У Києві пройшла акція на підтримку санкцій проти Лукашенка

У Києві пройшла акція на підтримку санкцій проти Лукашенка

У Києві пройшла акція на підтримку санкцій проти Лукашенка
. Фото: Віолетта Карлащук

Біля будівлі міністерства закордонних справ у Києві відбулася акція "Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка" з вимогою накласти економічні санкції на Білорусь.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Віолетта Карлащук.

Учасники акції вимагали від української влади "більш рішучих та ефективних дій" щодо режиму Олександра Лукашенка. Зокрема, реалізувати низку кроків на трьох рівнях.

На політичному рівні:

  • обмежити дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів;
  • офіційно назвати Олександра Лукашенка самопроголошеним президентом Білорусі і використовувати це визначення в офіційній документації;
  • підготувати пакет персональних санкцій РНБО щодо діячів режиму, включно з Олександром Лукашенком.

У Києві пройшла акція на підтримку санкцій проти Лукашенка
Учасники акції під стінами МЗС. Фото: Віолетта Карлащук, Суспільне

На економічному рівні:

  • ввести безстрокову заборону на імпорт електроенергії та нафтопродуктів з Білорусі;
  • припинити масові закупівлі будівельної сировини, зокрема бітуму білоруського виробництва, що активно використовується у програмі “Велике будівництво”;
  • припинити на регіональному та національному рівнях закупівлі з великих білоруських підприємств (МАЗ, Білоруськалій, Мінський транспортний завод тощо).

На міжнародно-правовому рівні:

  • створити гуманітарний коридор для політичних біженців;
  • призупинити дію міжнародних угод щодо взаємодії між силовими структурами визнати Білорусь небезпечною країною, зупинити екстрадицію та видворення громадян.

"Нам здається, що Україна, попри те, що приєдналася до обмежень авіасполучення з Білоруссю, могла б приєднатися і до економічних санкцій. Наразі Євросоюзом випущено вже три пакети економічних санкцій, і, безумовно, частина з них могла б бути підтримана Україною", – наголосила координаторка Free Belarus Center Поліна Бродик.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.

Що було раніше

  • Улітку 2020-го у Білорусі почались масові протести після оголошення результатів виборів президента. Telegram-канал NEXTA став одним із найбільш популярних ресурсів, які висвітлювали протести. Також там публікували пости із закликами до участі в протестах, місцями проведення акцій.
  • Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал NEXTA і логотип видання "екстремістськими матеріалами".
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс "більше не координуватиме акції протестів у Білорусі". Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте також

Кримінальні справи та порушення правил карантину. У яких випадках країни розвертали літаки

Протест світу та наслідки для Лукашенка. Що відомо про затримання Романа Протасевича у Мінську

Арешт Протасевича: Білорусь опублікувала розшифровку переговорів пілота Ryanair з аеропортом Мінська

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок