Перемовини щодо газу та полонених. Журналісти опублікували четверту частину "плівок" Медведчука

Перемовини щодо газу та полонених. Журналісти опублікували четверту частину "плівок" Медведчука

ЗМІ
Перемовини щодо газу та полонених. Журналісти опублікували четверту частину "плівок" Медведчука
. Віктор Медведчук. Фото: УНІАН

Голова політради "Опозиційної платформи – За життя", кум Путіна Віктор Медведчук вів паралельні з українською делегацією газові перемовини з Росією, що тривали у грудні 2015 року у Брюсселі. Також він узгоджував постачання електроенергії до окупованого Криму через кіпрську "прокладку" бізнес-партнера Петра Порошенка Костянтина Григоришина. Водночас саме Порошенко запропонував Медведчуку займатися обміном полонених з ОРДЛО.

Про це йдеться у четвертій частині "плівок Медведчука", опублікованих 7 червня журналістами Bihus.Info.

Енергетичні переговори з РФ

Як встановили журналісти, згідно із записами телефонних розмов, Медведчук брав безпосередню участь у численних економічних та бізнесових переговорах. Зазначається, що він "явно відстоює інтереси і бажання російської сторони", а також "приватні інтереси бізнес-партнера президента Петра Порошенка".

Переговори у жовтні 2014 року за так званий "зимовий газовий пакет" офіційно велися у Брюсселі між українським “Нафтогазом”, російським “Газпромом” та міністерствами енергетики обох країн. Як стало відомо із плівок, непублічно у "паралельних" переговорах до них був залучений і Медведчук, який начебто почергово комунікував з російськими посадовцями, а також з українським президентом Петром Порошенком.

"Судячи з записів, два президенти за посередництва Медведчука погодили, що українська делегація не буде висувати радикальних вимог щодо певних нюансів контракту", — додається у розслідуванні.

Bihus.info
Переговори Медведчука з міністром енергетики РФ Олександром Новаком. Скріншот: Bigus.info

Під час перемовин українська сторона висувала "незручні" для РФ умови газового контракту, які загрожували Москві програшем у судових справах проти України. Росіяни через Медведчука нібито просили нагадати Порошенку, що з ним "домовлялися про протилежне", і просять, щоб "президент особисто подзвонив українській делегації і налаштував її на потрібний росіянам сценарій".

Читайте також: Медведчук може бути причетний до закупівлі вугілля в ОРДЛО – розслідування

Вже наступного дня на записах Медведчук  з Новаком сміються з того, що "Україна погодилася на гарантії, які їй по суті нічого не гарантували".

Bihus.info
Переговори Медведчука з міністром енергетики РФ Олександром Новаком. Скріншот: Bigus.info

"Результатом" таких контактів стало підписання "політичної угоди", за якою Україна "поступилася радикальною пропозицією".

Bihus.info
Переговори Медведчука з міністром енергетики РФ Олександром Новаком. Скріншот: Bigus.info

Як повідомляють журналісти, після газових переговорів Медведчук долучається до переговорів по імпорту електроенергії з РФ: "Восени 2014-го Україна зіштовхнулася з дефіцитом електроенергії, тож довелося вести ще одні переговори з Росією. У свою чергу, Росії треба було якось забезпечити електрикою окупований Крим, який залежав від материкового світла практично повністю".

Читайте також: "Дизельна труба" у власності Медведчука опинилася з відома Порошенка — Bihus.info

Зазначається, що Москві потрібен був "подвійний контракт", щоб продавати Україні електрику так, щоб Україна її постачала до Криму. Для цього сторони планують "долучити" кіпрську "прокладку" бізнес-партнера президента Порошенка — Костянтина Григоришина, що і засвідчили "плівки".

"У розмовах Медведчук проговорює, що контракт треба укласти з врахуванням посередництва кіпрської фірми, яка контролюється Григоришиним, і яку нібито особисто "дав" Порошенко", — йдеться у матеріалі.

Bihus.info
Переговори Медведчука з міністром енергетики РФ Олександром Новаком. Скріншот: Bigus.info

Додається, що у розмовах обговорюється саме ця схема, однак контракт уклали "напряму": "У розмовах немає пояснення чому, але план змінився одразу після того, як журналісти опублікували розслідування, де розкрили його деталі".

Переговори щодо полонених

Із записів стає зрозуміло, що Медведчук офіційно отримав статус "перемовника від України" щодо обміну полонених з так званими "ЛДНР" наприкінці грудня 2014 року.

"Першим про це заявив один з ватажків бойовиків т.з. ДНР – Олександр Захарченко. Наступного дня у СБУ заявили, що це вони вирішили "інкорпорувати до цієї роботи Віктора Медведчука". Версії про надання такого мандату Медведчуку СБУ притримувався у публічних заявах і Петра Порошенка", — повідомляється у матеріалі.

Однак журналісти зазначають, що на "плівках", за 10 днів до цих публічних заяв, у розмові із помічником Путіна Владиславом Сурковим сам Медведчук говорить, що "попросив його займатися полоненими саме тодішній президент України Порошенко".

Bihus.info
Переговори Медведчука з "помічником" Путіна Владиславом Сурковим. Скріншот: Bigus.info

"Офіційна роль в обміні полоненими надала Медведчуку багато привілеїв: дозвіл на регулярні прямі польоти з Києва до Москви, легалізований контакт з бойовиками, публічний статус "рятівника заручників", — повідомляють у Bihus.info.

Разом з тим, як зазначають журналісти, "ефективність Медведчука" як перемовника у цьому процесі викликає багато запитань, оскільки до моменту початку діяльності Медведчука до процесу перемовин щодо обміну Україна змогла повернути додому "стільки ж людей, скільки й за декілька наступних років": "З вересня по грудень 2014 року було звільнено півтори тисячі українських громадян, до квітня 2019-го – трохи більше трьох тисяч".

Читайте також: "Ми можемо пояснити закупівлі вугілля в РФ". Порошенко і його адвокати розповіли про допит в СБУ

Також із плівок зрозуміло, що обмін міг слугувати для кума Путіна способом особистого піару, оскільки він настійливо рекомендував бойовикам проводити перемовини виключно через нього. Також він акцентував свою увагу на тому, як медійно висвітлювали його діяльність щодо обміну і його взаємодію з російською стороною.

Показовим, на думку журналістів, є один з діалогів між Віктором Медведчуком та відповідальною за обміни в т.зв. "ЛНР" Ольгою Кобцевою, під час якого Кобцева скаржиться на спроби української сторони "провести вигідний для себе обмін" у форматі "7 на 1".

Bihus.info
Перемовини між Віктором Медведчуком та відповідальною за обміни в т.зв. "ЛНР" Ольгою Кобцевою. Скріншот: Bigus.info

Віктор Медведчук радить їй не проводити обмін і згодом "радіє" зриву цих перемовин.

Bihus.info
Перемовини між Віктором Медведчуком та відповідальною за обміни в т.зв. "ЛНР" Ольгою Кобцевою. Скріншот: Bigus.info

Окрема історія "плівок" щодо обміну стосується кіборга "Рахмана", який потрапив у полон у липні 2015 року. Зокрема із записів стає зрозуміло, що Медведчук "блокує" намагання друга кіборга Олексія Мочанова витягнути його з полону і здійснити обмін на кадрового військового РФ Старкова.

"Віктор Медведчук, судячи із записів... відмовляється від пропозицій бойовиків обміняти його на вже згаданого Старкова. При цьому вже наприкінці листопада, в розмовах з “міністром оборони” т.зв. "ДНР" Володимиром Кононовим, різко починає називати цей обмін надважливим, наголошує на своїй активній участі в його підготовці, на домовленостях "перших осіб двох держав", а також вимагає не віддавати “Рахмана” Мочанову, який весь цей час займався процесом", — пишуть журналісти.

Читайте також: Порошенко контролював шість офшорів, через які купував картини та скульптури – розслідування OCCRP

Медведчук наголошує на створенні "прецеденту", за яким вже засудженого в Україні російського майора Старкова помилує президент Петро Порошенко: "Таке помилування, за словами Медведчука, і є прецедентом, адже це перше помилування безпосереднього учасника війни, яке може використовуватися в подальшому".

Bihus.info
Переговори Віктора Медведчука з "міністром оборони" т.зв. "ДНР" Володимиром Кононовим. Скріншот: Bigus.info

"Плівки" також свідчать, що обмін кіборга скасовувався щонайменше чотири рази саме українською стороною. Але згодом "Рахмана" обміняли нібито під приїзд із Франції Порошенка.

"Там він чекав прильоту Петра Порошенка з Франції. Під час зустрічі “Рахману” на камери дали можливість подзвонити рідним, а Петро Порошенко заявив, що фінальне рішення про його обмін приймалося у Франції, після того, як він нібито попросив лідерів європейських країн натиснути на Володимира Путіна", — резюмували у Bigus.info.

Реакція ймовірних фігурантів "плівок"

Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін заявив Суспільному, що йому нічого не відомо про "плівки".

Водночас Суспільне звернулося до пресслужби нардепа Петра Порошенка, однак наразі відповіді не отримало.

Що відомо

  • 19 лютого РНБО ухвалило санкції на три роки проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. До списку, зокрема, потрапили голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Санкції були введені за фінансування тероризму.
  • 9 березня Володимир Зеленський заявив про збільшення кількості провокацій у зоні конфлікту на Донбасі, утім додавши, що не хоче пов'язувати це із запровадженням санкцій.
  • Верховний суд отримав позови про оскарження санкцій, запроваджених проти дружин народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака.
  • 12 квітня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд позову телеканалу "112" щодо запровадження санкцій.
  • 11 травня Служба безпеки провела обшуки у будинку, де мешкає нардеп від фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук разом із дружиною.
  • Згодом генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру у державній зраді депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.
  • За словами Венедіктової, нардепів підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у тимчасово окупованому Росією Криму.
  • 27 травня Петро Порошенко не з’явився на допит в СБУ у якості свідка в справі проти Віктора Медведчука і Тараса Козака. Наразі адвокати Порошенка та слідчі узгодили нову дату допиту.

Читайте також

Лист Путіну, проєкт "Промінь" і 2 трильйони: у чому СБУ і ГПУ підозрюють Медведчука і Козака

Місяць під санкціями: що змінили рішення РНБО проти Медведчука

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок