Нацбанк знизив облікову ставку

Нацбанк знизив облікову ставку

Нацбанк знизив облікову ставку
.

Національний банк України знизив облікову ставку з 11% до 10%, щоб повернути інфляцію в запланований діапазон та підтримати економічне зростання в Україні в умовах "охолодження" світової економіки.

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних з 13 березня 2020 року", — йдеться в повідомленні НБУ.

Згідно з ним, у січні-лютому споживча інфляція сповільнилася швидше, ніж передбачалося (до 3,2% у січні та 2,4% у лютому в річному вимірі), продовжуючи перебувати нижче цільового діапазону 5% +/-1 відсотковий пункт.

Крім того, січневий прогноз НБУ передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, однак може бути переглянутий у квітні залежно від подальшого розвитку, зокрема, коронавірусу і війн між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися.

Що відомо

  • Британський центральний банк вдався до зниження ставки з 0,75% до 0,25% на тлі уповільнення темпів зростання ВВП, спричиненого низкою економічних проблем, зокрема епідемією коронавірусу.
  • На тлі виходу Росії з угоди ОПЕК+, падіння цін на нафту та поширення коронавірусу COVID-19 9 березня обвалилися фондові біржі США, країн Азії та Європи.
  • Падіння посилили й інші фактори, зокрема гальмування світової економіки через зниження виробництва у Китаї та пасажирських перевезень внаслідок епідемії коронавірусу. Додаткове напруження спровокувало загострення протиріч між США, країнами ЄС і Китаєм щодо дотримання правил торгових операцій і стимулювання своїх економік, зокрема нещодавнє рішення ФРС США знизити базову відсоткову ставку.
  • Рівень поширеності коронавірусу Covid-19 та його наслідки спричинили низку нових обмежень в Італії, Ізраїлі та інших країнах.
  • Національний банк України 11 березня продав близько 350 мільйонів доларів, аби згладити курсові коливання.
  • Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, подібним до глобальної фінансової кризи 2008 року, якщо лідери країн не вдаватимуться до термінових заходів через спалах коронавірусу.
На початок