"Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним

"Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним

Ексклюзивно
"Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним
. Фото: Михайло Савчин | Facebook

Президент Росії Володимир Путін вчинив як воєнний злочинець, скоївши низку злочинів проти мирного населення України. Про це розповів доктор юридичних наук, професор Українського вільного університету у німецькому Мюнхені Михайло Савчин.

Про російську агресію, українську відсіч, реакцію світу й запроваджені санкції — у інтерв'ю Суспільному.

— 24 лютого Росія розв'язала повномасштабну війну проти України на звернення самопроголошених "Л/ДНР". Які наслідки для президента Путіна може мати ця війна?

Московський правитель вирішив зайнятися переглядом світового правопорядку. У феесбешної камарильї це визріло приблизно усередині 1990-х років, про це у свій час неодноразово згадував вже покійний відставний кагебешний генерал. Тому Путіна абсолютно не цікавлять наслідки цієї війни, оскільки він вбачає свою місію в поновленні імперської величі Росії. Хоча як відомо, концепт Російської імперії обґрунтували Феофан Прокопович та Стефан Яворський, українські інтелектуали.

"Путін вчинив як військовий злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним
Фото: УНІАН
Читайте також: У Міноборони назвали втрати ворога за півтори доби від початку вторгнення

Тактика Путіна елементарна: нав’язати силою свій порядок денний у світі при негласній підтримці Сі Цзіньпіня і розширити сфери свого впливу під концептом єдиної Європи "від Лісабона до Владивостока". Президента Росії абсолютно не обходить питання його відповідальності у стилі "скоріше помре або емір, або ішак, поки він навчиться говорити".

Сам Путін вчинив як воєнний злочинець і його дії підпадають під міжнародну відповідальність у рамках Римського статуту за скоєння злочинів проти людяності і миру. Саму Російську Федерацію не можна притягти до відповідальності, оскільки вона не ратифікувала Римський статут.

"Ми воюємо на рідній землі і в нас високий бойовий дух".

— Очевидно, у Росії очікували швидкого результату "військової операції". Як тепер Путін може реагувати на такий опір української армії?

— Традиційно диктатор розраховував на п’яту колону, він щиро вважає, що в Україні і досі живе переважна більшість прихильників "русскава міра". Хоча поновлена з 2014 року війна із Росією, яка тепер перейшла у відкриту, гарячу фазу, лише озлобила українців проти Московії, якій чиниться гідний опір.

Як сьогодні заявив міністр оборони Сполученого Королівства, за дві доби росіяни не досягли жодної цілі, які вони собі ставили при вторгненні до України. Однак критично важливо для нас протриматися до 1-2 березня, а далі у них не буде достатньо ресурсів. Ми воюємо на рідній землі і в нас високий бойовий дух.

"Путін вчинив як військовий злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним
Фото: Бригада швидкого реагування Нацгвардії України

— Весь цивілізований світ засудив агресію Росії. Чи достатніми є санкції за такі дії?

— Економічні санкції наразі є недостатнім інструментом для стримування такої країни, як Росія. Їхній експансіонізм заснований на ідеологемі оточеної фортеці, за принципом "кругом всє врагі". Вони у цьому відношенні є послідовними у своєму історичному розвитку.

Наразі може бути така ситуація як у часи Кримської війни, коли Російська імперія зазнала поразки і була змушена робити ліберальні реформи. Однак, як пам’ятаєте, нового імператора Алексадра ІІ вистачило десь на десять років, а потім знову під контроль взяла ситуацію консервативна кліка при його дворі.

Читайте також: Боррель підтвердив плани про запровадження санкцій проти Путіна та Лаврова

Інституційно, це така країна, яка мислить вкрай консервативно і не готова до динамічного розвитку, оскільки вона розбещена багатими природними ресурсами.

По суті, йде мова про створення глобальних владних структур, які би могли оперативно реагувати на факти агресії і застосовувати силу про них. Про це вже висловилася відома вітчизняна професорка з міжнародного права Ольга Буткевич, у чому я її цілком підтримую.

Хочу наголосити на тому, що отой своєрідний Веймарський синдром, який сьогодні спостерігаємо, є прямим наслідком того, що у свій час не було засуджено злочини проти людяності радянського режиму, які навіть чи не більші за масштабами від злочинів нацистського режиму. Хоча паттерн геноцидних практик та масових депортацій Московія демонструє з часів інкорпорації та знищення Новгородської республіки.

"Путін скоює низку злочинів проти людяності"

— Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця повідомив, що напад Росії на Україну — це напад на Статут ООН та кожну державу-члена. Якою на Вашу думку, має бути консолідована позиція Організації Об'єднаних Націй?

— Так, це пряма атака на світовий правопорядок, до якого Московія просто презирливо ставиться. Московські гебісти, як і їх поплічники, неодноразово підкреслювали, що система колективної безпеки на глобальному і регіональному рівні вельми інертна і з позиції сили її легко атакувати та паралізувати як неефективну.

Консолідованої позиції ООН щодо ситуації Росії не може, оскільки Москва є постійним членом Ради безпеки ООН, де вона володіє правом вето і тому може блокувати будь-яку ініціативу.

"Путін вчинив як військовий злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним
Фото: Associated Press
Читайте також: Росію позбавили прав у ПАРЄ та Комітеті міністрів ЄС

Коли Україна дасть відсіч агресору, виникнуть підстави для створення такої системи глобальної безпеки, де будуть закладені механізми реальної реакції на ситуації агресії проти суверенних держав.

Наразі стоїть питання про функціонування глобального парламенту та уряду із наявними міжнародними поліцейськими та збройними силами.

— Чи постане Путін перед судом за воєнні злочини проти мирного населення?

— Мене от вибішує та ситуація, що на сайті нашого парламенту донині висить саме російськомовна редакція Римського статуту.

А дії Путіна підпадають під положення Римського статуту. Взагалі ота банда Шугайова, зробивши колективний шабаш під назвою Рада національної безпеки, документально зафіксувала владне розпорядження, на основі якого скоюється низка злочинів проти людяності та воєнні злочини.

Хоча Росія не ратифікувала Римський статут, але є можливість притягнення до відповідальність окремих фізичних осіб, зокрема Путіна та інше вище керівництво Росії.

Що відомо:

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок