Циркуляція вод Атлантичного океану сповільнилась найбільше за тисячу років – учені

Циркуляція вод Атлантичного океану сповільнилась найбільше за тисячу років – учені

Циркуляція вод Атлантичного океану сповільнилась найбільше за тисячу років – учені
. АР

Кліматологи заявили, що в Атлантичному океані спостерігається сповільнення Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції, яка впливає на Гольфстрім. За їхніми словами, це може призвести до екстремальних погодних змін у Європі та підвищення рівня морів.

Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC) – одна з основних систем циркуляції океану на Землі. Вона перерозподіляє тепло на нашій планеті та має великий вплив на клімат.

Зокрема, АМОС переносить теплу поверхневу воду з Мексиканської затоки в північну частину Атлантичного океану, де вона охолоджується і стає більш солоною, поки не досягає півночі Ісландії. Ця циркуляція супроводжується вітрами, які також сприяють виникненню м'якою і вологої погоди в Ірландії, Великій Британії та інших частинах Західної Європи.

Відповідно до роботи, оприлюдненої у Nature Geoscience, нині спостерігається суттєве сповільнення цієї циркуляції, що може спричинити руйнівні кліматичні зміни в атлантичному регіоні, стверджують автори статті.

Співавтор дослідження Стефан Рамсторф із Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат, заявив The Guardian, що циркуляція вже сповільнилася приблизно на 15%, і наслідки цього помітні вже сьогодні. За його словами, зрештою це призведе до посух на території Європи, підвищення рівня морів та зростання кількості штормів.

"За 20-30 років вона, ймовірно, ще більше ослабне, і це неминуче вплине на нашу погоду, тому ми побачимо посилення штормів і збільшення хвиль тепла в Європі, а також підвищення рівня моря на східному узбережжі США", – сказав він.

Рамсторф разом із вченими з Університету Мейнут в Ірландії та Університетського коледжу Лондона у Великій Британії вважають, що подібного ослаблення не спостерігалося протягом, принаймні, останньої тисячі років. Такого висновку науковці дійшли після вивчення відкладень, крижаних кернів Гренландії та інших непрямих даних, які виявили погодні умови минулого. Безпосередньо ж AMOC вимірюється з 2004 року.

За прогнозами науковців, у разі, якщо глобальне потепління продовжиться, циркуляція ослабне ще більше. На їхню думку, до кінця століття інтенсивність АМОС може знизитись на 34-45%, коли настане "переламний момент" і кліматична система стане незворотно нестабільною.

Що відомо

  • Американські науковці заявили, що білі ведмеді й нарвали витрачають учетверо більше енергії для виживання через танення льоду в Арктиці.
  • Дослідники з Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) вирахували приблизний графік зникнення кількох популяцій білих ведмедів. За їх прогнозами, цей вид зникне до 2100 року, якщо людство не докладе більше зусиль для боротьби зі зміною клімату.
  • Міжнародна група дослідників встановила, що швидкість танення льодового покрову Землі за останні 23 роки зросла на 65%.
  • Кліматичні зміни призвели до того, що поверх талого льоду на Антарктиді почали цвісти водорості, зелений колір яких видно навіть з космосу.
  • Зміни клімату й танення льодовиків спричинили "бебі-бум" серед пінгвінів Аделі. Науковці пояснюють це тим, що птахи стали більше плавати і менше ходити.
  • Вчені ООН прогнозують, що до кінця цього століття океан буде на 30-110 см вище залежно від зусиль людини щодо скорочення викидів і чутливості крижаних щитів.
  • Науковці прогнозують підвищення щорічної глобальної температури в найближчі п'ять років в 1,5 раза, ніж в доіндустріальні часи.
На початок