НАБУ вважає приховування СБУ Чауса сприянням в ухиленні від суду

НАБУ вважає приховування СБУ Чауса сприянням в ухиленні від суду

НАБУ вважає приховування СБУ Чауса сприянням в ухиленні від суду
. УНІАН

Національне антикорупційне бюро України вважає приховування співробітниками Служби безпеки від детективів НАБУ інформації про місцеперебування екссудді Миколи Чауса фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства.

У пресслужбі НАБУ повідомили, що вчинок СБУ може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень.

"Йдеться про події 30 липня 2021 року, коли на Вінниччині було виявлено підозрюваного екссуддю, якого у серпні 2016 року детективи оголосили у розшук. В березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", — уточнили у бюро.

Там зазначили, що Кримінально-процесуальний кодекс передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування.

"Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону", — підкреслили у НАБУ.

Зазначається, що 1 серпня детективи НАБУ надіслали до СБУ та Офісу генпрокурора вимогу про негайне доставлення екссудді до Національного бюро. Він є підозрюваним у справі НАБУ за ч. 4 ст. 368Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою КК України. 2 серпня 2021 року у зв’язку із тим, що СБУ не забезпечило явку екссудді до НАБУ, було надіслано повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного.

У НАБУ наголосили, що дотримання закону є обов’язком для всіх правоохоронних органів, а вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, — жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Тому, вчергове закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екссуддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", — додали там.

Що відомо

  • У 2016 році суддю Миколу Чауса затримали при отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. За даними НАБУ, отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук.
  • Чауса також підозрювали у тому, що під час Революції гідності, взимку 2014-го, він засуджував автомайданівців за фальсифікованими протоколами. Його намагалися притягти до відповідальності, однак у лютому 2016 року Вища рада правосуддя не знайшла підстав звільнити суддю.
  • У березні 2021 року Україна подала запит на екстрадицію екссудді з Молдови, де він нині переховується.
  • 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан повідомив, що у Кишиневі невідомі викрали суддю-втікача. Згодом цю інформацію підтвердила поліція Молдови.
  • МЗС Молдови заявив, що оголошений за підозрою в хабарництві у міжнародний розшук Чаус опинився в Україні разом із викрадачами. Парламент Молдови створив слідчу комісію з розслідування обставин можливого викрадення Чауса.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив міністра закордонних справ Молдови Ауреліу Чокоя, що державні установи України не причетні до викрадення Чауса.
  • Згідно з даними розслідування молдовського RiSE Moldova та українського "Слідство.інфо", до зникнення Чауса можуть бути причетні четверо громадян України.
  • Служба безпеки України порушила кримінальне провадження за фактом викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса у Кишиневі.
  • У Молдові 9 травня затримали ще одного підозрюваного у викраденні Чауса. Чаус заявив, що повернеться в Україну давати свідчення.
  • Вища судова палата Молдови передала до Конституційного суду країни справу про надання політичного притулку Чаусу.
  • Генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що до викрадення Чауса у Кишиневі причетні державні установи України.
  • 31 липня Служба безпеки підтвердила, що вивезла Чауса із села на Вінниччині до Києва, однак заявила, що діяла у межах своїх повноважень та на особисте прохання розшукуваного екссудді. Адвокат Чауса повідомив, що з його підзахисним досі немає зв’язку.
  • Адвокат Чауса заявив 1 серпня, що зміг його знайти. Він підтвердив, що його підзахисний наразі перебуває під захистом Служби безпеки. Чаус, якого після кількох місяців розшуків вдалося знайти у селі на Вінничині, має одразу два юридичні статуси.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок