Україна не причетна до викрадення судді Чауса – Кулеба

Україна не причетна до викрадення судді Чауса – Кулеба

Україна не причетна до викрадення судді Чауса – Кулеба
. УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що державні установи України не причетні до викрадення з Молдови судді-втікача Миколи Чауса.

Про це він повідомив під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Молдови Аурелієм Чокоєм.

Кулеба розповів молдавському міністру, що українські правоохоронці очікували, що після відмови суду в наданні притулку в Молдові, колишній суддя буде екстрадований до Києва.

Також міністр запропонував створити спільну україно-молдовську робочу групу з встановлення всіх обставин зникнення судді та місця його перебування.

Молдовський міністр Ауреліу Чокой зазначив, що прокуратура Молдови порушила кримінальну справу щодо викрадення судді Чауса.

"Обидва міністри відзначили, що цей випадок не вплине на добросусідські відносини між Республікою Молдова та Україною, а спеціалізовані установи будуть тісно співпрацювати для з'ясування обставин зникнення громадянина України", – йдеться у повідомленні.

Раніше адвокат, який консультував молдовських захисників Чауса, Сергій Лисенко повідомляв, що в Молдові відсутні рішення, які дозволяють екстрадицію Миколи Чауса.

Що відомо

  • У 2016 році суддю Миколу Чауса затримали при отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. Отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук.
  • У березні 2021 року Україна подала запит на екстрадицію екссудді з Молдови, де він нині переховується.
  • 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан повідомив, що у Кишиневі невідомі викрали суддю-втікача. Згодом цю інформацію підтвердила поліція Молдови.
  • МЗС Молдови заявив, що оголошений за підозрою в хабарництві у міжнародний розшук український суддя Микола Чаус, якого викрали невідомі у Кишиневі, опинився в Україні разом із викрадачами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок