Справа "вагнерівців": ТСК не знайшла підтверджень витоку інформації

Справа "вагнерівців": ТСК не знайшла підтверджень витоку інформації

Важливо
Справа "вагнерівців": ТСК не знайшла підтверджень витоку інформації
Мар'яна Безугла. УНІАН

Тимчасова слідча комісія Верховної ради у справі про ПВК "Вагнера" Приватна військова кампанія "Вагнера" – російська військова структура, що комплектується найманцями, створена 2013 року. Брала участь у бойових діях у низці конфліктів, зокрема на Донбасі на стороні Росії, в Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, в Судані.Чому "Вагнер": У російських ЗМІ організація позиціюється як приватна військова компанія, що перебуває під командуванням відставного підполковника ЗС РФ Дмитра Уткіна, позивний "Вагнер". не знайшла підтверджень витоку інформації, що призвело до рішення відтермінувати проведення спецзаходу по затриманню "вагнерівців".

Про це 15 листопада повідомила глава ТСК, депутатка "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

“Наявні дані дають змогу зробити опосередковані висновки, що відбулося відтермінування активного заходу з 25 липня на 30 липня 2020 року. ТСК не вдалося достеменно встановити, хто, на якому рівні в Україні прийняв рішення про відтермінування”, – сказала вона.

За словами Безуглої, ТСК встановила “відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи”.

ТСК також не знайшла підтвердження того, що президент України давав особисті розпорядження керівництву розвідки відтермінувати захід по затриманню вагнерівців, а керівник ОП не має повноваження надавати розпорядження розвідці щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу.

За її словами, ТСК встановила, що правоохоронними органами та прокуратурою України було зроблено "все необхідне для екстрадиції найманців з Білорусі", але підготовка документів для екстрадиції розпочалася вже після їх затримання.

"Це призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на екстрадицію в рамках міжнародного співробітництва для притягнення їх до відповідальності. ТСК констатує незадовільність роботи правоохоронних органів із розслідування кримінальних проваджень", – додала вона.

Справа "вагнерівців"

29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера". Україна заявила, що серед "вагнерівців" було 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі і СБУ зібрала достатньо доказів.

Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців". Відповідь ОГП не отримав. За тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю". Пізніше Путін назвав розміщення "вагнерівців" у Білорусі "спецоперацією США".

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що українські спецслужби понад рік готували операцію із затримання "вагнерівців". Задля цього їх виманювали до Білорусі. Проте, за словами журналіста, на нараді в Офісі президента силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів, після чого вона провалилася.

У СБУ та в Головному управлінні розвідки спростували свою причетність до підготовки цієї спецоперації, а керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав заяви "спланованою дезінформацією". 14 вересня 2020 року біля будівлі Верховної ради влаштували акцію з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування справи "вагнерівців".

Що відомо

  • Міжнародна група розслідувачів Bellingcat анонсувала публікацію матеріалу щодо "зливу" спецоперації із затриманням бойовиків російської ПВК "Вагнер".
  • "На початку наступного тижня буде опубліковано наш довгоочікуваний звіт "Вагнергейт", в якому детально описується, що призвело до арешту 33 підозрюваних російських найманців у Білорусі у липні 2020 року", — повідомили в Bellingcat.
  • Раніше журналіст-розслідувач Христо Грозєв анонсував, що команда Bellingcat готує три продукти: двогодинний документальний фільм-розслідування, коротший документальний фільм і текстову версію розслідування.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок