Євген Шевченко: чим відомий "інформатор НАБУ", якого звинувачують у створенні ПВК

Євген Шевченко: чим відомий "інформатор НАБУ", якого звинувачують у створенні ПВК

Євген Шевченко: чим відомий "інформатор НАБУ", якого звинувачують у створенні ПВК
. facebook.com/yevhenshevchenko9000

Служба безпеки спільно з Офісом генерального прокурора 24 березня повідомила низці людей про підозру у створенні "приватної військової компанії" на чолі з екскомандиром батальйону "Донбас", колишнім народним депутатом Семеном Семенченком. Окрім Семенченка, у справі фігурує ім’я Євгена Шевченка, якого ЗМІ називали інформатором Національного антикорупційного бюро у справі викриття корупції в Укроборонпромі у 2019 році.

Суспільне зібрало все, що відомо про фігуранта розслідування СБУ.

"Справа Свинарчуків"

Ім’я Євгена Шевченка стало відомим у зв’язку зі справою про корупцію в Укроборонпромі. Тоді фігурантами розслідування Національного антикорупційного бюро стали кілька осіб включно з заступником секретаря Ради національної безпеки Олегом Гладковським (Свинарчуком) та його сином Ігорем.

У лютому 2019 року сайт Bihus.info опублікував інформацію, згідно з якою Олег та Ігор Гладковські були причетні до корупційних схем із закупівлі російських запчастин для української військової техніки. П'ятий президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського між першим та другим турами президентських виборів 2019 року.

У розслідуванні Bihus.info йшлося про те, що крім Гладковських участь у роботі схеми брав спецагент НАБУ Євген Шевченко, який нібито передавав інформацію про корупцію в оборонній сфері.

Сам Шевченко спростував свою причетність як до роботи в НАБУ, так і до схем розкрадання в Укроборонпромі. При цьому в інтерв’ю "Громадському" він підтвердив, що був знайомий з двома фігурантами справи Рогозою та Жуковим. Також він заперечив, що є штатним "агентом НАБУ", зазначивши, що співпрацював із детективами "на конфіденційних і добровільних засадах", а інформацію про корупцію в оборонній сфері отримував від знайомих і колег по бізнесу.

При цьому Шевченко пояснив, що мав причетність до оборонної сфери та забезпечення деяких контрактів, укладених із Білоруссю, проте діяв винятково як інвестор. За словами чоловіка, він спілкувався із Рогозою та Жуковим, щоб вийти на Олега Гладковського та завести з ним знайомство.

"Не цікаво було мені ловити голову сільради, чи суддю районного суду... Якщо вже допомагати у знищенні корупції, то потрібно бити по найвищих посадових особах", – пояснював Шевченко.

Окрім того, ЗМІ називали Шевченка інформатором, який передав НАБУ дані про кількох осіб, які хотіли за хабарі закрити справи в бюро або влаштуватися туди на посаду.

Затримання "вагнерівців" у Білорусі

У ніч на 29 липня білоруські правоохоронці затримали під Мінськом 32 людини, яких назвали бойовиками іноземної приватної військової компанії "Вагнера", також відомого як Дмитро Уткін. "Вагнерівці" та особисто Уткін вважаються причетними до анексії Криму та війни на Донбасі, також їм закидають участь у воєнних діях у Сирії, Судані, Лівії та інших гарячих точках світу.

Україна заявила, що серед "вагнерівців" є 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі, і СБУ має цьому достатньо доказів. Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців", однак не отримав відповідь. За тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії.

Невдовзі після інциденту в Білорусі Євген Шевченко заявив, що російських найманців планувати заарештувати українські спецслужби, однак операція зірвалась через нібито витік інформації з Офісу президента Зеленського.

Слова Шевченка підтвердили журналіст Юрій Бутусов та джерела видання "Українська правда". За їхньою інформацією, Головне управління розвідки Міноборони, Служба безпеки та департамент з військових злочинів Офісу генпрокурора проводили спільну спецоперацію з розшуку та затримання терористів, ймовірно причетних, до збиття літаків над Донбасом, яка тривала понад рік. При цьому ЗМІ повідомляли, що до "зливу" інформації нібито може бути причетний особисто керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Розслідування Bellingcat

11 березня 2021 року Шевченко повідомив, що дав інтерв’ю журналістам організації Bellingcat, які займаються розслідуванням інформації про справу "вагнерівців".

"Дав інтерв’ю для фільму про обставини зриву операції щодо ПВК "Вагнер", який Bellingcat знімає для Netflix. Тож якщо зараз про зраду у вищому керівництві нашої країни знає лише досить обмежене коло осіб серед спецслужб, то вже незабаром про це дізнається увесь світ", – написав чоловік на своїй сторінці у Facebook.

Євген Шевченко (зліва) поруч із журналістом Bellingcat Хрісто Грозевим під час зустрічі у Києві, березень 2021 року
Євген Шевченко (зліва) поруч із журналістом Bellingcat Хрісто Грозевим під час зустрічі у Києві, березень 2021 року. facebook.com/yevhenshevchenko9000

При цьому Шевченко зазначив, що знімальну групу нібито запросив в Україну особисто Андрій Єрмак і навіть забезпечив журналістів транспортом та охороною, проте проігнорував призначену зустріч та перестав відповідати на телефонні дзвінки.

Нині Шевченко є фігурантом розслідування СБУ у справі створення приватної військової компанії. За даними правоохоронців, діяльність ПВК була спрямована на "підготовку до вчинення тяжких злочинів, зокрема проти основ національної безпеки". Євген Шевченко відкидає звинувачення на свою адресу та вважає, що розпочате щодо нього розслідування пов’язане зі скандалом довкола затримання "вагнерівців" у Білорусі.

Читайте також

Семен Семенченко: чим відомий екснардеп та командир "Донбасу", якого звинувачують у створенні ПВК

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок