Семенченко заявив, що його переслідують за дорученням КДБ Білорусі

Семенченко заявив, що його переслідують за дорученням КДБ Білорусі

Доповнено
Семенченко заявив, що його переслідують за дорученням КДБ Білорусі
. Нікіта Галка, Суспільне

22 липня Солом’янський райсуд Києва розглядає позов СБУ про зміну запобіжного заходу Семену Семенченку, якого підозрюють у створенні приватної військової компанії. Перед засіданням суду Семенченко провів пресконференцію, на якій заявив, що Служба безпеки ініціювала відкриття щодо нього кримінального провадження за дорученням білоруського КДБ.

Як повідомляє кореспондент Суспільного Нікіта Галка, перед засіданням Семенченко розповів, що його ветеранська організація протягом 2020-2021 років співпрацювала із Головним управлінням розвідки Міністерства оборони.

"Я особисто (працював – ред.) із полковником Будановим (начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирилом Будановим – ред.) у якості конфіденційного співробітника й структури прикриття. Брав участь в операціях, які унеможливлювали політичні ризики для України", – повідомив екснардеп.

Він підкреслив, що подібну роботу ведуть багато спецслужб світу. За словами Семенченка, при цьому одна з операцій проводилася з ініціативи спецслужб США та інших країн і стосувалася ситуації в Білорусі у 2020 році.

Семенченко пояснив, що на тлі протестів, які відбувалися у країні, та з урахуванням присутності співробітників ФСБ та російських військових очікувалось втручання Росії у внутрішні справи Білорусі.

"Отримати кордон з іще одним “федеральним округом РФ” нам не вигідно, тому Головне управління розвідки цим займалось. Нашим завданням було організувати табори для прийняття сімей білоруських патріотів, які, якщо ситуація погіршиться, будуть брати участь у загонах самооборони та майбутніх добробратах. Це була ініціатива української сторони", – зазначив він.

За словами Семенченка, кілька таких таборів розташовувались у Волинській області.

"Ми передавали досвід. Ніякої зброї не було", – наголосив він.

Екснардеп додав, що згодом такі групи почали затримувати білоруські силовики за обвинуваченнями у тероризмі та нападах. Невдовзі після одного з арештів у 2020 році Лукашенко виступив із черговою заявою про те, що Україна нелегально переправляє у Білорусь зброю.

Семенченко стверджує, що після цього Комітет держбезпеки Білорусі надіслав доручення СБУ допитати його та з’ясувати адреси прикриттів білоруських патріотів, прізвища конфіденційних співробітників. Також він заявив, що переговори білоруських активістів, які відвідували територію України, опинилися у руках КДБ через українських мобільних операторів.

"Мене практично два місяці допитують не у справі, за якою за мене звинувачують, а за дорученням КДБ Білорусі. Я розумію, що з нашою допомогою намагаються допомогти Лукашенку. На загал ми говоримо, що засуджуємо Лукашенка, а реально зливається спецоперація, закриваються в тюремні каземати люди, які допомагали українській розвідці і протидіяли терористичному режиму Лукашенка", – зазначив Семенченко

Хто санкціонував діяльність Семенченка

Семен Семенченко заявив, що за два дні до арешту він відвідував одну із баз ГУР. За його словами, про перебіг операції знали голова президентського комітету з розвідки Руслан Демченко, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, заступник керівника ОПУ Роман Мошавець, а також особисто президент Володимир Зеленський.

"Вище політичне керівництво і давало команди", – стверджує екснардеп.

Семенченко зазначив, що не може надати свідчення, які під час допитів від нього вимагає Служба безпеки.

"СБУ офіційно допитує мене з цього приводу намагаючись сфабрикувати справи проти білоруських патріотів. Інформацію, яку від мене вимагають, захищено законом. Я цей документ відправляю в посольство США і в посольства тих країн, які брали участь у спецоперації", – розповів він.

Також Семенченко зазначив, що має аудіозаписи та інші докази, які підтверджують факт проведення операції. Він пообіцяв передати відповідні файли журналістам у разі йог арешту.

Що кажуть в СБУ

Як повідомили Суспільному у пресслужбі СБУ, провадження, відкрите щодо Семена Семенченка, базується на даних, отриманих у межах країни.

"Розслідування щодо Семенченка здійснюється за фактами вчинення ним злочинів на території України і базується на інформації СБУ", – розповіли в СБУ.

Суспільне намагалося зв'язатися з Офісом президента, щоб дізнатися його позицію з приводу заяв Семенченка, проте поки що не отримало відповіді.

Що відомо

  • 24 березня Служба безпеки й Офіс генерального прокурора повідомили про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі із Семеном Семенченком.
  • За даними СБУ, Семенченко та інформатор НАБУ у справі викриття корупції в "Укроборонпромі" Євген Шевченко, за сприяння інших осіб, чиї імена наразі не розголошують, зареєстрували в Україні юридичну особу, яка начебто мала надавати охоронні послуги. Натомість у 2018 році Семенченком була зареєстрована за кордоном приватна військова компанія і під прикриттям української юрособи він разом зі спільниками займався вербуванням українців, переважно з досвідом участі у бойових діях, для роботи у закордонній ПВК.
  • 26 березня Печерський райсуд Києва відправив Семена Семенченка під варту. Проте сам Семенченко та його адвокат Влад Дорош спростували інформацію про арешт.
  • 26 березня Печерський райсуд також відправив під варту з можливістю застави у п'ять мільйонів гривень Євгена Шевченка.
  • 25 березня Печерський районний суд Києва відправив під домашній цілодобовий арешт добровольців батальйону "Донбасу" Олександра Новікова, Ігоря Орленка та Сергія Акимовича, затриманих у справі про "ПВК Семенченка".
  • 22 червня колегія суддів Київського апеляційного суду залишила під вартою екснардепа Семена Семенченка.
  • Служба безпеки України вручила Семенченку нову підозру. Йдеться про придбання, зберігання та передачу вогнепальної зброї, бойових припасів, вчинених за попередньою змовою групи осіб.
  • 14 липня суд відпустив Семена Семенченка під домашній арешт.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок