"Київтеплоенерго" докапіталізують: столичні депутати ухвалили рішення спрямувати з бюджету 2,5 млрд грн

"Київтеплоенерго" докапіталізують: столичні депутати ухвалили рішення спрямувати з бюджету 2,5 млрд грн

"Київтеплоенерго" докапіталізують
Фахівці "Київтеплоенерго" ремонтують тепломережі. Київська міська рада

16 травня 2024 року депутати Київської міської ради підтримали рішення про збільшення статутного капіталу комунального підприємства "Київтеплоенерго" на 2,5 млрд грн. Підприємство є основним постачальником теплової енергії у столиці.

Рішення про докапіталізацію підтримали на пленарному засіданні 78 столичних депутатів.

Докапіталізація потрібна для ефективної підготовки до опалювального сезону і модернізації об'єктів теплоенергетичної системи столиці, адже українська енергетика та теплова генерація країни зазнала масштабних втрат внаслідок російських атак, сказав перший заступник голови КМДА Петро Пантелєєв під час виступу перед голосуванням.

За його словами, статутний капітал "Київтеплоенерго" збільшують для виконання заходів концепції енергетичного відновлення.

"Йдеться про будівництво об'єктів когенерації малої й середньої потужності з можливістю використання різних видів палива", — прокоментував Петро Пантелеєв.

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, компанія планує встановити шість малих автономних газопоршневих установок загальною потужністю 58,77 МВт на районних котельнях і теплових станціях Київтеплоенерго. На реалізацію цього проєкту знадобиться 3 270,0 млн грн. Та таких коштів у компанії немає. На додаток, накопичилися борги перед іншими комунальними підприємствами. Зокрема, за послуги розподілу газу та постачання холодної води.

"Високий рівень заборгованості споживачів теплової енергії перед підприємством та високий обсяг заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію ставить під загрозу фінансову спроможність підприємства здійснювати своєчасні розрахунки за поточною операційною діяльністю та сплачувати основні виробничі послуги АТ "Київгаз" за розподіл природного газу, ПрАТ "Київводоканал" за послуги водопостачання та ПрАТ "НЕК "Укренерго" за послуги з передачі електричної енергії та послуги з диспетчеризації", — зазначається у тексті пояснювальної записки.

За словами Петра Пантелєєва, Київ розглядає різні джерела фінансування, зокрема й допомогу міжнародних партнерів.

"Зміна статутного капіталу комунального підприємства — це необхідний крок у межах проведення переговорів із Європейським банком реконструкції та розвитку для залучення кредитних коштів. Вони й будуть спрямовані на проєкти відновлення та модернізації на енергооб'єктах", — запевнив посадовець

Як зазначив депутат Київради Андрій Вітренко під час пленарного засідання, зараз статутний капітал КП "Київтеплоенерго" становить близько 5,5 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що "Київтеплоенерго" розпочало підготовку до наступного опалювального сезону. Фахівці ремонтують тепломережі та модернізують супутнє теплоенергетичне обладнання.

На початок