COVID-19: як хворіють вакциновані та скільки щеплених дійсно потрапляють до лікарень

COVID-19: як хворіють вакциновані та скільки щеплених дійсно потрапляють до лікарень

COVID-19: як хворіють вакциновані та скільки щеплених дійсно потрапляють до лікарень
.

На сьогодні в Україні 7,7 мільйона осіб повністю вакцинувалися від коронавірусу. Це становить 17,5% населення. Проте результати соціологічного опитування "Рейтинг" проведеного у жовтні свідчать, що 43% дорослих Українців не готові щеплюватися від коронавірусу. Теза про те, що вакциновані люди також хворіють на COVID-19 є одним із головних аргументів антивакцинаторів.

Скільки насправді вакцинованих людей інфікується коронавірусом та яка ймовірність потрапити до лікарні або померти внаслідок ускладнень COVID-19 – пояснює Суспільне.

Чи може вакцинована людина інфікуватися SARS-COV-2

Жодна вакцина від будь-якої бактеріальної чи вірусної інфекції не захищає людину на 100%. Медики завжди очікують незначну кількість так званих "проривних інфекцій" – випадків зараження серед повністю вакцинованих осіб. Про це свідчать цифри щодо ефективності вакцин, які виробники оприлюднили після завершення клінічних досліджень.

Вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech захищає людину від дикого типу SARS-COV-2Варіанту коронавірусу, виявленого в Ухані, без додаткових мутацій. Тобто не штами, а вихідний коронавірус. На ньому усі вакцини проходили клінічні випробування. Їхня ефективність також вираховувалася по "дикому" варіанту на 95%. Результати дослідження, опублікованого у The New England Journal of Medicine свідчить, що вакцина на 93,7% ефективна проти інфікування штамом "Альфа" та на 88% проти "Дельти", яка за даними МОЗ України зараз найбільш поширена в Україні.

Читайте також: Чим особливий штам "Дельта" і як його розпізнати. Пояснюють лікарі

Вакцина Moderna

Наприкінці клінічних досліджень було відомо, що вакцина Moderna на 95% ефективна проти інфікування коронавірусом дикого типу. Результати нещодавнього дослідження, проведеного в провінції Онтаріо (Канада), свідчать, що вакцина на 84% ефективна проти інфікування штамами "Бета" і "Гамма" та на 87% проти зараження "Дельтою".

Вакцина CoviShield

Вакцина від AstaraZeneca на 80% знижує ризик інфікування коронавірусом. Її розробила компанія AstaraZeneca у співпраці з Оксфордським університетом. Україна закупила та використовує вакцини CoviShield – розробку AstaraZeneca, вироблену в Індії.

Індійські науковці проаналізували ефективність CoviShield проти штаму "Дельта" серед місцевих медиків – рівень проривних інфекцій у пік поширення Дельти становив 18,65%. Рівень госпіталізацій не перевищував 19%. Водночас лікарі контактують із великою кількістю інфікованих людей і мають більше вірусне навантаження. Тобто, в реальному житті щеплена вакциною CoviShield людина може мати меншу ймовірність повторно заразитися коронавірусом.

Читайте також: "Маємо від 700 до 900 викликів на добу". Інтерв'ю з керівником Волинського центру екстреної допомоги

Вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech

Дослідження, опубліковане у The New England Journal of Medicine, яке проводили навесні 2021 року в Чилі, свідчить про ефективність CoronaVac у запобіганні інфікування поширеними штамами SARS-COV-2. Щеплення обома дозами вакцини на 65,9% захищає від інфікування штамами "Альфа" та "Гамма". Вакцина у 87% випадків убезпечує від тяжкого перебігу COVID-19 та на 86% від смерті в результаті ускладнень. CoronaVac також ефективна проти штаму "Дельта", свідчать результати дослідження, оприлюдненого в журналі Emerging Microbes & Infections. Вакцина на 59% ефективна проти симптоматичного перебігу COVID-19, на 70,2% проти захворювання середньої форми тяжкості й на 100% проти важких випадків.

Один на п'ять тисяч. Наскільки поширені випадки хвороб після вакцинації

Велике дослідження у штаті Вашингтон (США) охопило 4 мільйони повністю вакцинованих осіб. Його результати свідчать, що у період між 17 січня та 21 серпня 2021 року 1 з 5000 повністю вакцинованих людей мали повторну інфекцію SARS-COV-2.

Центр контролю захворюваності США наголошує на тому, що поширеність зараження коронавірусом серед вакцинованих з часом збільшуватиметься. Це пов’язано з поступовим зниженням імунітету після вакцинації, а також поширенням нових більш заразних і небезпечних варіантів коронавірусу.

Який ризик госпіталізації та смерті серед вакцинованих

За даними американського Центру контролю захворюваності, станом на 7 вересня 2021 року в США 176 мільйонів людей отримали обидві дози вакцини. 11 440 повністю вакцинованих осіб потрапили до лікарні з позитивним тестом на SARS-COV-2. З них 2 491 не мали симптомів COVID-19 і опинилися в шпиталі з інших причин, а 8 949 осіб звернулися по допомогу лікарів через симптоми коронавірусу.

Ці цифри свідчить про те, що ризик повністю вакцинованої людини потрапити до лікарні становить 0,00005%.

Серед 8 949 вакцинованих, які потрапили до лікарні, померло 2 182 людини. Тобто ризик смерті внаслідок тяжкого перебігу COVID-19 після щеплення двома дозами вакцини становить 0,00001%.

Що відомо про Україну

В Україні лише 0,7% людей із діагнозом COVID-19 були щеплені обома дозами вакцини. Тільки 0,4% госпіталізованих пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу. Це показав аналіз даних із Електронної системи охорони здоров’я України за травень – липень 2021 року. Дослідження досі триває, тому оприлюднені цифри поки що попередні і не враховують пацієнтів із безсимптомним перебігом коронавірусного захворювання, а також хворих, які не зверталися до лікарень. Однак, результати вже свідчать про ефективність вакцин щодо запобігання тяжкого перебігу COVID-19 і госпіталізацій.

Які симптоми COVID-19 мають люди після вакцинації у разі захворювання

Директор Офісу підготовки і реагування на критичні події Джона Гопкінса Доктор Габор Келен наголошує на тому, що вакциновані мають м’якші симптоми COVID-19 у порівнянні з невакцинованими. Це можуть бути легка гарячка, ознаки застуди або погіршення проявів алергії. Людина може навіть не помітити, що хвора, але передавати інфекцію іншим. Тому при найменшій підозрі на COVID-19 слід звернутися до лікаря і здати ПЛР-тест. До отримання результатів тесту важливо соціально ізолюватися, аби не поширювати інфекцію.

Читайте також: У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень вийшли на акцію протесту

Хто належить до групи ризику

Будь-яка вакцинована людина може підхопити SARS-COV-2, але люди з ослабленим імунітетом мають підвищений ризик. До них належать:

  1. Особи з вродженими імунодефіцитами,
  2. ВІЛ-інфіковані,
  3. Люди після трансплантації органів, які змушені приймати імуносупресори,
  4. Онкохворі.

Для підсилення захисту від SARS-COV-2 у людей з ослабленим імунітетом Національна технічна група з питань імунопрофілактики рекомендувала МОЗ України дозволити щеплення третьою (бустерною) дозою вакцини від коронавірусу.

Читайте також

Чому люди бояться щеплень. Пояснює психологиня

Чи заразна людина після щеплення від COVID та чи треба вакцинуватись від грипу. Відповідає лікарка

Третя доза вакцини проти COVID-19: чи потрібна вона

Як коронавірус блокує відчуття запаху та від чого ще можна втратити нюх

Як пандемія і карантин впливають на психічне здоров’я

Життя після COVID-19: як вірус впливає на мозок і нервову систему

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок