У суді по МН17 оприлюднили нові записи розмов бойовиків щодо ЗРК "Бук"

У суді по МН17 оприлюднили нові записи розмов бойовиків щодо ЗРК "Бук"

У суді по МН17 оприлюднили нові записи розмов бойовиків щодо ЗРК "Бук"
. AFP

9 червня у суді в Нідерландах щодо справи збиття у небі над Донбасом малазійського "Боїнга" рейсу MH17 оприлюднили нові ймовірні записи переговорів обвинувачених у катастрофі. Згідно з оприлюдненими розмовами, вони обговорювали маршрут перевезення зенітно-ракетного комплексу "Бук" контрольованою ними територією, а також розповідали про становище бойовиків "ДНР".

Як повідомляє BBC, у суді увімкнули записи переговорів так званого "глави розвідки "ДНР" Сергія Дубінського з заступником командира батальйону "Восток" "ДНР" Олександром Семеновим, переговори Дубінського і так званого міністра оборони "ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), а також низка переговорів Дубінського зі своїми підлеглими з "розвідбату".

В одній з розмов за добу до аварії "Боїнга" Дубінський говорить, що становище "ДНР" на фронті "важке", а його люди "зазнають втрат": "Якщо я встигну вранці отримати "Бук" і відправити туди, це буде добре...".

За даними слідства, у ніч з 16 на 17 липня 2014 року ЗРК "Бук" доправили до російсько-українського кордону в місці, де її контролювали бойовики. Згодом його доставили до Донецька.

Читайте також: Справа MH17: у суді показали чотири уламки літака і ракети

За сім годин до катастрофи Дубінський і його підлеглий, відставний офіцер військової розвідки армії Росії Олег Пулатов, могли обговорювати відправку "Бука" з Донецька до села Первомайське Донецької області. Саме звідти, за версією слідчих JIT, пізніше запустили ракету, яка збила "Боїнг".

"Слухай мене. Зараз тобі "Крот" притягне "Бук-М" (у 2014 році позивний "Крот" носив ще один підозрюваний у справі — Леонід Харченко, голова розвідувального підрозділу ГРУ самопроголошеної ДНР)...Треба поставити десь у районі Первомайська його. "Бук-М" ... І приїдуть три танки "Сходу" з охороною", — говорить Дубінський Пулатову.

Дубінський, Пулатов і Харченко є обвинуваченими у справі про катастрофу МН17. Прокуратура вважає, що вони безпосередньо причетні до транспортування ЗРК, з якого був збитий "Боїнг".

Читайте також: Справа МН17: суд оглянув реконструкцію збитого літака

В іншій розмові людина з голосом Дубінського з людиною з голосом Пулатова позначає роль, яку міг грати Леонід Харченко ("Крот") у транспортуванні "Бука".

"Я зрозумів. Значить, ти, Льоня і всі наші знаходитеся у Первомайську. В районі Первомайського у резерві ваше завдання — охорона цього "Бука", — говорить особа з голосом Дубінського у відповідному записі.

Потім у суді відтворили записи розмов людей з голосами Дубінського і Харченка, а також Дубінського із заступником командира батальйону "Восток" Олександром Семеновим. У них учасники узгоджують особливості транспортування ЗРК.

Також опубліковано записи розмов, зроблених за кілька днів до катастрофи МН17. У них так званий "міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) розповідав про тяжке становище "ДНР" в боях з українською армією і просив надати йому засоби ППО, щоб протистояти українським військовим літакам.

Гіркін є четвертим обвинуваченим у справі. Ні він, ні інші обвинувачені у залі суду не присутні. Наразі вони оголошені у міжнародний розшук. Взаємодіяти з судом поки погодився тільки Олег Пулатов. Всі обвинувачені свою вину у катастрофі не визнають.

Читайте також: Суд у справі MH17: у Гаазі біля посольства Росії виставили 298 білих стільців

Додається, що оприлюднені розмови відбулись 16 і 17 липня 2014 року. Їх перехопила Служба безпеки України й потім вони були передані Міжнародній слідчій групі. Водночас прокуратура Нідерландів неодноразово звертала увагу на те, що перехоплені розмови всіх чотирьох обвинувачених у цій справі "логічно не суперечать і навіть доповнюють одна одну".

У суді також вважають, що дані розмови підтверджуються фото- і відеоматеріалами, знятими очевидцями подій 16-18 липня 2014 року на Донбасі, а також показами свідків.

Що відомо

  • Під час засідання суду у Нідерландах 8 червня про збиття малазійського Боїнга у небі над Донбасом у 2014 році учасники почали розгляд ключових питань: продемонстрували уламки літака та ракети, а також заслухали свідків з місця подій.
  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського "Бука".
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних – Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН-17 передали до суду Гааги.
  • 9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році.
  • МЗС України вважає "першим кроком до встановлення справедливості" початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістами та розповіли про свої очікування від суду.
  • Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17.
  • Окружний суд Гааги 1 лютого 2021 року поновив слухання у справі рейсу MH17.
  • Прокуратура Нідерландів під час судового процесу про збиття літака рейсу MH17 представила запис нових телефонних розмов, які є "найбільш конкретним доказом" причетності чотирьох підозрюваних у цій справі.
  • Захист обвинуваченого росіянина Олега Пулатова отримав від суду дозвіл доступ до уламків зі своїм експертом для оцінки пошкоджень.
  • Служба безпеки України затримала куратора бойовиків, причетного до збиття літака MH17.
  • 26 травня відбулось судове засідання на військовій авіабазі Гілзе-Рієн у Нідерландах, де представники суду оглянули реконструкцію збитого літака рейсу МН17.
  • 9 червня Окружний суд Гааги, де відбуваються слухання у справі про збиття у 2014 році Боїнга Малазійських авіаліній над Донбасом у 2014 році, відхилив російський сценарій подій, за яким ракета нібито була випущена з території, де розміщувалися українські військові.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок