Жінки займають 41% керівних посад в Україні – дослідження

Жінки займають 41% керівних посад в Україні – дослідження

Жінки займають 41% керівних посад в Україні – дослідження
. Ілюстративне фото, Unsplash

В Україні 59% усіх керівних посад займають чоловіки, в той час, як жінки займають 41%.

Про це свідчать дані дослідження "Жінки і чоловіки на керівних посадах в Україні: 2017-2020", проведеного Українським центром суспільних данихУкраїнський центр суспільних даних – аналітичний, тренінговий та розробницький центр, заснований у Києві в 2015 році. Донорами центру виступають USAID, ОБСЄ, Міжнародний фонд «Відродження», Програма розвитку ООН, Національний фонд демократії (NED), Державна служба статистики України, Національна служба здоров’я..

"За останні роки кількість суб'єктів господарювання суттєво зросла. При цьому гендерна структура менеджменту в Україні за ці роки кардинально не змінилася: 40,48% керівників – жінки, 59,52% – чоловіки. Частка жінок-керівників за останні роки зросла лише на 0,5 в.п., переважно за рахунок збільшення кількості фізичних осіб-підприємців", – розповів координатор проєкту Андрій Горбаль.

У приватному секторі розрив дещо більший, ніж загалом по країні. Згідно з даними дослідження, 69,55% керівних посад у юридичних особах займають чоловіки чоловіки, 30,45% керівників юросіб – жінки. Серед керівників ФОПів 53,40% – чоловіки і 46,6% – жінки.

Крім того, нерівномірним є розподіл показників по регіонах. Найнижча частка жінок серед керівників у Києві – лише 34%, найбільша – у Луганській області – 44,75%. Частка жінок та чоловіків рівна у міських та сільських поселеннях, але є помітні відмінності за розміром міст та селищ міського типу: чим більше місто, тим менша активність жінок. У невеликих містах (від 15 до 70 тис. населення) частка жінок-підприємиць становить 50,7%

Крім того, чоловіки переважають на керівних посадах в абсолютній більшості галузей економіки. Жінок-керівників більше лише в галузі освіти, здоров'я, державного управління та соціального страхування, зокрема, 73% керівників та 72% ФОПів в освіті є жінками.

Довідка. Дослідження та візуалізацію підготовано в рамках швейцарсько-українського Проєкту «Зміцнення бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств (Етап 2)», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) у співпраці з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і за підтримки Швейцарії. Основою для дослідження стали відкриті дані ЄДРПОУ.

Що відомо

  • Папа Римський Франциск під час пресконференції за результатами візиту до Іраку закликав вірян боротися за права жінок та проти торгівлі людьми.
  • Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніу Ґутерреш назвав гендерну нерівність, кліматичну катастрофу та злидні найбільшими проблемами світу.
  • Аналітики британського товариства Фосетта заявляють, що сучасні жінки віком від 30 років ніколи не відчують рівної оплати праці, якщо прогрес в усуненні гендерного розриву не буде прискорено.
  • Через пандемію коронавірусу на жінок лягло значно більше хатніх справ та роботи по догляду за дітьми. Це може знищити надбання борців за гендерну рівність за останні 25 років.

Читайте також

Бангладеш запроваджує смертну кару за зґвалтування. Чому це не врятує жінок від насильства

Жінки Катару мають отримувати дозвіл від чоловіка на подорожі, освіту та лікування — звіт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок