори між Києвом та Москвою, головна мета яких — припинення війни в Україні.

Українські військові знову застосували безпілотники “Байрактар” і знищили окупаційні зенітно-ракетні комплекси “Бук” поблизу с. Іванків на Київщині. головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний у Facebook.

"Знищення з БПЛА "Bayraktar TB2" російського ЗРК "Бук" біля с. Іванків Київської області. Все буде Україна!"", — зазначив він.

На Дніпропетровщині укріплюють блокпости

На Дніпропетровщині укріплюють блокпости та створюють нові. А в центрі міста зараз так:

Обстріли Харкова "градами", Бердянськ і переговори. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн
Катерининський бульвар в центрі Дніпра, 28 лютого 2022 року. Фото: Суспільне Дніпро

Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Airbnb безкоштовно дасть житло для 100 000 українців

Гендиректор компанії Airbnb Брайан Чеські заявив, що компанія профінансує житло для переміщених з України осіб.

«Airbnb та Airbnb.org співпрацюють з нашими хостами, щоб безкоштовно розмістити до 100 000 біженців, які втікають з України», — зазначив Чеські. Він підкреслив, що житло в першу чергу потрібне у Польщі, Німеччині, Угорщині та Румунії.

Читайте також: "Люди просили на стільчику посидіти": куди евакуюватись та де шукати житло переселенцям

Президент Франції Еммануель Макрон провів окремі телефонні розмови з Зеленським і Путіним, повідомляє Єлисейський палац. Макрон попросив Путіна припинити удари по цивільному населенню та убезпечити основні дороги в Україні. За даними офісу французького президента, російський президент "підтвердив свою готовність до цього".

Президент Макрон також кілька разів поговорив з Зеленським впродовж останніх годин, заявили у президента Франції.

Через напад і війну Росії в Україні члени Радбезу підтримали рішення про надзвичайну спеціальну сесію Генасамблеї, яка складається зі 193-х країн-членів ООН. За понад 70 років, таку сесію скликали лише десять разів. Транслюємо наживо

Жителі села Добрянка вийшли з прапором під кордон з Білоруссю. Повідомили сусідам, що ніхто їх тут не чекає. І заспівали Гімн.

Окупаційні війська РФ будуть намагатися глушити зв‘язок, інтернет

Найближчим часом РФ може спробувати заблокувати зв'язок і інтернет в Україні, повідомляє Київська ОДА.

Це спрямовано на дезінформацію людей.

"Вони можуть повідомляти про здачу військ та капітуляцію України, таким чином схиляти місцеве населення здатися і не чинити опір. Українська армія, сили територіальної оборони захищають вас", — наголосили в КОДА.

Будьте пильні! Довіряйте лише офіційним каналам зв‘язку.

Влада вимагає від АЗС та магазинів приймати до оплати банківські картки

Відмова магазинів та АЗС приймати до оплати картки від населення є неправомірною і завдає шкоди українським громадянам та обороноздатності держави. Про це заявив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев. За словами депутата, голова НБУ підтвердив, що система електронних платежів працює і працюватиме абсолютно стабільно та надійно.

Тим часом в центрі Києва:

Захоплення Бердянська, обстріли Харкова "Градами". Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн
Центр Києва, 28 лютого 2022 року. Фото: Анна Холоднова

Переговори з РФ тривають

Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що переговори між українською та російською делегаціями тривають. За кілька хвилин розпочнеться третій раунд.

YouTube заблокував в Україні всі "прокремлівські рупори" — Ткаченко

Міністр культури Олександр Ткаченко: "YouTube заблокував в Україні російську пропагандистську машину у складі каналів: «Первый канал», «Звезда», «ТНТ», «Россия сегодня», «Рен ТВ» та інші. Фактично всі прокремлівські рупори. Продовжуємо бути в діалозі з платформою для того, щоб заблокувати ці канали на сервісі повністю. Як Міністерство культури та інформполітики просило раніше".

У Харкові загинули 11 людей, десятки поранених — ОДА

Внаслідок обстрілів у Харкові загинули 11 людей, десятки поранених, повідомляє голова Харківської Ода Олег Синєгубов. Обстріли тривають і зараз — у районах міста Олексіївка, Салтівка, Павлополь.

Село Киїнка на Чернігівщині обстріляли касетними боєприпасами

"Двома пакетами касетних боєприпасів армія РФ накрила Киїнку на Чернігівщині", — повідомляє оперативне командування "Північ".

"Загарбники б‘ють цивільних зброєю, забороненою Женевською конвенцією. Але, про що може бути мова, коли вони підступно напали на незалежну країну, примушуючи їх "любити" руйнуючи будинки, села та забираючи життя", — йдеться у повідомленні.

Швейцарія доєдналася до санкцій ЄС проти РФ у повному обсязі

Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення підтримати пакет санкцій ЄС проти Росії за вторгнення в Україну. Таким чином, Швейцарія заморожує активи президента РФ Володимира Путіна, прем'єра Михайла Мішустіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Ці санкції набувають чинності негайно. Таким чином, Швейцарія реагує на серйозні порушення міжнародного публічного права, за яке несуть відповідальність ці люди.

"Напад Росії на Україну неприйнятний з точки зору міжнародного права, неприйнятний з політичної точки зору, неприйнятний з точки зору моралі", — заявив президент країни Ігнаціо Кассіс.

Він додав, що Федеральна рада розглянула питання санкцій з точки зору дотримання нейтралітету, але "грати в гру агресора — це не нейтрально". Швейцарія також доставить Україні 25 тонн гуманітарної допомоги.

28 лютого у Києві робота громадського транспорту припиняється об 19:00

"28 лютого робота наземного транспорту та метрополітену припиняється о 19:00", — йдеться у повідомленні КМДА.

Голова КОДА: на Київщині зараз — два проблемних напрямки

Голова Київської обласної адміністрації Олексій Кулеба заявив, що у напрямку Бучі ведуться запеклі бої: "Якщо вчора в нас на передовій була Буча і там дійсно билися, сьогодні йдуть бої у Бородянці, Бузовій, на цьому напрямі. У нас 2 проблемних напрямки. Це безпосередньо напрямок Житомирської траси, Буча, Гостомель, Ворзель, сьогодні Бузова і Бородянка додались. Другий напрям — Димер, Іванків та Полісся. На цих двох напрямках склалась найбільш складна ситуація. Складна вона, з точки зору гуманітарної. Тому що і на одному напрямку і на іншому залишились люди, яким необхідно доставляти їжу та медикаменти і на жаль, на сьогодні нам не вдається забезпечити це".

Він також додав, що на цих напрямках проживає багато цивільного населення, з яким немає зв'язку.

"Коли наступає ворог, то він відключає зв'язок, знищує наші передавачі. Ми щодня шукаємо можливість зробити гуманітарний коридор. Сьогодні йдуть ці перемовини, паралельно йдуть перемовини на іншому рівні. Я впевнений, що перемовини, які йдуть на території Білорусі, це питання також буде одне із ключових. Тому сподіваюсь, що найближчими днями ми це питання вирішимо і будемо знати яким чином нам далі діяти, щоб надати людям продовольчі товари і забезпечити всім необхідним", —наголосив Олексій Кулеба.

США закрили посольство у Мінську та закликали виїхати з РФ співробітників посольства у Москві

Держдепартамент США призупинив роботу американського посольства в Мінську і санкціонував добровільний від’їзд співробітників, які не мають надзвичайних ситуацій, з посольства у Москві.

"Ми зробили ці кроки через проблеми з безпекою та безпекою через неспровокований та невиправданий напад російських військових на Україну", — йдеться у повідомленні Держдепу.

Люксембург передасть Україні протитанкову зброю

Люксембург передасть Україні протитанкову зброю, транспортні засоби та інші припаси, передає Luxembourg Times.

"Зіткнувшись із невідкладністю та погіршенням ситуації, уряд без вагань проявив солідарність і надав ці засоби для підтримки української армії в боротьбі з російським загарбником", – заявив міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш.

Армія Люксембургу передасть українській армії 100 одиниць легкої протитанкової зброї разом із повнопривідною технікою та 15 військовими наметами.

Airbnb забезпечить 100 тисяч біженців з України безкоштовним тимчасовим житлом

Міжнародний онлайн сервіс для розміщення оголошень з оренди житла Airbnb забезпечить 100 тисяч біженців з України безкоштовним тимчасовим житлом. Про це повідомляє пресслужба компанії. Представники компанії також закликали усіх охочих долучатися до оплати тимчасового житла для українців на сайті Airbnb.org.

Комендантська година у Києві відсьогодні триватиме з 20:00 до 07:00

У КМДА повідомили, що комендантська година у столиці з 28 лютого триватиме з 20:00 до 07:00.

"У цей час пересуватися містом можуть винятково ті, хто має спецперепустки нового зразка Військового коменданта міста Києва. Перепустки, видані до цього, скасовуються. ️Наголошуємо: перепустки видаються лише для транспорту. Пересуватися пішки у комендантську годину – суворо заборонено! Цивільні особи, які перебуватимуть на вулиці у період комендантської години без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога", — пояснили у КМДА.

Під час комендантської години вийти з домівок можна у разі оголошення повітряної тривоги, щоб піти у найближче укриття.

Глава МВС закликає виключити Росію зі складу Інтерполу

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський просить виключити Росію зі складу Інтерполу через зловживання його інструментами для прикриття своїх злочинів. Про це він повідомив у Facebook.

"Росія має бути виключена зі складу організації "Інтерпол" за порушення її основних принципів та масове зловживання інструментами та послугами для прикриття своїх злочинів та переслідування політичних ворогів, у тому числі в Україні", — написав міністр.

У Михайлівському Золотоверхому монастирі знешкодили диверсантів

У Києві охорона Михайлівського Золотоверхого монастиря знешкодила російську диверсійну групу, яка намагалася проникнути на територію. Також поруч з територією були виявлені мітки, які були знешкоджені.

Про це повідомляє заступник Голови управління в управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря.

У Харківській міськраді повідомили про поранених після обстрілів

"Після останнього обстрілу міста Харкова до лікарень надійшло 15 військових та 16 цивільних із пораненнями різного ступеня тяжкості. Одна цивільна померла. Оскільки обстріл закінчився нещодавно, кількість поранених може змінитися, а кількість загиблих буде повідомлено пізніше", — йдеться у повідомленні.

Директор Інституту серця розповів про ситуацію з лікарями та персоналом

Директор Інституту серця Борис Тодуров в ефірі Суспільного розповів, що на момент першого бомбардування у клініці перебувало більше ніж 100 пацієнтів.

"Люди досі залишаються у нас, оскільки виписуватися, їхати їм поки що немає куди. У нас 10 людей "важких" у реанімації, 2 людини після трансплантації серця і 5 людей на штучній вентиляції. Вже 5 днів ми не можемо отримати рідкий кисень, тому що його не розвозять зараз по клініках. У нас зараз завершується рідкий кисень. Волонтери привезли нам декілька кисневих концентраторів і ми вийшли з ситуації", — повідомив Тодуров.

Він також додав, що через перебої з транспортом персонал не може змінитися: "Люди зокрема іногородні, не можуть доїхати в місто. Вже п'яту добу працює одна і та ж команда, та сама бригада. Ми справляємось. Як ніколи, всі об'єдналися, допомагаємо одне одному: лікарі — медсестрам, санітаркам все разом миємо. Спимо у підвалі, дитяче відділення спустили до підвалу на ніч. Пацієнтів теж спускаємо до підвалу. Організували там чисті вбиральні, можливість помитися, перемо щодня. Тож, поки ми справляємось з тою проблемою, яка є".

Інститут серця сповістив службу ТрО про готовність приймати поранених і забирати їх своїми каретами швидкої допомоги.

Арестович: на переговорах з Росією Україна вимагає виведення усіх російських військ

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що на переговорах з Росією Україна вимагає виведення усіх російських військ, зокрема з Донбасу та Криму.

В Офісі президента на запит Суспільного повідомили, що це — особиста думка Арестовича.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про актуальний стан справ

Секретар РНБО Олексій Данілов підбив підсумки п'ятого дня героїчної боротьби.

"Наші військові, ТРО — в режимі повної мобілізації. Розпочали процес перехоплення військової ініціативи. План російського вторгнення — прохід бронетанкових колон вглиб території, знищення об‘єктів критичної інфраструктури, блокування міст, створення паніки та хаосу та проведення спеціальних операцій зі знищення керівного складу країни зазнав поразки", — заявив Данілов.

Він додав, що Україна дала відсіч на всіх напрямках.

"Важкі бої тривають. Особливе значення має інформаційна протидія. Максимальне донесення до жителів Росії та родичів російських військових реальної ситуації з кількістю жертв і полонених. Наша мета — розхитати ворога на його території, максимально підняти рівень настроїв щодо необхідності негайного припинення війни", — додав секретар РНБО.

Володимир Кличко закликав іноземців підтримувати Україну внесками

Володимир Кличко звернувся до громадян Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейну та всіх країн вільної Європи підтримати Україну і її захисників благодійними внесками.

Мера Південного та його заступника затримали за підозрою у держзраді

"Затримані мер Південного пан Брюханов, його заступник, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор за Статтею "Державна зрада", — повідомив голова ХОДА Олег Синєгубов.

Він додав, що "це для розуміння тим, хто дозволяє собі переговори із ворогом": "Ми не дамо здавати жодного сантиметру нашої землі. Це не просто слова. Військові наділі попереджають: затримкою вони проявили лояльність. Цитата: "розстрілювати будуть на місці".

Федоров просить відключити сайти РФ від сервісу кіберзахисту СloudFlare

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до головного виконавчого директора компанії СloudFlare Метью Прінса з проханням відключити російські сайти від сервісу захисту вебресурсів. Про це Федорович повідомив у своєму Telegram-каналі.

"У той час, коли Росія атакує Україну, а її ракети та танки вбивають беззахисних дітей, вебресурси РФ також мають залишитися без захисту", — написав очільник Мінцифри.

Він зазначив, що цей крок "дозволить захистити Європу, Україну та увесь демократичний світ від цієї кривавої, авторитарної агресії".

"Тому я вимагаю відключити сайти РФ від CloudFlare та заблокувати можливість користуватися вашими сервісами", — заявив Федоров.

Абрамовіч погодився допомогти у переговорах між Києвом та Москвою — ЗМІ

Російський мільярдер та власник футбольного клубу "Челсі" погодився на прохання України взяти участь у переговорах між Києвом та Москвою щодо припинення бойових дій. Про це повідомив спікер бізнесмена, передає The Guardian.

"Можу підтвердити, що українська сторона звернулася до Романа Абрамовіча за підтримкою в досягненні мирного врегулювання, і що з того часу він намагається допомогти", — зазначив прессекретар росіянина.

Рада вимагає від АЗС та магазинів приймати банківські картки

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев закликав власників АЗС, суб’єктів господарювання у сфері продажу громадського харчування та послуг приймати до оплати банківські картки.

"У зв’язку з численними зверненнями громадян щодо масових випадків відмов торговельних закладів, а також автозаправних станцій у проведенні розрахунків із застосуванням банківських карток, голова НБУ відзвітував та підтвердив, що система електронних платежів України працює та працюватиме абсолютно стабільно та надійно", — наголосив Гетманцев.

Нардеп зазначив, що відмови підприємців приймати готівку є не тільки неправомірними, а й такими, що завдають шкоди українським громадянам та обороноздатності держави.

Мінкульт вимагає пакет санкцій проти культури Росії

Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало список санкцій проти репрезентації культури Росії в Україні та країнах-партнерках. Заяву підписали українські митці й культурні діячі.

Оскільки Росія веде й інформаційну війну і далі розповсюджує пропаганду та викривлює факти, МКІП вимагає поширити на країну-агресора й культурні санкції, обмеживши російському контенту доступ до міжнародної арени.

Хакери Anonymous зламали сайти "Сбербанка" та низки російських ЗМІ

Міжнародна група хакерів Anonymous зламала сайти низки російських пропагандистських ЗМІ та трьох банків.

"Сайти російських пропагандистських ЗМІ ТАСС, "Известия", "Фонтанка", РБК і "Коммерсантъ" зламані", — повідомили вони у Twitter.

Економіст Сергій Фурса: економіці РФ завдано сильного удару

Економіст Сергій Фурса розповів, як санкції будуть впливати на економіку РФ.

"З одного боку це не означає, що вона розвалиться вже сьогодні. Але цей удар буде знекровлювати російську економіку в середньостроковій перспективі. На жаль, я не можу сказати, що сьогодні рубль буде 200 і все розвалиться. Вони ввели дуже багато адміністративних заходів. Вільна економіка в Росії закінчилась, але все одно поки що в них є можливість утримувати карколомне падіння рубля, утримувати їх капітал, внаслідок того, що їх експортери продаючи нафту і газ отримують долари, і вони змушують 80% цих грошей продавати на ринку. Плюс вони підняли ставку дуже сильно, тому поки що вони будуть утримувати. Але нормальної економіки яка була до цього вже не буде".

Він додав, що ключова санкція — ембарго на постачання енергоносіїв нафти і газу: "Це важко уявити, що вони на це підуть, чесно кажучи, це буде удар і по світовій економіці і по споживачах в ЄС, але це та санкція, яку ми маємо вимагати, яка буде дійсно дуже сильною. Все інше вже запрацювало. І воно просто поміняло за одну ніч. Так, як вже жила Росія до цього вона не повернеться".

Військовослужбовці з острову Зміїний живі й перебувають в полоні

Генштаб завив, що захисники острову Зміїний живі, але перебувають у полоні РФ.

"26 лютого, отримавши інформацію, що на о. Зміїний серед наших захисників можуть бути загиблі та поранені, до острова, з метою виконання гуманітарної місії було направлено цивільне судно МПРС "Сапфір", для допомоги постраждалим. Разом з екіпажем погодились вийти отці Василь Вирозуб, Олександр Чоков та їх помічники. Але їх незаконно захопили росіяни. Незаконне захоплення цивільного судна - некомбатанта, що не здійснювали жодного військового завдання, є порушенням правил і звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Україна вимагає негайного звільнення своїх громадян.

"Звертаємось до світової спільноти, до вірян усіх церков з проханням вжити усіх можливих заходів впливу на РФ задля повернення наших громадян. Щодо морських піхотинців та прикордонників, яких взяли в полон російські окупанти на острові Зміїний. Ми дуже раді дізнатися про те, що наші побратими живі", — зазначили у Генштабі.

Харків обстріляли "Градами", є загиблі й поранені

Окупанти завдали по Харкову масованого удару "Градами". Як повідомляє радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, у місті є загиблі й поранені. Вогонь був спрямований на житлові квартали.

Офіційних даних про загиблих та поранених поки нема. У соцмережах публікують відео обстрілу.

Через обстріл зупинився потяг "Полтава — Харків".

СБУ відкрила кіберфронт для знешкодження російських ресурсів

Служба безпеки Українців закликала громадян допомагати українським кібервійськам зламувати ресурси Росії. Про це повідомила пресслужба СБУ.

"За минулі дні ми отримали багато корисної інформації про переміщення ворога та його ДРГ. Завдяки вам чимало окупантів було знищено", – зазначили у відомстві.

У СБУ повідомили, що з 28 лютого у чат-боті з’явилася нова функція "Кіберфронт", куди можна передавати дані про вразливі точки (баги, бекдори, входи, логіни та паролі) російських ресурсів.

"Це можуть бути вразливості в електронній пошті, вебсайтах, онлайн-банкінгу, системах управління, комп`ютерних мережах, центрах сертифікації, ключах, месенджерах, соцмережах. Українські кіберфахівці використають цю інформацію, щоб боротися з окупантом", – заявили в СБУ.

Мародерів у Києві знищуватимуть без попередження – Кличко

Мер Києва Віталій Кличко попередив, що мародерів у столиці знешкоджуватимуть без попередження. Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Кличко нагадав, що місто в умовах воєнного стану та загрози.

"І хочу наголосити: мародерів, за законами воєнного часу, знешкоджуватимуть без попередження! Кияни! Як тільки бачите підозрілих людей, мародерів, звертайтеся до правоохоронців та військових", — заявив він.

Ярмоленко перерахував армії України 3 млн грн після вторгнення РФ

Український футболіст Андрій Ярмоленко, що виступає у складі лондонського "Вест Гема" долучився до активної підтримки армії на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він перерахував армії України 3 млн грн.

Розпочалися перемовини України з Росією

Білоруська державна агенція "БелТА" розпочала трансляцію переговорів, але потім трансляцію скасували.

Утім нардеп Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність") опублікував відео початку перемовин.

В Україні знову лунають сирени повітряної тривоги

Повітряну тривогу оголосили в Києві, Харкові, Прилуках, Черкасах, Охтирці.

МОЗ спрощує процедуру залучення іноземних лікарів

Міністерство охорони здоров'я підготувало наказ "Про залучення медичних працівників-іноземців до надання допомоги постраждалим в умовах воєнного стану".

В документі доручається керівникам закладів охорони здоров’я в період дії воєнного стану допускати до надання допомоги постраждалим, які надходять до закладів охорони здоров’я, лікарів та інших медичних працівників-іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, за умови наявності документів, що підтверджують відповідну кваліфікацію.

Залишилися найдорожчі товари. Що пропонують київські магазини

Після скасування комендантської години в денний час у Києві відкрилися продуктові магазини. Водночас товарів залишилося небагато, а ціни — виросли. Як повідомляє кореспондентка Суспільного, щоб потрапити до магазину у столиці, наразі потрібно простояти у черзі близько години.

Захоплення Бердянська, обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн
Столичні супермаркети. Фото: Суспільне

Венедіктова про звільнення в'язнів: населенню не варто хвилюватися, що кримінал заповнить вулиці

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що звільнення в'язнів з досвідом військової служби — це не масова акція, а "точковий крок".

"Населенню хвилюватися, що кримінал заповнить вулиці не варто, а тим хто відбуває покарання сподіватися на “день відкритих дверей” теж. Кожен із вільних має значний бойовий досвід у зоні АТО у 14-15 роках. Всі вони є запеклими противниками “руского мира”, а один, взагалі, автор відомої пісні українських вболівальників про головного агресора. По кожному індивідуально оцінено всі ризики та визначено механізми контролю за ними", — пояснила Венедіктова.

Вона додала що це — шанс для осіб, які оступились, але хочуть боронити рідну землю.

"Основне завдання пенітенціарної системи — не покарання, а виправлення. Крім того, українська армія також потребує матеріальної підтримки, ми не могли стояти осторонь, коли держава в небезпеці", — наголосила генпрокурорка.

МОЗ оновив статистику по пораненим і загиблим цивільним

Станом на 28 лютого поранених — 2040, з них дітей 45 (уточнені цифри), загиблих — 352 (дітей 16).

Українські військові знищили літак, який обстрілював Сартану

Українські військові знищили літак російських окупантів, який учора чотири рази обстрілював селище Сартану та Лівобережний район Маріуполя. Про це повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко. Він додав, що літак знищили Збройні сили України, Національна гвардія та полк "Азов".

Путін погрожує ядерною війною. Це лише шантаж чи готуватися до найгіршого?

На четвертий день війни з Україною Володимир Путін, чиї війська уже зазнали в Україні великих втрат, вдався до нових погроз. Він доручив перевести сили стримування у російській армії в особливий бойовий режим. Через те що нібито “посадовці країн НАТО припускаються агресивних висловлювань” на адресу Росії. Один з аспектів стратегічних сил стримування — застосування ядерної зброї.

Як варто сприймати заяви Путіна про те, що він готовий вдатися до найбільш радикального засобу війни, щоби лишень завершити її на свою користь? Пояснює Суспільне.

Київхліб передав киянам 50 т хлібу за умов комендантської години

"У зв’язку із введенням в столиці дводенної комендантської години, кияни позбавлені можливості самотужки забезпечити себе продуктами харчування. "Київхліб" взяв на себе місію з постачання і передав на потреби киян понад 50 тонн хлібу. Хліб також отримали  наші військові і територіальна оборона міста", — повідомили в компанії.

Роз'яснення щодо звільнення в'язнів для захисту України

Як буде діяти механізм звільнення та залучення до оборони України ув'язнених з досвідом бойової служби Суспільному пояснили в Офісі генерального прокурора.

"Це не буде один який батальйон у який їх усіх звезуть. Вони усі перебувають у різних місцях. Наприклад, по Торбіну, він у Чернігівській області, а там безпосередньо село в якому знаходиться колонія, уже зайняте росіянами. З Лук'янівського СІЗО випускають "азовців", вчора вже випустили. Вони не будуть одним підрозділом. Принаймні хоча б через те, що їх треба контролювати. Вони будуть розподілені по різних підрозділах територіальної оборони і по війкових частинах", — розповів співрозмовник у ОГПУ.

Джерело також уточнило, що по кожному ув'язненому рішення ухвалюється індивідуально.

"Зголосилося набагато більше ніж випускають. По кожній людині приймається рішення індивідуально. Якщо людина вчиняла насильницькі злочини, то таких не будуть випускати. Мається на увазі, таких як Торнадівці, от ці, які людей гвалтували, інші. Таких випускати не будуть під жодним приводом. Тільки тих, кого безпечно. Є такі, наприклад, АТОвець в ДТП потрапив, або АТОвець з наркотиками попався, шахрайство можливо. А ті, хто насильницькі злочини вчиняв, їх випускати не будуть, є розуміння, що вони можуть нашкодити більше ніж користі принести", — пояснив співрозмовник Суспільного.

Вже зараз рішення ухвалили щодо десятків людей.

Українська ІТ-армія за п'ять хвилин поклала сайт Мосбіржі

ІТ-армія України, яку створили для стримування наступу Росії на Україну, за п’ять хвилин вивела з ладу сайт Московської біржі. Про це повідомляється у її Telegram-каналі.

"Завдання виконане! Дякуємо! Московська біржа впала за 5 хвилин", — йдеться у повідомленні.

Раніше українські айті-фахівці поклали десятки білоруських сайтів, включаючи урядові ресурси та пропагандистські медіа.

США обговорюють наступний пакет санкцій проти РФ — Квін

Сполучені Штати розпочали обговорення нового пакету санкцій спрямованих проти РФ. Про це повідомила тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін.

"Санкції, які вже застосовані мають великий вплив. Як сказав президент Байден, ми продовжуємо обговорювати наступний пакет санкцій. Ми працюємо над цим. Але ви вже бачите і що цей пакет санкцій має великий вплив. Рубль знецінився, банківська сфера не може повноцінно працювати і ми будемо і далі обговорювати санкції, щоб більше вплинути на Росію", — наголосила дипломатка.

Вона додала, що нові санкції наразі обговорюються з союзниками і партнерами США: "Ми єдині як ніколи і обговорюємо це. Позитивно, що Німеччина поставила на паузу запуск Північного потоку-2. Я не можу вдаватись в деталі щодо наступного пакета санкцій, але ми обговорюємо всі варіанти, щоб застосувати всі можливі економічні важелі".

Як працює метро у Києві

КП "Київський метрополітен" опублікував графік перевезень станом на 28 лютого. Рух по червоній лінії організовано від ст. "Шулявська" до ст. "Університет". По синій лінії поїзди курсують ст. "Героїв Дніпра" — ст. "Теремки" без зупинки на станціях "Майдан Незалежності" та "Площа Льва Толстого". Зелена лінія працює від ст. "Сирець" до ст. "Видубичі". Без зупинки "Палац спорту", "Кловська", "Золоті ворота". Також працює ділянка "Славутич" - "Червоний хутір".

Орієнтовний інтервал руху 40 хвилин.

Звертаємо увагу, що графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності.

Київ повністю контролюється українськими військовими — Подоляк

Київ повністю під контролем українських військ, заїзди до столиці можливі. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у відповідь на численні повідомлення про те, що Київ нібито заблокований російськими військами та евакуація мешканців неможлива.

"Багато ЗМІ поширюється новий фейк про те, що Київ нібито оточений російськими військами. Росіяни про це можуть лише мріяти. Київ повністю контролюється українськими військами, заїзди до Києва можливі", — наголосив Подоляк у коментарі Суспільному.

Водночас він відзначив, що у деяких передмістях триває протистояння та точилися важкі бої.

Meta відбила інформаційну та кібератаку на Україну

Meta, материнська компанія Facebook, відбила інформаційну та кібератаку на Україну, які здійснювалися з Росії та Білорусі. Про це повідомляє New York Times.

Зазначається, що спроби кібератак були зафіксовані ввечері 27 лютого і пов'язані з людьми із Росії та Україні, а також з хакерською групою з Білорусі.

"Одна кампанія розповсюдила посилання на оманливі статті новин, які стверджували, що Україна є фейковою державою і включали повідомлення про підтримку російського уряду", — пише видання.

За даними Meta, ця атака була пов’язана з іншою операцією, яку розкрили у 2020 році. За нею стояли "видання" News Front і South Front, які працювали в окупованому Криму і використовувались для поширення російської пропаганди. Зазначається, що до кампанії дезінформації залучили приблизно 5000 ботів у Facebook та Instagram, перш ніж їх заблокували.

Укрзалізниця пустила додаткові потяги до Польщі

АТ "Укрзалізниця" призначила додаткові дизель-поїзди з західної України до польського міста Хелм і зворотно для покращення обслуговування пасажирів, які прямують до країн Євросоюзу. Про це повідомила пресслужба УЗ.

Зокрема, призначено наступні потяги:

  • поїзд № 7620/7621 Львів – Ковель – Ягодин – Хелм вирушатиме зі Львова 28 лютого о 09:00;
  • поїзд №7614/7615 Львів – Ковель – Ягодин – Хелм вирушатиме зі Львова 28 лютого о 14:00;
  • поїзд №7625/7626 Львів – Ковель – Ягодин – Хелм вирушатиме зі Львова 28 лютого 0 21:00;
  • поїзд 949/950 Львів – Грубешів вирушатиме зі Львова 28 лютого та 1-2 березня о 08:00;
  • поїзд №7625/7626 Львів – Чоп – Львів відправиться зі Львова об 11:00 28 лютого.

В Укрзалізниці зазначили, що посадка у дизель-поїзди відбуватиметься в порядку живої черги. Перевага надаватиметься жінкам, дітям та людям похилого віку. З приводу детальнішої інформації, а також можливих змін у розкладі УЗ просить стежити за оголошеннями на вокзалі.

Google Maps заблокував в Україні 2 функції, щоб убезпечити українців

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, були заблоковані ті функції, що надають певну інформацію користувачам у режимі реального часу.

"Перша — функція накладання в реальному часі дорожнього руху на Картах Google. Деякі дослідники використовували її для спостереження за ситуацією на відстані. Друга — функція Live Busyness. Вона показує, наскільки популярне місце може бути в певний момент часу", — заявив міністр.

Понад 400 "вагнерівців" перекинула РФ до Києва, щоб вбити Зеленського — The Times

Група бойовиків, що контролюється росіянами, за 5 тижнів до початку війни потрапила до Києва, аби на момент військової агресії вбити президента України Володимира Зеленського та ще 23 членів уряду та Офісу президента, пише The Times.

"Понад 400 російських найманців було доставлено з Африки для вбивства президента України Володимира Зеленського, стало відомо вчора ввечері", – пише видання.

Приватна військова група, відома як група "Вагнера", нібито мала наказ Володимира Путіна знищити Зеленського та ще 23 урядових діячів, щоб захопити владу в Україні.

Британія запровадить санкції проти російського Центробанку

Уряд Великої Британії запровадить економічні санкції проти Центрального банку Росії, ідеться в офіційному повідомленні.

"Сьогодні уряд Великої Британії оголосив про намір вжити подальших обмежувальних економічних заходів у відповідь на вторгнення Росії в Україну, націливши на Центральний банк Російської Федерації", – ідеться у повідомленні.

Своєю чергою державний регулятор Росії пішов на підняття облікової ставки до 20% та обмежив експортерів у реалізації своєї валютної виручки. Таким чином бізнес, що отримує прибуток у доларах зобов'язаний віддати державному банку 1/5 свого доходу у валюті.

Втрати російської армії в Україні перевищили 5 тисяч

За час війни російська армія втратила в Україні близько 5300 людей. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Окрім того, за даними оборонного відомства війська РФ втратили:

  • літаки — 29
  • гелікоптери — 29
  • танки — 191
  • бойові броньовані машини — 816
  • гармат — 74
  • ЗРК БУК — 1
  • Град — 21
  • автомобільна техніка — 291
  • цистерни — 60
  • БпЛА ОТР — 3
  • кораблі/катери — 2
  • засоби ППО — 5
Захоплення Бердянська, нічні обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн
Втрати військових РФ. Графіка: Верховна рада

У КМДА закликали водіїв не займати смугу громадського транспорту

Займати смугу громадського транспорту суворо заборонено, заявили у КМДА.

"Автівки, що рухаються смугою громадського транспорту, будуть вважатися транспортом диверсійно-розвідувальних груп! Реагування буде відповідним. Користуватися смугою громадського транспорту мають право: авто зі спецвантажами, громадський транспорт, військова техніка та карети швидкої допомоги", — йдеться у повідомленні.

У Бородянці виникла пожежа у супермаркетах ФОРА та АТБ

Внаслідок обстрілів у смт Бородянка виникла пожежа супермаркетів ФОРА та АТБ, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Триває ліквідація пожеж підрозділами ДСНС. Жертв та постраждалих, попередньо, немає.

Україна надсилає термінову заяву про вступ до ЄС за спрощеною процедурою

"Ми звертаємось до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою. Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд з нами. Але наша мета – бути разом з усіма європейцями і головне – бути на рівних. Я впевнений, що це справедливо. Я впевнений, що це можливо", — заявив президент Зеленський у відеозверненні.

Зеленський: учасників бойових дій звільнять з-під варти для захисту країни

"Кожну годину ми присвячуємо посиленню нашої держави. Кожен, хто може долучитися до боротьби з окупантами, повинен це робити. Тому було ухвалено рішення непросте – з моральної точки зору, але корисне – з точки зору нашого захисту. В умовах воєнного стану учасники бойових дій – українці з реальним бойовим досвідом – будуть звільнені з-під варти і зможуть компенсувати свою провину у найгарячіших точках війни. Ще з деяких людей, учасників АТО, знімаються всі санкції. Ключове зараз – оборона", — наголосив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Українська делегація прибула на переговори з РФ

Українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками Російської Федерації.

До складу делегації увійшли: голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України.

Найгарячіші точки на Донеччині — це Волноваха та Маріуполь

Бої на Донеччині продовжується, найгарячіші точки — це Волноваха та Маріуполь, повідомив голова Донецької обласної ЦВА Павло Кириленко.

"Бої фактично всю ніч тривають на околицях Маріуполя. По Волновасі, з одного боку позавчора зайшли туди російські танки та так званих "ДНР", потім їй звідти вибили. Наразі тривають серйозні обстріли міста, люди перебувають в укриттях та підвалах. Зараз всі основні зусилля сконцентровані на те, щоб людей евакуювати", — розповів Кириленко.

Він додав, що влада не виключає провокацій з боку РФ: "Ми вживаємо всіх заходів. Я не хочу казати зайву інформацію. Так само про евакуацію людей, ми вже налагодити контакт куди людям можна під'їздити, адже вчора були спроби зв'язатися з ОБСЄ, СЦКК, жодних представників немає ні з підконтрольної Україні території, ні на підконтрольній. Ми власними силами з військовими намагаємось створити цей зелений коридор. Головне це не просто доставити техніку та автобуси, щоб евакуювати людей, а щоб вони мали можливість виїхати звідти, бо в окупантів немає норм та принципів і ми розуміємо, що автобуси із цивільним населенням так само можуть бути розстріляні, як вони зараз розстрілюють мирні міста".

Голова ЦВА нагадав, що зараз щоденно їдуть потяги із Краматорська, для вивозу людей по відповідних маршрутах, потяги із Маріуполя поки організувати неможливо.

Кібервійська України зламали сайт Кремля — Денисенко

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко повідомив, що кібервійська України зламали сайт Кремля.

"Тепер у вільному доступі є вся телефонна база Кремля. Починаючи від керівників адміністрації, закінчуючи їхніми журналістами, громадськими організаціями та ворожками. В телефонній базі Кремля є окремий пул — їхніх ворожок. Це просто, щоб ви розуміли про те, як працює інформаційна машина російської машини. Якщо у вас є 5 хвилин, заходьте в телеграм чат-бот "власть рф", на ньому є вивішені всі телефони керівництва російської федерації. Будь ласка, 5 хвилин вільного часу. Наберіть будь-кого, запишіть на відео та аудіо. Говоріть з ними про все, що хочете. Потім це буде великою доказовою базою. І обов’язково це неймовірно вибиватиме з колії тих, хто думає про війну з Україною. Хай думають про своє майбутнє", — розповів Денисенко.

У Харкові — повітряна тривога, чутно вибухи

Департамент цивільного захисту Харківської ОДА попередив про повітряну тривогу. Користувачі соцмереж пишуть, що чутно вибухи.

Ми зламали плани Путіна, ми не дали зробити бліцкриг — Верещук

Віцепрем'єрка Ірина Верещук заявила, що українці зламали плани Путіна зробити бліцкриг.

Ми зламали плани Путіна, ми не дали зробити бліцкриг. Президент, який не послухався наших міжнародних партнерів і погроз Путіна і залишився в Києві, ми які залишилися, щоб підтримати Президента й український народ зробили так, щоб ситуація змінилась докорінно. ... Вчора командувач оголосив про 100 тис. людей, які записалися до резервістів, до територіальної оборони це число лише зростає. Отже, у нас залишилося декілька днів. У нього немає сил, Путін безсилий в Україні, він точно програє", — наголосила Верещук.

Вона також зазначила, що треба проводити перемовини з РФ: "Я покладаю великі надії на нашого президента і на український народ разом з українською армією. Я не вірю, а ні Путіну, а ні Лукашенку, а ні всій їхній клітці. Але перемовини треба проводити. Ми маємо мати час, щоб трішки видихнути, перегрупуватися. А найбільше: отримати зброю, якої нам не вистачає. Наші перемовники проінструктовані президентом. Ніхто не здасть ні одного сантиметра наших українських інтересів".

Користувачів просять не публікувати фото та координати руйнувань у Чернігові

Чернігівська облдержадміністрація просить ЗМІ та користувачів соціальних мереж не оприлюднювати точні координати руйнувань у Чернігові.

"Достатньо буде вказати район приблизний, можна вулицю (провулок не варто). Ні в якому разі не вказуйте формулювань "на розі вулиць такої то і такої то". При оприлюдненні фото – тільки такі, де видно результати руйнувань – крупним планом вибиті вікна, пошкоджені авто. Але без будинків що поряд! Тобто щоб ворог не зміг ідентифікувати точне місце попадання ракети. Адже ворожі навідники можуть використовувати вашу інформацію для корегування наступних обстрілів", — йдеться у повідомленні.

Міноборони РФ опублікувало провокативне звернення до киян

"Усі мирні жителі, які перебувають у місті, можуть безперешкодно покинути столицю України трасою Київ – Васильків. Цей напрямок відкритий і безпечний", — заявили в Міноборони Росії.

У Києві після завершення комендантської години — черги до супермаркетів

Черга в один з супермаркетів Києва вранці 28 лютого після закінчення комендантської години, яка тривала від вечора суботи. Відео кореспондентки Суспільного.

Захоплення Бердянська, нічні обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн
Черга до супермаркету, Голосіївський район, Київ, 28 лютого. Фото: Анастасія Ісаєнкова, Суспільне

Голова ХОДА: ворог деморалізований, вони голодні, воювати не хочуть

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов заявив, що на відміну від учорашнього, ранок 28 лютого — спокійний: "Усю ніч наші ЗСУ відбивали спроби наступу РФ — вони є вдалими і навіть знищували колони на підході. Ми тримаємо місто повністю під своїм контролем".

Він також додав, що ворог — деморалізований.

"Були випадки, коли зустрічі з одним нашим солдатом ЗСУ, йому здавалися в полон 7 солдатів РФ. І на допитах пояснювали, що вони 3 дні не кормлені, сплять у земляних окопах, не розуміють, що вони роблять на українській землі. Вони підтверджують, що багато солдатів відмовляються йти на територію України воювати", — повідомив Синєгубов.

За його словами, у ЗСУ йде поповнення: "Ми укріплюємо свої бойові позиції, отримуємо нове оснащення, озброєння. Ми мобілізували бізнес на Харківщині, вони надають добровільно свої автівки. Йдуть пропозиції, щодо гуманітарної допомоги. У Харкові ми будемо розгортати декілька логістичних центрів. Доставляти продукти харчування і все необхідне".

У Харкові комендантська година почнеться о 15:00 28 лютого

У Харкові запроваджується комендантська година з 15:00 28 лютого до 06:00 29 лютого.

Українське держпідприємство "ДержККБ "Луч" передало українським військовим всю продукцію, підготовлену на експорт — десятки протитанкових ракетних комплексів "Скіф" та "Корсар".

В Чернігові ворог направив мінімум 3 ракети в центральні райони міста — секретар міськради

Ворог направив мінімум 3 ракети в центральні райони міста, житлові квартали, розповів секретар міської ради Чернігова Олександр Ломако в спецефірі Суспільного.

"Вчора також було 2 ракети в житлові квартали центральної частини міста, в райони адмінбудівель. Постраждало багато об'єктів і житлових, і адміністративних: дитяча бібліотека, дитяча стоматологія, молодіжний центр і декілька житлових будинків. Люди, які знаходяться в місті і не займаються критично важливими справами, такі як оборона міста або робота інфраструктури міста, то вони мають перебувати вдома або в бомбосховищах. Евакуацію ніхто централізовано не здійснює — немає задачі, можливості", — повідомив Ломако.

Він додав, що наразі ситуація в місті складна, є пориви комунальних комунікацій: "Ситуація складна, є пориви. Служби відпрацьовують по можливості. Вчора з ранку не працювала велика кількість котелень, не було світла, тепла. Цю ситуацію виправили. Сьогодні після обстрілів також є пориви і проблеми, але служби виїжджають і відпрацьовують усі ці моменти".

Суспільне зібрало дані ОДА станом на ранок 28 лютого

Житомирщина: цілу ніч лунали сирени. Загалом ситуація контрольована.

Кіровоградщина: ніч пройшла відносно спокійно.

Волинь: тихо. Повітряних тривог не було.

Херсон: у місті ніч була тиха, але у Каховці били "Гради".

Запорізька область: Бердянськ окуповано. Ворожа техніка спостерігається в різних громадах. В Бердянську під час операції з захоплення міста постраждало двоє осіб: одного вбито, іншого поранено. Міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами.

Рівне: Сьогодні вперше з початку війни в місті не було вранці повітряної тривоги.

Вінниця: відносно спокійно.

Хмельницький: Спокійно. Але була повітряна тривога. Область прийняла 20 тисяч людей, в тому числі які слідували транзитом.

Черкаси: останній відбій повітряної тривоги був о 3 ранку. Відтоді — спокійно. На ранок в Черкасах — повітряна тривога.

Полтава — відносно тихо.

У Чернівцях вночі вперше була повітряна тривога.

Луганщина: ніч минула відносно спокійно. На ранок — дванадцять одиниць техніки, з них 4 танки рушили у бік Сватового. Повітряна тривога.

Донеччина. Тяжкі бої за Маріуполь і Волноваху.

Тернопіль: спокійно.

Одеса: ніч в місті — відносно спокійно. Ситуація в області під контролем ЗСУ.

Івано-Франківськ: ситуація спокійна.

Миколаївщина: кілька разів в ночі тривога, загалом — ситуація стабільна.

Дніпро: відносно тихо, ситуація контрольована.

Харківщина: усю ніч відбивали наступ, знищували колони вже на підходах до позицій ще до того, як вони змогли завдати артилерійських обстрілів міста.

Київщина: повітряні тривоги. Вночі гаряче було під Ірпенем, на вишгородському напрямі, обстріли. Ситуація контрольована ЗСУ.

Львівщина: ситуація спокійна.

Черга з машин до КПП "Краковець" становить 20 км

До пропускного пункту "Краковець" на кордоні з Польщею тисячі автомобілів розтягнулися у 20-кілометровому заторі. Дехто чекає вже другу добу. Жителі сусідніх із трасою сіл споряджують польові кухні, а волонтери допомагають із розселенням. Репортаж Суспільного.

На Київщині найнебезпечніший напрямок — Житомирська траса

Голова Київської ОДА Олексій Кулеба розповів, що наразі найнебезпечніший напрямок в області — це Житомирська траса.

"Ми всі чули і бачили, як наші військові вчора мужньо відстоювали Бучу та Ірпінь. Також напрямок Димер, там ми на сьогодні не контролюємо ситуацію. Не контролюємо Полісся та Іванківський район частково. Тому, ті напрямки є найбільш загрозливими. Також, у нас проблема з містом Бородянка. Саме звідти іде техніка важка", — розповів Кулеба.

Він додав, що там, де відбуваються сутички комендантська година буде з 17:00 до 8:00, як і останні 2 дні.

"У Василькові ситуація контрольована, ніякої небезпеки там немає, відпрацювали вчора рятувальники. Нам вдалося відійти від найгіршого сценарію. Там ще є загоряння, але воно вже невеличке. Контрольовані напрямки: Одеська траса, нижче до Черкас, частково до Житомирської траси. Краще, якщо їхати зі Львова, то краще повертати до Фастова", — наголосив очільник ОДА.

Ця війна стане катастрофою для Росії — пресаташе посольства США в Україні

"Для України, це не потрібний і безглуздий конфлікт. Але також я хочу зазначити, що це катастрофа і для самої Росії. Тому, що все що вони роблять буде також погано і для них. Через ті санкції які запроваджують США, а також наші союзники та партнери. А також через підтримку яку ми будемо надавати Україні яка буде включати захист і фінансову підтримку, щоб Україна могла протистояти цьому", — заявив пресаташе посольства США в Україні Деніел Лангенкемп.

Він пояснив, що санкції, які зараз застосовуються проти РФ — це найжорсткіші санкції які коли-небудь були запроваджені у світі.

"Під ці санкції потрапляють топ 10 банків Росії які контролюють 80% доходів Росії. Так само наш експортний контроль блокує високі технології для імпорту в Росію. Таким чином це відріже Росію від товарів військового призначення, від напівпровідників, а також це відріже імпорт до товарів морського призначення і також імпорту у сфері авіації. І російська федерація не зможе отримувати ці товари від Китаю, тому що ми, США, контролюємо сектор високих технологій. Ці високі технології сфокусовані у нас, вони не зможуть це купити в обхід через Китай", — наголосив дипломат.

Лангенкемп додав, що 27 лютого США оголосили новий пакет допомоги у розмірі 350 млн доларів США. Поставки включатимуть комплекси Javelin і ПЗРК Stinger та інше обладнання необхідне для українських захисників.

Дипломат також повідомив, що він і тимчасово повірена у справах США Крістіна Квін, а також уся команда посольства перебувають у Польщі.

Російські окупанти знизили темпи наступу — Генштаб

Російські окупанти знизили темпи, але все ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках, повідомляє Генштаб.

"Під час повітряно-наступальної операції противник продовжив нанесення вогневого ураження військовим та цивільним аеродромам, пунктам управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливим критичним об’єктам інфраструктури, населеним пунктам та підрозділам в районах оборони. В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти підступно завдали ракетного удару по житлових будинках в містах Житомир та Чернігів", — повідомляється на Facebook Генштабу.

У Генштабі додали, що станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад 5 колон ворожої техніки та живої сили противника. Противник деморалізований та несе великі втрати, почастішали випадки дезертирства та непокори.

Бердянська міськрада повідомляє, що місто забезпечене водою та каналізацією

"Ніч була складною, проте легшою ми її і не очікували. Нічних обстрілів міста було небагато. Міський транспорт сьогодні не вийде на лінію. Поліцію розформовано. Місто забезпечене водою та каналізацією. Техніка з вивозу сміття працює. На даний момент працівники дитячої та дорослої поліклінік відмовилися виходити на роботу. Але міська лікарня працює в повному режимі", — повідомляється на Facebook міськради.

Також зазначають, що на вулиці — люди у формі, переміщуватися можна вільно, але обережно.

Бердянський район захопили окупанти — ОДА

Бердянський район Запорізької області окуповано, повідомляє облдержадінстрація.

"Ворожа техніка спостерігається в різних громадах. З вечора місцеві мешканці Осипенківської громади повідомляли про "рейди" окупантів по будинках в пошуках телефонів. В Бердянську під час операції з захоплення міста постраждало двоє осіб: одного вбито іншого поранено. За наявною інформацією постраждалі — охоронці підприємства "Бердянські жниварки", — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що бердянський відділ поліції розформовано. Міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами. Частина комунальних служб працює. Міський транспорт зупинився. Впродовж ночі місцеві фіксували переміщення техніки містом. Зранку в Осипенківській громаді також почався рух. В громадах періодичні проблеми зі зв'язком.

Сирени пролунали в Чернігові, Харкові, Житомирі, Дніпрі, Черкасах, Києві та Вінниці.

У Києві з 08:00 запрацюють продуктові магазини та комунальний транспорт

Поїзди метро курсуватимуть набагато рідше, ніж зазвичай, повідомили в КМДА. Там закликали не виходити на вулицю і не пересуватися містом без нагальної потреби.

"У цю ніч місто більше готувалося до оборони. Тому, коли після 08:00 ви вийдете в місто, побачите укріплення, протитанкові їжаки та інші фортифікаційні споруди, які з’явилися на вулицях Києва", — додали в КМДА.

"У столиці продовжуються вуличні бої практично в кожному районі міста. Тому виходьте лише у випадку крайньої необхідності – коли потрібно купити продукти або ліки".

Закликаємо об’єднувати зусилля та допомагати один одному: запитати у сусідів, чи потрібна допомога, особливо коли це стосується літніх людей або сімей, чиї родичі боронять Україну. Наглядати за квартирами сусідів, які виїхали з міста, аби не допускати мародерства.

Комендантська година не скасована. Із 28 лютого вона буде тривати, як було визначено раніше, — із 22:00 до 7:00.

Іноземцям-добровольцям потрібно звертатися до дипломатичних представництв України за кордоном

Іноземцям, які висловили бажання брати участь у війні проти Росії, потрібно звертатися до дипломатичних представництв України за кордоном, зазначив в ефірі Суспільного народний депутат, член комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

"Вони (диппредставництва) в дуже швидкому режимі дозволять потрапити цим усім громадянам до іноземного легіону. Це набрало дуже масового характеру. Впродовж сьогодні-завтра починаються формування підрозділів, які вливаються у різні підрозділи ЗСУ", — додав він.

Унаслідок обстрілів у Чернігові горіли дитсадок, житловий будинок і магазин

У Чернігові російські війська поцілили у дитячий садок, житловий будинок і магазин, постраждалих немає, повідомили в ДСНС. Боєприпас влучив у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку, що спричинило займання двох квартир на першому та другому поверсі. Пожежа ліквідована.

Ще один боєприпас поцілив у будівлю дитячого садка, також спричинивши пожежу. Зазначається, що станом на 6 годину підрозділи ДСНС до гасіння не були залучені у зв’язку з продовженням обстрілів.

Крім того, боєприпас влучив у будівлю магазину на центральному ринку, пожежа ліквідована на площі 70 м. кв. До робіт залучались 10 осіб, 2 од. техніки.

За даними рятувальників, жертв і постраждалих немає.

У ДСНС зауважили, що періодично ворог проводить обстріли з певним інтервалом в одну точку, можливо, йде пристрілювання по радіотелецентру.

Українців з Французького іноземного легіону відпустять на Батьківщину в повній бойовій екіпіровці

Українці з Французького іноземного легіону зможуть поїхати в Україну в повній бойовій екіпіровці, передає Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Раніше Зеленський повідомив про створення в Україні Інтернаціонального легіону територіальної оборони. Позаштатний радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що в Інтернаціональний легіон територіальної оборони, створений в Україні для протистояння окупаційним військам РФ, записуються дуже багато іноземців.

Генштаб: війська РФ продовжують спроби прорвати оборону Києва

"День ворог продовжив спроби прорвати оборону Києва. Неодноразово колони російських військ намагались штурмувати околиці столиці. Усі пересування сил противника знаходились під контролем, та приймались вчасні рішення. В столиці нашої Батьківщини ситуація контрольована", — командувач Сухопутні війська ЗС України - командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський.

"Не бійтеся — вони бояться вас більше". Бійці тероборони звернулись до цивільних

Бійці Територіальної оборони звернулися до мешканців України із закликом долучатись до спротиву військам РФ. "На фоні повідомлень про надходження колон окупантів з півночі України, закликаємо до організованого спротиву цивільного населення", — йдеться у повідомленні. Зокрема, українців закликають робити наступне:

  1. Виставляйте дозори аби бачити рух колон.
  2. Отримавши інформацію про напрямок їх руху, будь-яким чином перекрийте дорогу.
  3. Підірвіть міст або заблокуйте вантажним транспортом рух.
  4. Коли колона зупиниться — закидайте її коктейлями Молотова та вогнем зі стрілецької зброї.
  5. Полонених, яких вдалося захопити в бою записуйте на відео. Це деморалізує окупантів. Або ведіть прямі трансляції в соціальних мережах — це підбадьорює ваших побратимів.
  6. Жінкам та підліткам вздовж руху колони розміщувати плакати: "Вас тут чекає тільки смерть" та іншого загрозливого змісту.
Читайте також: Зеленський оголосив про створення "Інтернаціонального легіону" тероборони

НАН закликає міжнародну академічну спільноту повністю припинити наукову співпрацю з російськими вченими

Рада молодих вчених Національної академії наук України звернулась до міжнародної академічної спільноти із закликом припинити наукову співпрацю з Росією. Українські вчені закликають світ повністю розірвати наукову співпрацю із РФ.

Радбез ООН запросив проведення Генасамблеї щодо війни Росії проти України, засідання має відбутись протягом 24 годин. Вночі у житловий будинок в центрі Чернігова влучила ракета, зайнялася пожежа. На Харківщині внаслідок обстрілів сталися пожежі у двох будинках. Уся оновлена інформація та включення з регіонів України — у спецефірі Суспільне Новини

У Києві оголошена повітряна тривога. Треба прослідувати в укриття цивільного захисту.

Кіпр закрив свій повітряний простір для російських літаків, повідомив міністр транспорту Кіпру Янніс Карусос.

"NOTAM (електронне повідомлення про зміну правил - ред.) був виданий з опівночі 28 лютого з метою закриття повітряного простору для російських літаків", — написав Карусос.

Міністр уточнив, що Кіпр закрив небо для літаків Росії відповідно до рішення ЄС. Нікосія погодилася на цей крок за умови закриття європейського повітряного простору для російських літаків через напад Росії на Україну.

Байден утретє скликає міжнародну зустріч для обговорення ситуації в Україні

28 лютого у форматі відеоконференції відбудеться зустріч лідерів США, ЄС, НАТО, а також Канади, Японії та шести європейських держав для обговорення ситуації в Україні, заявили в офісі глави уряду Канади.

96 годин спротиву. Міністр оборони Резніков звернувся до українців

Міністр оборони України Олексій Резніков відзначив, що Україна бореться проти військ РФ 96 годин: "4 доби звитяги, мужності, самовідданості і віри".

"Відбувся справжній злам. Війна стала Європейською. Її нарешті так усвідомили. Вже зараз пів-Європи збирає, пакує, везе нам зброю і засоби бронезахисту. Коло держав, які надають реальну допомогу, значно збільшилося. Збільшилися її масштаби. Європа вже надала тимчасовий прихисток десяткам тисяч тих, кого ми хочемо зберегти найбільше – нашій малечі та її мамам. Без усіляких формальностей. Як своїм. Зараз на заході у нас насправді немає кордону. Але підтримка є і на півдні, і на Далекому Сході, і за Атлантикою. Все це – заслуга наших захисників і захисниць, усього українського народу. Який відмовився коритися оскаженілому тирану. І який неодмінно переможе. Україна переможе! Слава Україні!", — додав він.

Раніше Зеленський сказав, що наступні 24 години будуть вирішальними для України.

Посольство США закликало американців залишти Росію

"Громадянам США слід розглянути можливість негайного виїзду з Росії через доступні комерційні варіанти", — йдеться в повідомленні.

Санкції проти РФ набувають чинності

Санкції ЄС проти Росії набули чинності — ідеться закритий авіапростір і заборону операції з Центробанком РФ.

Також Австралія ввела санкції проти Путіна та інших російських високопосадовців, зазначає АВС News. Фінансові санкції та на в’їзд в Австралію, крім Путіна, стосуються російських прем'єр-міністра Михайла Мішустіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова, міністра оборони Сергія Шойгу та міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева.

У житловий будинок в центрі Чернігова влучила ракета

У житловий будинок в центрі Чернігова влучила ракета. Зайнялася пожежа, горять два нижніх поверхи. Кількість травмованих наразі не відома.

Про це повідомляють журналісти Суспільне Чернігів.

Унаслідок пожежі, яка сталася у житловому будинку в центрі Чернігова постраждала одна жінка. Про це сказав Суспільному речник ДСНС в області Олександр Івченко, за його словами травми у жінки незначні, пожежа ліквідована.

У Чернігові повітряна тривога.

У Києві та Харкові знову лунають вибухи. До цього протягом декілька годин в українській столиці було спокійно.

У Парижі готуються приймати біженців з України

У Парижі готуються приймати українських біженців, повідомила мер столиці Франції Анн Ідальго: "Активуючи наше екстрене житло та відкриваючи кризовий центр, ми робимо все можливе для того, щоб прийняти українок і українців", — написала Ідальго.

Раніше єврокомісар з питань внутрішніх справ Йлва Йоганссон заявила, що до країн ЄС уже прибуло понад 300 тисяч біженців з України.

Наступна доба буде вирішальною для України — Зеленський

Зеленський у розмові з Джонсоном ввечері 27 лютого сказав, що вважає, що наступна доба буде вирішальною для України, повідомляє пресслужба британського прем'єра. Джонсон своєю чергою пообіцяв усе для оборонної допомоги та назвав опір українців "героїчним".

Також Зеленський провів перемовини з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Польщі Анджеєм Дудою.

У Білорусі на акціях протесту затримали понад 500 людей – правозахисники

Понад пів тисячі людей затримали в Білорусі під час акцій протесту проти війни з Україною і "референдуму" щодо поправок до конституції, пише Радіо Свобода з посиланням на правозахисний центр "Весна". У Мінську в акціях проти війни в Україні взяли участь понад тисячу людей, це була наймасовіша акція протесту в місті останнім часом – після того, як влада Білорусі жорстоко придушила багатотисячні акції противників режиму Лукашенка, які не погодилися з офіційними даними ЦВК про його переобрання президентом на шостий термін поспіль у серпні 2020 року.

На Київщині під час наступу російських військ згорів музей із картинами Марії Приймаченко

Під час наступу російських військ у смт Іванків Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, де зберігалося близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко, повідомляє директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Народилася і похована у с.Болотня Вишгородського району Київської області.

Раніше міністр культури Олександр Ткаченко закликав позбавити РФ статусу члена ЮНЕСКО через порушення міжнародного права й конвенцій. Він наголосив, що внаслідок збройного наступу Росії на Україну знищуються численні об’єкти цивільного характеру та об’єкти культурної спадщини, безліч історичних і архітектурних пам’яток і об’єктів перебувають під загрозою.

США нададуть 54 млн дол на гуманітарну допомогу, Британія — 40 млн фунтів

США нададуть гуманітарну допомогу на суму майже 54 мільйонів доларів постраждалим від подальшого вторгнення Росії. Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон анонсував надання Україні ще 40 мільйонів фунтів допомоги. Ці кошти хочуть спрямувати на медичні матеріали для українців.

В Маріуполі під російськими обстрілами загинула 6-річна дитина

Унаслідок російських обстрілів Маріуполя отримала смертельні травми 6-річна дівчинка, пише Associated Press.

“У портовому місті Маріуполь, де українці намагаються зупинити російський наступ, швидка допомога доставила до міської лікарні 6-річну дівчинку, смертельно поранену під час російських обстрілів”, — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що лікарі зробили все можливе, аби врятувати їй життя. “Дівчинку завезли усередину лікарні, навколо неї зібралися лікарі та медсестри. Одна з них зробила укол. Інша спробувала оживити дитину дефібрилятором. Медсестра плакала. Лікар у синьому медичному костюмі, наповнюючи її легені киснем, подивився прямо у камеру відеожурналіста Associated Press, якому дозволили зайти усередину”, — пише агентство.

“Покажіть це Путіну. Очі цієї дитини та лікарів, які плачуть”, — сказав лікар.

На жаль, урятувати дитину не вдалося. “Дівчинку, ім’я якої на той момент було невідоме, не врятували. Лікар обережно закрив їй очі. Її тіло накрили яскравою курткою, яка тепер була заляпана кров’ю”, — пише АР.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та з боку Білорусі. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Парамедики роблять реанімацію дівчинці, яка постраждала під час обстрілу, у міській лікарні Маріуполя, 27 лютого 2022 р. Дівчина не вижила. Фото: AP Photo/Євген Малолетка. Фото: АР
Унаслідок вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, загинули 352 цивільні особи, з них 14 дітей. Також були поранені 1684 цивільні особи, з них – 116 дітей, повідомили в МВС.

У Черкасах відбій тривоги. Можна залишати укриття, повідомив глава ОДА Олександр Скічко.

У Білорусі відбувся референдум

У Білорусі на референдумі за зміни до Конституції проголосували 65,16% виборців, повідомила білоруська ЦВК. Зміни передбачають, що Білорусь втратить свій статус "нейтральної" країни, а також на її території можна буде розташовувати ядерну зброю. А Лукашенко ще гіпотетично зможе правити 13 років.

Винищувачі з Білорусі зараз летять у бік України — Держспезв'язку

Держспецзв'язку повідомляє, що з Білорусі у бік України вилетіли винищувачі. Відео з Гомельської області.

"Вам врут": міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до росіян

"Вас хотят просто спрятать от реальности. А реальность в том, что идет война , реальность в том, что страдать от этой войны придется вам, не говоря уже о погибших россиянах на территории Украины, которые вернуться домой в мешках", — глава МЗС Кулеба звернувся до росіян та закликав вимагати від Путіна зупинити війну, яку Росія веде проти України.

Хмельницький — повітряна тривога.

"З часом Україна має вступити до ЄС, ця країна — одна з нас, і ми хочемо бачити її з нами" — заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв'ю Euronews.

Миколаїв чекає "гостей" з боку Херсона

Голова Миколаївської військової держадміністрації Віталій Кім розповів, що в окупантів РФ така система подачі сигналу: біла ракета – приготуватися до виходу, дві білі ракети – старт, жовта – перешкода, червона – стоп, розворот, додому.

"Півгодини тому перша була біла, нещодавно була друга – дві білих. Вони до нас виїхали", — зазначив він.

Повітряна тривога у Житомирі та Чернігові.

У Чернігові повітряна тривога.

Останні новини регіону в телеграм-каналі Суспільне Чернігів.

У Вашингтоні люди вимагають позбавити Росію доступу до повітряного простору над Україною

У Вашингтоні сотні людей вийшли на акцію підтримки України. Вони вимагали позбавити Росію доступу до повітряного простору над Україною.

Раніше американські конгресмени Джеррі Коннолі (Демократична партія) і Майк Тернер (Республіканська партія) звернулися до президента США Джо Байдена з закликом позбавити Росію доступу до повітряного простору над Україною. Про це йдеться у їхньому зверненні, яке опублікував у Facebook голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Як повідомила Суспільному Катерина Лісунова, кореспондентка Голосу Америки з Вашингтона, люди поблизу Білого дому вимагають підтримки для України і важливо те, що кричать — закрити небо над Україною.

"Я говорила з конгресменом з Республіканської партії, він очолює об'єднання, яке підтримує Україну і я його питала про можливість, що можна зробити щоби закрити небо над Україною. І він пояснив, що це можливо і для цього НАТО не потрібно втручатися у протистояння з літаками. Вони можуть відключити їхні радари. Наступний тиждень буде сесійним в конгресі і він разом з колегами з демократичної партії буде піднімати це питання. Конгрес має звернутися до Білого дому щоби вони підняли це питання в НАТО і країни НАТО підтримали це питання", — зазначила вона.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та з боку Білорусі. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Фото: надане Суспільному

Зеленський поговорив зі вселенським патріархом Варіоломієм

"Ваші слова – як руки, що підтримують нас у цей тяжкий час. Українці відчувають духовну підтримку та силу ваших молитов. Сподіваємося на швидке настання миру", — зазначив президент України.

ДП "Луч" передало українським військовим всю продукцію, підготовлену на експорт

ДП "Луч" передало українським військовим всю продукцію, підготовлену на експорт. Десятки комплексів "Скіф" та "Корсар", які мали бути поставлені інозамовникам, "вже передані та успішно використовуються захисниками України", — додали там.

ПТРК "Скіф" може працювати по цілях до 5 км. "Корсар" — до 2,5 км.

У Чехії є добровольці для участі у війні проти Росії, але цього не дозволяє законодавство

Давід Стулік, старший аналітик дослідницького центру Європейські цінності в Празі розповів Суспільному, що в Чехії деякі люди вже заявили, що готові поїхати воювати в Україну, вони мають військовий досвід.

"Водночас, у нас є така проблема, що законодавство Чехії забороняє долучатись до збройних сил закордоном", — зазначив він.

"З формальної точки хору, не з моральної, вони опиняться у тій категорії людей, що воювали у так званих "ДНР" та "ЛНР", які були недавно суворо засуджені. І прокуатура була би вимушена кваліфікувати це як злочин", — додав Стулік.

Уряд виділив додаткову допомогу для української армії, це приблизно пів мільярда крон (600 мільйонів гривень). Також оголошено збір коштів для ЗСУ. "Вона була оголошена лише вчора і зараз там уже близько 200 мільйонів гривень", — зазначив Стулік.

За це в Чехії буде закуплена зброя, яка потім буде надана збройним силам України і звідси від армії, наприклад, піде ця допомога для підрозділів тероборони. Стулік додав, що в країни організували багато інших акцій зі збору коштів, є багато громадських організацій які закуповують каски та бронежилети і є інші організації, які постачають усе це до України.

Читайте також: Як у світі продовжують підтримувати українців під час війни з Росією — фоторепортажі протестівVol.2.

Арестович: За дві доби — понад 100 тисяч резервістів надійшло до ЗСУ і ТРО, ми готові до оборон

Радник голови Офісу президента Арестович: "Ми продовжуємо працювати, зараз збройні сили наносять удари і думаю що зранку нас чекають ще ряд гарних новин. Не переживайте, немає чого. Тримаємо оборону, підходять нові сили, за дві доби — понад 100 тисяч резервістів надійшло до ЗСУ і ТРО, ми готові до оборони, наша тактика дає величезні успіхи, принаймні ці два дні, а далі подивимось, думаю, все буде добре. Якщо вони почали відступати на київському напрямку — найголовнішому, — загрози великим містам немає.

Повітряна тривога – у Чернівцях, Полтаві, Білій Церкві, Богуславі, Миронівці й Таращі

ЗСУ повернули контроль над Волновахою — Арестович.

Потужний вибух у Харкові — попередньо, в районі аеропорту.

Радник голови ОП Олексій Арестович: на Київ РФ вдарила трьома ракетами

Сьогодні відбувся повітряний наліт, РФ здійснила ракетні удари по Києву — 3 ракети: "одна невідомо де, одну збили, одна потрапила в Софійську Борщагівку, дані з’ясовуються", — сказав Арестович на брифінгу.

Водночас повітряна тривога не завжди означає, що ракети або літаки прямують безпосередньому на наше місце, просто по факту взльоту вона оголошується повсюди, тому що не зрозуміло куди летять ракети і громадянам потрібно приховатися за цей час, зазначив він.

РФ застосувала "Іскандери" по Житомиру

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил повідомив, що в неділю 27 лютого Росія застосувала "Іскандери" по Житомиру.

"В бойових цілих були застосовані оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер”. При цьому удар нанесено по мирному Житомиру. Використовує (РФ) жінок і дітей, як живий щит. Гатить з важкого озброєння по житловим об’єктам. У пекло війни посилає строковиків. Переодягається у форму військовослужбовців ЗС України і використовує машини швидкої допомоги для прикриття диверсійної діяльності. Від початку відкритої збройної агресії від рук окупанта вже загинуло 16 дітей", — зазначив Залужний.

Аніматори світу почали флешмоб зі смертю Путіна

Український аніматор Нікіта Лиськов у своєму телеграм-каналі АнімаціЯ розпочав флешмоб, закликаючи аніматорів із усього світу малювати короткометражки про смерть Путіна. Згодом планує зібрати їх та показати на фестивалях.

"Друзі, аніматори! Давайте зробимо флешмоб, намалюйте короткий мульт про смерть Путлера, до 10 секунд та надішліть його на [email protected]

Потім склеїмо їх разом, і будемо демонструвати на фестивалях! Мульти можна надсилати без звукової доріжки. Максимальний репост!!!!!», – написав він.

Здебільшого аніматори беруть участь у флешмобі анонімно. Свою анімацію вже надіслав культовий естонський художник Прійт Пярн, а також 14-річний хлопець із Німеччини.

Німецька Deutsche Bahn безкоштовно перевозитиме українців

Німецька залізнична компанія Deutsche Bahn безкоштовно перевозитиме українців, які вимушені рятуватися від розв'язаної Росією війни. З 27 лютого українці зможуть безкоштовно переїхати з Польщі до Німеччини, в Берлін, на поїздах далекого прямування, повідомляється на сайті компанії.

Для цього українцям необхідно мати при собі український паспорт або посвідчення особи. Для реалізації цієї допомоги DB співпрацює з владою і залізницями не тільки Польщі, а й сусідніх Чехії та Австрії.

Мер Житомира попередив, що мародерів будуть розстрілювати

Міський голова Житомира заявив, що віддав наказ силовикам розстрілювати мародерів на місці.

Бельгія надасть Україні 3000 автоматів та 200 протитанкових гранатометів — Зеленський

Бельгія надішле в Україну 3 тисячі автоматів та 200 протитанкових гранатометів. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Він також подякував прем’єр-міністру Александеру Де Кроо.

Раніше Кроо повідомив, що Бельгія надасть Києву 3800 тонн палива та 2000 кулеметів. За словами Кроо, країна також розмістить 300 військовослужбовців у Румунії.

Кошти на допомогу українській армії можна переказати прямо у "Дії" — Федоров

"Запустили нову послугу в "Дії". Відтепер можна переказати кошти нашій армії прямо в застосунку. Усі донати підуть у фонд “Повернися живим”. Потрібно натиснути Документи — Допомогти армії. Як завжди, все в кілька кліків. Послуга доступна для користувачів IOS та Android", — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

27 лютого Байрактари знищили російський БУК у районі Малина

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Байрактари в роботі. Наші оператори ювелірно криють колони ворожих військ. Знищено російський БУК в районі Малина Житомирської області. Бійтеся, вороги! Не буде вам спокою на нашій землі!", — повідомив Залужний.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та з боку Білорусі. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Знищення російського "БУК" у Житомирській області. Скріншот, Суспільне

ЄС постачатиме Україні летальну зброю — Боррель

Європейський союз вирішив надати Україні летальну зброю на загальну суму 450 мільйонів євро, аби протистояти російській агресії. Ще 50 мільйонів євро буде виділено на нелетальні поставки, такі як паливо та засоби захисту.

Про це повідомив високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками позачергової зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Він зазначив, що це рішення підтримали представники всіх країн ЄС. що є прецедентом в історії Євросоюзу.

"Ми вирішили використати наші можливості для постачання летального озброєння та летальної військової допомоги українській армії на суму в 450 мільйонів євро і ще на 50 мільйонів євро вантажів нелетальної допомоги", — сказав Боррель.

Українські музиканти почали флешмоб із прапором у Spotify

Користувач у Твіттері запропонував змінювати фото українських виконавців на український прапор на стрімінговому сервісі для прослуховування музики Spotify. Так музиканти показують свою ідентичність та підтримують Україну у війні проти Росії.

"Шановні українські артисти, флешмоб! Змінюйте artist image на spotify і apple music аби оце все виглядало приблизно отак ми уже почали летс го", – написав користувач із ніком "Воронов".

У Вільнюсі жінки вийшли з мовчазним протестом проти агресії РФ

Литовські жінки, серед яких відомі журналістки та громадські діячки, 27 лютого провели мирний жіночий протест у Вільнюсі проти російської агресії в Україні. Організаторки закликали жінок у всьому світі стати на бік українок, яким доводиться проживати неймовірний біль, заподіяний війною Росії проти їхньої країни.

ФІФА ввела санкції проти Росії через вторгнення в Україну

ФІФА оголосила про введення санкцій проти Росії через вторгнення цієї країни в України. Ці санкції були введені Виконавчим комітетом ФІФА на спеціальному засіданні. Рішення було прийнято одноголосно шістьма членами Виконавчого комітету ФІФА, зважаючи на рекомендації МОК щодо санкцій проти Росії.

Які санкції будуть застосовані щодо Росії

  • назви "Росія", гімну та прапора цієї країни не буде на матчах під егідою ФІФА. Натомість команда називаються "РФС" (Російський футбольний союз).
  • Росію позбавили усіх міжнародних матчів на її території, а "домашні" ігри будуть проводитися без глядачів на нейтральній території.

ФІФА водночас не дала чіткої відповіді на запит трьох потенційних суперників Росії у плей-оф за вихід на чемпіонат світу-2022, які відмовилися грати проти цієї збірної. Натомість ФІФА відповіла, що продовжить пошук рішення.

Які країни закрили авіапростір для літаків РФ

Станом на 27 лютого майже усі країни Європи закрили авіапростір для російських літаків.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Ілюстрація: Суспільне

Нацполіція опублікувала дані по втратах серед цивільних

Ситуація щодо російського вторгнення: втрати серед цивільного населення.

Яка ситуація на вокзалах. Відповідає радниця міністра інфраструктури України

Радниця міністра інфраструктури Олександра Азархіна розповіла, що наразі спостерігається скупчення людей на київському і львівському вокзалах.

"Тут ми дійсно звертаємось в тому числі до бізнесу для того, щоб підтримати тих людей, ми налагоджуємо прямі постачання і води і продуктів туди. Є складнощі, в першу чергу пов’язані із безпекою і ми тут просимо вибачення у наших в перш за все клієнтів і громадян, що вони мають опинитися в такій ситуації, але ми дійсно віримо що залізниця на цей момент виконує на 100% функцію евакуюючи громадян, забезпечуючи рух транспорту і вантажів", — повідомила радниця міністра.

Вона додала, що вже йдеться про близько 300 тисяч евакуйованих: "Евакуювати людей з Маріуполя було в тому числі один із найбільших викликів, але після того, як ЗСУ забезпечили контроль за Волновахою стало трошечки легше. Тепер наше завдання відбудувати цю інфраструктуру".

Латвійський телеведучий вийшов у ефір у світшоті з написом: "Російський корабль, іди на***"

Латвійський телеканал TV 3 підтримав Україну у боротьбі проти російської агресії. Ведучий програми "Нічого особистого" вийшов в ефір у світшоті з написом проти російського вторгнення в Україну.

"Російський військовий корабель, йди на***", — було написано на світшоті ведучого Іоанна Кревича.

Окрім того, на сайті каналу TV 3 транслюють ефір українських каналів, а логотип перефарбували у жовто-блакитні кольори.

Прокуратура Харківської області почала провадження проти мера Куп'янська

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області внесла до ЄРДР кримінальне провадження за ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 ККУ "Державна зрада" стосовно Куп’янського міського голови Геннадія Мацегори. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Для подальшого досудового розслідування кримінальне провадження направлене до УСБУ у Харківській області. 27 лютого у соцмережах з’явилося відео, де міський голова Куп'янська Геннадій Мацегора публічно заявив про ніби-то підконтрольність міста ворожим військам Росії.

Кулеба закликав росіян згуртуватися проти Путіна

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав росіян згуртуватися проти Путіна.

"Путін втягнув вас у війну, а розплачуєтеся за неї ви. Весь світ вже об'єднався, щоб підтримати Україну і зупинити Путіна. Проти Россі застосовані безпрецедентні за всю історію санкції. страждаєте ви. У Путіна гроші не закінчаться, у нього все буде добре, а курс рубля в обмінниках полетів у прірву, російські банки відключають від міжнародних систем фінансування. Ви не зможете навіть картками розплатитися, небо закрито в Європі, ви не зможете сісти в літак і полетіти у відпустку, щоб подивитися світ, і це тільки початок! Далі буде гірше. Економіка поповзе вниз під тиском санкцій, ціни піднімуться. Ваша влада переконує вас, що все залишиться під контролем, що валютні резерви сильні, але це брехня, вам брешуть і вас хочуть заховати від реальності. Але реальність в тому, що йде війна. Що страждати від цієї війни будете ви. Не кажучи вже про загиблих росіян на території України, які повернутися додому в мішках", — заявив Кулеба.

Він додав, що у росіян є простий інструмент, як зупинити це безумство — вимагати від Путіна зупинити війну.

Велосипедист Падун виграв етап багатоденки в Іспанії і присвятив перемогу Україні

Український велосипедист Марк Падун став переможцем останнього етапу багатоденки Гран Каміно, яка закінчилася в Іспанії. Багатоденка Гран Каміно проходила з 24 по 27 лютого. Саме у цей період розпочалися та тривають досі військові дії на всій території України, спричинені повномасштабним вторгненням Росії.

Читайте також: Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн

Переможцем багатоденки в Гран Каміно став іспанець Алехандро Вальверде з команди Movistar. Проте Падун також став одним із найкращих у багатоденці. Останній етап для Падуна - гонка з роздільним стартом - закінчився перемогою українського велогонщика. На фініші українець випередив Хесуса Херраду на п'ять секунд.

Після перемоги Падун дав короткий коментар, у якому зазначив, що присвячує свою перемогу громадянам України, які зазнали військової атаки від Росії.

Кличко заявив, що невідомі створили "клон" його сторінки в Інстаграм

"Росія продовжує воювати проти України не тільки військовою зброєю, а й інформаційно. Створюють фальшиві сторінки представників влади, маніпулюють інформацією, створюючи якісь легенди. Сьогодні створили клон моєї сторінки в Інстаграм", — повідомив мер столиці.

Крім того, він додав, що російські інтернет-видання розповсюдили інформацію з посиланням на слова Кличка, що Київ нібито оточений і евакуація людей неможлива: "Не вірте брехні! Довіряйте інформації тільки з офіційних джерел".

У Чернігові російська авіація ракетами знищила історичну будівлю

"У Чернігові авіація рашистських загарбників завдала ракетного удару по центру міста, поруч із житловими будинками та історичними пам'ятками. Ракета влучила поблизу обласного молодіжного центру (колишній кінотеатр ім. Щорса). Будівлю кінотеатру, зведену у 1939 році, пам'ятку архітектури, зруйновано. Постраждалих внаслідок цього авіанальоту, за попередніми даними, немає", — повідомляє Чернігівська ОДА.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Чернігів, кінотеатр ім. Щорса. Фото: Чернігівська ОДА

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Будівля кінотеатру знищена внаслідок авіаудару. Фото: Чернігівська ОДА

Оперативне зведення: станом на 18:00 втрати противника склали близько 4500 осіб

Російська Федерація продовжує накопичення авіаційної техніки та активізацію спецпризначенців на території Республіки Білорусь, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"На аеродромі Мачулищі зосереджено понад 50 літаків, 10 вертольотів та 2 літаки Ан-124. З аеродромів Барановичі та Мачулищі постійно злітають транспортні літаки в напрямку України. Білоруське командування привело у бойову готовність частину своїх підрозділів", — йдеться у повідомленні.

Російські окупанти використовують заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій: захоплюють об’єкти соціальної інфраструктури, одягають форму українських військових, поліцейських та представників ДСНС, диверсійні групи спецпризначенців використовують карети швидкої допомоги та поліцейські машини, викрадені з лікарень та станцій швидкої допомоги; терористи займають приміщення дитячих таборів та шкіл, артилерія та РСЗО противника розгортаються на спортивних майданчиках.

У Києві були помічені три машини швидкої допомоги з умовним маркуванням загарбників. У Генічеському районі на Херсонщині російські окупанти розгорнули підрозділи артилерії МСТА-С у житловій забудові. У напрямку Макарів — Київ рухається колона, для прикриття на бронетехніці ворог розмістив дітей та жінок. Разом з тим, морально-психологічний стан окупаційних військ низький. Біля Корюківки на Чернігівщині строковики ЗС РФ готові скласти зброю і здатися в полон.

Станом на 18:00 втрати противника в особовому складі склали близько 4500 осіб. Знищено та пошкоджено літаків – 27 одиниць (уточнюється), гелікоптерів – 26 од, танків ‒ близько 150, ББМ ‒ понад 700 од., гармат – близько 50, один ЗРК БУК, Чотири РСЗВ БМ-21 Град, 60 цистерн, 2 БПЛА оперативно-тактичного рівня, кораблі, катери – 2 одиниці.

KFC та McDonalds в Україні готуватимуть їжу для військових шпиталів

Ресторани KFC та McDonalds в Україні відкрили свої кухні, щоб готувати їжу для військових шпиталів, лікарень, тероборони та військових. Про це повідомляється в соцмережах українських представництв.

G7 домовились продовжити постачання оборонної зброї в україну

"Країни G7 домовились продовжити постачання оборонної зброї в Україну. посилити санкції для ослаблення російської економіки", — повідомила глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс.

Україна готує позов до Міжнародного суду ООН щодо компенсації шкоди, нанесеної довкіллю

"Непрохані гості, щоб досягти своєї загарбницької цілі, ракетно-артилерійськими ударами по Україні шкодять нашим екосистемам та природним ресурсам. За попередніми оцінками, безпрецедентні екологічні збитки від пожежі на нафтобазі у с.Крячки Васильківської громади Київської області складають 810 млрд гривень. Над точними розрахунками зараз працюють фахівці міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Але я впевнений, що сума лише збільшуватиметься", — повідомив виконувач обов'язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Держспецзв'язку нагадало, що "учбових" сирен не існує

"Наразі є два види сигналів: переривистий "Увага всім", який означає, що треба увімкнути телевізор або приймач і слухати подальші інструкції. ️Інший – безперервний, що означає повітряну тривогу", — повідомили у Держспецзв'язку.

Майже в усіх великих містах України пролунали сирени

Станом на 19:30 повітряна тривога була оголошена у Києві, Кропивницькому, Дніпрі, Маріуполі, Черкасах, Тернополі, Харкові, Львові, Житомирі та на Волині.

Боксер Ломаченко вступив до лав тероборони

Боксер Василь Ломаченко вступи до лав тероборони Білгорода-Дністровського Одеської області. Про це на сторінці у Facebook повідомив міський голова Білгорода-Дністровського Віталій Граждан.

Колишній чемпіон світу у трьох вагових категоріях буде захищати рідне місто. За словами мера, місцевий батальйон сформований та озброєний.

"Наші бійці охоронятимуть порядок у рідному місті та не допустять диверсантів і мародерів. Разом із нами у теробороні Василь Ломаченко! Акерманці, будьте спокійні, у нашому місті все буде гаразд!" — написав Граждан.

Туреччина виконуватиме положення конвенції Монтре — Чавушоглу

Туреччина назвала "спеціальну військову операцію" Росії в Україні війною і виконуватиме положення конвенції Монтре про протоки Босфор і Дарданелли. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

За його словами, Туреччина неухильно дотримуватиметься статті 19 конвенції. Вона передбачає, що під час війни, коли Туреччина не є воюючою стороною, а військові кораблі ворогуючих сторін не можуть проходити через протоки. Проте, відповідно до документа, Туреччина зобов'язана допомогти державі, що стала жертвою нападу, за договором про взаємну допомогу.

Також військовим кораблям ворогуючих держав забороняється здійснювати в протоках будь-які захоплення, моніторинг чи будь-які ворожі дії. При цьому кораблям сторін конфлікту дозволяється проходити через протоки, щоб повернутися до своїх портів основної стоянки.

NFT майданчик заморозив всі рахунки росіян та білорусів

Dmarket, майданчик для торгівлі NFT та In-game Metaverse items, заморозив усі рахунки користувачів із Росії та Білорусі.

"Кошти були відправлені на підтримку української армії. А це — $4,5 млн. Справжні союзники", — повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров.

ЄС запроваджує санкції проти Путіна та Лукашенка

"Ми вводимо санкції проти режиму Путіна і його колаборанта Лукашенка. Ми закриваємо повітряний простір для російських літаків, ми пропонуємо заборону на повітряні судна, що належать і контролюються Росією. Також ми забороняємо кремлівську медіа машину. RT і Sputnik більше не зможуть розповсюджувати свою брехню про путінську війну", — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона також додала, що ЄС профінансує закупівлю й доставку озброєння та техніки в Україну.

"Радимо окупантам йти додому. Поки не пізно", — Резніков

Оборона України триває 85 годин, ворогу не вдасться змусити українців здати столицю. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков.

"85 годин оборони. Залякувати українців – марно. Зламати наших захисників і захисниць – не вийде. Змусити нас здати столицю – тим більше. Надзвичайно важкі години. Але вони минуть. Україна - переможе. Вже перемагає! Ворог, який прийшов на нашу землю – піде у відомому напрямку. Тому ми радимо окупантам йти додому. Поки не пізно", — написав міністр.

В "Укроборонпромі" повідомили додаткову інформацію щодо знищеної ворогом "Мрії"

"Станом на ранок 24 лютого літак знаходився на ремонтних та регламентних роботах на майданчику ДП "Антонов" у Гостомелі. Один з двигунів, за інформацією директора Авіаліній "Антонова", було знято для проведення ремонту і злетіти саме в цей день літак не зміг, хоча відповідні команди було надано. Сьогодні стан літака, а також можливість та вартість його відновлення неможливо оцінити через захоплення російськими окупантами аеропорту та відсутність доступу до літака", — йдеться у повідомленні "Укроборонпрому".

Україна платитиме військовослужбовцям по 100 тисяч гривень на місяць

Володимир Зеленський заявив про це у відеозверненні.

"Тепер ми будемо платити нашим військовослужбовцям, які тримають в руках зброю, по сто тисяч гривень на місяць. Не для того, щоб нам сказали: дякую. А для того, щоб вони знали, що країна їм точно вдячна. І так буде доти, поки не закінчиться ця війна", — сказав президент.

Він також наголосив, що наші військові воюють не за гроші і додав, що в нинішніх умовах бути військовим, захищати країну – це найважливіша робота.

Пожежа на нафтобазі БРСМ у Василькові триває

Мерка Василькова Наталія Баласинович повідомила, що пожежа на нафтобазі, яка зазнала авіаудару вночі, триває.

"Нафтобазу не погасили, пожежа триває, вчора її навіть не могли погасити через обстріли. Охолоджують резервуари для того, щоб вогонь не перейшов на сусідні резервуари, ведуться всі потрібні роботи для цього. Зрозуміло що таку пожежу загасити взагалі загасити неможливо, там роблять заходи ДСНС піною, але паливо закінчиться, вигорить тоді закінчиться пожежа", — пояснила мерка.

Вона також додала, що ворог знищив вщент технічний ліцей для учнів 9 класів: "Серед мирного населення дякувати богу жертв немає, є втрати в теробороні. Станом на зараз Васильків відбитий і залишається під прапором України".

Євросоюз закриває небо для літаків країни-агресора

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ми закриваємо повітряний простір ЄС для російських, зареєстрованих або підконтрольних Росії літаків. Вони не зможуть приземлитися, злетіти або облетіти територію ЄС. Це стосується і приватних літаків олігархів", — написала вона у Twitter.

По аеропорту у Житомирі завдали удару з боку Білорусі — Центр стратегічної безпеки

По аеропорту у Житомирі завдали ракетного удару з боку Білорусі.

Мер Житомира каже, що удар був нанесений по військовій частині

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин розповів Суспільному, що авіаудар був нанесений по військовій частині.

"Поруч є приватний житловий сектор. Поки інформації немає можливого ураження населення. Було 2-3 вибухи", — повідомив він.

У Житомирі лунають вибухи

О 17:10 в Житомирі пролунав звук вибуху зі слів читачів Суспільного і колег, з якими спілкувалися, зрозуміло, що вибух був потужний. За хвилину включили тривогу повітряну і хвилин за 20 попросили людей сховатися, щоби вони не заважали працювати військовим. Попередньо це сталося в районі Мар'янівки та Смиківки.

Президент Зеленський розповів про перемовини з Лукашенком. Головне

Володимир Зеленський повідомив, що говорив з Олександром Лукашенком "дуже предметно".

"Я пояснив йому детально неможливість нашого зіткнення. Я не хочу, щоб ракети, літаки і гвинтокрили летіли в Україну з Білорусі. Я не хочу, щоб йшли війська в Україну з Білорусі. І він мене запевнив у цьому. Олександр Лукашенко звернувся до мене, щоб українська та російська делегації зустрілись на річці Прип'ять. Підкреслю: без жодних умов", — розповів Зеленський.

Він додав, що не дуже вірить в результат цієї зустрічі, але "нехай спробують, щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс".

Зеленський закликав українців "діяти прагматично, щоб досягти нашої мети. А наша мета – це наша територіальна цілісність".

"Очевидно, що наші військові воюють не за гроші. А за сьогодні, за завтра, і дуже жорстко відповідають за те, що було вчора. Але ми маємо розуміти, що сьогодні це – найважливіша робота. Бути військовим, захищати країну. І тому я дуже хочу, щоб держава гідно платила за цю роботу. Ми будемо платити нашим військовослужбовцям, які тримають в руках зброю, по сто тисяч гривень на місяць. Не для того, щоб нам сказали: дякую. А для того, щоб вони знали, що країна їм точно вдячна. І так буде до тих пір, поки не закінчиться ця війна", — зазначив президент.

Майже 100 тисяч людей вийшли на вулиці Берліна на знак підтримки України

У центрі столиці Німеччини на мирні акції вийшли сотні тисяч людей – вони заполонили центральну площу біля Бранденбурзьких воріт та розтяглися далі вздовж вулиці біля пам'ятника воїну радянської армії.

Понад сто тисяч людей вийшли на мітинг проти дій Путіна та вторгнення Росії в Україну. Цими днями по всьому світу люди виходять на підтримку України.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Акція на підтримку України. Фото: AP

Україна вимагає від Заходу накласти нафтовое і газове ембарго на РФ — Кулеба

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Ми вимагаємо запровадити повне нафтове та газове ембарго щодо Росії. Усім, хто купує (нафту чи газ) у Росії, має бути соромно", — зазначив міністр на брифінгу для іноземних ЗМІ.

Він також нагадав, що уряди західних країн вже наклали санкції, які впливають на російську економіку, але додав, що цього недостатньо: "Я закликаю країни заходу вживати ще більше заходів зараз. Це справа годин, навіть не днів".

"Укрзалізниця" опублікувала карту роботи вокзалів

Актуальна інформація щодо залізничного сполучення та функціонування вокзалів.

Російські окупанти знищили флагман української авіації – Ан-225 "Мрія"

Як повідомив голова "Укроборонпрому" Юрій Гусев, це відбулося на аеродромі "Антонов" в Гостомелі під Києвом, де перебував літак.

"Його відновлення коштуватиме більш як 3 млрд доларів і потребуватиме щонайменше 5 років, але Україна докладе усіх зусиль, аби ці роботи оплатила держава-агресор", — заявив Гусев.

Він додав, що Росія поцілила "Мрію", як символ можливостей української авіації: "Ан-225 "Мрія" — авіаційний гігант, на рахунку якого рекорди по перевезенню максимального комерційного вантажу та найдовшого і найважчого в історії авіації моновантажу, вантажопідйомності. На жаль, сьогодні ці опції втрачені".

Арестович: Зараз по всій країні відносно тиша, окрім Волновахи (Донецька область) та на околицях Києва

Радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович: Зараз по всій країні відносно тиша, окрім Волновахи (Донецька область), яку знову взяли наші українські війська потужної контратакою. І в північно-західних околицях Києва, де противник спробував просунутись вперед окремими групами, як в Харкові, — але потрапив під вогневе ураження нашої авіації та артилерії.

"Взагалі загальна обстановка, на мою оцінку, показує, що противник видохся і останні зусилля, останні частини боєздатні кинув на Київ, щоб принаймні взяти його околиці і заявити про якусь там перемогу — Київ та Харків, — але в Харкові його оточили і розгромили, те саме в Києві і цей тактичний відступ показує що і цей план провалився", — додав він.

Росія захопила два українських судна у Чорному морі, у Бучі на Київщині отримав поранення заступник міського голови Нової Каховки, який служить в Теробороні, та втрати цивільних та військових у Києві. Уся оновлена інформація та включення з регіонів України — у спецефірі Суспільне Новини

Берлін сьогодні

Тим часом десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти дій Путіна та вторгнення Росії в Україну. Цими днями по всьому світу люди виходять на підтримку України.

Підрив нафтобази під Києвом, бої в Харкові та Білорусь. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Берлін, 27 лютого 2022 року. Фото: AP

Міноборони: у районі Прилук знищено танкову роту армії РФ.

МЗС України не підтверджує проведення переговорів із РФ у Гомелі — Ніколенко

МЗС не підтверджує, що українську делегацію на переговорах очолюватиме заступник міністра Микола Точицький, а також не підтверджує їхнє проведення у Гомелі.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. Водночас він наголосив, що Україна відкрита до переговорів задля припинення збройної агресії Росії.

Російська авіація накрила бомбами Лівий берег Маріуполя

Російська авіація накрила бомбами Лівий берег Маріуполя, повідомила речниця ВЦА Тетяна Ігнатченко.

Представник МВС закликав людей в Бучі не сідати на евакуваційні автобуси в Київ

В Бучі нібито збирають жінок та дітей в автобуси для евакуації в Київ. Насправді це роблять окупанти, вони хочуть прикритися людьми, як живим щитом, та за їх спинами увійти до столиці, — представник МВС України А.Геращенко.

У Дніпрі лунають сирени

Це означає, що необхідно направитись до найближчих укриттів.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗУСТРІНЕТЬСЯ З ЛУКАШЕНКОМ НА КОРДОНІ

Офіс президента: Олександр Лукашенко зателефонував Володимиру Зеленському. Політики домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять.

Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення.

Путін заявив, що переводить сили стримування на посилений режим роботи бойового чергування — це зокрема може означати використання тактичного ракетно-ядерного озброєння

Путін на зустрічі з міністром оборони РФ Шойгу та начальником Генштабу Герасимовим доручив перевести сили стримування у російській армії у особливий режим несення служби — у відповідь "на агресивні висловлювання на Заході". Санкції проти Росії він назвав "нелегітимними".

"Новая газета" зазначає, що до стратегічних сил стримування входять Стратегічні наступальні сили (СНС) і Стратегічні оборонні сили (СОС). Основу перших складають ракетні та авіаційні комплекси міжконтинентальної дальності та стратегічні ядерні сили.

Сили стримування – це ядерні сили.

Центр протидії дезінформації при РНБО: можливі диверсії на залізничних шляхах

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив про можливі диверсії на залізничних шляхах: Звертайте увагу на свіжий щебінь біля колій. Це ознака того, що це місце може бути заміноване. Не підходьте до таких місць і терміново повідомляйте до поліції або СБУ, Нацгвардії, ЗСУ та працівникам залізниці.

Володимир Кличко закликав росіян та білорусів залишатися вдома

Колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі за версіями WBO, IBF, IBO, WBA Володимир Кличко закликав росіян та білорусів, які проти війни з Україною, залишатися вдома.

Відеозвернення Кличка-молодшого оприлюднив його брат, мер Києва Віталій Кличко.

"Обращаюсь к неравнодушным россиянам и белорусам! Каждый день вы ходите на работу и помогаете своей армии подносить патроны, так сказать. И стрелять в нас ракетами. И убивать нас, ваших, как вы нас называете, "братьев и сестёр". Хороший вы братский народ, спасибо вам! Останьтесь дома! Проведите время с вашей семьей, друзьями, детьми, внуками. Чего мы, украинцы, сделать не можем, потому что вы нас убиваете, бомбардируете, вы нам не даёте жизни! Останьтесь дома! Останьтесь дома — не ходите на работу. Просто останьтесь дома. В нашу поддержку и против войны", — закликав Володимир Кличко громадян Росії та Білорусі, звернувшись до них російською.

Мер столиці закликав українців поширювати це відео звернення з хештегом #РоссияОставайсяДома.

Російські війська обстріляли селище Іванків на Київщині та вивісили прапори РФ

У селищі Іванків Вишгородського району Київської області російські військові обстріляли інфраструктуру населеного пункту та вивісили прапори РФ.

Про це в ефірі Суспільного розповіла мешканка села Анастасія Приймаченко.

"Зараз у центрі селища висять російські прапори. Вся територія захоплена російськими військовими. Люди не виходять з укриттів. Вони обстріляли всю інфраструктури міста", — розповіла жінка.

Вона повідомила, що, за попередніми даними, загинули троє людей, але кількість може бути більшою.

"Тому люди не виходять, вони просто бояться. Я думаю вибратися. Зараз це майже неможливо, тому що підірвані мости. Людей, які вибираються, просто стріляють по машинах. Я так розумію, вони підбили вежу зв’язку, але інколи виходять на зв’язок", — розповіла Анастасія Приймаченко.

25 лютого в Офісі президента повідомили, що під Києвом з боку Іванкова українські військові підірвали міст і зупинили колону російських танків.

Росія захопила два українських судна: танкер «Афіна» та суховантаж «Принцеса Ніколь». Екіпажі перестали виходити на зв'язок, система ідентифікації показала, що судна перебувають у 18 милях від окупованого Криму — повідомляє Одеський прикордонний загін.

Зеленський провів телефонну розмову з Лукашенком. Деталей наразі нема.

У Києві з початку російського нападу загинули дев'ятеро мирних жителів, в тому числі одна дитина, четверо невідомих та 18 військових і бійців Тероборони. Поранення чи травмування отримали 106 людей, 47 з них — цивільні, зокрема троє дітей. Дані КМДА.

Київ створює гуманітарний штаб для допомоги киянам, які її потребують

"Київ створює гуманітарний штаб для допомоги киянам, які її потребують. Зараз ми опрацьовуємо логістику. І найближчим часом оприлюднимо контакти для збору допомоги і волонтерів. А також – інформацію про те, куди звертатися тим, кому потрібна допомога", — сказав мер містка Віталій Кличко.

Він також повідомив, що лікарні столиці працюють в режимі військового часу. "Приймають, як тих, хто сам звертається за екстренною допомогою, так і тих, кого привозять швидкі. На сьогодні центри переливання крові забезпечені компонентами крові. Найбільша потреба – в донорах з негативним резусом. Прошу всіх, хто може, долучитися і стати донором. Після закінчення комендатської години кров для поранених можна здати в центрах на вулиці Петра Запорожця, 26 та вулиці Максима Берлінського, 12".

У Києві чутно вибух.

У Харкові Збройним Силам України здалися десятки російських полонених — ОДА

Голова Харківської ОДА олег Синєгубов пише, що під час зачистки в місті здаються в полон десятки російських військових. За його словами, ті повідомляють, що деморалізовані.

Влада Харкова також просить мешканців бути пильними: "Покидаючи позиції, російські бійці намагаються заховатися поміж цивільним населенням, просять у людей одяг та їжу. Бо «вдома» їх ніхто вже не чекає. Жителі Харківщини, будьте обережні, не відчиняйте дверей незнайомцям, не допомагайте російському агресору в переховуваннях."

У Харкові триває зачистка російських військових, місцевих мешканців просять не виходити на вулицю. На Чернігівщині люди заблокували рух колони російської техніки та НЕ впустили її в містечко. На Сумщині російські танки розстріляли автобус з цивільними та не допустили до них медиків. Уся оновлена інформація та включення з регіонів України — у спецефірі Суспільне Новини

Ірпінь: горить три будинки

ДСНС: В Ірпені Київської области о 12:21 м. внаслідок обстрілів по вул. Озерна сталося загоряння трьох приватних житлових будинків. За попередньою інформацією в підвалах можуть укриватися люди.

Україна направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

ПриватБанк відкрив можливість переводити на допомогу армії гроші з картки Бонус+. Щоб перевести їх на армію, заходимо в Приват-24, розділ "Сервіси", "Добро", "Допомога ЗСУ" та вибираємо карту "Бонус+".

Читайте також: Гроші, маскувальні сітки, донорство крові — чим та де можна допомогти армії

Харків: цивільному населенню заборонено виходити

Цивільному населенню Харкова заборонено виходити на вулиці та пересуватися транспортом, поки у місті триває знищення російського ворога — голова Харківської ОДА. Усі помічені особи будуть негайно затримуватися та перевірятися на причетність до участі диверсійних груп.

МВС: Українські військові розшукують колону техніки, що позначена літерою V

МВС України: "Українські військові розшукують колону ворожої техніки, що позначена літерою V. Наголосимо! Це особливо небезпечні терористи, які прибули в Україну зі спеціальним завданням. Техніка рухається в бік Києва. Дуже важливо. Звертаємося до всіх громадян Київської області та Києва! Всі хто бачив, зафіксував, знає місце знаходження цієї колони, терміново надати дані українським захисникам, або за можливості не дозволити їх подальше переміщення. Для цього створено спеціальний ОФІЦІЙНИЙ чат-бот в Telegram - https://t.me/stop_russian_war_bot".

Канцлер Німеччини Шольц підтвердив надання допомоги Україні

Канцлер ФРН Олаф Шольц (СДПН) під час виступу у Бундестазі підтвердив плани федерального уряду якнайшвидше доставити в Україну 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 зенітних ракет Stinger зі складів Бундесверу. Окрім того, Естонія та Нідерланди отримали дозвіл на поставку в Україну зброї німецького виробництва.

Повітряна тривога в Ірпіні

Повітряна тривога в Ірпіні. Всі мають пройти в укриття

Вибухи у Києві

У Києві пролунали два вибухи. Місцеві мешканці чули їх у Солом'янському районі та на Борщагівці.

З початку війни російські війська втратили понад 4 тисячі людей

Приблизні втрати особового складу серед російських військових станом 27 лютого становлять близько 4300 людей.

Окрім того, за даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр, армія РФ також втратила:

  • Літаки — 27
  • гелікоптери — 26
  • Танки — 146
  • Бойові броньовані машини — 706
  • Гармат — 49
  • ЗРК БУК — 1
  • Град — 4
  • Автомобільна техніка — 30
  • Цистерни — 60
  • БпЛА ОТР — 2
  • Кораблі/катери — 2
  • Засоби ППО

На Чернігівщині місцеві зупинили колону російських військ

У місті Корюківка на Чернігівщині місцеві мешканці заблокувала рух колони російської техніки. Про це повідомили у пресцентрі Сухопутних військ ЗСУ.

Дим поблизу нафтобази у Василькові

У Василькові Київської області, в яку вночі на 27 лютого влучив снаряд російських військових, триває пожежа.

Пожежа почалася близько 01:00. Водночас за даними ДСНС, загрози розповсюдження вогню немає.

Підрив нафтобази під Києвом, посилені санкції ЄС та США. Вторгнення РФ, день четвертий. Онлайн
Фото: Суспільне

Снаряд не влучив у захоронення радіоактивних відходів — ДСНС

У ніч на 27 лютого російські війська обстріляли пункт зберігання радіоактивних відходів київської філії об'єднання "Радон". Водночас у ДСНС повідомили, що розгерметизації не відбулося та спростувало заяви про влучання у захоронення.

"Рятувальники Київського гарнізону та фахівці ДСНС виїхали на місце події для розвідки та вимірювання радіаційного фону повітря. На місці було встановлено, що внаслідок обстрілів невідомий об’єкт влучив поруч з підприємством та не потрапив у важливі об‘єкти", — розповіли у відомстві, додавши, що виходу радіонуклідів не відбулося, радіаційний фон в нормі, поверхневого забруднення немає.

В Охтирському районі на Сумщині російські танки розстріляли автобус з цивільними.

Швидкі допомоги російські військові не пропускають. Місцевість навколо замінована. Зараз сімейні лікарі пішки із амбулаторії виходять на місце, щоб надати медичну допомогу постраждалим.

У Бучі тривають міські бої, в місті є російська техніка, повідомив Суспільному мер Бучі.

РФ обстрілюють "градами" Сартану, Гнутове, Талаківку — ОДА

Росіяни обстрілюють градами Сартану, Гнутове, Талаківку. Багато зруйнованих будинків. Сартану і Талаківку обстрілює літак. Про це повідомила речниця Донецької облдержадміністрації Тетяна Ігнатченко.

У Вінниці повітряна тривога!

Усі в укриття.

Лукашенко підтвердив, що з білоруської території випустили ракети по позиціях України, однак заявив, що це був "вимушений крок".

За його словами, на території України за кілька кілометрів від кордону з Білоруссю начебто розгорнули ракетні дивізіони, "які готові протягом хвилин завдати удару по російських позиціях".

ДСНС про ситуацію на Троєщині: загорілися 7 автомобілів, є постраждалі

ДСНС: на Троєщині під час вибуху невідомого походження у дворі 16-поверхового житлового будинку були знищені та загорілися 7 автомобілів. Це на вул. Миколи Лаврухіна,7-А, що у Деснянському районі Києва.

Там працюють рятувальники.

"Вибуховою хвилею було пошкоджено вікна, балкони, кондиціонери з 1 по 15 поверх будинку. Бійці о 09:21 локалізували пожежу та о 09:27 – ліквідували. Проведено евакуацію людей з 1 під’їзду житлового будинку. Загиблих не виявлено. Кількість потерпілих наразі встановлюється. Усі постраждалі з легкими порізами від скла та забоями м’яких тканин", — ідеться в повідомленні.

Росіяни лишають техніку в Харкові

Військова техніка РФ на вулицях Харкова: жителі фіксують пересування. Відео

Буча Київської області зараз.

В Україні створили офіційний чат-бот @stop_russian_war_bot, куди можна повідомляти інформацію про російські війська та техніку, повідомили в СБУ.

Російські окупанти формують вертолітну ударну групу в Білорусі — НГУ

У Мозирському районі Білорусі російські військові сформували ударну групу російських ударних гелікоптерів для нанесення удару по критичній інфраструктурі українських міст та українських військ, повідомляє Нацгвардія України.

УЗ: висадка пасажирів з усіх поїздів у напрямку Києва дозволена без права покинути територію вокзалу

У зв’язку з введенням у Києві та області комендантської години до 08:00 понеділка 28 лютого, висадка пасажирів з усіх поїздів у напрямку Києва дозволена без права покинути територію вокзалу. Про це повідомили в УЗ.

Посадка на поїзди тільки для пасажирів, що вже перебувають на території вокзалу Київ-Пасажирський. Усі зони очікування відкриті для пасажирів. Просимо враховувати це при плануванні поїздки.

У Бучі тривають бойові дії: одна ракета поцілила у житловий будинок, горить торговельний центр. Міський голова Нової Каховки на Херсонщині повідомляє, що місто наразі повністю під контролем російських військ. До Харкова прорвалась російська легка техніка, її ліквідовують ЗСУ.

Яким є ранок четвертої доби війни — у спецефірі Суспільне Новини

Подоляк: Переговори з РФ мають бути на нейтральній платформі

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував позицію РФ щодо переговорів у Мінську: "Маніпуляції російської сторони з переговорним процесом очевидні. Росія просто принижує Білорусь, використовуючи її. Росія намагається поставити Україну у неприпустимі ультимативні умови, від яких ми вже різко і категорично відмовились. Але при цьому вони намагаються заявляти світу, що нібито більше за всіх готові до переговорів, влаштовують очевидну постанову під назвою «ми їдемо в Гомель» і… починають нищити нашу інфраструктуру вже тяжкими бомбардиру вальниками та масштабними обстрілами житлових кварталів крилатими ракетами. З такою брудною поведінкою російської сторони навіть в темі про переговори, однозначно можна розраховувати на ще більшу негативну реакцію Заходу і на ще більш жорсткі санкційні пакети. До тотального викреслення Росії з будь-яких міжнародних комунікацій. Бо всі прекрасно знають, якими мають бути переговори в умовах, що склалися. Погоджений формат, погоджене місце, реальний зміст і справедливий результат. Це можливо, якщо Росія перестане влаштовувати свої маніпулятивні вистави навколо переговорів".

Зеленський звернувся до Білорусів: Будьте Білоруссю, а не Росією

Зеленський вранці 27 лютого опублікував нове звернення. Він розповів про те, як минула ніч, та звернувся до білорусів.

Зеленський заявив, що Україна погоджується на перемовини у будь-якому місті, звідки не летять ракети — Варшаві, Братиславі, Будапешті, Стамбулі, але не в Мінську.

Військові РФ — у Куп‘янську Харківської області

Військові РФ — у Куп‘янську. Міський голова Геннадій Мацегора "провів перемовини з військовими Російської Федерації, які зайшли у місто".

"Зараз вони переміщуються містом у супроводі працівників відділу поліції. Збройних Сил України на території нашої громади немає", — йдеться у повідомленні міської ради 27 лютого.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов уточнив, що поліція захищає місто.

Ситуація в Харкові

У Харкові ЗСУ підбили 4 авто військ РФ, повідомляють журналісти Суспільного. Ще 4 росіяни залишили на дорозі.

У Бучі під Києвом ідуть бої: ракета потрапила в будинок

У Бучі тривають активні бойові дії, повідомила Суспільному Вікторія Рубан, речниця ДСНС Київської області: "Маємо інформації про попадання ракети у житловий будинок і є інформація про загоряння торговельного центру "Жираф", зараз працівники наші намагаються туди потрапити, але немає можливості через активні бойові дії".

Оновлення: Попадання снаряду в дев’ятиповерховий житловий будинок з подальшим загоранням. Пожежа локалізована. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучалося 5 осіб та 1 од. техніки. Підрозділи ДСНС залишили місце події в зв’язку з обстрілами.

Повітряні Сили ЗСУ збили крилату ракету, випущену по столиці України з Білорусі

"Повітряні Сили ЗСУ кілька хвилин тому збили крилату ракету, випущену по столиці України з території Республіки Білорусь літаком ТУ-22.

Це черговий воєнний злочин РБ і РФ", — заявив головнокомандувач ЗСУ Залужний.

Звернення до громадян іноземних держав, які прагнуть допомогти Україні

Президент України Володимир Зеленський звернувся до всіх громадян іноземних держав, які є друзями України: "Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття".

Вибухи в Києві чутно в районі Деміївки, Борщагівки, Троєщини. Протягом двох годин вибухи і стрільба чутна в Ірпені.

Журналістка Суспільного повідомляє про дим на Троєщині.

Також горить автомобіль на вулиці Лаврухіна, передає кореспондентка Суспільного. Чи внаслідок обстрілів ДСНС сказати не може, бо не виїжджали на виїзд під час обстрілів на виклики. Цитата: "Там горить автомобіль на вулиці Лаврухіна, але наші підрозділи не випусти, бо ідуть обстріли. Всі виїзди ми погоджуємо з теробороною, наші підрозділи не випускають, коли ідуть обстріли".

В Запоріжжі чутно вибухи, передає кореспондент Суспільного.

Пожежа на базі "КЛО": загрози для людей немає

ДСНС: На даний час горить в межах обвалування, розповсюдження пожежі немає. Загрози для людей немає. Рятувальники приведені у готовність і за першої можливості будуть введені на гасіння після закінчення обстрілів. Створено резерв Кіровоградської і Черкаської області до 200 осіб і 50 одиниць техніки ДСНС.

Нагадаємо 27 лютого приблизно о першій ночі поблизу села Крячки Фастівського району внаслідок обстрілу виникло загоряння сховища з нафтопродуктами на базі «КЛО».

Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

Харків: Стрільбу чутно у центрі, Південному вокзалі

Ситуація в Харкові зараз:

  • Стрільбу чутно у центрі, Південному вокзалі, повідомляють кореспонденти Суспільного
  • Окупанти залишають техніку та заходять до жилих будинків та приватних секторів
  • Усі українські військові на своїх бойових позиціях, захищаємо рідну Харківщину і знищуємо ворога. Росія активно розповсюджує фейк про те, що в Харківській області затриманий 302-й зенітний полк. Це фейк.

Останні дані — Суспільне Харків.

У Києві оголошена повітряна тривога

Потрібно терміново прослідувати в укриття цивільного захисту.

Міноборони: РФ переходять до активного застосування ДРГ і залякування людей

У Міноборони заявляють, що російські окупанти переходять до активного застосування диверсійно-розвідувальних груп, які знищують об’єкти цивільної інфраструктури та вбивають мирне населення великих міст: "Нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, російський агресор наніс ураження по нафтобазі у Василькові та зруйнував газогін в місті Харкові. Окупанти продовжують підступно наносити ураження багатоповерховим житловим будинкам".

З метою залякування місцевого зокрема застосовують адресну розсилку погрозливих та панічних повідомлень.

"Основна мета противника полягає у блокуванні столиці нашої Батьківщини, міста Києва, залишається невиконаною", — додали в Генштабі.

Ситуація у Борисполі є контрольованою, а інформація про висадку російського десанту не підтвердилася

Ситуація у Борисполі є контрольованою, а інформація про висадку російського десанту не підтвердилася, повідомив міський голова Володимир Борисенко.

"Хочу відразу усіх заспокоїти. Ситуація контрольована, ніч була відносно спокійна. Щодо десанту в місті Бориспіль. Інформація не підтвердилась, в місті все спокійно", — наголосив він.

Борисенко додав, що у Борисполі комендантська година, яка запроваджена з 22:00 до 7:00, вже з поточного дня (27 лютого) продовжена до 8:00: "Рекомендую не порушувати її, до 8 години ранку знаходитись вдома. Ті, хто сьогодні порушили комендантську годину, вони на собі відчули, що це таке".

"Ситуація в Києві спокійна, столицю повністю контролюють українська армія та тероборона. Уночі було кілька сутичок з диверсійними групами", — повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За його словами, на околицях столиці більш менш спокійно, всі основні бойові дії тривають на найближчих підступах до столиці. Контролюється місто теробороною, добровольчими збройними силами: "Тому, на сьогодні на ранок ситуація у місті абсолютно контрольована і спокійна".

"Протягом ночі було декілька сутичок з ДРГ. На зараз усе спокійно. У нас продовжується комендантська година, ми продовжуємо ту роботу яку почали вчора, щоб до понеділка її завершити", — додав він.

Поворозник також розповів, звідки беруться диверсанти: "Переходять лінію фронту іншими шляхами, повз основні сили ЗСУ та тероборони. Їх багато заїхало до Києва ще до війни. Зброю, наприклад в посольстві РФ було взяти я думаю не проблемою. Ми бачимо скільки на сьогодні міток, брудної роботи. Це ж було зроблено не за один і не за 2 дні", — додав він.

До Харкова прорвалась російська легка техніка, її ліквідовують ЗСУ. Містян закликають не виходити на вулиці, повідомляє голова Харківської ОДА.

У ДСНС заявили про "величезні викиди шкідливих речовин" під час горіння пального у Василькові

Речниця ДСНС Київської області Вікторія Рубан у коментарі Суспільному повідомила, що на нафтобазі у Василькові продовжує горіти пальне.

"На цей час сьогодні дійсно є вибух на нафтовій базі, який стався внаслідок потрапляння ворожого снаряду. За попередніми даними горять резервуари які знаходяться на нафтобазі, але загрози розповсюдження пального, вогню — немає", — зазначила Рубан.

Вона пояснила, що кожен резервуар має своє обвалування, тому розливу пального не може бути: "Підрозділи ДСНС взагалі ще не залучалися, тому що проходила активна фаза бойових дій. Це ускладнює гасіння з одного боку, з другого ще теж знаходиться посадкова смуга, що теж ускладнює гасіння пожежі".

За словами Рубан, пожежа на нафтобазі несе величезні викиди шкідливих речовин під час горіння пального, але для населення ситуація стабільна.

Австралія надішле Україні летальну зброю

Австралія надаватиме Україні летальну зброю, заявив прем'єр-міністр країни Скотт Моррісон, передає Sydney Morning Herald.

"Ми вже надаємо значну допомогу у вигляді нелетальної зброї, але я поговорив з міністром оборони, і ми будемо намагатися забезпечити будь-яку можливу підтримку в області летальних озброєнь через наших партнерів по НАТО, зокрема США і Великобританію", — заявив очільник уряду Австралії.

Скотт Моррісон додав, що Канберра продовжить "підтримувати те, що правильно, коли мова заходить про Україну". Прем'єр-міністр пообіцяв також посилити гуманітарну допомогу Україні.

Нова Каховка на Херсонщині під контролем російських військ

Нова Каховка на Херсонщині повністю під контролем російських військ, вони захопили місьвиконком, зняли всі українські прапори з будівель, — міський голова Володимир Коваленко.

У місті Роздільна Одеської області виявили ДРГ

Захисники України виявили підозрілих осіб на мікроавтобусі Volkswagen. Під час спроби перевірити невідомих, проти прикордонників, поліцейських і тероборонівців відкрили вогонь з іншого автомобіля — позашляховика Mitsubishi L-200. Бійці спільної групи відкрили вогонь у відповідь по диверсантах, після чого позашляховик почав тікати.

У затриманому мікроавтобусі виявили зброю (в тому числі автомати, гранатомети), боєприпаси, міни, вибухівку. Також затримано одного з диверсантів, особа якого встановлюється. Пошук решти диверсантів триває, серед захисників України є поранені.

10 громадян Греції були вбиті і 6 поранені в результаті російського бомбардування Сартани

Десять громадян Греції були вбиті і ще шестеро поранені в результаті російського бомбардування селища Сартана поблизу Маріуполя. Через це Греція викликає посла Росії в Міністерство закордонних справ 28 лютого.

"Невинні мирні жителі грецького походження були вбиті сьогодні в результаті російських авіаударів поблизу Маріуполя. Негайно припиніть бомбардування!", — написав прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у Twitter.

Міністр оборони Резніков: Ніде в Європі немає такої армії

Міністр оборони Олексій Резніков підбив короткі підсумки 72-годинного опору, який українська армія чинить російським окупантам.

"Три доби, які назавжди змінили нашу країну і світ. Де всі ті, хто обіцяв за 2 години захопити Київ? Де вони? Я їх не бачу. Я лише чую, як вони виправдовуються. Натомість я бачу героїчну армію, звитяжну гвардію, безстрашних прикордонників, самовідданих рятувальників, надійних поліцейських, невтомних ангелів-медиків. Усіх, хто виконує свій обов’язок. Я бачу тисячі і тисячі Громадян, які взяли до рук зброю, стали до лав територіальної оборони і б’ються. За майбутнє своїх дітей та онуків. За тих, кого кохають. За пам'ять своїх пращурів. За свою Державу. Вас бачать усі, весь світ!", — зазначив міністр оборони.

Канада зробила безкоштовним оформлення в'їздних документів для українців

"Ми скасовуємо збір за певні міграційні та проїзні документи, такі як: канадські паспорти, документи постійних резидентів, підтвердження громадянства, візи відвідувачів, а також дозволи на роботу й навчання", — повідомили у Міністерстві імміграції Канади.

Канада також видаватиме дозволи на роботу українським відвідувачам, працівникам та студентам, які перебувають в Канаді та не можуть повернутися додому. Стандартна багаторазова віза відвідувача до Канади коштувала близько 160 доларів США.

Росія заявила про можливе падіння МКС на Індію та Китай через санкції США

Голова "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив про можливе падіння 500-тонної МКС на Індію та Китай.

"Є варіант падіння 500-тонної конструкції на Індію та Китай. Ви хочете їм загрожувати такою перспективою? Над Росією МКС не літає, тому всі ризики – ваші. А ви готові до них? Панове, ви колись санкції плануєте, перевіряйте тих, хто їх генерує, на предмет хвороби", — написав Рогозін.

На вокзалі у Львові люди чекають на потяг, який безкоштовно курсує до Польщі

Дехто пропускає вже третій — немає місця. Речі, які не помістилися, просто залишають на платформі. У вагони не пускають чоловіків призовного віку — лише жінок та дітей.

Атаки Росії можуть кваліфікуватися як військові злочини — Amnesty International

Правозахисники з Amnesty International задокументували атаки російських військових на цивільні райони в Україні, які вважаються міжнародним злочином. Про це заявила генеральна секретарка організації Агнес Калламар.

"Російські військові продемонстрували кричущу зневагу до життя цивільного населення, використавши балістичні ракети та іншу вибухову зброю з широким радіусом дії в густонаселених районах. Деякі з цих нападів можуть бути визнані військовими злочинами", — розповіла вона.

У КМДА розповіли про покарання за "мітки"

Нанесення міток для коригування вогню окупантів є злочином і карається позбавленням волі на строк до 15 років. Про це повідомила пресслужба Київської міської держадміністрації.

За цю діяльність встановлена кримінальна відповідальність за статтями Кримінального кодексу України 111 та 113.

Стаття 111. Державна зрада – діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України. Злочин карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна або без.

Особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності лише, якщо вона на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок із ними та про отримане завдання.

Стаття 113 Кримінального кодексу України – диверсія, тобто вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення. Злочин карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без.

Міська влада звертається до громадян негайно повідомляти про місця з мітками, передавати фото до правоохоронних органів та інформувати про підозрілих осіб, які можуть бути причетних до нанесення міток. Для цього створено офіційний чат-бот – @stop_russian_war_bot. Бот отримує та передає інформацію на відповідні штаби реагування.

Хакери з Anonymous заявили, що "поклали" сайт уряду Чечні

Хакерське угрупування Anonymous заявило про блокування урядового сайту Чечні. Від початку вторгнення РФ, активісти підтримали Україну й оголосили Росії кібервійну.

Напередодні глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що близько 12 тисяч чеченських військовослужбовців готові "у будь-який час виїхати на будь-яку операцію", щоб убезпечити "свою державу та народ".

Радбез ООН планує скликати спеціальну сесію Генасамблеї через Україну

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй має проголосувати у неділю, 27 лютого, за скликання рідкісної надзвичайної спеціальної сесії 193 країн-членів ООН. Голосування Радбезу із 15 членів є процедурним, оскільки жоден із постійних його членів не може скористатись своїм правом вето. Цей крок потребуватиме лише 9 голосів на підтримку.

За словами дипломатів, Генеральна асамблея із вторгнення Росії в Україну відбудеться у понеділок, 28 лютого.

Очікується, що Генеральна Асамблея проголосує за аналогічною резолюцією після кількох днів заяв країн на надзвичайній спеціальній сесії, заявили дипломати. Резолюції Генеральної Асамблеї не мають обов'язкової сили, але мають політичну вагу.

Міжнародна система SWIFT готується до відключення банків РФ

Міжнародна платіжна система SWIFT опублікувала заяву, у якій повідомила, що готується найближчими днями впровадити нові обмежувальні заходи, спрямовані проти деяких російських банків.

"Ми взаємодіємо з європейською владою, щоб зрозуміти деталі організацій, на які будуть поширюватися нові заходи, і ми готуємося виконати юридичні інструкції", — йдеться в заяві організації, передає Reuters.

Дональд Трамп заявив, що молиться за українців

Експрезидент США Дональд Трамп засудив вторгнення Росії в Україну і сказав, що молиться за українців. Про це він заявив на конференції Conservative Political Action Conference у штаті Флорида.

Ця заява Трампа різко відрізняється від його попереднього висловлювання: 23 лютого, менш ніж за добу після визнання Росією самопроголошених "Л/ДНР" на території України, Трамп назвав це "геніальним", а війська Російської Федерації найкращими миротворчими силами у світі.

Виступаючи на конференції за участю консерваторів у штаті Флорида, Трамп цього разу похвалив президента України Володимира Зеленського, назвавши його "хоробрим" у зв'язку з тим, що той не покидає Київ.

"Російська атака на Україну жахає. Ми молимося за гордий український народ. Хай благословить їх усіх Господь", — сказав ексглава Білого дому.

Заява Трампа у Флориді пролунала за кілька годин після того, як Сполучені Штати і союзники оголосили про нові посилені санкції проти РФ, що виключать деякі російські банки з основних глобальних платіжних систем і обмежать здатність Центробанку РФ підтримувати рубль.

Звертаючись зі сцени до учасників Conservative Political Action Conference (СPAC), які позиціонують себе як найбільше у світі зібрання консерваторів, Трамп у промові вчергове розкритикував президента-демократа Джо Байдена і натякнув на можливу участь у президентських перегонах у 2024 році.

Естонія, Латвія і Литва готуються закрити авіапростір для російських літаків

Естонія, Латвія і Литва теж заявили, що незабаром закриють свій повітряний простір для російських літаків.

"Ніяких польотів для літаків-агресорів у небі свободи", — написала у Twitter прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте після засідання уряду.

У Києві організували медичний штаб — можна отримати безоплатну медичну допомогу

Тероборона Києва організувала безкоштовну первинну медичну допомогу на базі Центру інноваційних медичних технологій Національної академії наук України.

"До медичної допомоги готові безоплатно. Усім, хто в Києві, нашим захисникам, киянам, всім, хто може добратися до Києва і кому потрібна допомога. Лікарі, медичні сестри – всі хто готовий до лікувальної справи й хто залишився в Києві", — йдеться у повідомленні.

Також закликають долучитися до штабу лікарів: стоматологів, сімейників, усіх, хто має медичну освіту.

Німеччина заборонить російським літакам входити в повітряний простір країни

Німеччина розпорядилася заборонити російським літакам входити в повітряний простір країни, повідомив міністр транспорту Німеччини Фолькер Віссінг.

Німецька авіакомпанія Lufthansa також негайно покине повітряний простір Росії через війну з Україною, повідомили у пресслужбі компанії. Авіакомпанія заявила, що більше не виконуватиме рейсів за російськими напрямками. "Безпека наших пасажирів і екіпажу має для нас першорядне значення в будь-який час", — йдеться в заяві Lufthansa.

Генштаб підтвердив знищення колони чеченського спецназу

Українським військовим вдалося знищити підрозділ чеченських силовиків на чолі з командиром Магомедом Тушаєвим. Цю інформацію Суспільному підтвердили в Офісі президента.

За наявними даними, Тушаєв командував 141-м моторизованим полком Росгвардії Чечні. При цьому українські військові звинуватили російських спецпризначенців та диверсанти в тому, що всупереч Женевським конвенціям та правилам ведення війни, використовують об'єкти цивільної інфраструктури для прикриття своїх дій.

У Держприкордонслужбі пояснили, чому українців повертають на кордоні з Польщею

У ДПСУ заявили, що випадки повернення транспортних засобів на кордоні з Польщею почастішали.

"Протягом останніх днів у пунктах пропуску на Львівщині, а саме на кордоні з Польщею, почастішали випадки повернення транспортних засобів суміжною стороною. Причиною цього є відсутність полісу страхування — "зеленої карти", — йдеться у повідомленні прикордонників.

У ДПСУ нагадали, що "зелена карта" — це обов’язковий вид страхування для тих, хто має намір їхати за кордон на своєму автомобілі.

У Києві російські снаряди влучили у пункт захоронення радіоактивних відходів

"27 лютого о 01:20 внаслідок масового бомбардування Києва всіма доступними Російській Федерації видами зенітного та ракетного озброєння снаряди влучили у пункт захоронення радіоактивних відходів київської філії "Об’єднання Радон". Про це телефоном повідомив персонал підприємства, який знаходиться в укритті внаслідок масового обстрілу. Наразі відсутня можливість оцінки масштабу руйнувань", — повідомляється на Facebook-сторінці Державної інспекції з ядерного регулювання.

Вказується, що автоматизована система радіаційного моніторингу вийшла з ладу, але камери спостережень зафіксували падіння снарядів: "Оцінка радіаційної обстановки буде здійснена переносними приладами після завершення обстрілів. За попередньою оцінкою Держатомрегулювання, за межами санітарно-захисної зони, загрози населенню немає".

Лондонська королівська опера скасувала гастролі російського балету

Королівський оперний театр скасував гастролі балету Великого театру Росії через напад на Україну. Російські танцюристи повинні були повернутися на гастролі до Лондона влітку 2022 року, але тур був скасований, оскільки Росія вторглася в Україну.

Театри Вулвергемптона і Нортгемптоншира також скасували гастролі російського державного балету у зв'язку з нападами на Україну.

Чисельність резервістів територіальної оборони досягла 37 тисяч

"Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний: Резервісти ТрО ЗС України, Честь! Вас уже 37 тисяч! Дякую за надійне плече!", — йдеться в Twitter Міністерства оборони.

Лондонський філармонічний оркестр виконав Гімн України

Про це повідомили глядачі в соцмережах. Зокрема, журналіст BBC Річард Лістер написав, що зал аплодував музикантам стоячи.

А журналіст видання The Daily Telegraph Девід Ноулз опублікував відео виконання.

У ДСНС розповіли подробиці вибуху на нафтобазі у Василькові

Речниця ДСНС Київської області Вікторія Рубан повідомила, що наразі зареєстровано потрапляння в один із резервуарів нафтобази.

"На цей час вся інформація стосовно причини з‘ясовується, тому що зараз на території і навкруги ведуться бойові дії. На цю мить загрози людям немає, тому що всі резервуари обваловані і загрози розливу немає, однак після того, як будуть вивчені і з‘ясовані масштаби — людям потрібно буде вживати деякі заходів. По-перше, не підходити близько до джерела горіння. Також треба виконувати всі наші рекомендації", — розповіла Рубан.

Що робити людям у разі аварій на хімічних об'єктах

Через підрив російськими військами нафтобази БРСМ у Василькові, Держспецзв'язку зібрало інструкцію з цивільного захисту громадян:

1️⃣ Зачиніть вікна та без нагальної потреби не відкривайте їх. При відкритті — завішуйте їх вологою або марлевою тканиною, періодично міняйте її.

2️⃣ Уникайте тривалого перебування на повітрі.

3️⃣ Користуйтеся системою кондиціонування та очищення повітря. Поставте у вашому приміщенні ємності з водою для підвищення вологості повітря.

4️⃣ Регулярно здійснюйте вологе прибирання.

5️⃣ Відчуваєте запах диму? Негайно надягайте вологі маски, віконні та дверні отвори ізолюйте вологою тканиною.

6️⃣ Збільште споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Рекомендується пити підсолену та мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (мінеральні напої, киснево-білкові коктейлі. Виключити газовані напої.

7️⃣ Декілька разів на день приймайте душ, промивайте ніс та горло.

Якщо маєте проблеми із серцево-судинними захворюваннями, додатково проконсультуйтеся з лікарем. Краще за все — негайно виїхати з місця близького до аварії, у разі не можливості виконуйте ці мінімальні поради.

Міноборони запустило "гарячу лінію" для родичів полонених росіян

Міністерство оборони відкрило "гарячу лінію" для батьків та інших родичів полонених російських військовослужбовців, де ті можуть дізнатись про долю своїх близьких.

"На гарячу лінію для родичів російських окупантів вже дзвонять сотні людей, які розшукують своїх близьких", — розповіли в Міністерстві оборони.

При цьому захоплені в полон також мають можливість подзвонити додому.

"Щоб зупинити вбивць Кремля, про втрати своїх солдатів і офіцерів мають дізнатися якомога більше росіян", — наголосили в міністерстві.

У Лос-Анджелесі сотні людей вийшли на мітинг підтримки України

У Лос-Анджелесі, США, відбулася акція на підтримку України.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Мітинг на підтримку України у Лос-Анджелесі. Фото: Ганна Твердохліб

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Кілька сотень людей взяли участь у акції. Фото: Ганна Твердохліб

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Люди вийшли із закликами "Зупиніть війну", "Зупиніть Путіна". Фото: Ганна Твердохліб

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Путіна вкотре порівняли з Гітлером. Фото: Ганна Твердохліб

Російська акторка Лія Ахеджакова переказала $10 тис на підтримку української армії

Російська акторка Лія Ахеджакова надіслала 10 тисяч доларів на потреби української армії.

"Я підтримала армію України перекладом у 10000$, і закликаю вас зробити те саме! І ще раз кажу: мені справді дуже шкода, що таке трапилося. У мене все в грудях стискається, усвідомлюючи, що зараз у вас у країні вмирають як ваші, так і наші хлопці. Десь навіть зовсім молоді. І я щиро хочу, щоби все це закінчилося", — повідомила Ахеджакова в Instagram.

Вибух на нафтобазі БРСМ у Василькові потрапив на відео

Російські війська атакували Васильків першої ночі 27 лютого.

У РФ офіційно визнали першого загиблого в Україні військового

Глава Дагестану Сергій Меліков офіційно висловив співчуття родині офіцера Нурмагомеда Гаджимагомедова, який загинув в ході "спецоперації із захисту Донбасу": "Висловлюю глибокі співчуття родині Нурмагомеда, уродженця Кулинського району, відважного сина Дагестану. Він проявив мужність, тому що був так вихований і тому, що вибрав для себе непростий і благородний шлях захисника світу".

Це вперше за 8 років війни в Україні та три доби повномасштабного вторгнення РФ визнала втрати особового складу.

Зазначимо, що за даними Міноборони станом на 20:00 26 лютого орієнтовні втрати ворога становили — понад 3000 осіб, танків — близько 100, ББМ — до 5400, гармат - 15, ЗРК “Бук” - 1, літаків - 16, вертольотів - 18.

"Також, російські окупанти масово залишають техніку та вдаються до втечі", — повідомили в Міноборони.

Через пожежу на нафтобазі БРСМ українців просять закривати вікна

"Дим та шкідливі речовини від пожежі у Василькові можуть піти у будь-який бік, вітер постійно змінює напрямок. Закривайте вікна", — йдеться у повідомленні Держспецзв'язку.

Співачка Джамала записала відео про війну

"Коли до тебе приходять чужі в дім. Вбивають всіх і кажуть: "Ми не винні". Де ваші почуття? Де людяність, де? Ніхто не бачить своєї провини. Ви всі проковтнули їх душі", — наголосила співачка.

Литва передала Україні першу партію стрілецької збої, шоломів та бронежилетів.

Литва доставила в Україну першу партію автоматичних рушниць, бронежилетів та шоломів.

"Литва і литовська армія серед тих країн, які надають військову допомогу Україні. Дякую за успішну роботу литовським військовослужбовцям та за професіоналізм перевізникам", — написав головнокомандувач ЗС Литви Вальдемарас Рупшис.

Росія підірвала нафтобазу БРСМ у Василькові

Про це повідомила мерка міста Наталя Баласинович. "Шановна Васильківська громадо! Ви бачите всі зараз, що відбувається. Бачите вогонь. Це, на жаль, горить нафтобаза на Крючках", — сказала Баласинович.

Зазначимо, що це та ж сама нафтобаза БРСМ, що горіла у 2015 році. Вибух стався 8 червня 2015 року, тоді одразу загорілися три резервуари з бензином. Потім вогонь охопив ще кілька резервуарів. Загалом, пожежа тривала тиждень, а ліквідація наслідків — ще близько 20 днів. При ліквідації загинуло п’ятеро осіб, а сума збитків становила приблизно 48 млн грн.

Внаслідок аварії відбулося значне забруднення довкілля нафтою та продуктами її горіння. За даними експертів Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України, розлив нафтопродуктів становив близько 240 тонн (90 т – у ґрунт, 150 т – у водойми).

Білий дім опублікував заяву щодо нових економічних санкцій проти РФ

"Війна Росії — це посягання на фундаментальні міжнародні правила і норми, що переважали з часів Другої світової війни, і які ми прагнемо захищати. Ми притягнемо Росію до відповідальності й забезпечимо, щоб ця війна стала стратегічним провалом Путіна", — йдеться у заяві Білого дому.

США також анонсували нові жорсткіші санкції проти РФ, які будуть впроваджені "найближчими днями": "По-перше, ми зобов'язуємося забезпечити видалення окремих російських банків з системи SWIFT. Це забезпечить від'єднання цих банків від міжнародної фінансової системи та завдасть шкоди їх здатності працювати на світовому рівні. По-друге, ми зобов'язуємося обмежити здатність російського Центробанку використовувати свої міжнародні резерви таким чином, щоб послабити вплив наших санкцій. По-третє, ми запровадимо обмеження проти людей і організацій, які сприяють війні в Україні й шкідливій діяльності російського уряду. Мова йде про заходи щодо обмеження продажу громадянства — так званих "золотих паспортів", — які дозволять багатим росіянам, пов'язаним з російським урядом, стати громадянами наших країн і отримати доступ до наших фінансових систем".

Крім того, США й союзники створять наступного тижня трансатлантичну цільову групу, що забезпечить ефективне здійснення фінансових санкцій шляхом виявлення і заморожування активів осіб і компаній, що підпадають під санкції.

"Ми плануємо застосувати санкції та інші фінансові заходи щодо російських чиновників і представників еліти, близьких до російського уряду, а також їх сімей для виявлення і заморожування активів, якими вони володіють в наших юрисдикціях", — наголосили у Білому домі.

Англійські клуби провели акцію на підтримку України: відео

Англійські клуби "Евертон" і "Манчестер Сіті" провели спільну акцію на підтримку України перед матчем 27-го туру Англійської Прем'єр-ліги.

Ще напередодні гри стало відомо, що "Евертон", який приймає це протистояння на своєму стадіоні "Гудісон Парк", прийняв рішення не вмикати традиційний звук повітряної тривоги. Раніше його використовували, аби завести вболівальників на трибунах. Однак цього разу сирени не використовуватимуть із поваги до українців Олександра Зінченка з "Ман Сіті" та Віталія Миколенка з "Евертона".

До слова, обидва українські гравці потрапили до резервного складу на цей матч.

Ще під час розминки Зінченко та Миколенко обійнялись у центрі поля та обмінялись кількома словами. Цей момент потрапив у трансляцію.

Перед початком гри футболісти обох клубів вийшли на поле з символікою України. Зокрема, гравці "Евертона" були огорнені в синьо-жовтий прапор, коли футболісти "Ман Сіті" були вдягнені у футболки з українським прапором і написом "Ні війні!". Водночас на екрані на стадіоні було видно заклик: "Зупиніть Путіна, зупиніть війну!".

Як читати новини в часи інформаційної війни

Росія веде агресивний наступ на територію України. Проте, окрім боїв у різних містах України, російська пропаганда веде інформаційну війну, намагаючися ввести людей у паніку та зневірити їх. Зараз особливо важливо ретельно фільтрувати та перевіряти інформацію, яку ви отримуєте й поширюєте.

Суспільне розповідає, як зберігати спокій та контролювати свою інформаційну гігієну.

Читайте тільки авторитетні джерела інформації. Тут зібрані офіційні державні канали для отримання інформації. Тут зібрані Telegram-канали, які поширюють дезінформацію – відпишіться від них та за можливості блокуйте.

Маск направив на підтримку України термінали cупутникового інтернету

Голова ради директорів "Tesla Inc." Ілон Маск запустить сервіс із забезпечення супутниковим інтернетом Starlink в Україні. Про це мільярдер повідомив у Twitter.

Starlink — це проєкт компанії Ілона Маска SpaceX, який за допомогою супутників надає доступ до широкосмугового інтернету. Проєкт запустили у 2020 році в США та Канаді.

Starlink це платформа, яка об'єднує мережу супутників. Ці супутники на орбіті взаємодіють між собою на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю. З наземними станціями та терміналами користувачів зв'язок забезпечується антенами через радіодіапазони із частотою 12 ГГц. Швидкість такого інтернету — до 1 Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці землі.

"УЗ" просить українців не створювати зайвий тиск на поїзні бригади

"Укрзалізниця" звернулася до українців із проханням не створювати зайвий тиск на поїзні бригади та не дозволяти мародерства у вагонах на евакуаційних рейсах: "Поважайте наших машиністів, що роблять по 6 рейсів без перезмінки. Поважайте начальників поїздів, які вивозять по 7000 (!) людей за рейс. Поважайте провідників, які на час подорожі стають і психологами, і лікарями, і порадниками. А найкращий прояв поваги — не створювати зайвий тиск на поїзні бригади, не дозволяти мародерства у вагонах і підтримувати один одного. Навіть якщо нас 7000 у поїзді. Бо ж їдемо в одному напрямку".

У Охтирці внаслідок обстрілів — 6 загиблих, 55 поранених

"В Охтирці сьогодні 6 загиблих, 55 поранених. Внаслідок вчорашнього обстрілу садочку одна дівчинка померла, інша дитина знаходиться у тяжкому стані. ТЕЦ відновила роботу після бомбардування. Витік газу на зруйнованих газотонах зупинено. Місцевих просять про допомогу! Наразі Охтирка має велику потребу у пальному для комунальних авто, зокрема, бензин і газ", — повідомив міський голова Охтирки.

ЄС може закрити авіасполучення з Росією — ЗМІ

Країни Євросоюзу можуть закрити авіапростір для літаків Російської Федерації. Про це повідомив суспільний мовник Німеччини ARD.

"Країни ЄС закривають повітряний простір для російських авіакомпаній. Мені підтвердило це надійне джерело", — заявив заступник керівника студії ARD Маттіас Дайс у Twitter.

ЄС відключить російські банки від SWIFT

Євросоюз оголосив про рішення відключити від системи SWIFT російські банки, які потрапили під санкції. Таке рішення Євросоюз прийняв разом з США, Канадою і Великобританією, повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Крім того, активи "Центробанку Росії" будуть заморожені.

"Ми паралізуємо активи Центробанку Росії та заморозимо його транзакції. Ми також забезпечимо відключення певної кількості осійських банків від SWIFT, що зупинить їхню роботу та фактично заблокує російський експорт та імпорт", — заявила президентка Єврокомісії.

ЄС також працює над забороною для російських олігархів використовувати активи на європейському ринку.

"Путін став на шлях знищення України. Але те, що він робить, насправді руйнує майбутнє його країни", — наголосила фон дер Ляйєн.

У Києві Нацгвардія затримала чоловіка, який фотографував військові об'єкти

У Києві військовослужбовці Національної гвардії затримали підозрілого чоловіка, який фотографував військові об'єкти. У нього було перевірено документи та вміст мобільного телефону.

"Гвардійці з'ясували, що чоловік надсилав дані на російські номери. Пояснити свої дії не зміг. Наразі він перебуває під наглядом військовослужбовців для подальшого з'ясування обставин. Буде переданий правоохоронцям. Просимо усіх небайдужих громадян повідомляти про подібні інциденти у правоохоронні органи", — йдеться у повідомленні.

Українці за кордоном закликають збиратися на щоденні мітинги

Українці за кордоном створили серію постерів із закликом збиратися на щоденні мітинги в містах Європи й світу.

У РФ понад 200 муніципальних депутатів виступили проти війни

Муніципальні депутати Російської Федерації оприлюднили відкритий лист, в якому засудили збройну агресію Росії проти України. Станом на 22:50 за київським часом документ підписали 248 депутатів.

"Співгромадяни! Ми – обрані народом депутати – беззастережно засуджуємо напад російської армії на Україну. Це безприкладне злодіяння, якому немає і не може бути виправдання", — зазначається у його тексті.

Унаслідок зіткнень у Києві загинула дитина

Унаслідок обстрілу під час бойових зіткнень із окупантами у Києві в лікарні "Охматдит", загинула дитина, ще п’ятеро людей дістали поранення, повідомляє кореспондентка "1+1" Наталя Нагорна.

"5 постраждалих в Охматдиті, одна дитина загинула, одна з пораненням кінцівок", — написала вона у Facebook.

За даними кореспондентки, ще одна дитина дістала неважкі поранення кінцівок. Також поранено двоє дорослих.

У Чернівцях розгорнули Штаб координації допомоги митцям

У Чернівцях розгорнули Штаб координації допомоги українським митцям та діячам культури, які опинилися в небезпеці та шукають прихистку на заході України із тими, хто готовий прийняти їх.

"Ми хочемо скоординувати людей, які готові відчинити двері власного дому для прийому евакуйованих українських митців та їхніх родин, з людьми, які терміново шукають такого прихистку. Ваші потенційні гості – це відомі публічні люди, чиї прізвища легко знайти в інтернеті. Ми беремо на себе функцію координації та посередництва між такими людьми", – повідомила в пресрелізі Міжнародна літературна корпорація Meridian Czernowitz.

Туреччина заявила про підтримку територіальної цілісності України — Стефанчук

Спікер Великих національних зборів Туреччини Мустафа Шентоп заявив, що турецька сторона підтримує боротьбу за захист територіальної цілісності України, розповів голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

"Закликав нашого стратегічного партнера Туреччину і дружній турецький народ підтримати Україну у цей важкий час. Спікер Великих національних зборів Туреччини Мустафа Шентоп запевнив мене, що Туреччина підтримує боротьбу за захист територіальної цілісності України", — повідомляє пресслужба парламенту.

На Тернопільщині оголосили повітряну тривогу

У Тернопільській області оголосили тривогу через загрозу атаки з повітря.

Уряд закрив кордони з РФ та Білоруссю

Кабінет міністрів вирішив тимчасово закрити пункти пропуску через державний кордон з Росією та Білоруссю.

"Уряд ухвалив рішення про тимчасове закриття пунктів пропуску через державний кордон з Росією і Білоруссю", — зазначається у документі.

При цьому громадяни України, які перебувають на території РФ та Білорусі і хочуть повернутись додому, зможуть в’їхати в Україну спокійно і безперешкодно.

ЗСУ знищили 3500 російських окупантів, 14 літаків та понад сотню танків — МВС

Станом на 22:50 26 лютого Росія втратила 3500 військових, ще 200 потрапили в полон ЗСУ.

Відповідні оперативні дані оприлюднила пресслужба МВС.

Також з початку повномасштабної війни ЗСУ знищили 14 ворожих літаків, 8 гелікоптерів, 102 танки, 536 ББМ, 15 гармат та один Бук.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
МВС України

За першу добу війни проти України РФ втратила більше військових, ніж за 8 років війни в Сирії — The Economist

За першу добу повномасштабної війни проти України Росія зазнала більше військових втрат, ніж за вісім років бойових дій у Сирії.

Про це повідомляє видання The Economist.

"Незважаючи на те, що Україна була перевершена за озброєнням і чисельністю, Україна завдала більше втрат за 24 години, ніж Росія зазнала за вісім років бойових дій у Сирії", — пише видання.

Зазначається, що українська протитанкова зброя чинила серйозний опір просуванню Росії на півночі та сході. Видання також зазначає, що "на папері" військовий бюджет України менший, ніж у міста-держави Сінгапуру.

SUSPILNE NEWS is now in English

The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine will be available for our international audience on our website and telegram channel.

Our news at 22:00.

Shootings can be heard in different districts of the capital of Ukraine, Kyiv, correspondents of Suspilne report.

On the evening of February 26, more than 210 people, including five children, were killed in almost three days of Russian offensive in Ukraine. More than 1,100 people, including more than 100 children, were injured or injured, the President's Office said.In particular, Russian troops shelled more than 350 civilian buildings: shelters, shops, medical facilities, bridges and educational institutions, and kindergartens.The number of shellings of hospitals and schools today, compared to February 25, has increased.There have also been cases of looting (robberies of shops, gas stations).

Russia has taken an operational pause due to heavy losses and continues to gather forces west of Kyiv, said Alexei Arestovich, an adviser to the head of the President's Office.According to him, the Russian Armed Forces inflict artillery strikes on the forces of Russia west of Kyiv, and the enemy suffers huge losses.He informed that the Ukrainian military completely controls the city of Sumy.

Enemy "sleeping groups" of saboteurs and fire adjusters arrived in Ukraine, visiting cities and renting apartments in advance, the Verkhovna Rada's press service reported.The statement said these people could be armed.

Ukrainian mobile operators Kyivstar, Vodafone and Lifecell have blocked access to their networks for subscribers from Russia and Belarus, the State Special Communications Service said.This is done to prevent misinformation received by Ukrainians recently.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
SUSPILNE

(ОНОВЛЕНО) Міністерство внутрішніх справ закликало українців вимкнути геолокацію у своїх мобільних телефонах, щоб ворог не міг відслідкувати скупчення трафіку. Проте згодом відомство видалило цю інформацію.

Про це повідомила пресслужба МВС.

"Це вимога часу: усім вимкнути геолокацію у мобільних телефонах, власних та близьких. "Метки" у більшості вже знешкодженні, ворог починає орієнтуватися за скупченням моб трафіку", — йшлося в повідомленні, яке також поширила Патрульна поліція.

Згодом обидва відомства видалили інформацію з проханням вимкнути геолокацію.

У Дарницькому районі Києва знищили диверсійну групу РФ

У Дарницькому районі Києва співробітники поліції та ЗСУ знищили групу російських диверсантів.

Про це повідомляє ресурс Pravda Gerashchenko.

"Щойно в Дарницькому районі, при спробі прориву через блок пост, співробітниками поліції та ЗСУ було знищено", — йдеться в повідомленні.

Уряд закрив пункти пропуску на кордоні з РФ та Білоруссю та спростив проїзд для гумдопомоги

Кабінет міністрів вирішив передавати конфісковане у суді майно на потреби ЗСУ та спростити перетин держкордону для транспорту з гуманітарною допомогою.

Про це у своєму зверненні повідомив премєр-міністр Денис Шмигаль.

"Держприкордонслужба та Держмитслужба має забезпечити спрощений режим перетину державного кордону для транспортних засобів, що здійснюватимуть доставку гуманітарної допомоги. Зі свого боку військово-цивільні адміністрації разом із Нацгвардією, Нацполіцією та ДСНС забезпечать її прийняття, розміщення та зберігання", — зазначив Шмигаль.

Також, за його даними, уряд ухвалив рішення закрити пункти пропуску на кордоні з Росією та Білоруссю. Крім того, Шмигаль заявив, що Росія не досягла своїх планів в Україні, тому обстрілює цивільну інфраструктуру, житлові будинки, дитячі садочки, школи, лікарні та карети швидкої.

У Києві запровадили комендантську годину на півтори доби. Що це значить

Влада Києва з метою для захисту мешканців столиці та їх безпеки запровадила комендантську годину , яка триватиме півтори доби — з 17:00 26 лютого до 08:00 28 лютого.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

За його словами, у цей час рух власним транспортом, окрім того, що має спецперепустки, заборонено. Кличко попередив, що цивільні особи, якы перебуватимуть на вулиці без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога.

"У разі оголошення повітряної тривоги люди можуть вийти з домівок, щоб прослідувати у найближче укриття. Тому я прошу всіх зберігати витримку. І залишатися вдома або в укриттях", — закликав мер.

Він також поінформував, що всі об’єкти критичної інфраструктури міста продовжують працювати, але громадський транспорт, в тому числі метро, не працює.

"Підземні станції метрополітену працюють в режимі укриття. Ніч буде теж складною. Війська все одно рвуться до Києва. Разом вистоїмо!", — заявив очільник столиці.

За добу окупанти втратили три СУ-30 СМ, 11 вертольотів та один Іл-76 МД із десантом

Протягом поточної доби російські війська втратили щонайменше 11 вертольотів різних типів, три винищувачі Су-30 СМ, 2 штурмовики Су-25 та ще один військово-транспортний Іл-76 МД із десантом окупантів.

Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ у Facebook.

Зазначається, що ворожу техніку знищували винищувачі Су-27, бойові розрахунки зенітних ракетних комплексів С-300 та Бук М-1. А фронтовий бомбардувальник українських Повітряних Сил Су-24М одним заходом розгромив колону із 20 одиниць військової техніки.

"Блискавично відпрацював екіпаж безпілотного авіаційного комплексу Байрактар ТБ-2, який знищив цілий залізничний ешелон із пально-мастильними матеріалами ворога", повідомили у відомстві.

Укрзалізниця приглушила світло на Центральному залізничному вокзалі (ОНОВЛЕНО)

АТ "Укрзалізниця" приглушила світло на Центральному залізничному вокзалі у Києві через обстріли, які чутно неподалік.

Про це Суспільному повідомив керівник з комунікацій та клієнтського маркетингу пасажирського спрямування УЗ Олександр Шевченко.

"Не знеструмили, а заглушили світло. На території депо, неподалік вокзалу, йде перестрілка. Аби не привертати увагу, ми вирішили піти таким шляхом. Ввімкнемо все, як тільки зрозуміємо, що люди в безпеці, тобто, що все закінчилося", — сказав Шевченко.

Згодом в УЗ повідомили, що станом на 20:50 вокзал відновив роботу.

"Відправляємо поїзди. Просимо зберігати спокій", — закликали в компанії.

Мережа АТБ відкрила підвали для укриття, а "Сільпо" підвищила ліміт зняття готівки на касах

З 26 лютого мережа магазинів АТБ, в яких є підвальні приміщення, відкрили їх для людей, яким нема де сховатися в період повітряної тривоги. А мережа "Сільпо" підвищила ліміт на зняття готівки на кассі до 6000 гривень.

Як повідомила пресслужба АТБ, інформація про наявність підвального приміщення буде розміщена на вході у магазини. Там буде необхідний запас питної води.

"Сховатися у підвальному приміщенні можна буде тільки у працюючих на даний час магазинах", — йдеться у повідомленні.

Перелік магазинів можна подивитися тут. Також повідомляється, що у період дії комендантської години підвальні приміщення та магазини будуть закриті.

У пресслужбі "Сільпо" повідомили, що у мережі супермаркетів будуть видавати з однієї банківської картки до 6 тисяч гривень. Раніше ліміт на видачу становив 500 гривень. Крім того, "Сільпо" оприлюднила графік роботи своїх магазинів у різних містах України. З ним можна ознайомитися тут.

В Україні запустили чат-бот, в який можна повідомити про російські війська і техніку

В Україні створили спеціальний офіційний чат чат-бот - @stop_russian_war_bot , куди можна повідомляти інформацію про російські війська та техніку.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

У разі перебоїв у роботі бота відомство просить надсилати інформацію в особисті повідомлення телеграм-акаунту @stop_russian_war.

"Бачите російські війська та техніку? Помітили ворожі ДРГ? Повідомте про це негайно! Захистимо Україну разом!", — закликали в СБУ.

У двох районах Києва чутно перестрілку

Журналістка Суспільного повідомляє, що чутно перестрілку в Дніпровському та Деснянському районах столиці.

На автозаправках SOCAR безкоштовно заправлятимуть "швидкі" та автомобілі ДСНС

На автозаправних станціях SOCAR безкоштовно надаватимуть паливо для машин швидкої допомоги та Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Twitter.

За його словами, відповідної домовленості він досяг з президентом компанії SOCAR.

"В Україні доручено безоплатно надавати паливо для машин швидкої допомоги та ДСНС. Вночі чекаємо від Азербайджану літак з медикаментами", — написав глава держави.

Мобільні оператори заблокували доступ до своїх мереж для росіян та білорусів

Українські оператори Київстар, Vodafone та Lifecell заблокували доступ до своїх мереж для абонентів з Росії та Білорусі.

Про це повідомляє пресслужба Держспецзв’язку (НЦУ).

Зазначається, що відповідне рішення ухвалив Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій Держспецзв’язку (НЦУ)

"Вороги більше не зможуть вводити в оману українців за допомогою телефонних дзвінків та повідомлень", – йдеться в повідомленні

Росія взяла паузу через великі втрати та накопичує сили на захід Києва — Арестович

Росія взяла оперативну паузу через великі втрати та продовжує накопичувати сили на захід від Києва.

Про це на брифінгу 26 лютого повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

"У противника оперативна пауза. Але вона взята ним не добровільно, а це завдяки велики втратам, які він поніс, намагаючись атакувати позицію захисників України", — розповів Арестович.

Водночас, за його даними, продовжується накопичення сил Росії західніше Києва, по яких ЗСУ завдають артилерійські удари, а противник несе величезні втрати.

"Ми збили їм темпи, зараз вони не рухаються в бік Києва", — сказав радник голови ОПУ.

Крім того, він поінформував, що ЗСУ повністю контролюють Суми. За його словами, там колишні та діючі військові й прості громадяни зорганізувалися та тримають оборону.

"Вони навіть роблять висадки в бік противника. Палять йому тили, паливо, бензовози. І зараз там російська армія деморалізована", — підсумував Арестович.

В Україну заїхали ворожі "сплячі групи" диверсантів та коригувальників вогню

У кожен населений пункт України заїхали "сплячі групи", представники яких орендували квартири і чекали та часу "Ч".

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Як зазначається, в основному ці особи винаймали квартири знімали, користуючись послугами ріелторів. Зараз вони використовуються у якості коригувальників вогню та диверсійних груп та можуть бути озброєним.

У звязку з цим парламент закликав ріелторів (у них існують свої робочі чати - ред), та всіх громадян повідомляти інформацію щодо осіб чоловічої статі схожих на росіян, які групами по дві особи знімали житло в період з грудня 2021 по теперішній час, телефонувати за номером 0679839403 або на 102.

Під час артобстрілів на Сумщині снаряд потрапив у житловий будинок, зайнялася пожежа й на сусідніх будинках. Один чоловік отримав поранення.

На територію України у кожний населений пункт заїхали "сплячі групи".

ВРУ: Вказані особи знімали квартири проживали там і чекали часу «Ч». В основному квартири знімали користуючись послугами ріелторів. У населених пунктах ( містах) у ріелторів існують свої робочі чати. Прохання до ріелторів та всіх громадян, якщо у вас є інформація щодо осіб чоловічої статі схожих на росіян, які групами по 2-3 особи знімали житло в період з грудня 2021 по теперішній час, телефонувати за номером 0679839403 або на 102‼Вказані особи зараз використовуються у якості коригувальників вогню та диверсійних груп та можуть бути озброєними‼️

Відсьогодні з 19:00 для всіх, у кого десь на Українській землі загубився російський солдат.

С сегодняшнего дня с 19:00! Для всех, у кого где-то на Украинской земле потерялся российский солдат.

Україна перевіряє, чи вижили захисники Зміїного

Інформація про те, що прикордонники, які обороняли острів Зміїний від російських окупантів, вижили й були захоплені в полон, поки не підтверджена — її перевіряють.

У Києві лунає сирена. Треба пройти в укриття. Повітряна тривога.

Станції метрополітену працюють лише в режимі укриття. Поїзди між станціями не курсують! У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори.

На Чернігівщині місцеві мешканці повідомляють, що окупанти на підїздах до міста спеціально зливають пальне з бензобаків аби не йти на фактично гарантоване знищення Збройними Силами України. Про це повідомили в Сухопутних військах.

У Києві з 17:00 — комендантська година, яка триватиме до 8:00 28 лютого. Російські військові за кілька кілометрів від Херсона підірвали машину швидкої допомоги, яка везла пораненого, а у Запорізькій області Бердянський аеропорт зайняла російська техніка. Увімкнення з різних міст та оновлення інформації в режимі реального часу — у спецефірі Суспільне Новини

Зеленський у відеозверненні: поговорив з лідерами низки країн про підтримку, один з результатів — відключення Росії від SWIFT незабаром. «Ми будемо боротися стільки, скільки потрібно, щоб звільнити країну».

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко: Для того, щоб не сплутали мирних жителів із диверсантами ми просимо усіх залишатися в своїх домівках. Виходити можна у тому випадку, якщо лунає сирена. Ми чуємо, що лунає сирена, ми розуміємо, що є загроза життю. Ви виходите до своїх домівок і проходите до бомбосховищ. Це дозволено і це ви маєте зробити. В усіх інших випадках не виходити із своїх будинків.

Україна створює ІТ-армію — Федоров

Для стримування наступу Росії на Україну Міністерство цифрової трансформації оголосило про створення ІТ-армії, повідомив очільник відомства Михайло Федоров. Деталі — тут.

​​Закарпатські рятувальники спільно з Червоним Хрестом біля кордонів розгортають пункти обігріву для внутрішньо переміщених осіб. Мобільні пункти обігріву розгортають на основних пунктах пропуску. Так, на КПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке» вже розгорнуто намети для обігріву, харчування та тимчасового перебування внутрішньо переміщених громадян — повідомляє МВС України.

Уряд прийняв Розпорядження про передачу всього конфіскованого судами та митницею майна на потреби Збройних Сил України (найперше йдеться про автотранспорт) — МінТОТ і Мін'юст.

У перші дні війни в бомбосховищах пологових будинків столиці з’явилися на світ 14 немовлят. Директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург розповіла, що це 4 дівчинки та 10 хлопчиків. Є навіть двійнята.

Кіберполіція розробила Telegram чат-бот для блокування сервісів дезінформації

​​За допомогою боту можна заблокувати Telegram-канали, YouTube-канали, Facebook-групи, Instagram-профілі, які розповсюджують дезінформацію, а також інформацію щодо місць дислокацій ЗСУ.

Користувачам чат-боту будуть направлені детальні інструкції щодо блокування кожного із сервісів.

Посилання на чат-бот https://t.me/stopdrugsbot. Сюди громадяни направляють виявлені ресурси для їх перевірки та подальшого блокування.

Посилання на Telegram-канал

https://t.me/stoprussiachannel. Сюди будуть надсилатися диверсійні ресурси для блокування та детальні інструкції як це зробити.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц дозволив країнам-партнеркам доставляти зброю німецького виробництва до України — Der Tagesspiegel. Тобто Німеччина вперше дозволила експорт свого озброєння Україні.

Федеральний уряд Німеччини 26 лютого схвалив постачання Україні 400 одиниць протитанкового озброєння свого виробництва, що перебувають у Нідерландах. Берлін уперше дозволив експорт летального озброєння Києву

72 садок у Чернігові. Поруч з 31 гімназією. Наслідки обстрілів російськими окупантами.

Що відбувається в Чернігові читайте тут.

Уряд Бельгії вирішив надати Україні допомогу у вигляді палива та зброї, повідомив прем'єр-міністр цієї країни Олександр де Кроо.

"Україна попросила у Бельгії паливо в кількості, достатньої для забезпечення своїх військ. Наша країна прийняла цей запит і передасть 3800 тонн палива. Бельгія також надішле українській армії 2000 кулеметів", — написав де Кроо у Twitter.

У Запорізькій області Бердянський аеропорт зайняла російська техніка — міська рада.

Поліція застерігає: не підіймайте підозрілі або цінні предмети

Поліція застерігає: не підіймайте підозрілі або цінні предмети. Такі знахідки можуть виявитися небезпечними для здоров’я і навіть життя.

Увесь світ проти ПутінаVol.2. Кім Кардаш’ян, Гаррі Каспаров, Елайджа Вуд та інші підтримують Україну.

Також в десятках країн тисячі людей виходять на мітинги на підтримку України.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Токіо, Японія, 26.02.2022. Фото: Maciej Komarowski

В акваторії Чорного моря ЗСУ знищили російський винищувач Су-30 СМ зенітним ракетним підрозділом — командування Повітряних Сил.

У Бородянці Київської області снаряд влучив у приватний будинок

У Бородянці Київської області снаряд окупантів РФ влучив у приватний будинок, 3 людей загинуло. У результаті влучання снаряду будинок знищений повністю, 1 жінка загинула на місці події. За інформацією, в підвальному приміщенні можуть перебувати ще люди. Під час проведення пошукових робіт виявлено тіла ще двох загиблих людей.

В Укравтодорі закликають демонтувати вказівні дорожні знаки на усіх дорогах країни, особливо вказівні знаки та назви населених пунктів, аби дезорієнтувати російських військових.

За кілька кілометрів від Херсона російські військові розстріляли та підірвали машину швидкої допомоги, яка везла пораненого. Водій та поранений загинули, фельдшер у лікарні.

У медзакладах Київської області 82 поранених

Київська обласна державна адміністрація: у медзакладах Київської області 82 поранених. Серед постраждалих є як цивільні, так і військові. Основне, в чому зараз є потреба — кров для поранених. У Київській області працює 2 стаціонарні центри по прийому донорів та видачі компонентів у Києві та Білій Церкві, а також виїзні бригади по заготівлі крові.

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Червоний Хрест України відкриває спеціальний рахунок для допомоги закладам охорони здоров'я.

Реквізити Червоного Хреста України для допомоги:

У гривні:

  • 01024, м. Київ, вул. Пушкінська, 30
  • р/р UA613510050000026003879001526 в АТ «Укрсиббанк»
  • МФО 351005
  • Код ЄДРПОУ 00016797

У доларах США:

  • Legal entity: URCS
  • Enterprise code: 00016797
  • Currency of account: USD
  • Account number IBAN: UA983510050000026004271658800
  • Bank name: JOINT STOCK COMPANY «UKRBSIBBANK»
  • Beneficiary bank (JSC «UKRBSIBBANK»): 020061151200138 UKRBSIBBANKANDRIIVSKA STREET 2/21 KYIV, UKRAINE SWIFT code: KHABUA2K
  • Intermediary bank: BNP PARIBAS U.S.A. -New York BranchNew York, USA SWIFT- код: BNPAUS3N

У євро:

  • Legal entity: URCS
  • Enterprise code:  00016797
  • Currency of account: EUR
  • Account number IBAN: UA983510050000026004271658800
  • Bank name: JOINT STOCK COMPANY “UKRBSIBBANK”
  • Beneficiary bank (JSC “UKRBSIBBANK”): 07205696UKRBSIBBANK ANDRIIVSKA STREET 2/21 KYIV, UKRAINE SWIFT code: KHABUA2K
  • Intermediary bank: BNP PARIBAS SAParis, FRANC SWIFT- код: BNPAFRPP

У швейцарських франках:

  • Legal entity: URCS
  • Enterprise code: 00016797
  • Currency of account: CHF
  • Account number IBAN: UA983510050000026004271658800
  • Bank name: JOINT STOCK COMPANY “UKRBSIBBANK”
  • Beneficiary bank (JSC “UKRBSIBBANK”): 256446/1AUKRBSIBBANK ANDRIIVSKA STREET 2/21 KYIV, UKRAINE SWIFT code: KHABUA2K
  • Intermediary bank: BNP PARIBAS (SUISSE) SAGeneva, SWITZERLAND SWIFT- код: BPPBCHGG

У фунтах стерлінгів:

  • Legal entity: URCS
  • Enterprise code: 00016797
  • Currency of account: GBP
  • Account number IBAN: UA903510050000026008879082023
  • Bank name: JOINT STOCK COMPANY “UKRBSIBBANK”
  • Beneficiary bank (JSC “UKRBSIBBANK”): 10947113UKRBSIBBANK ANDRIIVSKA STREET 2/21 KYIV, UKRAINE
  • SWIFT code: KHABUA2K
  • Intermediary bank: CITIBANK NALondon, GREAT BRITAIN SWIFT- код: CITIGB2L

Благодійний Фонд «Корпорація монстрів»:

  • Основний рахунок: карта Приват 5169 3305 1608 8389
  • ЄДРПОУ:  41569293,
  • IBAN UA543052990000026000004918005 в АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
  • МФО 305299

Крила Надії

  • АТ КБ ПриватБанку м.Львів
  • МФО 305299 ЄДРПОУ 35620901
  • UAH – IBAN UA733052990000026007011001168
  • USD – IBAN UA823052990000026000021013778
  • EUR – IBAN UA503052990000026006021006875
  • https://www.liqpay.ua/checkout/i92692777102 – для переказів з будь-якої точки світу і по всій Україні
  • Призначення платежу: Добровільна пожертва (на підтримку медичних закладів)

Міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу»

  • АТ «Райффайзен Банк АВАЛЬ», м. Києва
  • ЄДРПО 36924153
  • UAH-IBAN UA483808050000000026001592786
  • МБФ "ЗДОРОВ'Я УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ"
  • Призначення платежу: Добровільна пожертва (На проєкт забезпечення ЗОЗ)

Генштаб закликав цивільних допомогти ЗСУ наступним чином:

1. Якщо побачили колону танків, після них обов'язково поїде колона бензовозів. Зробіть все необхідне, щоб вони не пройшли. Блокуйте дороги, валіть дерева, розтягуйте сітки з воріт, будь-який спосіб підійде. Немає палива — немає техніки.

2. Якщо бачите, що колона зайшла в лісосмугу — валіть дерева, блокуйте також, не дайте їм вийти.

3. Якщо знаєте, що в лісі зупинився ворог, і впевнені на 100 % що це ворог, не жалійте ліс, запаліть його...новий виросте на кістках окупанта!!!

4. В кого в наявності ЕКСКАВАТОРИ, обкопуйте населені пункти, щоб ворог не міг проїхати, не чекайте, що хтось зробить це за вас!

5. До уваги власників ЗБРОЇ З ОПТИЧНИМИ ПРИЦІЛАМИ, не обов'язково у відкриту йти на ворога, стріляйте з відстані по колесах, це зупинить транспорт, далі — по обстановці.

6. Знімайте вказівники на місцевості, всі ви орієнтуєтесь, ворог — ні. Якщо запитують, де знаходимось — проявіть фантазію, ДЕЗІНФОРМУЙТЕ ворога.

7. Всі чули про мітки, які роблять диверсанти на будівлях, поблизу важливих об'єктів тощо. Засипайте землею, заливайте смолою, знищуйте будь-яким чином.

8. Якщо є інформація, що ворог на підході, паліть солому, шини у великих кількостях, чорний дим дезінформує, у ворога буде думка, що населений пункт вже обстріляний, це допоможе виграти трохи часу.

Повітряну тривогу оголосили в Харкові, частково на Сумщині, Чернігівщині, Вінниці, Львові, Тернополі та на Волині. Список міст поповнюється.

Що робити, якщо ви бачите снаряд

Якщо ви бачите снаряд, його залишки, чи великі осколки снаряду правило просте - не підходимо, не перевертаємо, не транспортуємо. Тобто будь-які дії з такими осколками заборонені, одразу повідомляємо поліцейську службу — 102, або пожежно-рятувальну службу 101. Приїдуть експерти піротехніки, і знищать даний осколок. Виїдуть піротехніки і знищать даний боєприпас, повідомив Суспільному речник ДСНС на Львівщині Віталій Туровцев.

Київоблгаз: від імені компаніі в двері вставляють листівки, це фейк

Київоблгаз: Ми отримали численні звернення від споживачів, яким в двері вклали ось такі листівки з проханням передати показники лічильника за номером телефона, буцімто, "Київоблгаза". З‘являємо, не телефонуйте, не ведіться, «Київоблгаз» немає жодного відношення до цих листівок.

За можливості, якщо бачите, що Вашим сусідам вклали в двері таку листівку, а їх немає вдома — забирайте та рвіть. "Київоблгаз" розуміє, що в країні війна, боронимо нашу державу, інше чекає! Слава Україні!

Глава Міноборони Латвії Артіс Пабрікс запропонував давати притулок на Заході російським солдатам, які складуть зброю та здадуться.

Корпорація Meta заявила про підтримку України

Центр протидії дезінформації при РНБО України отримав підтвердження про підтримку заходів нашої країни з інформаційної безпеки громадян від компанії WhatsApp. Корпорація Meta, якій належать сервіси Facebook, Instagram та WhatsApp, заявила про підтримку в блокуванні підроблених або шахрайських облікових записів, а також в обмеженні поширення дезінформації.

WhatsApp сформувала пам'ятку про безпечне використання платформ.

Путін наказав нехтувати втратами серед цивільного населення — експерт

Військовий експерт Олег Жданов повідомив в спецефірі Супільного, що за розвідданими Путін наказав нехтувати втратами серед цивільного населення.

"Тим самим, намагаючись спасти ситуацію. ну це схоже, як Гітлер в останні місяці Другої Світової війни. І як приклад, це сьогоднішній обстріл в жилому масиві Солом'янському районі Києва, ситуація в Охтирці, Харкові, коли по житлових кварталах б'ють із систем залпового вогню", — зазначив Жданов.

На його думку, єдиний спосіб протистояти цьому — це ЗСУ і тероборона, "ставати в ряди тероборони і допомагати ЗСУ".

Він також додав, що зараз надійшла інформація про те, що Путін відсторонив начальника генерального штабу ЗС РФ генерала Герасимова від виконання, зняв з посади у зв'язку з провалом військової операції в Україні: "Це говорить про те, що РФ буде застосовувати більш жорстоких заходів, щоби вирівняти ситуацію, і переломити хід війни на свою користь".

Vodafone заблокував реєстрацію абонентів із Росії та Білорусі

Можливість реєстрації абонентів Росії та Білорусі в мережі Vodafone Україна заблокована. Про це повідомила прессекретарка компанії, додавши, що так само має зробити оператор lifecell.

США виплатять Україні додаткові $350 млн на армію

Сполучені Штати виділять $350 млн військової допомоги Україні. Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Я уповноважив Міністерство фінансів надати додаткові $350 млн доларів негайної військової допомоги Україні, щоб захиститися від агресії Росії", – заявив держсекретар.

Він також зазначив, що допомога включатиме летальне озброєння.

На Харківщині обстріляли автобус з пасажирами — є загиблий

На трасі Ізюм-Харків поблизу села Волохів Яр обстріляно пасажирський автобус з людьми. Про це Суспільному повідомив Володимир Мацокін, заступник Ізюмського міського голови.

Внаслідок обстрілу автобусу 14 поранених, 1 загиблий — повідомив голова Ізюмської РДА Степан Масельський.

Захоплення ЧАЕС: персонал не випускають, станція працює в плановому режимі

Захоплена російськими військами Чорнобильська АЕС працює у плановому режимі, але персонал не відпускають та не дозволяють його ротацію. Цю інформацію підтвердила речниця Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Євгенія Кузнєцова.

За її даними, серед заручників опинилися виконувач обов’язків гендиректора АЕС Валерій Сейда і люди, які в день захоплення були на зміні. Співробітники станції кажуть, що їм дозволяють відпочивати, але змінити їх не можна.

"їх (заручників — ред.) кілька десятків людей їх не випускають. Ротацію не дозволяють. Їх годують, персонал готує собі сам із тих продуктів, які є в столовій. Дозволять їм їсти та допускають до робочих місць. Російські військові готують собі із наших продуктів, але привезли із собою власного кухара. Залишились там якісь люди, військові (російські), які охороняли та тримають ситуацію під контролем, охороняючи ЧАЕС", — розповіла Кузнєцова.

Вона повідомила, що основна техніка, яка захоплювала ЧАЕС, рушила на Київ, Іванків та Димер. Наразі станція все працює у плановому режимі.

Українська легкоатлетка Юлія Левченко засудила Росію та Білорусь через вторгнення в Україну

Українська легкоатлетка Юлія Левченко, що спеціалізується у стрибках у висоту, емоційно засудила Росію через повномасштабне вторгнення на територію України. Про це спортсменка написала у себе в сторіз у Instagram.

"Ще раз, хто не зрозумів. У нас війна. На нас напала Росія. ****. Як ви могли. Як ви можете нас вбивати. Я в Києві і повірите, тут все видно. Білорусь допомагає Росії доставляти техніку. **** інші. Якщо я помру і моя сім'я — кров на ваших руках. Наша українська армія захищає нас як може. Молимося", - написала Левченко.

ВДТРК, Перший канал, Радіо дім "Останкіно" оголосили про вихід із Європейського мовного союзу

Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія, "Перший канал" та "Останкіно" заявили, що "останньою краплею", яка підштовхнула їх до виходу з Європейського мовного союзу, стало виключення Росії з конкурсу "Євробачення" цього року.

"Останньою краплею стало рішення Виконавчої Ради Європейської мовної спілки про усунення Росії від цьогорічного "Євробачення". ЄМС не вперше демонструє політичну упередженість під час підготовки та проведення цього конкурсу.

Так, після перемоги у 2008 році на конкурсі російського виконавця Діми Білана оргкомітет додав до відкритого народного голосування національні експертні журі, склад яких формувався не зовсім прозоро", — йдеться у заяві прес-служби ВДТРК.

Росія намагається завести переговори в глухий кут — Подоляк

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що РФ намагається саботувати перемовини з Україною.

"Україна почула переговорну позицію, яку окреслили в Москві. Вони знають наш погляд на переговорний формат і нашу переговорну позицію. Тому їхні коментарі про те, що ми нібито відмовилися від перемовин, – це просто частина їхньої тактики. Вони намагаються завести переговори в глухий кут ще до їх початку", — розповів Подоляк.

Він додав, що переговори повинні базуватися на здоровому глузді: "Своїм спротивом українці довели, що загнати нас у глухий кут – це нереалістична амбіція. Ну а брехню росіян про те, що нібито у їхніх сил був наказ зупинитися, спростовує сама реальність, яку бачив увесь світ у ніч на суботу. І сьогодні вранці. Бої були жорстокими, з максимальною інтенсивністю. Саме тому, що Президент Володимир Зеленський категорично не сприймає будь-які неприйнятні для України умови та ультиматуми. Лише повноцінні переговори".

У Києві на залізничному вокзалі багато людей, однак хаосу немає

Люди чекають на свої потяги, передає кореспондентка Суспільного.

Комендантська година у Києві діятиме з 17:00 26 лютого до 8:00 28 лютого

У Києві комендантська година розпочнеться 26 лютого о 17:00 і завершиться о 17:00 28 лютого, в понеділок.

"У цей час рух власним транспортом, окрім того, що має спецперепустки, заборонено. Киян закликають максимально обмежити пересування і до початку комендантської години. ️Нагадуємо: усі цивільні особи, що перебуватимуть на вулиці у період комендантської години, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога", — йдеться у повідомленні.

"Укравтодор" демонтує вказівні знаки та назви населених пунктів на дорогах України

"Демонтуємо дорожні знаки на усіх дорогах країни. Пріоритет #1 — вказівні знаки, назви населених пунктів. Зібрані знаки передаємо місцевій владі та дорожникам. У ворога жалюгідний зв‘язок, вони не орієнтуються на місцевості. Допоможімо їм потрапити прямісінько у пекло. Укравтодор закликає усі шляхові організації, територіальні громади, органи місцевого самоврядування негайно розпочати демонтаж дорожніх знаків поблизу", — йдеться у повідомленні регулятора.

Як у світі підтримують українців під час військового наступу Росії — фоторепортажі протестів

З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, у всьому світі відбуваються мітинги на підтримку українців та засудження дій Путіна. Демонстранти в багатьох країнах вимагають від своїх урядів посилення або введення санкцій для Росії, а також військової і гуманітарної допомоги для України.

Суспільне зібрало підбірку антивоєнних протестів з різних міст Японії. Грузії, США, Росії, Іспанії, Німеччини, Польщі, Чехії та інших.

Росію почали відключати від SWIFT! Пояснюємо, що це означає

26 лютого розпочалася процедура відключення Росії від світової фінансової системи SWIFT. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами триває технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції.

Суспільне розпитало експертів щодо наслідків такого рішення.

Тарас Козак, економіст:

"Система SWIFT — це система обміну повідомленнями між фінансовими установами. Через цю систему банки передають інформацію, передають заявки, платіжки, виписки. Це наче проста така штука. Але вона є дуже критичною, бо під систему SWIFT налаштовано понад 10 тисяч баз. Вона обробляється автоматично. Якщо банк, який має щоденно десятки тисяч платежів, він не передає це платіжками, а стандартними форматами передачі через цей SWIFT. І все обробляється автоматично. До цієї системи підключені всі основні фінансові установи, всі банки, всі великі компанії з фінансового сектору. Відключитися від системи SWIFT — це щось подібне, як забрати телефон, тому що саме через телефон ми тримаємо зв'язок. Без телефону не страшно, але ти не можеш спілкуватися. Якщо банк відключать — це не значить, що він не робитиме платежі. Він умовно може відвести платіжку. Банк не зможе обробляти платежі. Тобто йому доведеться шукати інші канали передачі та обробки інфи".

Олександр Савченко, економіст:

"Якщо державу відключають від SWIFT, це вбачає, що відключають всі комерційні, інвестиційні, може, банки від цієї системи. Тобто не державу, а фінансові інститути держави. Це означає, що вона не може проводити оперативно, повторюю, оперативно, час в час, секунда в секунду, платежі, не може підтверджувати гарантії, не може інформувати іншу сторону, що відбулася та чи інша транзакція, і тоді вона автоматично вилітає з бізнесу, який вимагає оперативності. Наприклад, різних товарних, валютних ринків, але водночас це не означає, що банки не можуть проводити міжнародні розрахунки, просто для цього їм буде потрібно верифікувати іншим банкам-кореспондентам і клієнтам цього банку систему, яка гарантує, що транзакція відбулася, що гарантія видана, і таким чином це буде займати не одну-дві секунди, а, може, два-три дні".

Уточнена інформація по обстрілу Сартани під Маріуполем

Під час авіаобстрілу Сартани загинули 2 людини та шестеро поранені, серед них - 1 дитина, повідомив голова Маріупольського району Степан Махсма.

На Київщині снаряд влучив у житловий будинок, троє загиблих

У селищі Бородянка Бучанського району на Київщині внаслідок попадання снаряду в житловий будинок виникла пожежа, загинули троє людей. Про це повідомила пресслужба ДСНС.

За даними відомства, пожежа виникла о 13:40 26 лютого, а менш ніж за годину її вдалося ліквідувати. "Внаслідок попадання снаряду загинули три людини. Можливо під завалами знаходиться ще три особи", — поінформували у ДСНС.

По місту Охтирка відбувся ракетний обстріл

"Близько години тому по місту Охтирка відбувся ракетний обстріл, за повідомленнями міської адміністрації завдали три точкові удари по військовій частині перед цим був обстріл житлових кварталів, пошкоджена система теплопостачання, ймовірно зупинка ТЕЦ, повідомляється про 70 поранених, серед них 2 іноземні журналісти, але точна цифра травмованих встановлюється, бо люди можуть ще бути під завалами", — повідомила в спецефірі Суспільного журналістка Катерина Гладенко.

За її словами, місто ще зранку було заблоковане ворожими блокпостами, черг у магазинах, як таких немає, але полиці порожніють. Зараз у місті тривають бої, місцевим рекомендують лишатися вдома і бути якомога далі від вікон. Міська адміністрація публікує адреси аптек, місць, де є хліб, щоб мешканці знали, де можна їх придбати, бо відкриті не всі аптеки й не всі магазини.

Туреччина закриває Босфор для російських суден

Про це повідомив Володимир Зеленський у Twitter.

"Заборона на прохід військових кораблів РФ у Чорне море та вагома військова, гуманітарна допомога сьогодні вкрай важливі. Народ України ніколи цього не забуде!", — наголосив президент.

Пєсков заявив, що Україна "по суті" відмовилась від переговорів

Речник президента держави-агресора Дмитро Пєсков заявив, що 25 лютого Україна начебто відмовилася від перемовин із Росією, через що російські війська продовжили наступ на українській території.

За словами речника Путіна, удень 25 лютого російські війська начебто зупинили просування "у зв’язку з перемовинами з українським керівництвом, що очікувалися". При цьому він визнав, що подекуди бойові зіткнення відбувалися: "Оскільки по суті українська сторона відмовилася від переговорів, сьогодні вдень (26 лютого — ред.) відновилося просування основних російських сил відповідно до плану операції".

Траси з Києва у західному напрямку: пусті АЗС та багатокілометрові корки

Через значну кількість машин на трасі через Вінницю та Тернопіль людям вже другу добу не вдається дістатися західних областей. При цьому АЗС пустують, а мобільний зв'язок працює з перебоями. Про ситуацію на трасах Е50 та М12 повідомила кореспондентка Суспільного.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Траса Умань-Вінниця-Хмельницьк-Тернопіль. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Затори або рухаються вкрай повільно, або зовсім стоять. Інтернет та зв'язок працює нестабільно через перезавантаженість мереж.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
На трасах багатокілометрові затори. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
На більшості АЗС немає пального. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

У Києві на метро "Вокзальна" менше людей, ніж напередодні

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Метро "Вокзальна", Київ, 26 лютого. Фото: Христина Гаврилюк, Суспільне

Німеччина підтримала відключення РФ від SWIFT — ЗМІ

Остання країна, яка не підтримувала відключення Росії від світової фінансової системи SWIFT, ухвалила рішення на користь України. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода Рікард Юзвяк.

Словаччина надасть Україні військову допомогу

Як повідомили у місії Словаччини в НАТО, йдеться про 10 млн літрів дизельного палива, 2,4 млн літрів гасу, 12 000 боєприпасів калібру 120 мм і 1 млн євро.

У лікарні померла дитина, поранена внаслідок обстрілу Охтирки

25 лютого 2022 року її було важко поранено під час обстрілу дитячого садочка з важкої артилерії. Дитина померла в лікарні. Дівчинці було 7 років.

"Розпочато досудове розслідування за фактом загибелі 7-річної Аліси в м. Охтирка на Сумщині за ч. 2 ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни. Маленька дівчинка стала черговою жертвою кривавого агресора", — йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Антон Геращенко закликав українців познімати з будинків таблички з номерами

Радник міністра внутрішніх справ Атон Геращенко закликав українців дезорієнтувати ворога, познімавши таблички з номерами та назвами вулиць.

У Маріуполі поранено 58 цивільних — мер Бойченко

Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя розповів, що кількість поранених в місті цивільних — 58 людей. Він повідомив, що 10 хвилин тому окупанти обстріляли прилегле до Маріуполя селище Сартана. Кількість жертв та постраждалих уточнюють.

Російські війська завдають ударів вздовж всієї лінії фронту в межах Донеччини

"Збройні сили їм протистоять. Окупанти навмисно і суттєво уражають цивільні об'єкти. У Волновасі, яку росіяни обстрілюють з градів та артилерії фактично другу добу поспіль, загинуло 15 цивільних. Є численні пошкодження житлових будинків, у тому числі - два багатоквартирних", — повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

За його словами, суттєво постраждали селища Бугас і Новогнатівка. Інформація по них, а також по Ольгінці та Новотроїцькому уточнюється. У Волновасі почав відновлюватися мобільний зв'язок. Не припиняла роботи місцева лікарня, але швидка допомога виїжджає лише тоді, коли припиняються обстріли.

Немає зв'язку із населеними пунктами Мирненської громади. Під постійними обстрілами Авдіївка, Очеретине, Верхньоторецьке, Піски, Новоселівка Друга і Третя, Торецьк. В арсеналі окупантів - фактично усі види важкого озброєння. У селищі Південне поранено цивільного, інформація по ньому уточнюється.

Низка населених пунктів залишається без сталого водопостачання та електрики. Відновлення розпочнуться після отримання режиму тиші. У Краматорську, Слов'янську, Лимані, Бахмуті ситуація стабільна.

СБУ повідомила, що в окупованому Донецьку бойовики роздають протигази

"Маємо розвідувальну інформацію з тимчасово окупованого Донецька. Там окупанти роздають місцевим бойовикам і російським військовим протигази. Існує ймовірність провокації – підриву промислових ємностей з хімічними речовинами", — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, у цій диверсії стосовно мирного населення планують звинуватити українських військових: "Закликаємо наших громадян на тимчасово окупованій території бути пильними!".

Угорщина підтримує відключення Росії від SWIFT

Угорщина заявила, що підтримує усі санкції проти Росії, зокрема і відключення країни від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

"Ми ніколи не виступали проти жодної з пропозицій щодо санкцій, ми не блокували і не блокуємо нічого", — йдеться у заяві міністра зовнішніх справ країни Петера Сіярто, опублікованій посольством Угорщини у Києві.

Політик висловив обурення, що "у той час, коли люди вмирають, коли йде війна, дехто керує фабриками фейкових новин", які "брешуть, що Угорщина блокує частину санкцій проти Росії, наприклад, щодо системи SWIFT".

Хакерська група Anonymous оголосила Росії кібервійну

Хакери з міжнародного угрупування Anonymous заявили, що публікуватимуть те, що "приховувалося роками". Активісти наголосили, що це стане "нищівним ударом для Путіна та його корумпованих прибічників".

Польська залізниця дозволила українцям безоплатний проїзд

Польська залізниця в рамках гуманітарної допомоги надала мешканцям України дозвіл на безкоштовне користування поїздами категорії TLK та IC до 25 березня.

"Все, що потрібно — показати при посадці у поїзд паспорт або інший документ, що засвідчує громадянство", — повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".

Міністр оборони Резніков заявив, що ворог втратив понад 3000 військових

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна 55 годин чинить опір російському вторгненню.

"Станом на сьогоднішній ранок кількість знищених російських окупантів перевищила 3000 осіб. Понад 200 інтервентів потрапили у полон. Кількість полонених збільшується. Вони не очікували такої відсічі і здаються самі. Знищено сотні одиниць бронетехніки, зокрема — понад сто російських танків. Учора "стінгерами" було збито 7 гелікоптерів. Ворог намагається змінити тактику. Російські війська обстрілюють житлові квартали, лікарні, навчальні заклади", — написав міністр у Facebook.

Естонія закриває небо для російських літаків

Естонія вирішила закрити свій повітряний простір для російських авіакомпаній через повномасштабний напад Росії на Україну. Про це повідомив міністр економіки та інфраструктури країни Тааві Аас, передає видання ERR.

"Естонія приєднується до ініціативи Польщі та заборонить всім російським авіакомпаніям використовувати наш повітряний простір", — сказав Аас.

Він також закликав балтійських колег зробити те ж саме, щоб "відрізати Росію від європейського повітряного простору".

У Києві запровадили комендантську годину з 17:00 до 8:00

"Задля більш ефективної оборони столиці та безпеки її мешканців від сьогодні, 26 лютого 2022 року, комендантська година діятиме з 17:00 до 08:00. Такий час комендантської години запроваджується до ранку 28 лютого. Усі цивільні особи, що перебуватимуть на вулиці в період комендантської години, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога", — повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Він закликав киян з розумінням поставитися до ситуації та не виходити на вулиці.

Зв’язок та мобільний інтернет не відключатимуть — Держспецзв’язку

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації заявила, що інформація про можливе відключення мобільного зв'язку та інтернету не відповідає дійсності.

"Мережі мобільних операторів працюють стабільно, можливі перебої пов’язані із перенавантаженням цих мереж. У районах, де відбуваються бойові дії можуть бути пошкодження, у такому разі мережі відновлюватимуться за першої можливості після завершення бойових дій. Наразі інформації про суттєві пошкодження, які унеможливлюють роботу мереж — немає", — зазначили у пресслужбі відомства.

Міноборони запускає "гарячу" лінію для родичів військових РФ — Геращенко

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що Міністерство оборони України запускає "гарячу" телефонну лінію для рідних російських військовослужбовців.

"Сьогодні ближче до вечора у Міністерстві оборони відкриється "гаряча" телефонна лінія для матерів, батьків, дружин, бабусь та дідусів, російських окупантів. Вона називатиметься "Повернися живим з України!" (рос. "Вернись живым из Украины!").

На цій "гарячій лінії"" громадяни РФ зможуть дізнатися про те, "чи ще живі їхні рідні, чи взяті в полон, чи є поранення" або вирішити питання, як забрати тіло загиблого родича.

ПриватБанк впроваджує кредитні канікули за кредитними картками фізосіб

"В умовах воєнного стану в країні та для підтримки клієнтів у цей непростий період ПриватБанк з 1 березня 2022 року впроваджує кредитні канікули для клієнтів фізичних осіб за всіма кредитними картками", — йдеться у повідомленні пресслужби фінустанови.

Пільгові умови договору під 0,00001% та без обов'язкового мінімального платежу діють до 1 червня 2022 року за кредитними картками: Картка Універсальна, Картка Універсальна Gold та преміальними картками.

Кредитні канікули діятимуть і за картками, які мали прострочення зобов'язань терміном до 90 днів включно. На період кредитних канікул клієнти можуть вносити кошти на кредитну картку за власним бажанням.

Процес переведення клієнтів на пільгові умови договору відбуватиметься у автоматичному режимі поетапно. Детальну інформацію про пільгове обслуговування клієнти отримують у Приват24 та на спеціальній сторінці сайту https://privatbank.ua.

У селі Калинівка Київської області рятувальники розбирають завали після обстрілів

"Рятувальники Броварського району спільно з волонтерами проводять розбирання завалів, що виникли внаслідок обстрілів військового містечка у с. Калинівка. На місці події працює 6 осіб особового складу та 2 одиниці техніки від ДСНС. В разі загрози, особовий склад буде відведено на безпечну відстань", — йдеться у повідомленні.

У МВС заявили, що ситуація в Києві стабільна

"Ми розуміємо, що попереду у нас великі випробування. І одне з них це фейкові компанії, які розгортає російська федерація проти України. Я хотів би зачитати наше звернення, аби всі розуміли, якими підлими діями займається РФ. Відбуваються фейкові дзвінки близьким та рідним військовослужбовців з недостовірною інформацією про їх стан та місце перебування. Перш за все прохання проінформувати всіх тих, у кого є близькі або рідні на війні, на передовій, в бойових діях, як тільки ви отримуєте такі дзвінки поставте питання відповідь на яке знаєте тільки ви і ваша близька людина, приміром, ім’я матері, вчительки… подібні речі питайте і ви знатимете фейковий це дзвінок чи ні. Росіяни йдуть на будь-які підлості, але ми маємо бути розумнішими за них. І ми маємо розуміти, якщо нам надійде фейковий дзвінок, які питання ставити. Не впадайте у паніку і довіряйте лише перевіреним джерелам!", — заявив радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Мер Києва Кличко попереджає про "мітки" для ворожої авіації

"Увага! Диверсанти розставили по місту багато міток. Зокрема, балістичних. А сьогодні кияни зняли на телефон, як мітять газові труби на житлових будинках. Будьте пильними! Як тільки бачите таке, одразу звертайтеся в поліцію!", — йдеться у повідомленні.

Охтирка — під контролем ЗСУ

Про це повідомила радниця голови Сумської військової адміністрації Альона Бояринова.

Зранку 26 лютого в Сумах велися бої. О 9.30 через Юнаківку пройшла колона ворога. На Суми йде важка техніка. З Курської заїжджають бензовози. Сумська тероборона затримала техніку ворога на Курському проспекті.

Залишайтеся вдома, відійдіть від вікон, закрийте штори.

Двох російських військових було поранено та доставлено до лікарні. Одного затримали. За його словами, він був замикаючим колони бензовозу, а прямували вони до села Березівка. Це Охтирський район. У машині було знайдено карту місцевості з позначками.

На українсько-румунському кордоні черги з понад тисячу автівок

На пункті пропуску "Порубне", що на українсько-румунському кордоні, черга з 1200 автомобілів. Це дані станом на 12:00 26 лютого. Про це повідомляють на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

Чернівецька митниця працює в штатному режимі. Через пункт пропуску пропускають жінок з дітьми, а також чоловіків, які є іноземцями. У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, обмежено виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років. Така норма діятиме на період правового режиму воєнного стану.

СБУ спростовує висадку російського десанту в Львівській області

"Наразі розповсюджують інформацію про висадку десанту РФ в районі населеного пункту Броди — це не відповідає дійсності! Просимо мешканців зберігати спокій ! Повідомляємо — працювала УКРАЇНСЬКА авіація. Захистимо Україну разом!", — йдеться у повідомленні.

Увімкнення з усіх куточків країни та оновлення в режимі реального часу — у спецефірі Суспільного

Суспільне веде спецефір — війна Росії проти України.

Мінцифри звернулося до Youtube, Meta і Netflix

"Звернувся до YouTube щодо блокування пропагандистських російських ЗМІ, які називаюсь нас "нациками" та "наркоманами", брешуть та пропагують війну. Звернувся до Meta щодо блокування Facebook та Instagram. Звернувся до Netflix щодо блокування сервісу в РФ", — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він наголосив, що мета звернень — не позбавити росіян доступу до інформації, а "достукатися до молоді", зокрема проактивної частини населення.

Він також відзначив, що Росія вже спостерігає проблеми із доступом до ApplePay.

МОЗ повідомило про 198 загиблих, серед яких троє — діти

За оперативними даними Міністерства охорони здоров'я, з початку повномасштабної війни Росії проти України загинули 198 людей, серед них троє дітей. Поранено 1115 людей, в тому числі 33 дітей. Про це у Facebook повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"На жаль, за оперативними даними, від рук загарбників маємо 198 загиблих, з них 3 дітей, 1115 поранених, з яких 33 дитини. Військові захищають країну зі зброєю в руках, зброя медиків — самовіддана праця. За три дні ніхто не був вдома, і ще не скоро буде.", — написав міністр.

Також він повідомив, що під обстрілами та вибухами з'явилося на світ троє українців. Зокрема, у Херсоні в бомбосховищі одного з пологових будинків народилось два хлопчики. Ляшко запевнив, що медична система продовжує працювати, а МОЗ робить все можливе, щоб у лікарнях було все необхідне.

На Сумщині ворожа авіація розкидає речі начинені вибухівкою

На Сумщині авіація розкидає дитячі іграшки, мобільні телефони й цінні речі, які начинені вибухівкою. Про це повідомляє військова адміністрація.

"Диверсійні групи займаються розповсюдженням на підконтрольній території цінних речей, технічних гаджетів замінованих! Не чіпати та терміново повідомляти про такі факти! Це інформація від військових. Тому ніхто нічого не підіймає! На вулицях Сум ідуть бої. У різних районах міста є військова техніка. Жителі міста мають залишатися вдома. І якомога далі триматися від вікон. Загрози артилерійського обстрілу наразі немає", — йдеться у повідомленні.

Зеленський заявив, що тільки Німеччина і Угорщина не дали згоди на відключення РФ від SWIFT

"Вже маємо майже повну підтримку країн ЄС щодо відключення Росії від SWIFT. Сподіваюся, що Німеччині та Угорщині вистачить мужності підтримати це рішення. Нам вистачає мужності боронити свою Батьківщину, захищати Європу", — наголосив президент.

Він також повідомив, що обговорив з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Франції Еммануелем Макроном можливість України отримати членство у Євросоюзі: "Це й буде ключовим свідченням підтримки нашої країни. Настав вирішальний момент раз і назавжди закрити багаторічну стратегічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС".

Російські окупанти захопили Станицю Луганську, Кримське та Марківку

Російські окупанти 26 лютого захопили Станицю Луганську, Кримське та Марківку. Про це повідомив голова Луганської обласної ВЦА Сергій Гайдай.

"На жаль, тимчасово окуповані росіянами Станиця Луганська, Кримське, Марківка", — повідомив Гайдай.

Держспецзв'язку попередила про фейкові дзвінки рідним військовослужбовців

"Відбуваються фейкові дзвінки з номерів військовослужбовців близьким та рідним з недостовірною інформацією про їх стан та місце перебування. Прохання проінформувати близьких та рідних щодо дій в таких ситуаціях", — йдеться у повідомленні.

Якщо такі дзвінки дійсно будуть, то задавайте питання на яке знаєте лише ви двоє відповідь, наприклад: назва дитячого садочку в який ходив, номер школи в якій навчався, день народження матері.

У РНБО попередили про провокації у месенджерах WhatsApp, Viber, Telegram, Facebook

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що форуми та групи у месенджерах WhatsApp, Viber, Telegram, Facebook Київщини масовано заполонили однакові повідомлення.

"Автори дописів активно розпитують в різних варіаціях про те, як дістатись до Києва, хто може підвезти з маленькою дитиною до Києва, як дістатись з Броварів до Борисполя. У всіх авторів є однакова особливість: всі вони — нові учасники, долучились до груп лише з 25 лютого, пишуть здебільшого російською мовою", — каже Данілов.

Він наголосив, що особи, які розпитують інформацію, — це ворожі агенти: "Не вказуйте маршрути руху, як і куди дістатись та де ще є вільні і доступні дороги. Якщо ви побачили запитання, які наведено вище і переконались, що автор питання є новим учасником форуму: 1. подавайте скаргу адміну групи; 2. великими літерами в коментарях пишіть, що автор опитування — це ворог, який збирає інформацію".

Окупанти влаштували над Чорнобилем імітацію повітряного бою

Російські війська влаштували імітацію повітряного бою над Чорнобильською зоною. Натомість у Координаційному штабі Зони відчуження наголосили, що Україна не веде там бойових дій.

"Прямо зараз над Чорнобильською зоною йде імітація повітряного бою. Ми маємо інформацію про підготовку фейкових провокаційних новин для світових ЗМІ про те, що Україна обстрілює окупантів у Чорнобилі над небезпечними об'єктами. В Чорнобилі немає наших військ. Держава Україна не веде бойових дій в Чорнобилі", — заявили у Координаційному штабі.

Окрім того, наголошується, що радіаційний фон підвищений у зв'язку з пересуванням військової техніки РФ.

За добу російські війська пошкодили щонайменше 40 об’єктів цивільної інфраструктури

Протягом доби російські військові пошкодили щонайменше 40 об'єктів цивільної інфраструктури, повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

"Розмови Путіна, що він ніколи не веде війну проти цивільного населення і українці нібито прикриваються живим щитом із жінок і дітей — є фейком. Росіяни ракетами розстрілюють житлові будинки в Києві. Протягом останньої доби щонайменше 40 об’єктів цивільної інфраструктури було пошкоджено саме російськими військами. Це до питання про те, що проти цивільних не воюють", — зазначили у відомстві.

Бродівська міська рада дала повідомлення про висадку десанту

"В районі сіл Лешнівського напрямку (біля Білявців та в напрямку Лопатина) та біля Бродів буде працювати УКРАЇНСЬКА АВІАЦІЯ. Просимо мешканців зберігати спокій, повідомляти старості або у поліцію, якщо побачите підозрілих осіб, ворожі знаки тощо. Нагадуємо, працює УКРАЇНСЬКА авіація", — йдеться у повідомленні.

Згодом автори зробили апдейт, що ситуація під контролем.

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що близько міста висадився десант РФ

Міський голова Львова Садовий повідомив, що в районі Бродів о 9 ранку на 3 вертольотах висадився російський десант з близько 60 людей.

"Наші війська дали відсіч. Зараз вони відступають в сторону лісу в район Лев’ятина. Збройні сили дають гідну відсіч окупанту! Тримаємо ситуацію на контролі", — написав мер Львова у Facebook.

Водночас речниця СБУ на Львівщині спростувала у розмові з кореспонденткою Супільного дані про висадку десанту.

Віцепрем'єрка Ірина Верещук звернулася до Червоного Хреста

"Ми просимо, щоб Міжнародний Червоний Хрест допоміг вивезти тіла російських солдатів до РФ. Це тисячі тіл. Це гуманітарна потреба і ми просимо зробити так, щоб тіла російських окупантів покинули територію України та були відвезені до РФ. Росія має знати, скільки таких тіл і скільки окупантів лежить на українській землі", — заявила Верещук.

ДСНС повідомила про постраждалих внаслідок обрушення мосту на трасі Київ-Ковель-Ягодин

Рятувальники надали допомогу в результаті обрушення автомобілів зі зруйнованого мосту, 4 чотири людини постраждало 1 дитина загинула.

"26 лютого до оперативно-диспетчерської служби Бучанського району надійшло повідомлення про те, що відбулось обрушення легкових автомобілів зі зруйнованого мосту автодороги Київ-Ковель-Ягодин на межі Київської та Житомирської областей. На місце події направлено підрозділи 31-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Бородянка та 59-го Державного пожежно-рятувального посту смт Пісківка", — йдеться у повідомленні ДСНС.

За даними ДСНС, зі зруйнованого мосту впали 5 легкових автомобілів, 1 з яких повністю знищено вогнем: "Рятувальники передали працівникам екстреної медичної допомоги 2 чоловіків, 2 жінок та 1 дитину, яких надалі катерами швидкої медичної допомоги госпіталізували до Бородянської центральної районної лікарні".

Киян просять не перетинати Дніпро

ДРГ противника постійно працює та робить спроби висадки на лівому березі міста Києва. Через це киян просять не виїздити на мости.

"Українські військові та правоохоронці тримають під контролем всі мости, що об'єднують лівий та правий берег та будуть відкривати ВОГОНЬ НА УРАЖЕННЯ по цілям, які намагатимуться перетнути мости в напрямку ПРАВОГО берега! Просимо всіх громадян залишатися в безпечних місцях та не робити спроб перетнути річку Дніпро в напрямку Правого берега", — йдеться у повідомленні.

Кореспондентка Суспільного зафільмувала наслідки нічних боїв у Києві

Наслідки нічних боїв на Проспекті Перемоги та вулиці Дегтярівській.

Метро Києва перейшло в режим роботи "укриття"

"Метро перейшло в режим укриття. Транспортних перевезень здійснюватись не буде", — про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Він також закликав киян заради безпеки максимально залишатися вдома або в укриттях: "Не виходьте і не виїжджайте в місто. Крім тих, хто працює на підприємствах критичної інфраструктури. Домівки покидайте тільки щоб, перейти в укриття. Ми обороняємо наше місто".

Російські війська пошкодили близько 40 об'єктів цивільної інфраструктури

За добу російські війська пошкодили щонайменше 40 об’єктів цивільної інфраструктури. Про це повідомили у пресцентрі Міністерства внутрішніх справ.

Як зазначили у відомстві, вночі у Києві та області також працювала низка ворожих ДРГ, які вдалося знешкодити. МВС також закликало повідомляти правоохоронців у разі виникнення підозр щодо можливої співпраці певних людей з РФ.

У МВС також повідомили, що в Україні запрацював новий сайт — "Прихисти іншого", на якому громадяни розміщують інформацію про можливість безкоштовного житла для тих переселенців, які їдуть на захід.

У Києві облаштовують блокпости, за ніч поранені понад 30 людей — Кличко

У Києві почали облаштовувати блокпости, тому пересування місто буде ускладнене. Об'єкти критичної інфраструктури столиці продовжують працювати попри атаки російських військ. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко у своєму відеозверненні.

Окрім того, за його словами, у столиці станом на 6:00 26 січня у Києві поранені 35 людей, серед них — двоє дітей.

До лікарень Дніпропетровщини прибули поранені

Нині до медзакладів Дніпропетровщини прибули поранені. Кількість не повідомляють, але всі прооперовані.

Аптеки, банки, магазини працюють, водопостачання є, перебоїв зі світлом немає.

Слідкуйте за ситуацією в регіоні тут.

Як ситуація із протистоянням військам РФ

Станом на ранок 26 січня Україна знищила 14 російських літаків, 8 гелікоптерів, 102 танки, 536 ББМ, 15 гармат та 1 "Бук". Як повідомили Геншатбі ЗСУ, російська армія завдає ударів по цивільній інфраструктурі у Київській області. Окрім того, у Сумській області встановили "Град". Також повідомляється про поодинокі авіаційні удари в районі Полтави, Маріуполя, Сум та біля Одеси та Южного. В Охтриці тривають міські бої.

Кличко: Ми облаштовуємо блокпости у столиці, пересування містом буде обмежене

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що в місті облаштують блокпости —пересування містом буде обмежене і ускладнене. "Усі об'єкти критичної інфраструктури працюють. Громадський транспорт їздить у достатній кількості для перевезення працівників критичної інфраструктури. Працює метро окрім Броварської лінії, але станції доступні для укриття людей", — додав він.

Він також прокоментував, як виглядають ДРГ — "озброєні, у цивільному говорять російською. Тому якщо бачите — повідомляйте правоохоронців. І знищуйте мітки".

Мер Чернігова: Нам треба готуватися до вуличних боїв

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко закликав всіх готуватись до вуличних боїв: "Шановні чернігівці. Нам треба готуватися до вуличних боїв. Хто знає і розуміє про що мова, приготувати запалювальні суміші. Друге — небайдужі чернігівці, пацани, я вас прошу прибути на Верені 2, звернутися до командира з проханням отримати зброю і захищати місто зі зброєю в руках".

Слідкуйте ситуацією в Чернігові тут.

"Це наша квартира, в яку потрапив снаряд. Дякувати Богу, що ми були між несучими стінами, і тільки це нас врятувало. Це 21 поверх. На місці дитячої кімнати залишилася просто дірка. Якби вона була там, то її б більше не було", — розповіла Суспільному мешканка будинку, яку з родиною евакуювали.

Щонайменше 2 людини постраждало унаслідок влучання ракети в багатоповерхівку в Києві.

Над Херсоном — український прапор, у місті спокійно, повідомляє міський голова Ігор Колихаєв.

Що відбулось у Києві вночі та яка ситуація у місті зараз, в яких міста були нічні обстріли, як українська армія відстояла Миколаїв та повітряна тривога у більшості областей. А також — вето на резолюцію, що засуджує Росію за вторгнення в Україну в Радбезі ООН — останні події ночі та ранку у спецефірі Суспільне Новини наживо

В Ірпені чутно залпи

В Ірпені під Києвом, в 7 кілометрах від Гостомеля, чутно звуки заплів.

Паніки немає, перші поїзди від Шулявської вирушили

Станція метро Шулявська (Червона гілка). Перші поїзди від Шулявської вирушили. І до неї кілька вже приїхало. Ескалатори на станції не працюють. Про те, що герметичні двері відчинили, ще не оголошували. Гілка загалом зачинена, але доїхати можна до пересадок, змінити напрямок і вийти на відкритих станціях синьої чи зеленої ліній.

"Сирен тут, звичайно, не чути. Читаємо Телеграми. Паніки немає. Обговорюємо новини. Після 2-ї години стало більше прибувати людей. Саме коли розпочалася атака на частину коло метро "Берестейська" і написали, що на Шулявці та біля зоопарку вогневі черги", — розповів Суспільному Дмитро Грінченко.

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн
Фото: надане Суспільному

У Києві тривають активні бойові дії. Раніше поблизу станції метро "Берестейська" українські війська знищили російську колону у складі двох легковиків, двох вантажівок й танку.

Мапа укриттів Києва доступна тут.

У Києві в житловий будинок влучила ракета

В районі між Севастопольською площею та аеропортом "Жуляни" пролунали два вибухи. У житловий будинок на вул. Лобановського, 6а влучила ракета.

Щонайменше двоє людей постраждали. Проводиться евакуація.

Від ДСНС залучено 12 осіб та 3 од. техніки

Це 24-й поверх будинок, пошкоджено орієнтовно 17-18 поверх.

КМДА нагадує: станції червоної лінії метрополітену працюють лише в режимі укриття

УВАГА! У Києві оголошена чергова повітряна тривога!

Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

Нагадаємо, що станції червоної лінії метрополітену працюють лише в режимі укриття. Поїзди між станціями не курсують! Рух поїздів синьою та зеленою гілками метро наразі здійснюється в штатному режимі.

У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори.

А от і більше про народження дитини в укритті вчора.

Зеленський: Я тут, ніяку зброю ми не складемо, не вірте фейкам

Президент України Володимир Зеленський записав нове відеозвернення вранці 26 лютого: "У мережі поширюють фейки, ніби я закликаю українську армію складати зброю. Я тут, ніяку зброю ми не складемо", — сказав він.

У Києві лунає сирена

У Києві лунає сирена!

Подоляк: Станом на сьогоднішній ранок маємо більше 3 500 загиблих росіян і маємо трошки менше, на декілька людей, ніж 200 полонених. "Сьогоднішня ніч показала — ніяких шансів у РФ точно нема і точно не буде", — зазначив радник глави ОП.

В Одесі та Харкові оголосили повітряну тривогу. Але згодом скасували!

Вранці 26 лютого в Харкові та Одесі пролунала повітряна тривога. Там триває протистояння українських військ армії РФ.

Та за кілька хвилин тривогу скасували, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Ситуація в Києві контрольована на 100% — Подоляк

Станом на ранок 26 лютого ситуація в Києві контрольована на 100%. Тривають локальні бої, українська армія тримає оборону.

Про це повідомив радник очільника ОПУ Подоляк.

За його даними, станом на ранок 26 лютого російська армія втратила понад три з половиною тисячі військових, понад двісті — у полоні.

Російські танки, які прорвали оборону Харкова, знищені — голова ВЦА

Окупаційні війська продовжували бойові дії з Дергачівського напрямку, Циркунівського та з Чугуївського. Також були спроби прорвати оборону з боку Високого.

Ворог зазнав великих втрат — українські війська знешкодили більше ста одиниць ворожої техніки та сотні окупантів, повідомив 26 лютого голова Харківської військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов.

"Учора були випадки прориву оборони. Кілька ворожих танків зайшли у місто, після чого були знищені і контроль було відновлено нашими військами", — написав Синєгубов.

З️а інформацією голови ВЦА, вночі на 26 лютого працювали диверсійно розвідувальні групи ворога: "Їхня мета — завербувати цивільне населення, визначити цілі та закладки електронних міток для ворожої артилерії. Окупанти працюють групами від двох до п’яти осіб. Про всі випадки виявлення підозрілих осіб повідомляйте поліцію або військових!".

Він зазначив, що виходити з укриттів небезпечно: протягом дня очікується масивний обстріл наших позицій з ворожої артилерії та літаків.

Ворожий дрон атакував корабель українських прикордонників. Його збили

У ніч на 26 лютого російський безпілотний літальний апарат атакував корабель Морської охорони Держприкордонслужби України "Григорій Куроп’ятніков" у Чорному морі.

Про це повідомила пресслужба ДПСУ.

Зазначається, що морські прикордонники відкрили вогонь по дрону, який взяв курс на український берег.

"Прикордонники поінформували про підозрілого повітряного агресора сили Командування Повітряних Сил ЗСУ. Дрон був збитий на підльоті до Чорноморська", — зазначили у відомстві.

Наразі корабель продовжує нести службу у Чорному морі.

У Держприкордонслужбі зазначили, що ворог дронами намагається активно вести розвідку узбережжя Чорного моря та Дунаю.

Безпілотні літальні апарати агресора з висоти близько 1 км розвідують узбережжя Чорного моря та ріки Дунай.

"Проти повітряних порушників при наближенні відкривається вогонь", — заявили у відомстві.

Повітряна тривога та тиша у повітрі. Як минула ніч у Запоріжжі

Надвечір 25 лютого у Запоріжжі зазвучали тривожні сирени, в.о. міського голови Анатолій Куртєв закликав містян рушати в укриття. Станом на 7:00 26 лютого тривога в обласному центрі не скасована.

Радниця голови Запорізької ОДА Злата Нєкрасова повідомила, що причиною оголошення тривоги стала повітряна загроза.

О 6:18 Анатолій Куртєв звернувся до містян у своєму телеграм-каналі. Він повідомив, що станом на ранок у Запоріжжі все спокійно, але у зв'язку з тим, що у великих містах України зберігається загострена ситуація, про відбій повітряної тривоги не оголошують.

Він закликав до офіційного повідомлення, знаходитися в укриттях.

Читайте також: Вторгнення в Україну: ситуація в Запорізькій області

У Черкасах оголосили повітряну тривогу

Вранці 26 лютого у Черкасах оголосили повітряну тривогу. Інформацію про це Суспільному підтвердила речниця головного управління Нацполіції області Зоя Вовк.

З її слів, у зв'язку з можливими авіаударами по території міста Черкаси та Уманського району всім рекомендують йти в укриття.

У Херсоні лунає сирена

У Херсоні зранку 26 лютого лунає сирена. Місцеві жителі чули потужні вибухи з боку Каховки.

Комунальний транспорт в Сумах працюватиме тільки вдень. Для підприємств організовані спецрейси

Через комендантську годину, комунальний транспорт в Сумах працюватиме тільки вдень, з 7:00 до 22:00. Про це вранці 26 лютого повідомили у КП "Електроавтотранс".

Для працівників підприємств з виробництвом безперервного циклу організують спецрейси.

У Харкові вранці 26 лютого пролунали залпи

Близько 6:00 в різних районах Харкова було чутно залпи "Градів".

Як повідомляють кореспонденти Суспільного, залпи були чутні на Салтівці, Нових Будинках, Горизонті, ст. м. "Київська", Шатилівка.

Повітряної загрози станом на 6:39 немає, проте харків’янам і надалі краще залишатися в укриттях, сказала Суспільному речниця голови Харківської ВЦА Олена Шаповал, посилаючись на інформацію Департаменту цивільного захисту.

До цього останні такі вибухи харків'яни чули вранці 25 лютого.

У Києві йдуть активні бої: на станції метро "Берестейська" знищено ворожу колону

У Києві тривають активні бойові дії. На станції метро "Берестейська" українські війська знищили російську колону у складі двох легковиків, двох вантажівок й танку.

Про це повідомляє пресслужба Сухопутних військ ЗС України.

"На метро Берестейська 101-ю бригадою знищено колону: 2 легковики, 2 вантажівки з бк, танк. Все спокійно, всіх поклали", — йдеться у повідомленні.

Тим часом КМДА інформує, що в ніч з 25 на 26 лютого в столиці проходять активні бойові дії. У зв'язку з цим жителів Києва столиці просять бути обережними і не виходити на вулицю. Всім, хто в укриттях, радять залишатися там.

"Якщо ви вдома — не підходите до вікон, не виходьте на балкони. Сховайтеся в закритому приміщенні, наприклад, у ванній, і прикрийтеся чим-небудь, що завадить пораненню від уламків від куль. Якщо ви почуєте сирени (сигнал "Повітряна тривога") — негайно прямуйте до найближчого укриття!", — рекомендують в КМДА.

Мапа укриттів Києва доступна тут.

На Одещині в районі Коблево військовослужбовці 28 окремої механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу затримали двох диверсантів. Про це повідомив голова Громадської ради при Одеській ОДА Сергій Братчук.

Поліцейські, які перебувають у метро Києва, повідомили Суспільне, що опустили затвори на станціях метро "Берестейська", "Шулявська" та "Університет" до закінчення загрозливої ситуації.

"Українська правда" повідомляє про стрілянину в районі вулиці Богдана Хмельницького і публікує відео. Суспільне намагається перевірити цю інформацію.

Захоплена траса Кіпті-Бачівськ, відсутнє сполучення між містами: ситуація на Сумщині

Окупанти захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, в тому числі залізничне.

Як повідомляє Суспільне. Суми, таку інформацію надали в Сумській обласній військовій адміністрації о 2 годині 26 лютого.

Траса з'єднує пункт пропуску Бачівськ на кордоні з Російською Федерацією із селом Кіпті Чернігівської області у напрямку Києва. Пасажирське та залізничне сполучення між містами області не здійснюється.

У Конотопі ситуація нестабільна. Наразі на території міста перебувають війська територіальної оборони, поліція, 58 бригада відійшла. Війська РФ облаштували блок-пости.

Twitter обмежив рекомендації для користувачів з України та Росії

У зв'язку з нападом Росії на Україну Twitter вжив низку заходів для забезпечення безпеки користувачів, зокрема:

  • додав посилання на поради з цифрової безпеки в пошуку і на головній сторінці;
  • посилив перевірку твітів на предмет маніпуляцій;
  • призупинив рекомендації твітів для користувачів із Росії та України, "щоб зменшити поширення образливого змісту";
  • оголосив про розробку функцій "Теми", "Списки" та "Простори", "щоб гарантувати, що чинні заходи могли забезпечити безпеку цих ресурсів, щоб вони й надалі залишалися ресурсами, яким ви довіряєте".

"Ми також розпочали благодійну кампанію для працівників Twitter з пожертвуваннями на користь перевірених організацій, які безпосередньо підтримують українських біженців, які шукають притулку та безпеки. Twitter подвоїть пожертви, та зробить прямий внесок у партнерську організацію", — заявила соцмережа.

У Василькові йдуть "запеклі бої" — мерка

У Василькові, що на Київщині, станом на четверту ранку тривали бої, розповіла телефоном в етері телеканалу "Рада" мерка міста Наталія Баласинович.

"У нас, ви знаєте, ідуть дуже запеклі бої на центральній вулиці. Вона повністю зайнята боями… Ми бачимо, що наші Збройні сили дуже згуртовані, вся їхня тактика дуже продумана, йде величезна перемога. І наше славне місто Васильків вистоїть обов'язково у цій битві", — сказала Баласинович.

За словами міської голови Василькова, є втрати і поранені серед військових. "Але обов'язково ми віримо у своїх героїв".

Важливі поради для киян від Центру стратегічних комунікацій

"Зараз на вулиці тривають активні бойові дії, тому важливо зберігати спокій і бути обережними.

  • Якщо ви в укритті — залишайтеся у ньому.
  • Якщо ви вдома — не підходьте до вікон, не виходьте на балкони. Сховайтеся у закритому приміщенні — у ванні, та прикрийтеся чимось, що може захистити від уламків від куль.
  • Після звуку сирен та сигналу «повітряна тривога» — негайно прямуйте до найближчого укриття.

Також нагадуємо про мапу укриттів".

За останні кілька годин Повітряні сили ЗСУ збили три ворожі цілі:

  • вертоліт та штурмовик Су-25 — збили зенітним ракетним комплексом С-300 у районі операції Об'єднаних сил;
  • військово-транспортний літак Іл-76 МД — його збив український винищувач Су-27.

"Наразі тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря", — кажуть у Сухопутних військах ЗСУ.

Миколаїв вдалося відстояти, українські ППО відбили російські атаки. Про це у відеозверненні заявив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

UPD: Суспільне.Миколаїв повідомляє про ще один вибух.

Що відбувається в Києві: коментар Андрія Крищенка

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Андрій Крищенко розповів журналістці Суспільного Каріні Бугайченко, що відбувається в Києві.

"На Шулявці у військовій частині пролунав вибух. Зараз з'ясовуємо причину. Можливо — підкреслюю, можливо, — це був авіаційний удар або артилерійській вогонь. Працюють резерв Збройних сил, підрозділи тероборони. За моїми даними, немає проривів або чогось такого. Спокійна виважена робота Збройних сил", — заявив Крищенко.

Він підтвердив вибухи біля Київської ТЕЦ-6: "Там працюють наші частини Збройних сил. ТЕЦ на цей час нічого не загрожує". Водночас Крищенко заявив, що інформації про підрив мостів наразі немає.

Гватемала відкликає посла з Росії через її війну проти України

Президент Гватемали Алехандро Х’яматтеї оголосив про відкликання посолки в Росії Гізели Аталіди Годінез Сазо через російські дії в Україні.

Як нагадує Reuters, раніше Х’яматтеї висловив "повну підтримку суверенітету України як близькій державі".

На півдні Білорусі 25 лютого перебували близько 150 вертольотів

Супутникові фото американської компанії Maxar Technologies свідчать, що станом на 25 лютого на півдні Білорусі було зосереджено близько 150 бойових та транспортних вертольотів. Вони були розташовані за приблизно 30 кілометрів до українського кордону і за 160 кілометрів — від Києва.

"Військові злочинці РФ атакували одну із військових частин у Києві на Проспекті Перемоги. Напад відбито", — повідомили Сухопутні війська ЗС України.

NBC News: Казахстан відмовився допомагати Росії в загарбанні України

Як стверджує NBC News із посиланням на американських високопосадовців, Казахстан відхилив прохання Росії долучитися до наступу на Україну. Крім того, країна відмовилася визнавати самопроголошені "Л/ДНР".

"Вітаємо рішення Казахстану не визнавати "Л/ДНР". Також вітаємо відмову Казахстану в направленні військ для участі в путінській війні в Україні", — заявили в Раді національної безпеки США.

У січні в Казахстані відбулися масові антиурядові акції, викликані зростанням ціни на бензин. Вони завершилися після введення військ ОДКБ на чолі з Росією.

Злочини Росії в Україні передадуть до міжнародного суду — Кислиця

Під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник України при Організації Сергій Кислиця порівняв вторгнення Росії з нападом нацистів.

"Усі факти звірства, вчиненні Росією на території України, будуть зафіксовані й направлені до міжнародного суду. І відповідальність неминуча", — цитує його Укрінформ.

Нагадаємо, на засіданні розглядалася резолюція із закликом припинити наступ в Україні. За документ проголосували 11 країн, три утрималися (Китай, Індія, ОАЕ), проти була лише Росія.

Ініціаторами проекту резолюції виступили США та Албанія.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що антивоєнна коаліція має діяти негайно.

Станом на 03:31 у Миколаєві чути постріли, повідомляє Суспільне.Миколаїв.

ООН: через вторгнення РФ до 5 млн людей можуть стати біженцями

Одним із наслідків війни в Україні може стати поява до п’яти мільйонів біженців, стверджують в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Як повідомив Верховний комісар Філіппо Гранді, станом на обід 25 лютого понад 50 тисяч українців виїхали з країни, більшість із них до Польщі та Молдови. Крім того, "ще багато людей рухаються в бік кордонів", додав комісар.

Як відрізнити українську техніку від російської. Пояснює Держспецзв’язку

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України оприлюднила рекомендації про те, як відрізняти техніку українських Збройних сил від російської.

Там зазначають, що російська техніка має темно-зелене та болотне забарвлення, іноді — трикольорове. А українська техніка темно-зелена, ближче до оливкового, або має забарвлення у вигляді "пікселю".

Крім того, техніка держави-агресора, яка перебуває в Україні, має додаткові ознаки, що вказують на напрям руху:

  • Косу лінію на кузові — на Херсон.
  • Мітка Z на кузові — наступ на Харків, також на цьому напрямку помічена Росгвардія ("кадирівці"). Нині така техніка з-під Сум їде на Київ.
  • Трикутник — для підрозділів на Слов'янськ та Краматорськ.
  • Коло — для мобільного резерву.

У Держспецзв’язку радять тим, хто побачив російську техніку, повідомити про це ЗСУ за контактами на сайті Генерального штабу, а також знімати її пересування та викладати в соцмережі хештегом #війна_проти_україни.

"Ні в якому разі не фільмуйте пересування української військової техніки. Не допомагайте ворогу знищувати вас, ваш будинок, наші міста та Україну", — наголошують у відомстві.

У Маріуполі в результаті спецоперації збито безпілотник, повідомив начальник Управління патрульної поліції Донецької області.

Чутно вибухи на Деміївській, повідомила кореспондентка Суспільного.

Понад 50 пострілів та вибухів, кулеметні черги в районі Шулявки та Зоопарку, повідомили журналісти ICTV.

Нагадуємо, Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти лишають на дорогах. Можна сфотографувати точки та вони потраплять до єдиної бази на Google Maps. Фото необхідно робити через бот та додавати геомітку. @ukraine_avanger_bot

У Миколаєві тиша була недовгою. У центрі міста знову почули вибухи, передає кореспондентка Суспільного

Держспецзв'язку повідомляє, що РФ намагається атакувати ТЕЦ-6 у районі Троєщини. ЗСУ дають бій. А у Василькові продовжується опір — саме туди намагаються висадити російський десант.

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон у своєму відео звернувся до росіян російською: "Я не вірю, що ця війна ведеться від вашого імені".

У Києві сьогодні були вбиті близько 60 диверсантів, повідомив радник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів. За його даними, затримані сьогодні були також "десятки любителів поставити мітку".

Російські окупанти залишають на дорогах та інших об’єктах інфраструктури України мітки для орієнтування на місцевості. Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про мітки на дорогах.

У Миколаєві було чутно два вибухи, але зараз вже тиша

У Миколаєві було чутно два вибухи, але зараз вже тиша, повідомляє Суспільне Миколаїв.

Раніше голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, заявив, що "ніч буде дуже складна... і у військових та у цивільних! Якщо є можливість спустіться до підвалу або бомбосховища".

Тривають важкі бої у Василькові на Київщині

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що тривають важкі бої у місті ВасильківВасильків — місто в Обухівському районі Київської області, розташоване за 20 км на південний захід від Києва на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря.

Люди в одному з черкаських сховищ під час повітряної тривоги співали Гімн України.

Франція підтримує від'єднання Росії від SWIFTSociety for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) — міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. Система дозволяє фінансовим установам у всьому світі відправляти й отримувати інформацію про фінансові операції в безпечній, стандартизованій формі.Система була заснована в 1973 році; співзасновниками виступили 248 банків з 19 країн. Штаб-квартира SWIFT знаходиться в Бельгії, недалеко від Брюсселя. SWIFT є кооперативним товариством, створеним за бельгійським законодавством, належить його членам. Станом на 2015 рік членами SWIFT є понад 11 тисяч фінансових організацій у більш ніж 200 країнах світу, у тому числі близько 1000 корпорацій. і надасть Україні зброю.

Раніше США, Європейський Союз і Велика Британія запровадили санкції проти президента РФ Володимира Путіна і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, а Канада анонсувала такий крок.

Австралія анонсувала санкції проти Путіна, Лаврова і наближених до Кремля олігархів.

ЗСУ збили російський ІЛ-76

"Наші Сили ППО збили ІЛ-76 з ворожим десантом в районі Василькова. Це помста за Луганськ 2014. Смерть ворогам!", — ідеться в заяві.

Раніше 26 лютого під Калинівкою на Вінничині українські військові збили російський Су-25 — голова ВДА.

Також на Донбасі збили російський вертоліт та штурмовик Су-25 — командування повітряних сил ЗСУ.

Нагадаємо, 14 липня 2014 року бойовики на Донбасі збили український літак ІЛ-76, який заходив на посадку в аеропорт. Тоді загинули 40 десантників і Дніпропетровської 25 бригади і 9 пілотів Мелітопольської бригади транспортної авіації.

Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН із закликом припинити наступ в Україні

За резолюцію проголосували 11 країн, 3 утрималися (Китай, Індія, ОАЕ). Ініціаторами проекту резолюції виступили США та Албанія.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що антивоєнна коаліція має діяти негайно.

В укритті Києва народилася дитина

У Києві в укритті народилася дитина, повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Там зазначили, що в укритті метро.

Нагадаємо метро працює як укриття.

Тим часом Байден "вражений мужністю українського народу".

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель підтвердив, що ЄС розгляне запровадження санкцій проти Путіна та міністра закордонних справ Лаврова.

Також Канада вводить санкції проти Путіна і Лаврова і виступає за відключення РФ від SWIFT.

У деяких районах Дніпра також відключили вуличне освітлення. Це рішення місцевої влади, відключення пов’язане не з електрикою, а з міркуваннями безпеки. Відімкнення ліхтарів триватиме впродовж «комендантської години».

Інформації від пресслужби Дніпра ще чекаємо.

Зеленський: Ця ніч буде більш тяжкою, ніж день

України Володимир Зеленський виступив із новим зверненням до громадян: Ця ніч буде більш тяжкою ніж день. Під ударом багато міст нашої держави. Чернігів, Суми, Харків, наші хлопці і дівчата на Донбасі, міста півдня України. Особлива увага Києву. Не можна втратити столицю.

Президент закликав українців знищувати техніку військ РФ: "Спалюйте всім, чим можете!"

Київ, повітряна тривога

У Києві оголошена чергова повітряна тривога! Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту.

Генштаб ЗСУ: Сили оборони України стримують російське вторгнення

Дані Генштабу на цей час:

Регулярні війська ЗС РФ ведуть наступальні дії. Сили оборони України стримують вторгнення.

РФ не досягли поставлених раніше стратегічних цілей. Не маючи достатніх сил, змушені передчасно ввести у бій додаткові підрозділи других ешелонів та резервів.

Ворог не полишає спроб оточити столицю України. Сили оборони міста Києва міцно тримають позиції.

Національна гвардія України здійснює охорону та оборону Вишгородської ГЕС, аеропортів та іншої важливої інфраструктури.

У самому місті взято під посилену охорону всі мости, об’єкти центральних тепломереж та інші об’єкти критичної інфраструктури, на дорогах встановили блокпости.

"Противник слабшає з кожним днем, кожним черговим боєм! Збройні Сили України навпаки стають міцнішими щохвилини! Добровольці, резервісти, учасники Територіальна оборона ЗС України, кожен, хто взяв у руки зброю, додає сили українському війську в шляхетній справі захисту територіальної цілісності та недоторканості України", – заявили в Генштабі.

Ситуація в Києві

Журналісти Суспільного повідомляють, що в районі Троєщина дрижать двері і вікна — було чутно два вибухи. Відлуння вибухів чутно на Дарницькій площі, також обстріли в районі ТЕЦ-6.

У деяких районах Кривого Рогу вимкнули зовнішнє освітлення. Раніше у пресслужбі мерії міста зазначали, що це може бути пов'язано з оперативною необхідністю, проте наразі ми не маємо офіційного підтвердження.

Більше трьох тисяч людей приїхали у Кіровоградську область у пошуках притулку. Їх заселяють у готель, дитячі садочки та гуртожитки, а місцеві жителі приносять їжу та теплий одяг — репортаж Суспільного

У Києві повідомляють про звуки вибухів

Поблизу площі Шевченка на Мінському масиві чутно вибухи.

Війська РФ намагаються захопити об'єкти критичної інфраструктури Мелітополя — голова Запорізької ОДА

Поблизу Мелітополя тривають бої, у місто зайшли групи російських військових, які намагаються захопити об'єкти критичної інфраструктури, сказав у відеозверненні голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух.

"Я говорив с керівниками Мелітополя, Енергодара та Бердянська. Мелітополь перебуває в оточенні. Спочатку (у місто - ред.) зайшли російські війська, а потім вони були відбиті українськими частинами. На даний момент напівоточення російських військ відбувається. Поряд із містом йдуть бої. Безпосередньо в місті зайшли невеличкі групи російських агресорів, які намагаються пооб'єктно захоплювати критичну інфраструктуру міста", — сказав Старух.

За його словами, основна колона окупантів обійшла Мелітополь з півдня і "стоїть у полі" на пів дорозі до Бердянська.

"На щастя, окупаційні війська не досягли Бердянська і навіть Приморська. Там українська влада. Щодо Енергодара — там сирени. Була загроза удару по місту", — сказав Старух.

Федоров просить Apple заблокувати росіянам Apple Store

Міністр цифрової трансформації Федоров звернувся до Тіма Кука, щоб заблокувати для громадян РФ Apple Store, підтримати пакет санкцій уряду США, забронити завантажувати свої продукти в маркети: "Дозволяєте обирати себе президентом вбивцю, тоді доведеться насолоджуватися сайтом росія 24", — зазначив він.

Мобільні оператори низки країн Європи, а також Канади скасували оплату за телефонні дзвінки до України на знак її підтримки у війні з Росією.

Окрім Канади, йдеться про Австрію, Німеччину, Швейцарію, Фінляндію, Словаччину, Північну Македонію, Швецію, Литву, Латвію, Чехію, Польщу, Хорватію, Сербію, Боснію і Герцеговину, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У Києві викрито фейковий підрозділ тероборони – Нацгвардія

У Києві викрили фейковий підрозділ територіальної оборони.

Україна не відмовляється від перемовин з Росією, ведуться консультації про місце та час — прессекретар президента.

Ейфелева вежа засяяла кольорами прапора України

На прохання мерки французької столиці Парижа Анн Ідальго Ейфелеву вежу підсвітили в синьо-жовті кольори. Так місто висловило солідарність із Україною на тлі вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє офіційний акаунт Ейфелевої вежі у Twitter.

Хакери Anonymous оприлюднили імена, телефони та пошту співробітників Міноборони РФ

Хакерське угрупування Anonymous 25 лютого зламали сайт Міноборони Росії й опублікували в інтернеті базу даних, яка містила телефони, пошту та імена співробітників.

Крім того, вони закликали хакерів з усього світу атакувати Росію "во ім'я Anonymous".

Речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила: США введуть санкції проти Путіна і Лаврова

Джен Псакі на брифінгу 25 лютого підтвердила інформацію, яку раніше оприлюднило видання CNN: США введуть санкції проти Путіна і Лаврова, а також проти членів російського Радбезу

НАТО надасть Україні системи ППО та додаткове озброєння

НАТО вимагає від Росії негайно припинити атаки та вивести свої війська з України, повернутися на шлях діалогу і припинити агресію. Альянс надасть Україні системи ППО та нове озброєння, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 25 лютого після екстреного саміту з приводу російської агресії.

Столтенберг повідомив, що лідери країн НАТО погодили продовження підтримки України. Генсек НАТО додав, що Альянс надасть Україні системи ППО і додаткове озброєння.

"Кремль робить усе, щоби НАТО і ЄС забезпечували своїх партнерів меншою підтримкою, відповідно наша колективна відповідь має бути лише збільшенням підтримки таким країнам, як Грузія, Молдова та Боснія і Герцеговина, щоби допомагати їм утілювати демократичні реформи та долати шлях, який вони самі собі обрали", — наголосив Столтенберг.

В Україну прибула допомога з Польщі

Оборонна допомога від Польщі, яка включає, зокрема, боєприпаси для ЗСУ, прибула до України. Про це у своєму Twitter повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Британія запроваджує санкції проти Путіна та Лаврова

Велика Британія запроваджує санкції проти президента Росії Путіна та голови російського МЗС Лаврова, а також ініціює розгляд відключення РФ від системи платежів SWIFT. Про це повідомив премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

На військовий аеродром Старокостянтинова, що на Хмельниччині, кинули п’ять ракет

Від вибухів на летовищі виникла пожежа.

Цю інформацію журналістам підтвердила начальниця управління інформаційної діяльності Хмельницької ОДА (обласної військової адміністрації) Інна Михайлова та міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.

За словами Миколи Мельничука, у Старокостянтинові зараз все нормально, техніка ціла та усі живі. На летовище направлені пожежні частини ДСНС.

Поруч з ТЕЦ-6 у Києві працювали українські "Піони"

За інформацією ДСНС, поряд з ТЕЦ-6 працювали українські "Піони".ТЕЦ працює у звичайному режимі, повідомили Суспільному у

"Укрзалізниця" запустила з Києва евакуаційні потяги у західному напрямку

АТ "Укрзалізниця" оголосила про евакуаційні потяги зі столиці в західному напрямку. Як повідомляє пресслужба перевізника, поїзди відправляються з вокзалу "Київ-Пасажирський", а також з приміського вокзалу.

Згідно з розкладом до відправки готові поїзди:

095 Київ — Рахів о 19:48 (посадку подовжено)

029 Київ — Ужгород о 20:05 (посадку подовжено)

049 Київ — Трускавець о 20:12 (додано ще 5 вагонів)

057 Київ — Ворохта о 20:21

097 Київ — Ковель 21:22

007 Київ — Чернівці 0 22:22

091 Київ — Львів о 22:37

Боррель підтвердив запровадження санкцій проти Путіна та Лаврова

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель підтвердив, що ЄС розгляне запровадження санкцій проти президента РФ Володимира Путіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Кличко повідомив про вибухи біля ТЕЦ-6

"5 вибухів сталися з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6. Аварійно-рятувальні служби слідують туди. З’ясовуємо деталі", — йдеться у повідомленні в Telegram-каналі мера.

Раніше на брифінгу Кличко заявив, що ситуація зараз для Києва – без перебільшення - загрозлива.

"Наступна ніч, під ранок, буде дуже складною. Російські війська – впритул до столиці. Знешкоджують військові і правоохоронці в місті диверсійні групи. У столиці взяті під охорону і особливий контроль мости. На них чергує військова техніка та бійці Збройних сил. Також обладнують блокпости не тільки на основних в’їздах у місто. А й встановлюють блоки, що перекривають рух біля стратегічних об'єктів у столиці. Ми робимо це для захисту Києва", — повідомив мер столиці.

Росію позбавили прав у ПАРЄ та Комітеті міністрів ЄС

Комітет міністрів Ради Європи підтримав рішення позбавити Росію прав представництва у Парламентській асамблеї Ради Європи та у Комітеті міністрів через її напад на Україну. Про це повідомляє пресслужба Ради Європи.

"Відповідно до Статуту Ради Європи Комітет міністрів сьогодні (25 лютого — ред.) ухвалив рішення позбавити Російську Федерацію права на представництво в Комітеті міністрів та в Парламентській асамблеї з негайним набуттям чинності внаслідок збройного нападу Російської Федерації на Україну", — йдеться у повідомленні.

У Комітеті наголосили, що таке рішення не означає виключення Росії зі складу організацій. Відтак РФ зобов’язана дотримуватися відповідних конвенцій Ради Європи та Європейської конвенції про права людини.

У Росії почали обмежувати доступ до Facebook

"Роскомнадзор" починає блокування соціальної мережі Facebook (компанії Meta Platforms, Inc.) через обмеження офіційних акаунтів чотирьох російських ЗМІ: телеканалу "Звезда", "РИА Новости", "Лента.ру" і "Газета.ру».

Російський регулятор повідомив, що направив вимоги адміністрації Meta Platforms, Inc. зняти введені соціальною мережею Facebook обмеження щодо російських ЗМІ, але власники соціальної мережі проігнорували. Через це генпрокуратура РФ визнала Facebook причетною до "порушення основоположних прав і свобод людини, а також прав і свобод громадян Росії" і розпорядилася частково обмежити доступ російський користувачів.

Ірландія скасувала візовий режим для України

Уряд Ірландії вирішив терміново скасувати візовий режим для громадян України у зв’язку з військовою агресією Росії. Про це заявила очільниця Міністерства юстиції країни Хелен МакЕнті.

"Я вражена російським вторгненням в Україну та невиправданим і неспровокованим нападом на демократичну суверенну державу в Європі. Ми солідарні з Україною та її народом і, працюючи з нашими партнерами в Європейському Союзі, гратимемо свою роль, допомагаючи їм у скрутну хвилину. Тому я негайно скасовую візовий режим між Україною та Ірландією", — сказала вона.

СБУ повідомила про викриття російської агентури в містах України

Служба безпеки викрила диверсантів, коригувальників вогню та агентів, які передавали Росії інформацію про розміщення українських підрозділів. Про це повідомив Генеральний штаб України.

"Служба безпеки проводить контррозвідувальні заходи по всій Україні, виявляє диверсантів, агентів спецслужб РФ та поплічників ворога, захищає кібер- та інформаційний простір, спростовує фейки", — йдеться у повідомленні.

Служба безпеки викрила диверсантів, коригувальників вогню та агентів, які передавали Росії інформацію про розміщення українських підрозділів. звідники затримали російських агентів у Києві та на Харківщині.

Прем'єр Британії Борис Джонсон вивісив над резиденцією прапор України

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вивісив над своєю резиденцією на Даунінг-стріт у Лондоні прапор України. Про це повідомляється в офіційному Twitter очільника британського уряду.

"Державний прапор України майорить над Даунінг-стріт. Сполучене Королівство працюватиме стільки, скільки буде потрібно, щоб забезпечити відновлення суверенітету та незалежності України", — написав він.

Як повідомляє сайт британського уряду, також вранці Джонсон провів розмову із президентом Володимиром Зеленським.

У Харкові, Вінниці та Києві оголошена повітряна тривога

Станом на 17:05 у трьох містах України оголошено повітряну тривогу. Директор департаменту цивільного захисту регіону Іван Сокол повідомив, що є інформація, що до міста прямують бомбардувальники.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов закликав мешканців залишатися в укриттях.

"Наступ ворожих військ зі сторони російського кордону триває. Ведуться обстріли. Будьте обережні і не покидайте місць убезпечення. Збройні Сили України чинять активний опір та тримають оборону. Віримо в нашу українську армію", — наголосив він.

Гроші з "єПідтримки" можна переказати армії

Міністерство цифрової трансформації дозволить переказувати армії гроші, отримані вакцинованими українцями у межах програми "єПідтримка". Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Гроші з "єПідтримки можна витратити на допомогу українській армії. Кошти можна переказати через Portmone — всю суму виплати у 1000 грн або залишок, який у вас є на банківській картці "єПідтримки", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Зробити це можна за посиланням.

"Ви можете також переказати кошти через "єПідтримку", якщо у вас є картка Монобанку, ПриватБанку чи Альфа-Банку. Очікуємо, що решта банків теж приєднаються до ініціативи найближчим часом", — зазначив Федоров.

У Міноборони назвали втрати ворога від початку вторгнення

Міністерство оборони України назвали втрати ворога від початку відкритого широкомасштабного вторгнення на територію України. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, військам країни-загарбника станом на 15:00 25 лютого були завдані наступні втрати (орієнтовно):

  • Танків до 80
  • Бойових броньованих машин різних типів 516
  • Літаки 10
  • Гелікоптери 7
  • Особового складу 2800

ЄС планує заморозити активи Лаврова та Путіна — Reuters

Європейський Союз може заморозити активи президента РФ Володимира Путіна та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Про це повідомляє Reuters із посиланням на анонімне джерело серед високопосадовців ЄС.

Ситуація на ЧАЕС: Україна звернулась до МАГАТЕ

Україна поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження та зростання радіаційного фону у зв'язку із захопленням станції російськими окупантами.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

"Зазначені дії РФ є прямим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 08 червня 1977 року", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві нагадали, що у сховищах відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1 та СВЯП-2 знаходиться понад 22 000 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реактору.

Естонія пообіцяла Україні більше протитанкових комплексів Javelin

Естонія передасть Україні додаткову військову допомогу, зокрема протитанкові системи Javelin та зенітні боєприпаси. Про це заявив міністр оборони Естонії Кусті Салм.

"Ми надаємо Україні додаткову військову допомогу. 25 тисяч упаковок сухих продуктів, медичне обладнання, особисте спорядження, боєприпаси, додаткову партію ракет Javelin та зенітних боєприпасів", — сказав він.

18 лютого до України прибула військова допомога від Естонії — снаряди для американських протитанкових ракетних комплексів Javelin. Перед цим посол Естонії Кууск повідомив Суспільному, що йдеться саме про ракети, а не ПТРК, а їхня кількість "значна".

Путін готовий відправити до Мінська делегацію для переговорів з Україною

Президент РФ Володимир Путін готовий відправити до столиці Білорусі Мінська делегацію для проведення переговорів з Україною. Про це заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, передає "Інтерфакс".

"Сьогодні Зеленський заявив про готовність обговорювати нейтральний статус України. Спочатку президент РФ Володимир Путін говорив про те, що метою операції є допомога "ЛНР" та "ДНР", у тому числі шляхом демілітаризації та денацифікації України. А це, власне, є невід'ємним компонентом нейтрального статусу. У цьому контексті у відповідь на пропозицію Зеленського Володимир Путін готовий направити до Мінська російську делегацію на рівні представників Міноборони, МЗС та адміністрації президента для переговорів з українською делегацією", — сказав він.

Сухопутні війська ЗСУ: кількість втрат з боку окупаційних військ РФ — більше однієї тисячі

"Сьогодні кількість втрат з боку окупаційних військ Російської Федерації складає більше однієї тисячі. Такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала", — повідомили в Сухопутних військах ЗСУ.

Путін готовий відправити у Мінськ російську делегацію для переговорів з українською

Путін готовий відправити у Мінськ російську делегацію для переговорів з українською, повідомив Пєсков. Раніше до переговорів закликав Зеленський.

Кличко: Тримаємо оборону, ситуація складна

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що у зв'язку з активними бойовими діями, мілька влада звертається до мешканців, особливо Оболонського району: Не виходьте на вулиці, бо це небезпечно. Залишайтесь, будь ласка, в приміщеннях вдома, або в укритті. Виходити модна тільки коли сигнал повітряної тривоги закінчується.

  • Усі, хто може обороняти місто, повинен долучатися і допомагати нашим воїнам.
  • Сьогодні російська армія атакувала наше місто близько 4 ранку. Серія ракетних ударів завдали по житловим кварталам нашого міста. Внаслідок уламкам ракети сильно постраждав житловий будинок на вулиці Кошиця, 7а. Поранення отримали четверо мешканців будинку.
  • Також через наїзд російської бронетехніки на приватне авто на Оболоні постраждав мирний мешканець, чоловік похилого віку. Він перебуває зараз в реанімації в лікарні Швидкої допомоги, у важкому стані.

НБУ: За добу на спецрахунок армії надійшло 300 млн грн

За одну добу надійшло майже 300 млн гривень (в еквіваленті) на спецрахунок Національного банку, відкритий для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

У центрі Києва знову включили сирени.

МВС: У Київ заходить українська військова техніка для оборони столиці, прохання її не знімати

На якірній стоянці порту "Південний" військові РФ підбили ще одно судно Namura Queen (прапор Панама).

Імовірно влучила ракета. Загиблих немає. За попередньою інформацією, є один травмований, повідомив директор порту ТІС Андрій Ставніцер.

Підпишіться на Суспільне Одеса

Що відбувається в українських містах, як реагує світ на війну проти України, які позиції ЗСУ втратили, де досі тривають бої, як інші міста готуються приймати людей — наживо в спецефірі Суспільне Новини:

МВС: Усі ДРГ, які були виявленні в Києві — знищені та зачищені

Усі ДРГ, які були виявленні в Києві — знищені та зачищені, повідомив радник глави МВС Вадим Денисенко.

"Зараз ситуація стабілізувалась, паніки немає", — сказав він.

Водночас Київ — ключова ціль російської агресії, сказав він.

"Зараз до Києва заходить українська військова техніка, для того, щоб стримувати оборону Києва. Звертаюсь до киян — не знімайте техніку", — сказав він.

МВС розробило чатбот для підозрілих міток.

У Києві вже роздали 18 тисяч автоматів всім добровольцям.

Російська армія обстріляла з "Градів" дитячий садочок

У Ворзелі Київської області російська армія обстріляла з "Градів" дитячий садочок, у якому було 50 дітей. Постраждалих немає — повідомляє генпрокурорка Венедіктова

Під Черніговом ідуть бої

Під Черніговом ідуть бої із російськими військовими, обстановка складна. Величезна кількість бронетехніки ідуть на Київ і Ніжин, в обхід Чернігова — міськголова Чернігова

Україна поінформувала МАГАТЕ про ситуацію з ЧАЕС — Міндовкілля

Україна повідомила МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження та збільшення рівня радіації внаслідок захоплення РФ території зони ЧАЕС.

Дії РФ є прямим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 08 червня 1977 року.

Весь світ пам’ятає і з болем у серці згадує одну з найбільших екологічних катастроф — аварію на Чорнобильській АЕС.

Про наслідки захоплення ЧАЕС

Наслідками захоплення окупаційними військами Чорнобильської зони стане руйнування інфраструктури та об’єктів, які захищають Європу та світ від наслідків Чорнобильської катастрофи. Гуманітарні та екологічні наслідки такої катастрофи не матимуть кордонів, не стосуватимуться НАТО або ЄС, вони будуть мати жахливі наслідки для людей.

"Тільки разом ми змусимо агресора заплатити найвищу ціну за злочини у Чорнобильській зоні відчуження, які він прагне вчинити проти України та світу", — додали у Мінзахисту довкілля та природних ресурсів України.

В Охтирці місто обстріляли ураганами. Потрапили в сховище та дитячий садок. Є загиблі і важкі поранені, діти також — Сумська військова адміністрація.

Підпишіться на Суспільне Суми.

ООН виділить Україні 20 мільйонів доларів як гуманітарну допомогу

Організація Об’єднаних Націй оголосила, що негайно виділяє 20 мільйонів доларів на розширення гуманітарних операцій ООН в Україні після вторгнення Росії. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Глава МЗС Литви про бесіду з Блінкеном: Слова підтримки не підривають російські літаки

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс разом зі своїми латвійськими та естонськими колегами обговорив з держсекретарем США Ентоні Блінкеном безпекову ситуацію в регіоні, зробивши пропозиції про активізацію допомоги Україні.

"Ми маємо допомогти Україні. Потрібна політична допомога, потрібна економічна допомога і, найголовніше, потрібна військова допомога. Гарні слова підтримки російських літаків і танків не підривають. Ми хочемо і можемо допомогти", – написав Ландсбергіс.

У Вінниці лунають сирени

Треба спуститися в укриття.

Зеленський у новому зверненні: Європа має достатню силу, щоб зупинити агресію Росії

Зеленський: Перелічу, що вже відбулося. І за це ми дякуємо. Секторальні санкції. США, Канада, Велика Британія, Євросоюз, Австралія та Нова Зеландія запровадили саме такі, секторальні, санкції проти Росії. Зокрема проти всіх найбільших банків. Проти найбільших російських підприємств. Проти доступу Росії до західних технологій.

Але російські танки все ще стріляють по житлових будинках у наших містах. Бронетехніка все ще атакує, в тому числі цивільних людей. Звичайних громадян України.

Європа має достатню силу, щоб зупинити цю агресію. Чого далі очікувати від європейських держав? Анулювання віз для росіян? Відключення від SWIFTу? Повна ізоляція Росії? Відкликання послів? Нафтове ембарго? Закриття неба? Сьогодні все це має бути на столі, бо йдеться про загрозу нам, усім нам, усій Європі. Ще можна зупинити агресію. Треба діяти без зволікань.

Він також запропонував Путіну зустріч:

Хочу еще раз обратиться к Президенту Российской Федерации. По всей территории Украины идут бои. Давайте садиться за стол переговоров. Чтобы остановить гибель людей.

Український МіГ-29 знищив російський Су-35 — Повітряні сили ЗСУ.

Київське метро сьогодні

Люди із тваринами залишають приходять на укриттів, в метро та на вокзал.

Збитий в Дарниці безпілотник, обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день другий. Онлайн
Фото: Євген Ткаченко

Метро працює у режимі перевезень. Прохід на станції вільний.

​​Відсьогодні Київський міський центр крові працюватиме цілодобово

КМДА: з 8:00 до 18:00 працюватимуть пункти прийому донорів, а у нічну зміну фахівці перероблятимуть кров та її компоненти. Таке рішення було прийнято для гарантування підтримання достатнього запасу крові і безперебійного забезпечення нею лікувальних закладів.

Упродовж лише одного дня, 24 лютого, до пунктів забору крові прийшли 494 мешканці столиці. Це майже втричі більше, ніж у середньому зазвичай.

✔️У зв’язку з переходом на цілодобовий режим роботи наразі працюватимуть 2 пункти забору за адресами:

вул. Максима Берлинського, 12 (з 8.00 – 18.00)

вул. Петра Запорожця, 26 (з 8.00 – 18.00)

Додаткову інформацію можна дізнатися за телефонами: 093-158-47-55 (Петра Запорожця, 26); 093-199-34-16 (Берлинського, 12)

Стати донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України.

"Дідуся затисло, ми його витягали" — на Оболоні танк переїхав авто

Під час розвороту на Оболоні у Києві танк розчавив авто, в якому була людина. Чоловік, що був за кермом травмований, живий. Про це Суспільному розповів місцевий мешканець, який допоміг витягти постраждалого з автівки.

Збитий в Дарниці безпілотник, обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день другий. Онлайн
Фото: Суспільне

Луганська область, евакуаційний потяг

Голова Луганської ОДА про евакуаційний потяг Сергій Гайдай: Евакуаційний потяг буде відправлено з Лисичанська після 16:00 години в напрямку західних областей України. Точний час додатково. Зупинка Рубіжне. У МІСТІ СВАТОВЕ ЗУПИНКИ НЕ БУДЕ. Бажаючі можуть скористатися можливістю виїзду без квитка.

Українські військові знищили близько 20 танків росіян

Українські військові знищили близько 20 одиниць танків військ РФ на одному з напрямків. А також колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок.

Маріуполь: міський голова повідомив, що ідуть бої на всіх напрямках

Маріуполь, Донецька область. Міський голова повідомив, що точаться бої на всіх напрямках. За 15 кілометрів від міста зафіксували російські танки. Людей закликали при звуках сирен ховатися в укриття.

У лікарнях знаходиться 35 людей. 9 з них у тяжкому стані.

Мешканців Оболонського району просять не виходити на вулицю

КМДА: У зв’язку з наближенням активних військових дій мешканців Оболонського району просять не виходити на вулицю.

"Будьте пильні та залишайтеся в приміщеннях – вдома або в укриттях... Винятком може бути необхідність переміщення в укриття у разі ввімкнення сигналу «Повітряна тривога»".

На вокзалі в Києві багато людей, чутно звуки авіації

На вокзалі в Києві багато людей, частина із них намагались потрапити до вагона поїзда "Київ-Львів", але поліція відтіснила частину людей. Вони лишились на пероні, повертаються в переходи та метро. Чутно звуки авіації.

УЗ повідомляє, що 80% пасажирських поїздів Укрзалізниці продовжують курсувати країною. Поїзди продовжують рухатись із затримками через оперативні зміни маршрутів. Слідкуйте тут.

Станція метро Героїв Дніпра поблизу Оболоні зараз

Люди переховуються від бойових дій на Оболоні в Києві у метро.

Збитий в Дарниці безпілотник, обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день другий. Онлайн
Метро Героїв Дніпра, 25 лютого 2022 року. Фото: Ігор Якубчик / Суспільне

Військові збили російську крилату ракету під Вінницею

Військові збили російську крилату ракету під Вінницею, повідомив голова Вінницької ОДА, Суспільне очікує деталей.

У Мелітополі тривають бої за місто

У Мелітополі тривають бої за місто, повідомили в сухопутних військах ЗСУ. Напередодні міський голова повідомив, що "незрозумілі люди зайшли на територію виконкому", а речник СБУ в області заявив, що зв'язок з мелітопольським управлінням відсутній.

Харків: потужні вибухи чутно по всіх районах

У Харкові чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Люди спускаються в укриття.

В Києві знову лунає сирена — повітряна тривога

КМДА: Оголошена повітряна тривога. Негайно прямуйте до найближчого укриття!

Міноборони звернулось до власників дронів — треба допомога

Міноборони просить власників дронів про допомогу — можна передати дрон досвідченим пілотам. А якщо вмієте керувати дроном — також можна долучитись до спільного патрулювання із підрозділами 112 Окрема Бригада територіальної оборони міста Києва;

Звертайся до 112 ОБрТрО у мессенджер на офіційній сторінці https://www.facebook.com/692139931203605/

ЗСУ на Оболоні в Києві знищили диверсійну групу військ РФ

Збройні сили України знищили групу диверсантів на Оболоні в Києві.

Про це повідомили сухопутні війська ЗСУ.

Раніше повідомлялось, що ДРГ росіян перевдяглись у форму ЗСУ.

В Україні є дефіцит пального, товарів у магазинах достатньо — Подоляк

В Україні зараз є дефіцит пального, запасів товарів у магазинах достатньо. Про це сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу: "Наявність пального – це проблема. Оскільки, як ви розумієте, є ліміти, черги на заправках, є дефіцит пального - ми про це говоримо прямо. Наразі в магазинах товари є в достатніх обсягах і підвозитимуться принаймні в ті місця, де бойові дії сьогодні не відбуваються. Аптеки: основні дистриб’ютори аптечних мереж не працюють, але самі аптеки працюють", — сказав Подоляк.

Усі критичні інфраструктурні об’єкти взяті під підвищену охорону, і все працює під наглядом держави. "Тобто маємо сьогодні абсолютно керовану ситуацію в країні", — додав Подоляк.

Останні дані Сухопутних війьск ЗСУ

  • Російські окупанти продовжують наступальну операцію проти України на обраних напрямках із застосуванням високоточної зброї дальньої дії та оперативно-тактичної авіації.
  • Управління та наведення авіації здійснюється літаками типу А-50 з території Мінської області у повітряному просторі Білорусі і ТОТ АР Крим. З метою залякування населення України ворог все частіше вибирає для ураження об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки.
  • На білоруському аеродромі ГОМЕЛЬ здійснили посадку російські Іл-76 з десантниками на борту.
  • Через ушкодження злітної смуги аеродрому ГОСТОМЕЛЬ, противник вирішив висуватись своїм ходом з території Білорусі в напрямку ГОМЕЛЬ-ЧЕРНІГІВ-КИЇВ.
  • На Сіверщині підрозділи 1 отбр по річці БІЛОУС зупинили противника.
  • Зараз ворог, отримавши гідну відсіч оборонців Чернігова, намагається обійти місто та здійснити наступ на столицю. З цією ж метою, наступу на КИІВ, не рахуючись з втратами, ворог рветься на напрямку КОЗЕЛЕЦЬ-БРОВАРИ та напрямку КОНОТОП-НІЖИН-КИЇВ. Втрачено місто КОНОТОП.
  • На півдні противник продовжує здійснювати свої загарбницькі плани вийшов на рубіж ХЕРСОН, НОВА КАХОВКА, КАХОВКА з метою утримання дамби Північнокримського каналу для забезпечення водою тимчасово окупованого півострова Крим. Веде бій за українське місто МЕЛІТОПОЛЬ.
  • На Донецькому напрямку без змін: противник успіху не має, мети виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей на досяг. Не припиняє обстріли підрозділів об’єднаних сил.
  • На Слобожанщині в районах ХАРКОВА та ВАЛУЙКІВ підрозділи зі складу сил оборони продовжують ведення оборонних боїв, зупинили противника та закріпились по визначеному рубежу.

Найбільша небезпека зараз — північний захід від Києва

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович: Бої зараз йдуть в районі населених пунктів Гостомель, Ворзель і Буча. Пробують наступати російські війська, але там наші механізовані десантні частини, виставлений надійний заслон, знищено декілька вертольотів противника і щонайменше 1 колону бойової техніки.

"Київ готується до оборони і я запрошую всіх чоловіків, які хочуть взяти участь в обороні Києва записуватись в ряди тероборони. Там буде зброя і організують і відсилають на потрібні ділянки", — додав він.

Влада закликає не публікувати відео переміщення ЗСУ

КМДА: "Звернення до власників веб-камер в Києві і не тільки❗️Негайно перестаньте публікувати відео у вільний доступ та припиніть онлайн-трансляції! Не допомагайте ворогу отримувати інформацію про наших військових.Разом переможемо".

ЗСУ в Харкові відбили росіян, продовжують ведення оборонних боїв

Сухопутні війська ЗСУ повідомляють, що в районах Харкова та Валуйки (РФ) підрозділи зі складу сил оборони продовжують ведення оборонних боїв, зупинили війська РФ та закріпились на рубежі.

"Угруповання Повітряних сил відбиває повітряні удари противника, продовжує ведення систематичних бойових дій та постійну повітряну розвідку. Угруповання об’єднаних сил веде оборонну операцію та намагається зупинити противника по всій лінії зіткнення", — ідеться в заяві.

У Львівській області затори на дорогах державного значення, які ведуть до кордону із Польщею

На 9 ранку 25 лютого в напрямку Польщі на пункті пропуску “Рава-Руська” – 800 авто, “Грушів” – 700, "Устилуг" – 700 , "Угринів" – 1150, у" Смільниці" , “Шегинях”, "Краківці" по 1000, В Яготині на Волині зібралося 850 автомобілів, повідомляє Західне регіональне управління держприкордонслужби України.

На кордоні з Румунією, Угорщиною та Словацькою республікою ситуація простіша. Тут затори спостерігаються лише в "Порубному", щоб перетнути румунський кордон чекає 1300 авто, в пункті пропуску "Ужгород" 260 автомобілів чекають, щоб потрапити в Словаччину, а в «Лужанці» - 150 в угорському напрямку. На виїзд до Білорусії немає жодного українця.

Важливо: у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, обмежено виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років. Така норма діятиме на період правового режиму воєнного стану.

Зеленський: Війська РФ зупинили на більшості напрямів в перший день, тепер вони сподіваються на нашу втомленість

Президент України Володимир Зеленський записав нове відеозвернення до українців, а також звернувся до росіян. Зеленський зокрема повідомив, що о 4 ранку РФ почала обстрілювати Київ.

Доповнюється..

Молдова тимчасово призупиняє залізничне сполучення з Україною. Зокрема, відсьогодні скасовано курсування поїзда Одеса - Кишинів - Одеса — повідомили в Укрзалізниці.

Міноборони повідомляє, що на Оболоні в Києві ворожа ДРГ

"Просимо громадян повідомляти про пересування техніки! Виготовляти коктейлі «Молотова», знешкоджувати окупанта! Мирним мешканцям — бути обережними!"

Не покидати оселі.

Росвійськові, які проривались до центра Києва в українській формі — знешкоджені

Російських окупантів, які проривалась у Київ під виглядом "наших" на українській техніці, знищено — радниця міністра оборони Маляр. Це також підтвердив Володимир Фітьо, речник сухопутних військ.

В зоні ЧАЕС перевищена доза випромінювання

У зоні відчуження перевищена доза випромінювання — це може бути пов'язано з тим, що важка техніка ходить по забрудненій території і піднімає пил, припускає голова Екоцентру Кірєєв.

Стрільба в Києві

Кореспонденти Суспільного повідомляє, що стрільбу чутно в районі Виноградаря. Також в районі Мінського масиву, Оболонь, Героїв Дніпра.

ООН направить гуманітарну допомогу України

Про це було домовлено під час розмови державного секретаря США Ентоні Блінкена і генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша.

КМДА: При сигналі "Повітряна тривога" наземні станції "Дніпро", "Гідропарк", "Лівобережна", "Дарниця", "Чернігівська", "Лісова" не працюватимуть.

При сигналі "Повітряна тривога" наземні станції "Дніпро", "Гідропарк", "Лівобережна", "Дарниця", "Чернігівська", "Лісова" не працюватимуть. Вони не є безпечними для укриття та перевезення пасажирів.

"Закликаємо переміститися в інші укриття або на підземні станції.Також деякі станції працюють з обмеженнями на вхід для забезпечення поступового вивезення людей та уникнення скупчень", — заявили в Київській міській державній адміністрації.

Інформація про те, що органи місцевого самоврядування саботують роботу — неправда

Тероборона: У соціальних мережах поширюється інформація про те, що органи місцевого самоврядування саботують роботу. Не вірте неперевіреній інформації. Зараз Росія робить вкиди, щоб максимально нас деморалізувати, змусити панікувати.

"Ми вже другу добу даємо по зубам одній із найпотужніших військових держав світу. Ніхто не говорив, що буде легко. Але ми впораємось, бо ми на своїй землі. Нам є що захищати, є за що боротись. Нехай земля буде бетоном для кожного російського окупанта".

Читайте також: "Віримо в нашу армію!" — як провели перший день вторгнення РФ звичайні люди в Києві (фото)

​Російські військові захопили два автомобілі ЗСУ, переодяглися у форму українських військових!

Російські військові захопили два автомобілі ЗСУ, переодяглися у форму українських військових і на швидкості рухаються до центру Києва зі сторони Оболоні (від Гостомеля). За ними слідує колона російських військових вантажівок — про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

У Херсоні звучить тривожна сирена

Це означає, що вам слід облишити всі справи та якнайшвидше дістатися до бомбосховища. Якщо не маєте такої можливості, залишайтеся вдома, подалі від вікон.

Підпишіться на Суспільне Новини в телеграмі.

У Ворзелі Київської області можливе заходження противника в навколишні населені пункти, повідомили на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ.

ВР: Проти українців почалася фішингова атака

На електронні адреси можуть надходять листи з прикріпленими файлами невизначеного характеру.Не виключено розсилки подібних повідомлень в месенджери.

В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ВІДКРИВАЙТЕ ВМІСТ ТАКИХ ЛИСТІВ ТА ПОВІДОМЛЕНЬ.

Це загрожує витоку даних.

На Луганщині ЗСУ зупинили росіян біля Старобільська

Штаб ООС: "У районі Старобільська українська артилерія розбила колону російської техніки, що готувалась до переправи через річку Айдар. Ворог прорвався через український кордон та намагався зайти з тилу, завдати удар та розірвати лінію оборони українських військ. В результаті окупанти зазнали втрат і відступили".

СБУ: На Одещині затримали диверсанта, який малювив мітки для РФ

У Черноморську на Одещині СБУ затримала проросійського диверсанта, який малював спеціальні мітки-орієнтири для ворога, повідомили в СБУ.

Якщо ви помітили таких підозрілих осіб – телефонуйте 102 або до СБУ за номером 0 800 501 482. По можливості організуйте їх громадянське затримання.

Якщо ви побачили мітки (хрест, коло тощо) нанесені люмінесцентною чи світловідбиваючою фарбою, визначте місце, де вони знаходяться.

Вкажіть:

назву населеного пункту, де саме знаходиться знак

якщо мітка - на трасі, то вказіть відстань від населеного пункту, або інші орієнтири.

Зафарбуйте, засипте або іншим способом знищіть позначку.

Це може бути система сигналів, які використовує ворог для координації вторгнення.

На підході до Чернігова українським військовим вдалося утримати оборону

На чернігівському напрямку та безпосередньо на підході до Чернігова українським військовим вдалося утримати оборону та відбити прорив російських військ, повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Ворожа техніка вимушена була відступити з Чернігова у напрямку Сєднєва та з Городні у Семенівку. Ворожі трофеї у вигляді техніки та документів з особистими даними росіян", — повідомив Залужний.

В Києві знову повітряна тривога.

КМДА: Негайно прямуйте до найближчого укриття

На початок