Економічний паспорт українця: що пропонує Зеленський. Деталі законопроєкту

Економічний паспорт українця: що пропонує Зеленський. Деталі законопроєкту

Економічний паспорт українця: що пропонує Зеленський. Деталі законопроєкту
. УНІАН

На сайті Верховної ради з’явився текст законопроєкту Володимира Зеленського про економічний паспорт українця, який президент анонсував під час виступу в парламенті 1 грудня.

Про фонд майбутніх поколінь

Головна мета документа, згідно з пояснювальною запискою, підвищення економічного рівня життя й припинення еміграції українців. Для цього, у разі ухвалення законопроєкту, Кабінет міністрів створить фонд майбутніх поколінь. Новий фонд буде адмініструвати буде окрема компанія, 100% власності якої належатиме державі. Фонд наповнюватиметься бюджетними коштами, отриманими, зокрема, зі сплати ренти на користування надрами. Ці кошти зберігатимуться в державному банку, який має ліцензію на зберігання вкладів Пенсійного фонду.

Контролюватиме діяльність фонду Рада, яка складатиметься з п’яти людей, обраних урядом на відкритому конкурсі. Ця Рада і має обрати адміністратора фонду й банк, у якому зберігатимуться кошти.

Про економічний паспорт

У разі ухвалення законопроєкту, учасниками фонду автоматично стануть усі громадяни України, які народилися після 1 січня 2019 року. Щороку на кожного з них до фонду має надходити платіж у розмірі двох мінімальних зарплат станом на початок року (станом на грудень 2021 року — це 6500 гривень).

До 18 років учасник фонду може отримати кошти для навчання, купівлі житла, лікування тяжких захворювань або, за наявності, критичних станів здоров’я. Після досягнення 18-річчя, учасник фонду матиме право самостійно отримати кошти, накопичені на його ім’я, але за умови, що він має громадянство України і постійно проживав на її території останні п’ять років.

Міжнародний досвід

Ініціатори законопроєкту вказують на успішний досвід інших країн (передусім багатих на нафту монархій Перської затоки), де існують подібні фонди. І стверджують, що рентна плата за користування надрами в Україні надто низька, а бізнес проти її підвищення, бо не розуміє, на що підуть ці кошти.

"Використання ренти для наповнення Фонду дасть бізнесу впевненість, що ці платежі використовуються на визначені цілі", – вважають автори законопроєкту.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок