МОЗ проведе дослідження колективного імунітету українців

МОЗ проведе дослідження колективного імунітету українців

МОЗ проведе дослідження колективного імунітету українців
. УНІАН

Українські науковці планують впродовж літа 2021 року дослідити епідеміологічну ситуацію з розповсюдженням COVID-19 і стан колективного імунітету, залучивши до цього близько дев'яти тисяч дорослих людей. Усі охочі взяти участь у дослідженні зможуть отримати безкоштовний тест на антитіла.

Як повідомила на брифінгу заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова, дослідження проводитимуть Міністерство охорони здоров'я та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка за безпосередньої участі Центру громадського здоров'я.

Фахівці проведуть серію епідеміологічних досліджень розповсюдженості в українців штамів та антитіл до вірусу SARS-CoV-2. Науковці інституту оцінять стан популяційного імунітету населення, визначать найвразливіші групи до інфікування, доступ до тестування, частку безсимптомних інфікувань серед дорослого населення, а також можливі фактори ризику.

Читайте також: "Те, що лякає людей і те, що їх насправді вбиває — це різні речі". Імунолог про вакцинацію і тромбоз

Шаталова розповіла, що дослідження проводитимуть у два етапи. Перший — польовий етап, на якому сформуються мобільних бригад із соціологічних працівників та медика, котрі за згодою респондента проводитимуть опитування і братимуть зразки крові для тестів на антитіла.

"Таким чином планується охопити близько дев'яти тисяч обраних випадково дорослих українців, які мешкають по всій регіонах України у населених пунктах з різною кількістю мешканців — від сіл, до великих міст і мають різний вік та стать", — зазначила заступниця міністра.

Аналітичний етап передбачатиме обробку заповнених анкет та формування реальних статистичних результатів, репрезентативних для всієї України.

Шаталова пояснила, що це дослідження дасть змогу побачити цілісну картину про епідемситуацію в Україні, долучивши людей, котрі хворіли безсимптомно або з різних причин не зверталися до лікаря по допомогу. Обидва етапи фахівці планують завершити впродовж літа.

Заступниця міністра наголосила, що це абсолютно добровільна для громадян ініціатива, в результаті якої вони отримають безкоштовні тести на антитіла.

Що відомо

  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації. Дослідження провели науковці КПІ та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб.
  • За прогнозами ВООЗ, СOVID-19 вдасться подолати завдяки колективному імунітету, який здатна забезпечити тільки масова вакцинація.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок