У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень вийшли на акцію протесту

У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень вийшли на акцію протесту

У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень вийшли на акцію протесту
. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

У Києві поблизу Верховної ради вранці 3 листопада почалась акція проти карантинних обмежень та "примусової вакцинації". На акцію прийшли близько двох тисяч людей, вони перекрили проїжджу частину по вулиці Грушевського та Шовковичну.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

В Києві на акцію проти карантинних обмежень вийшли близько 300 людей
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Організатори акції з гучномовця закликали парламентаріїв відреагувати на вимоги учасників акції, серед яких – вимоги не вакцинувати дітей і не запроваджувати штрафи за проїзд без сертифіката.

Також на акцію приїхали люди з інших міст. Як розповіла одна з учасниць акції Мілана з Маріуполя, вона не хоче вакцинуватись і її вимога полягає у тому, аби підприємство, на якому вона працює – оплачувало тести для допуску на робоче місце.

"Я працюю водієм трамвайно-тролейбусного управління, нас незаконно відсторонили від функціональних обов'язків, це дискримінація за медичними показниками, нас лишили без зарплати. Я здорова людина, і вважаю, що я ніякої загрози не несу. Я не відмовляюсь проходити тести, але тільки коштом підприємства, але на це наше керівництво не іде. Нас відсторонили до того моменту, поки ми не вакцинуємось", – каже жінка.

Читайте також: "Маємо від 700 до 900 викликів на добу". Інтерв'ю з керівником Волинського центру екстреної допомоги
У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень вийшли на акцію протесту
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Деякі люди тримали плакати "Скажи "ні" обов'язковій вакцинації", говорити з представниками ЗМІ вони відмовились. Також організатори через гучномовець закликали учасників протесту не говорити з журналістами.

У центрі Києва близько двох тисяч противників карантинних обмежень перекрили вулиці
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Один з організаторів акції Олександр Гуміров напередодні в своєму Facebook написав, що учасники сьогоднішнього протесту "не проти ковідо-щеплень": "Ми проти примусової медицини та медичного апартеїду. Якщо людині потрібний захист або хоче захиститися – нехай робить щеплення. Але це не привід, якщо людина, наприклад, перехворіла і має імунітет, або відповідально робить свій вибір не прищеплюватися, позбавляти її прав, свободи, роботи, освіти, прирікати на голод та злидні".

На акцію відреагував глава МОЗ України Віктор Ляшко. Він назвав це "насмішкою над медиками та над родинами, які втратили рідних через COVID-19".

Акцію охороняють представники поліції. Водночас правоохоронці фіксують порушення карантинних обмежень. В Києві діє "червона" зона.

У центрі Києва близько двох тисяч противників вакцинації перекрили вулиці
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Мар'яна Рева, речниця Національної поліції повідомила Суспільному, що поліція фіксує порушення карантинних обмежень:

"Поліція здійснює перевірку карантинних обмежень, виключно в межах своїх повноважень, які передбачені статтею 23 закону України про Нацполіцію. В якій вказано, що поліцейські зобов'язані виявляти, попереджати, припиняти адміністративні правопорушення. Відповідно усі карантинні порушення вписані в статтю 44 з позначкою 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення і підпадають якраз під визначення "адміністративного порушення". Тому перевіряючи дотримання карантинних обмежень поліцейські діють в межах своїх повноважень. Оскільки постановою Кабміну було визначено, що в "червоній" зоні потрібно у визначених місцях перебувати лише з відповідними документами, які підтверджують ковід-безпечність. Відповідно люди, які знаходяться в цих місцях без цих документів – вони скоюють адміністративне правопорушення", – зазначила вона.

У центрі Києва близько двох тисяч противників вакцинації перекрили вулиці
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Після мітингу під ВР учасники акції направились до Офісу президента і закликали вийти президента Володимира Зеленського.

Згодом учасники акції розблокували урядовий квартал і станом на 11:45 проводять мітинг під Верховною радою.

Що відомо

  • В Україні 2 листопада понад 23 тисячі нових випадків коронавірусу, 720 людей померли. Через коронавірус лише за добу госпіталізовано понад 5 тисяч людей. 93,2 % госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня – невакциновані та не мали жодної дози антиковідної вакцини, повідомили в МОЗ.
  • Усі вакцини проти коронавірусу є ефективними проти важкого перебігу та смерті у разі інфікування будь-яким із відомих штамів SARS-COV-2. Однак, вакциновані люди можуть мати легку форму цього захворювання і заражати нещеплених. Тому важливо отримати повний курс вакцинації максимальній кількості людей.
  • Через поширення коронавірусу більшість регіонів України перейшли у "червону" зону,''Червоний'' рівень епіднебезпеки передбачає ряд обмежень, які запроваджуються в регіоні. Але обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат або негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген. Такий результат дійсний 72 години де діють карантинні обмеження, зокрема на пересування в громадському транспорті: обов'язковою для проїзду є наявність COVID-сертифікат про наявність вакцини. Київ також із 1 листопада у "червоній" зоні.
  • Кабмін опублікував постанову, якою запровадили "жовті" та "зелені" COVID-сертифікати. "Жовтий" сертифікат має інформацію про перше щеплення, а "зелений" — про повний курс. Європейський Союз офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати у додатку "Дія" відповідають європейським.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок