Чому не можна лікувати застуду і грип антибіотиками. Пояснює МОЗ

Чому не можна лікувати застуду і грип антибіотиками. Пояснює МОЗ

Чому не можна лікувати застуду і грип антибіотиками. Пояснює МОЗ
. Фото: УНІАН

Непрофесійне лікування застуди і грипу антибіотиками може спричинити виникнення супербактерій, що будуть стійкими до лікування захворювань. Щорічно від хвороб, спричинених резистентними мікроорганізмами, щорічно помирають 700 тисяч людей.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"Не лікуйте застуду і грип антибіотиками. Вживайте антибіотики лише після рекомендацій лікаря. Не радьте знайомим лікуватися антибіотиками та не займайтеся самолікуванням. Ви не раз чули такі рекомендації, але не завжди на них зважали? А дарма. Надмірне вживання антибіотиків породжує супербактерії, стійкі до лікування. Це називається антибіотикорезистентністю", — зазначають у міністерстві.

Зазначається, що від хвороб, спричинених резистентними мікроорганізмами, щорічно помирають 700 тисяч людей: "Якщо не впроваджувати відповідних заходів, то кількість смертей зросте до 10 мільйонів вже до 2050 року".

Читайте також: Моє тіло — моє діло? Чому бодіпозитив це не завжди про позитив

Водночас у МОЗ радять для захисту від резистентних бактерій правильно вживати антибіотики:

  • лише за призначенням лікаря;
  • самостійно не змінювати дозування;
  • не змінювати антибіотик без консультації з лікарем;
  • не переривати курс лікування навіть у випадку покращення стану.

"Запам’ятайте, бігти в аптеку купувати антибіотик щойно у вас піднялася температура і ви почали кашляти – дуже погана ідея. На інфекційні хвороби, спричинені мікроорганізмами з резистентністю хворіють усі, а не лише ті, хто ігнорує рекомендації лікаря чи займається самолікуванням. Такі захворювання дуже складно, а інколи й неможливо вилікувати", — додали у МОЗ.

Читайте також: Учені виявили у тарганів антибіотики, які можуть врятивати мільйони життів

Для уникнення ускладнень фахівці рекомендують:

  • вакцинуватися, позаяк деякі вакцини, наприклад, проти менінгокока та пневмокока, здатні попередити серйозні бактеріальні інфекції;
  • дотримуватись гігієни (мити руки та продукти у високій температурі, які збираються готувати, зберігати їжу в холодильнику та не їсти зіпсованих продуктів);
  • вести здоровий спосіб життя;
  • дотримуватись правил безпечного сексу.

"Стежте за гігієною ротової порожнини. Регулярно проходьте профілактичні огляди у лікаря-стоматолога. Відповідально ставтеся до лікарських засобів і дотримуйтеся правил їх вживання. Так ви захищаєте не тільки себе, але й рідних і майбутнє всього людства", — резюмували у міністерстві.

Читайте також: Чому антибіотики не допомагають при СOVID-19. Пояснює інфекціоніст
Читайте також: Коли можна лікувати COVID-19 вдома і чим загрожує самолікування. Пояснює МОЗ

Що відомо

  • За даними МОЗ, через зростання безконтрольного споживання антибіотиків без призначення лікаря, показник резистивності до антибіотиків в Україні у 2020 році став одним з найвищих у світі.
  • Центр громадського здоров'я МОЗ заявив, що стійкість мікробів та бактерій до антибіотиків руйнує економіку через те, що людям доводиться приймати сильніші та дорожчі ліки, лікарні витрачають на пацієнтів більше коштів, які тим часом втрачає країна.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок