Коли можна лікувати COVID-19 вдома і чим загрожує самолікування. Пояснює МОЗ

Коли можна лікувати COVID-19 вдома і чим загрожує самолікування. Пояснює МОЗ

Коли можна лікувати COVID-19 вдома і чим загрожує самолікування. Пояснює МОЗ
. Ілюстративне фото: pixabay

Міністерство охорони здоров'я закликало українців не займатися самолікуванням COVID-19 і пояснило, що лікуватися вдома можна під час легкого перебігу хвороби, який характеризується температурою до 38 градусів і відсутністю ускладнень.

"Я прошу вас припинити самолікування. Лише лікар може призначити (лікування, — ред.). Лікар знає, в якому стані ви перебуваєте і що саме в цей момент потрібно давати. Коли ви починаєте самостійно вживати по 2-3 антибіотики, ще й самостійно купувати їх в аптеці, ви витрачаєте кошти, вживаєте антибіотики на початкових стадіях і робите собі шкоду", — заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 11 листопада.

Степанов пояснив, що якщо стан людини погіршиться і їй дійсно знадобляться антибіотики, вони не будуть мати тієї дії, яка необхідна, оскільки людина вживала їх, коли вони були не потрібні. Таким чином, ускладниться процес лікування.

Міністр підкреслив, що лікуватися вдома можуть лише ті люди, які мають легкий перебіг хвороби, що характеризується:

  • температурою до 38 градусів, яка добре контролюється прийомом жарознижувальних препаратів (наприклад, парацетамолом);
  • нежитем і сухим кашлем без ознак дихальної недостатності (відсутність кровохаркання, відсутність почастішання та ускладнення дихання);
  • відсутністю кишково-шлункових ускладнень;
  • відсутністю змін психічного стану.
Читайте також: "Як доглядати за пацієнтом з COVID-19 у домашніх умовах. Пояснює МОЗ"

Степанов підкреслив, що рішення про лікування у домашніх умовах може ухвалити виключно сімейний лікар. Також медсестра чи сімейний лікар мають постійно контролювати перебіг захворювання і встановити контактних осіб.

Міністр зазначив, що ускладнення роботи дихальної системи, зазвичай, спостерігається у хворих на COVID-19 на другому тижні хвороби, тому пацієнтів потрібно активно спостерігати саме на цьому етапі.

Що відомо

  • Протягом минулої доби в Україні зареєстрували 10 611 нових випадків COVID-19, подолати хворобу змогли майже 7 тисяч пацієнтів.
  • Міністерство охорони здоров'я може збільшити кількість ліжок для хворих на COVID-19 до 83 тисяч по всій Україні, однак ця цифра є "критичною" і складає 50% усього ліжкового фонду.
  • В Україні з 9 листопада заборонені всі планові операції і госпіталізації. Медичні заклади переходять на лікування лише хворих, яким потрібна невідкладна допомога, та пацієнтів з COVID-19.
  • Степанов заявив, що для припинення громадянами самоізоляції не обов'язково здавати ПЛР-тест на COVID-19, а достатньо й відсутності клінічних симптомів хвороби.

Читайте також

Їжа на винос і закриті ТРЦ. Степанов роз'яснив правила "карантину вихідного дня"

Чому в Україні вже зараз варто запровадити обмежений локдаун. Пояснює експерт

Нові тест-системи та експерименти. Як уряд планує боротися з посиленням пандемії

На початок