До України буде завезено лише перевірену та безпечну вакцину – Шмигаль

До України буде завезено лише перевірену та безпечну вакцину – Шмигаль

До України буде завезено лише перевірену та безпечну вакцину – Шмигаль
. AP

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що для вакцинації населення від COVID-19, буде завезено лише перевірену та безпечну вакцину, яка пройшла всі клінічні випробування. Як відомо, жоден з препаратів з тих, що використовуються нині у світі, не пройшов останньої, четвертої фази випробувань.

"До України буде завезена лише перевірена та безпечна вакцина, яка пройшла всі необхідні клінічні випробування та затверджена в інших розвинених країнах. Запевняю, що всім, хто захоче зробити безкоштовну та безпечну вакцину, буде надана ця можливість відповідно до Національного плану вакцинування", – заявив Шмигаль на засіданні уряду 3 лютого.

За його словами, впродовж найближчих тижнів Україна отримає 117 тисяч доз вакцини компанії Pfizer/BioNTech.

Читайте також: П’ять головних вакцин від COVID-19: наскільки ефективні та як працюють

"Це дози вакцини в межах програми COVAX, які будуть використані насамперед для лікарів, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусом. Вакцини від Pfizer/BioNTech — це лише старт, і вже у лютому - на початку березня ми очікуємо значно більші поставки", – додав він.

Окрім цього, прем'єр заявив, що найближчим часом уряд ухвалить рішення про повернення до адаптивного карантину.

"В Україні наразі спостерігається контрольована і стабільна ситуація щодо поширення коронавірусу. Посилений карантин був дійсно ефективним інструментом, який знизив навантаження на медичну систему та сприяв розірванню ланцюга захворюваності", – сказав Шмигаль.

Що відомо

  • Кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, завадити цьому можуть лише форс-мажорні обставини.
  • Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що у лютому 2021 року Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Міністерство охорони здоров'я України уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії й ще не схвалена Європейським Союзом.
  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади. До середини лютого МОЗ обіцяє укласти договори з постачальниками вакцин. Заступник міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Ярослав Кучер пояснив, як саме та якими способами буде відбуватися запис на вакцинацію.
На початок