Не в рамках обміну. Під ОП вимагали звільнення з полону бойовиків тяжкохворих бранців

Не в рамках обміну. Під ОП вимагали звільнення з полону бойовиків тяжкохворих бранців

Не в рамках обміну. Під ОП вимагали звільнення з полону бойовиків тяжкохворих бранців
. Суспільне

17 серпня близько десятка жителів Донбасу приїхали під Офіс Президента, щоб передати лист президентові Володимиру Зеленському. У ньому вони прохають обговорити під час зустрічей з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і президентом США Джозефом Байденом проблему екстреного звільнення тяжкохворих полонених не в рамках обміну.

Про це розповіла дружина одного з полонених Тетяна Матюшенко, повідомляє кореспондентка Суспільного.

За її словами, чоловік майже п'ять років перебуває у Макіївській колонії, позаяк бойовики так званої "ДНР" "засудили" його до 10 років тюрми за проукраїнську позицію.

"Чоловік хворий: потребує операції, у нього почались розлади в ендокринній системі. Більшість полонених ще до затримання мали проблеми зі здоров'ям (синдром ТуреттаСиндром Туретта — генетично обумовлений розлад центральної нервової системи, який проявляється у будь-якому віці й характеризується множинними руховими ("моторними") тиками і як мінімум одним голосовим ("вокальним", "звуковим"), що з'являються багато разів протягом дня. , епілепсія, цукровий діабет, тяжкі захворювання кишково-шлункового тракту), — повідомила Матюшенко.

Вона додає, що у зв'язку з цим є проблема створення "гуманітарної місії" для екстреного повернення людей на підконтрольну частину України не у рамках обміну, а за станом здоров'я. Це може бути одностороння або двостороння місія.

Під ОП вимагали екстреного звільнення з полону бойовиків тяжкохворих бранців
Суспільне
Читайте також: Посттравматичний стресовий розлад. Як військовим допомагають відновлюватися

За словами учасниці акції із Одеси Ізабелли Пєх, її матір Олена вже три роки перебуває в ув'язненні бойовиків. Затримали її під час вимушених поїздок на окуповану територію.

"Їй 50 років. 10 серпня 2017 року вона була заарештована озброєними людьми в Донецьку. Вона повинна була їздити на окуповану територію, щоб доглядати за хворою бабусею. В один з таких приїздів її заарештували, схопили й тримали в Донецьку на території однієї з військових частин у камері-одиночці", — розповіла учасниця акції.

Ізабелла Пєх вказала, що її матір катували і довели до спроби самогубства: "Вкручували шурупи в коліна, і у результаті чого зараз у неї проблеми з пересуванням. Також у неї епілепсія і вона потребує негайного звільнення за станом здоров'я".

Під ОП вимагали екстреного звільнення з полону бойовиків тяжкохворих бранців
Суспільне
Читайте також: Перемовини щодо газу та полонених. Журналісти опублікували четверту частину "плівок" Медведчука

Також учасниця розповіла, що її матір зараз перебуває у Сніжнянській 127-ій жіночій колонії на території, що тимчасово контрольована бойовиками із так званої "ДНР".

"Зв'язку з нею нема. Їй присудили 13 років позбавлення волі "за зраду батьківщині". Ми приїхали сюди для того, щоб нагадати про людей, які потребують негайного звільнення не в рамках обміну, оскільки вони можуть не дожити до наступного обміну, який невідомо коли буде. Ми сподіваємося, що нас почують та наші родичі будуть звільнені якомога скоріше", — зазначила Ізабелла Пєх.

Що відомо

  • У квітні керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що бойовики на Донбасі проігнорували пропозицію провести новий обмін утримуваними особами.
  • У січні бойовики "Л/ДНР" заявили про намір напередодні Водохреща передати кількох полонених на підконтрольну Україні територію, але за посередництва голови політради партії і нардепа "ОПЗЖ" Віктора Медведчука. Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що приватні особи не можуть втручатися в питання міждержавного врегулювання збройних конфліктів.
  • Станом на кінець 2020 року, у слідчих ізоляторах та в’язницях на окупованих територіях Донбасу і Криму перебували понад 400 українців.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок