СБУ повідомила про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі з Семенченком

СБУ повідомила про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі з Семенченком

СБУ повідомила про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі з Семенченком
. УНІАН

Служба безпеки й Офіс генерального прокурора заявила про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі з екскомандиром батальйону, колишнім народним депутатом Донбасу Семеном Семенченком.

Згідно з повідомленням пресслужби СБУ, правоохоронці викрили та припинили діяльність воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії", діяльність якої була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, зокрема проти основ національної безпеки.

Затримання СБУ
Затримання СБУ. СБУ

За даними служби, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій. Підготовка членів "ПВК" проходила на спеціально облаштованій тренувальній базі на Київщині – там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, відточення навичок військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном.

Затримання СБУ
Затримання СБУ. СБУ

Матеріали справи свідчать, що координували організацію 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу ексвійськовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях. Крім того, слідчі зафіксували укладання контрактів між "ПВК" та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу, а також пропозиції організувати постачання зброї до цих країн.

Зброя
Зброя. СБУ

"За даними слідства Головного управління СБУ у Києві та Київській області, організаторами такої діяльності були колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як "позаштатний агент НАБУ", — йдеться у повідомленні.

Зброя
Зброя. СБУ

Крім цього, за версією слідства, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами та учасниками схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Росії, які згодом продавали держпідприємствам оборонної сфери за завищеними цінами. Їм та іншим організаторам повідомили про підозру за статтею 260 ККСтворення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності —карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з конфіскацією майна або без такої. Керівництво зазначеними в частинах першій або другій цієї статті формуваннями, їх фінансування, постачання їм зброї, боєприпасів, вибухових речовин чи військової техніки караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.. В ОГПУ уточнили, що загалом про підозру повідомили п'ятьом особам.

У СБУ повідомили, що правоохоронці провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фігурантів справи у столиці, Київській і Донецькій областях. Вони вилучили:

  • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомети;
  • ручний кулемет Калашнікова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин.

Також вилучено фінансову документацію та чорнові записи щодо організаційної структури збройного формування, особові справи учасників.

Суспільне звернулось за коментарем до Семена Семенченка.

Уранці 24 березня Євген Шевченко повідомив про обшуки у Facebook.

"Шановна Служба безпеки України шукає у мене вдома російські контрабандні товари військового призначення та звинувачують у створенні незаконних збройних формувань", – написав він.

Що відомо

  • Семен Семенченко (до 2014 року — Костянтин Ігорович Грішин) на початку бойових дій на Донбасі був командиром добровольчого батальйону "Донбас". Деякий час він переховував своє обличчя. На парламентських виборах 2014 року вирішив балотуватися від партії "Самопоміч" і пройшов до Верховної ради. У 2017 році був одним з організаторів акцій протесту під Радою за виборчу реформу, антикорупційний суд та скасування депутатської недоторканності. 2016-2017 роки – один з організаторів торговельної блокади окупованих територій. У 2016 році на перевиборах балотувався на посаду Криворізького міського голови від “Об'єднання "Самопоміч”.
  • Євген Шевченко став відомим через розслідування журналістів "Бігус.Інфо", у якому йдеться, що син ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського — Ігор разом з друзями є учасником схем з розкрадання в Укроборонпромі. У розслідування йшлося, що в оборудках брав участь і колишній спецагент НАБУ Шевченко. Сам Шевченко у своєму Facebook спростував свою причетність до схем розкрадання в оборонному комплексі. Також він заявляв, що "не є агентом НАБУ і ніколи ним не був", але співпрацював з детективами НАБУ на конфіденційних засадах.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок