Уникнути ще 690 тисяч смертей. Як працює колективний імунітет і чому без вакцинації він неможливий

Уникнути ще 690 тисяч смертей. Як працює колективний імунітет і чому без вакцинації він неможливий

Важливо
Уникнути ще 690 тисяч смертей. Як працює колективний імунітет і чому без вакцинації він неможливий
. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Місто Моршин на Львівщині, де вакцинувалося близько 74% населення, стало майданчиком для пілотного проєкту МОЗ України, де мали щепити більшість дорослого населення проти SARS-COV-2. Метою експерименту було перевірити, чи масова вакцинація дозволить створити колективний імунітет до вірусу. Результат виявився позитивним: станом на 26 жовтня в місті не було жодного шпиталізованого з ускладненнями коронавірусної інфекції. На сьогодні такі країни, як Ізраїль, Канада, Іспанія та Німеччина вакцинували понад 70% населення, що привело до зниження захворюваності на COVID-19.

Що таке колективний імунітет і як це може вплинути на завершення пандемії коронавірусу – в матеріалі Суспільного.

Захист для тих, хто має протипоказання до щеплення

Колективний імунітет виникає тоді, коли частина населення стає несприйнятливою до хвороби. Для цього певний відсоток людей має перехворіти або вакцинуватися. Це називається порогом колективного імунітету. Чим швидше поширюється інфекція, тим вищий поріг.

Прикладом для ілюстрації є кір – це вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Для того, аби досягти колективного імунітету, 95% населення мають бути вакциновані. У такому разі знижується ймовірність передачі хвороби від людини до людини, і захист отримують навіть ті, хто за станом здоров’я не може щепитися.

В Україні вакцинація проти кору є обов’язковою. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого МОЗ України, діти мають отримати повний захист від інфекції до шестирічного віку. Проте від 2017 року в Україні триває епідемія кору. Це пов'язано з нестачею вакцин у 2009-2015 роках, а також антивакцинним рухом. Як наслідок, знизився пороговий імунітет українців, що дозволило інфекції поширюватися. За словами головного лікаря України Ігоря Кузіна, протягом 2019-2019 років в Україні захворіли 110 тисяч людей, 36 з них померли.

Природне поширення та вакцинація

Є два шляхи досягнення колективного імунітету – поширення інфекції природним шляхом та вакцинація. Наразі до "посткоронавірусного колективу" долучаються як люди, які одужали після COVID-19, так і вакциновані особи.

Природне поширення SARS-COV-2

При природному поширенні інфекції достатня кількість людей має перехворіти і виробити захисні антитіла до коронавірусу. Однак у випадку SARS-COV-2 незрозуміло, як довго триватиме імунітет після перенесеного захворювання. Група науковців із медичної шкоди Єльського університету показала, що деякі пацієнти можуть повторно інфікуватися вже за кілька місяців після підтвердженого COVID-19. Людина може заразитися навіть у разі наявності антитіл до коронавірусу.

Тому набуття колективного імунітету природнім шляхом може мати трагічні наслідки. Як стверджують спеціалісти клініки Мейо, близько 70% населення має перехворіти на коронавірус, аби ми наблизилися до досягнення колективного імунітету. Це мільйони людей із серйозними ускладненнями хвороби та тисячі смертей лише в Україні. Наразі близько 8% українців мали COVID-19, з них померло 2,4%. Це у 8,75 раза менше від потрібних 70%. Тобто, до моменту набуття колективного імунітету природним шляхом (без вакцинації) в Україні може померти у 8,75 раза більше людей. Це щонайменше 690 070 смертей.

Крім того, медична система не витримає такої кількості госпіталізацій і хворі (навіть з іншими проблемами зі здоров’ям) не матимуть доступу до медичної допомоги, що призведе до більшої кількості летальних випадків. На сьогодні у відділеннях інтенсивної терапії по всій Україні зайнято 39,5% ліжкомісць.

Вакцинація від коронавірусу

Перевага вакцинації полягає в тому, що вона сприяє виробленню імунітету, не призводячи до розвитку хвороби, появи ускладнень та смерті. Лише завдяки масовому щепленню населення людство контролює такі небезпечні захворювання, як віспа і поліомієліт.

Читайте також: Що таке поліомієліт і як його можна попередити

Вакцинація також дозволяє попередити появу нових штамів коронавірусу. Як свідчить дослідження опубліковане в журналі Nature, SARS-COV-2 змінюється вдвічі швидше, ніж вірус грипу. Вірус може відтворюватися лише потрапляючи в клітини людини. Його розмноження сприяє появі мутацій у РНК, що збільшує ймовірність утворення нових штамів. Вакцинація знижує ризик щепленого інфікуватися коронавірусом, тому SARS-COV-2 розмножуватиметься менше, що знизить ймовірність появи нових мутацій. Автори статті підкреслюють важливість вакцинації для попередження появи нових варіантів SARS-COV-2, які стануть нечутливими до імунітету вакцинованих та тих, хто перехворів.

Наразі в Україні повністю вакцинувалися від коронавірусу лише 18,3% населення. Це в 3,8 рази менше від потрібних 70%. Причиною цьому є недовіра населення до вакцин проти SARS-COV-2 та антивакцинна пропаганда, яку, за даними РНБО, підживлює Росія.

Поки не зрозуміло, як довго захищатиме вакцина від коронарірусу. Наукова стаття, опублікована в Science Immunology, свідчить, що захист триває як мінімум 8 місяців. Однак дослідження досі не закінчилися. З моменту виходу публікації минув деякий час, а щеплення продовжують захищати вакцинованих навіть незважаючи на появу нових варіантів коронавірусу, таких як Дельта.

До чого приведе поява колективного імунітету

За словами виконавчого директора ВООЗ Майка Раєна, SARS-COV-2 лишиться з нами назавжди. Рано чи пізно переважна кількість населення планети перехворіє або вакцинується. Так сформується колективний імунітет. Професор школи громадського здоров’я Джона Гобкінса Гіпсимбер Д’Соуза вважає, що це може призвести до двох різних сценаріїв завершення пандемії коронавірусу.

З одного боку, колективний імунітет може перервати передачу вірусу від людини до людини і коронавірусна інфекція виникатиме невеликими спалахами, швидко згасаючи. Так, як це зараз відбувається з кором, або поліомієлітом.

З іншого боку, коронавірус може продовжувати поширюватися як сезонна інфекція, але вакцинація дозволить контролювати ситуацію, зменшивши кількість важкохворих пацієнтів, а також летальних випадків. Наприклад, у Канаді наразі повністю вакцинувалося 73% населення. Це не зупинило поширення інфекції, але як мінімум у 4 рази знизило кількість госпіталізованих та померлих.

Є ще третій варіант розвитку подій, коли вакцинація від коронавірусу припиниться через відмову населення робити щеплення. Імунолог Борис Донський у інтерв’ю Lb.ua стверджує: “Якщо велика кількість людей відмовлятиметься від вакцинації, Україна здобуде колективний імунітет, але “диким способом”, як це було 500 років тому під час епідемій інфекційних хвороб у Європі. Ціною великої кількості життів.”

Читайте також

"Дихаєш, а кисень не потрапляє. Це катастрофа". Фоторепортаж з ковідної лікарні

Що на сьогодні відомо про "постковідний синдром". Відповідає лікарка

Життя після COVID-19: як вірус впливає на мозок і нервову систему

Коли можна вакцинуватися після того, як перехворів COVID-19. Відповідь МОЗ

Як хворіють вакциновані та скільки щеплених дійсно потрапляють до лікарень

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок