Зеленський майже пів року не підписує закон про воєнні злочини – правозахисниця

Зеленський майже пів року не підписує закон про воєнні злочини – правозахисниця

Зеленський майже пів року не підписує закон про воєнні злочини – правозахисниця
. Фото: сток

Міжнародний благодійний фонд “Ізоляція” разом із правозахисниками вимагають від президента Володимира Зеленського підписання закону про воєнні злочини №2689, який Верховна Рада ухвалила в травні 2021 року.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, про це 10 грудня під час дискусії Izolyatsia: must speak до Міжнародного дня прав людини заявила голова організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук.

"У правозахисників складається враження, що президент не в курсі, що він є одним із перешкод у переслідуванні воєнних злочинців, тому що у нього уже шостий місяць лежить законопроєкт, який вносить зміни до Кримінального кодексу і уможливлює вирішення цього питання у правовий спосіб", – сказала Матвійчук.

Читайте також: Під Радою вимагали прийняти законопроєкт про воєнних злочинців

За її словами, люди на окупованих територіях, які вчиняють злочини, "переконані у своїй безкарності" й тому, що вони будуть амністовані, їх обміняють або що терміни давності їхніх злочинів спливуть (а лише міжнародні злочини їх не мають) і вони уникнуть відповідальності

"Коли президент підпише цей законопроєкт, це буде прямий сигнал на окуповані території до людей, які прямо зараз катують і знущаються над ув'язненими, зокрема у тюрмі "Ізоляція", що кримінальна відповідальність індивідуальна, міжнародні злочини не мають терміну давності і за все, що людина вчинила доведеться відповідати", – додала вона.

Суспільне звернулось до ОП з відповідним зверненням.

Читайте також: Про катування і утримання на окупованому Донбасі розслідують понад 1000 справ – ОГПУ

Що відомо

  • Законопроєкт №2689 встановлює відповідальність за злочини проти людяності і він дає можливість притягати правоохоронні органи притягати до відповідальності людей, які катують, викрадають і вбивають на окупованих територіях.
  • Серед головних нововведень – зміни до статті 8 Кримінального кодексу України, які передбачають запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.
  • Відповідно до статті 94 Конституції України, президент підписує законопроєкт через 15 днів після того, як це зробить голова Верховної Ради. Якщо цей термін спливає, вважається, що президент не має зауважень до документа і повинен його одразу підписати.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок