Викрадений у Кишиневі суддя Чаус опинився в Україні – МВС Молдови

Викрадений у Кишиневі суддя Чаус опинився в Україні – МВС Молдови

Викрадений у Кишиневі суддя Чаус опинився в Україні – МВС Молдови
. УНІАН

Оголошений за підозрою в хабарництві у міжнародний розшук український суддя Микола Чаус, якого викрали невідомі у Кишиневі, опинився в Україні разом із викрадачами.

Про це 5 квітня заявив міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку, повідомляє NewsMaker.

За словами міністра, правоохоронці у ході розслідування встановили особи організаторів викрадення та вже затримали одного з підозрюваних.

"Поки що рано говорити про звинувачення, у нас тільки один затриманий. Але ми вже знайшли машини, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їхнє листування, встановили особи деяких викрадачів і їхній маршрут", – розповів Войко.

Він додав, що молдавські правоохоронці співпрацюють зі Службою інформації та безпеки і мають намір звернутися до українських колег в міжнародний розшук.

"Чаус – громадянин України, проти якого у 2016 році в Україні порушили кримінальну справу за підозрою у хабарництві в особливо великих розмірах. У 2017 році Чаус незаконно перетнув молдовський кордон і попросив в республіці політичного притулку. Йому відмовили, але він опротестував рішення влади в суді. Зараз справу розглядає Вища судова палата. Українські правоохоронці неодноразово зверталися до нас із запитами про висилку Чауса, але поки у нього статус прохача притулку, ми не можемо його депортувати. При цьому він може вільно подорожувати країною та виїжджати за кордон", – зазначив міністр.

3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан повідомив, що у Кишиневі невідомі викрали суддю-втікача. Згодом цю інформацію підтвердила поліція Молдови.

Президентка Молдови прокоментувала інцидент

Президентка Молдови Майя Санду назвала викрадення судді неприпустимим.

"Неприпустимо, щоб у Республіці Молдова зникали люди, незалежно від того, є вони громадянами країни чи ні, незалежно від того, доведено чи ні, що вони вчинили незаконні дії", – заявила вона на своїй сторінці у Facebook.

Також Санду поставила вимогу Міністерству внутрішніх справ і Службі інформації і безпеки прояснити ситуацію зі зникненням судді.

У чому підозрюють Чауса

У 2012 році проти тодішнього судді Дніпровського районного суду Києва Чауса відкрили дисциплінарну справу, але він залишився на посаді. Він ухвалював рішення проти Автомайдану і був у списку на люстрацію Міністерства юстиції. Зокрема, взимку 2014 року Чаус виніс вирок за фальсифікованими справами проти активістів Автомайдану.

У 2015 році Тимчасова спеціальна комісія перевірила дії столичного судді та вирішила, що він порушив присягу і має бути звільнений, однак він знову не пішов з посади. У 2016 році Чауса затримали при отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. Отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук.

У березні 2021 року Україна подала запит на екстрадицію екссудді з Молдови, де він нині переховується.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок