Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми

Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми

Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми
.

Астенія або астенічний синдром – це тривала (понад місяць) або хронічна (понад пів року) втома. За частотою випадків астенічні розлади у 2020 році посідають друге місце після серцево-судинних захворювань. Вони діагностуються у пацієнтів будь-якого віку, проте найбільше до астенії схильні люди 35-40 років.

Що таке астенія або астенічний синдром

У перекладі з давньогрецької астенія – це "безсилля". Медики описують астенічний синдром як нестачу енергії.

Трапляється, особливо в осінньо-зимовий період, що скільки б людина не відпочивала – сили не повертаються. Настрій і самопочуття псуються, а піднятися вранці з ліжка прирівнюється до подвигу. Іноді, щоби впоратися з цією втомою, достатньо як слід виспатися, провести вихідні на свіжому повітрі або взяти тижневу відпустку.

Але навіть якщо після відпочинку сил не додалося, це може бути ознакою астенії – прояву збоїв у роботі організму. Їх важко діагностувати через велику кількість симптомів, але важливо вміти відрізняти астенію від звичайної слабкості, запаморочення або задишки, щоб своєчасно звернутися по допомогу до фахівця.

Зниження працездатності, слабкість, емоційна нестійкість, порушення сну – ці явища знайомі кожному, хто стикався з ненормованим робочим графіком, зірваними дедлайнами, нездоровою атмосферою на роботі та відсутністю відпусток. Проте треба вміти виявляти перші прояви астенії та вчасно зрозуміти її причини.

Прояви астенії

  • Постійне відчуття втоми.
  • Дратівливість, нервозність.
  • Раптові зміни настрою.
  • Підвищена емоційна чутливість.
  • Погіршення пам'яті, концентрації.
  • Порушення сну, денна сонливість.
  • Неможливість повноцінно відновити сили навіть після тривалого відпочинку.
  • Гіперестезія: підвищена чутливість до яскравого світла, гучних звуків і запахів.
  • Тілесні прояви: прискорене серцебиття, пітливість, головні болі, загальне погане самопочуття і дискомфорт.
Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми
Астенія — не хвороба. Це симптом збоїв в роботі організму.

Фахівці виділяють два типи астенічних розладів: пов'язані із зовнішніми впливами (екзогенно-органічні) та внутрішніми (психогенно-реактивні). Їхні симптоми багато у чому схожі, але причини виникнення, і, власне, вплив на організм людини відрізняються.

Екзогенно-органічна астенія – це симптом іншого захворювання. З цією формою стикаються до 85% пацієнтів, які проходять лікування від злоякісних утворень, – і 100% хворих на серцеву недостатність у важкій стадії. Організм бореться з хворобою і витрачає на це багато енергії, що позначається на стані нервової системи.

Психогенно-реактивна астенія, яка виникає через збої в організмі, у свою чергу, ділиться на "синдром перевантаження" і "неврастенію". Симптом перевантаження – це реакція організму на тривалий стрес, відсутність можливості емоційно або фізично розслабитися. Нервова система не встигає відновитися, тому в таких випадках радять відпочити або змінити рід діяльності, інакше людина ризикує емоційно зірватися.

Неврастенія – це стан безпосередньо після емоційного зриву, проте людина продовжує працювати та перебувати у стресовому середовищі.

Причини астенії

Тривалий занепад сил може спостерігатися:

  • при пережитому розумовому або фізичному перенапруженні;
  • сильних стресах;
  • нестачі сну;
  • неповноцінному харчуванні (дефіцит вітамінів групи В і С, заліза і деяких інших мікроелементів знижує гемоглобін і призводить до астенії);
  • зневодненні;
  • сидячому способі життя (малорухливість погіршує роботу серця і, як наслідок, сповільнює кровотік; через це органам і тканинам не вистачає кисню і харчування, а організму в цілому – енергії).

Симптомом чого може бути астенія

Коли відпочинок не допомагає. Як відрізнити астенію від звичайної втоми
Астенія може бути викликана і деякими захворюваннями, зокрема й небезпечними.

Як лікувати астенічний синдром

Якщо на тлі загальної слабкості з'являється сильний різкий біль у грудях, задишка, проблеми із зором, мовленням, запаморочення, сплутаність свідомості або оніміння будь-якої частини тіла – слід негайно звернутися по медичну допомогу. Оскільки астенія — не захворювання, а симптом, то лікувати треба причину її виникнення.

Якщо підвищена стомлюваність пов'язана зі способом життя, то рекомендуємо подбати про збалансоване харчування, нормований робочий графік, фізичну та соціальну активність і перевірити організм на відсутність захворювань. Більше рухайтеся, пийте достатню кількість води, спіть не менше ніж 8 годин на добу, а головне – навчіться розслаблятися та боротися зі стресом.

Читайте також

Як дихати правильно та яка від цього користь для організму

Не чекай на хвороби, зміцнюй імунітет. 8 способів покращити здоров'я

Емоційне вигорання на роботі. 8 способів впоратися з синдромом

На початок