Справа MH17: Суд відкинув версії Росії про запуск ракети з боку ЗСУ

Справа MH17: Суд відкинув версії Росії про запуск ракети з боку ЗСУ

Справа MH17: Суд відкинув версії Росії про запуск ракети з боку ЗСУ
. Суспільне Новини

Окружний суд Гааги, де третій день відбуваються слухання у справі про збиття у 2014 році Боїнга Малазійських авіаліній над Донбасом у 2014 році, відхилив російський сценарій подій, за яким ракета нібито була випущена з території, де розміщувалися українські військові.

Зокрема, суд розглянув можливе розміщення "Буку" у двох місцях на основі слів свідків — в Амросієвці та Зарощинському. Версію з Амвросієвкою висунули на основі розповіді двох свідків, які нібито бачили запуск ракети з території, підконтрольної українським військовим. Однак місце запуску з їхніх слів занадто далеко від місця, де літак зник з радарів, тому цю версію відкинули, передає видання "Ґрати".

Версію із Зарощинським висунуло російське керівництво на основі розрахунків військового концерну "Алмаз-Антей". Суд також відкинув цю версію з низки причин: більшість свідків стверджують, що не бачили в цьому районі "Буку", установка також відсутня на фото із супутника з цього регіону, яке надало Європейське аерокосмічне агентство.

Окрім того, слідчі дійшли висновку, що у 2014 році Зарощинське було під контролем сепаратистів: у перехопленій розмові між незаконним мером Шахтарська Олесієм Швидким та заступником міністерства оборони самопроголошеної "ДНР" Едуардом Басуріним, Швидкий переконував, що ця територія під контролем бойовиків.

Також під час засідання Росія намагалася переконати суд, що ракету, якою було збито літак, ще у 1968 році була передана військам УРСР і після розпаду СРСР "Бук" до Росії не повернувся. На доказ РФ надала рукописні документи, які суд не прийняв як доказ, зазначивши, що у разі передачі "Буку" мали бути й інші документи.

Слідча група також дійшла висновку, що такий тип ракет, яким було збито літак, був в арсеналі армії РФ, зокрема і в у 2014 році. Слідчі знайшли фото таких установок і ракет БУК у соцмережах російських військових. Натомість Росія заявляла, що з 1991 року "Алмаз-Антей" не виробляє таких ракет, і вони навпаки були на озброєнні в України.

Що відомо

  • Під час засідання суду у Нідерландах 8 червня про збиття малазійського Боїнга у небі над Донбасом у 2014 році учасники почали розгляд ключових питань: продемонстрували уламки літака та ракети, а також заслухали свідків з місця подій.
  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського "Бука".
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних – Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН-17 передали до суду Гааги.
  • 9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році.
  • МЗС України вважає "першим кроком до встановлення справедливості" початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістами та розповіли про свої очікування від суду.
  • Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17.
  • Окружний суд Гааги 1 лютого 2021 року поновив слухання у справі рейсу MH17.
  • Прокуратура Нідерландів під час судового процесу про збиття літака рейсу MH17 представила запис нових телефонних розмов, які є "найбільш конкретним доказом" причетності чотирьох підозрюваних у цій справі.
  • Захист обвинуваченого росіянина Олега Пулатова отримав від суду дозвіл доступ до уламків зі своїм експертом для оцінки пошкоджень.
  • Служба безпеки України затримала куратора бойовиків, причетного до збиття літака MH17.
  • 26 травня відбулось судове засідання на військовій авіабазі Гілзе-Ріен у Нідерландах, де представники суду оглянули реконструкцію збитого літака рейсу МН17.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок