Чим особливий штам "Дельта" і як його розпізнати. Пояснюють лікарі

Чим особливий штам "Дельта" і як його розпізнати. Пояснюють лікарі

Чим особливий штам "Дельта" і як його розпізнати. Пояснюють лікарі
. Суспільне Волинь

Перші зараження Дельтою в Україні зафіксували у другій половині червня. За прогнозами ВООЗ, до кінця серпня "Дельта" може сягати 90% випадків захворювань. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, станом на 28 липня на території України зареєстровані 17 випадків інфікування збудником COVID-19 штаму "Дельта".

Чим небезпечний цей варіант коронавірусу та як розпізнати його — читайте у матеріалі Суспільного.

Чим особливий штам "Дельта"

Штам "Дельта" значно заразніший та може викликати більш серйозні захворювання, ніж усі інші відомі. Про усе це йдеться у внутрішній презентації Центрів із контролю й профілактики захворювань США, повідомляють The New York Times і The Washington Post із посиланням на копію документа. Згідно з ним, новий штам так само заразний, як вітряна віспа чи сезонний грип.

Директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України Вікторія Задорожна пояснює: вірус мутував і пристосувався до нових умов.

"Вірус поступово пристосовується все більше і більше до нового хазяїна — нової людської популяції. І для того, щоб проникнути у клітину, він вже більш адаптований. Він адаптувався, щоб швидше проникати в організм і швидше розмножуватися", — розповіла фахівчиня.

Читайте також: Україна готова до нової хвилі COVID-19 восени на рівні інших європейських країн — президент

Поширення в Україні

В Україні вже зареєстрували 17 заражених "Дельтою" — на Закарпатті, у Києві та Львівщині. Один хворий помер. З трьох недужих на Львівщині, двох вже виписали, ще одну — лікують вже третій тиждень.

Лікар недужих на COVID-штам "Дельта" у Львові Андрій Морфін розповів, що якщо порівнювати штам "Дельта" із вже відомими, то ступінь заразності у 4,5 раза більший, перебіг хвороби агресивніший і швидший. За його словами, за 2-3 дні у пацієнтів різко знижується сатурація, хворі не можуть самостійно дихати і потребують переведення в реанімацію.

"Усі троє хворих мали тяжкі пневмонії, усі троє з вираженою дихальною недостатністю, з високою гарячкою, потребували постійної кисневої терапії, потребували специфічної терапії, але, слава богу, усі одужують", — розповів лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні.

Читайте також: Дельта-варіант COVID-19 став таким заразним, як вітрянка

Як розрізнити варіант вірусу і як від нього захиститись

Щоб розрізнити "Дельту" від інших штамів, медики надсилають забори від хворих на аналіз у столицю. Та можна запідозрити "Дельту" і за симптомами. Ця версія вірусу відмінна кашлем, який проявляється на початку хвороби — пояснює Морфін.

"Є 4 такі основні ніби симптоми.. Ну звичайно, вони можуть відрізнятися, в залежності від особливостей організму. Але це інтенсивний біль голови, першіння у горлі, гарячка і кашель. Кашель не був типовий для попередніх штамів. Там кашель міг проявитись пізніше, а не так одразу, як у "Дельті", — зазначив експерт. Захищатися від нового штаму треба так само як і раніше — каже медик. Дослідження у Британії показали, що вакцина Pfizer мала ефективність 33% проти "Дельти" після однієї дози та 88% після двох доз. У випадку з AstraZeneca ефективність становила 33% після першої дози, але зростала до 60% після другої.

Читайте також: Новий варіант COVID-19 "Дельта" до кінця літа стане домінуючим в Європі – ECDC

Чого чекати від штаму

За словами епідеміологині Вікторії Задорожної, наступна хвиля коронавірусу штаму "Дельта" може розпочатися після сезону відпусток. "Ви ж розумієте — люди їздять відпочивати. І їздять не тільки по Україні, але й закордон. Вони привозять вірус і усі ці штами перемішуються. Але звісно, "Дельта" сильніший і його буде більшість", — підкреслила фахівчиня.

Водночас у МЗС радять українцям не відвідувати чотири країни через поширення там цього штаму. Йдеться про Індію, Велику Британію, Португалію та Росію.

З 5 серпня після повернення з Росії чи Індії на обов'язкову двотижневу самоізоляцію відправлять усіх, хто пробув у цих країнах більш як тиждень. Так в Україні хочуть сповільнити темпи поширення штаму "Дельта".

Читайте також: ВООЗ передала Україні 2 тисячі тестів на визначення штаму "Дельта"

Що відомо

  • Станом на 28 липня на території України зареєстровані 17 випадків інфікування збудником COVID-19 штаму "Дельта".
  • 28 липня Кабінет міністрів ухвалив нові правила перетину кордону України у зв'язку з поширенням штаму коронавірусу "Дельта". Зокрема, невакциновані українці чи іноземці, які в'їжджають з території Росії або Індії, підлягатимуть обов'язковій самоізоляції. Зміни наберуть чинності через 7 днів після публікації відповідної постанови.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.
  • У Національній академії наук вважають, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні найближчим часом може стрімко погіршитись на тлі зростання основних епідеміологічних показників.
  • За добу 31 липня в Україні зафіксували 484 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19, одужала від хвороби 131 особа. Загалом з початку пандемії виявили понад 2,25 млн випадків.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок