"Хочеться зіграти на Олімпіаді". Стаховський - про початок сезону, Кубок Девіса, плани на 2021-й

"Хочеться зіграти на Олімпіаді". Стаховський - про початок сезону, Кубок Девіса, плани на 2021-й

Ексклюзивно
"Хочеться зіграти на Олімпіаді". Стаховський - про початок сезону, Кубок Девіса, плани на 2021-й
. УНІАН

Ексклюзивне інтерв'ю Сергія Стаховського для Суспільне Спорт.

Сергій Стаховський розпочав тенісний сезон у 2021 році із перемоги на кваліфікації та участі в основній сітці Australian Open, де не виступав упродовж п'яти років.

В Австралії Стаховський встиг взяти участь на турнірі в Мельбурні перед початком Australian Open. А ось на першому у 2021 році турнірі Великого Шолому вилетів за підсумками першого раунду - у п'яти сетах Стаховський поступився сербу Душану Лайовичу.

Читайте також: Стаховський у напруженій боротьбі покинув Australian Open

Після Australian Open Стаховський спробував себе у кваліфікації на змаганнях у французькому Монпельє, проте не зміг вийти до основної сітки.

Уже після цих змагань Сергій прилетів до України, де готується до матчевої зустрічі Кубка Девіса у складі України проти Ізраїля. Ця гра відбудеться у п'ятницю-субту, 5-6 березня.

Пряма трансляція матчу Кубка Девіса між Україною та Ізраїлем - на сайті Суспільне Спорт, а також усіх регіональних каналах Суспільного!

За тиждень до початку зустрічі, Стаховський дав ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт. Український тенісист оцінив початок сезону, втрату статусу першої ракетки України, а також майбутні виступи на Кубку Девіса.

  • Про початок сезону та Australian Open

"Можна сказати, що початок сезону був непоганим. Але якщо брати до уваги, що за півтори місяці я там заграв на двох змаганнях - на Australian Open і один турнір ATP, то якось дуже мало. Звісно, умови, які проводилися, карантинна кваліфікація в Досі... Але я грав дуже непогано, це був дуже великий виклик для організаторів - зробити такий крок і проводити кваліфікації не в Австралії. Це, по-перше, було дуже дорого, а по-друге ризиковано".

"Але, на щастя, вважаю, що і для спорту і гравців вони це зробили. А потім вже переліт у Австралію, двотижневий карантин... В реаліях дуже складно оцінювати: пройшло два місяці, а я зіграв у лише у Австралії, а потім відразу матч ATP. Це навіть не можна назвати змаганням".
  • Про підготовку та виступ на Australian Open

"У мене були шанси перемогти. Були брейкболи у п'ятому сеті, у нього [Лайовича] - матчболи у кінці. Він просто зробив цей крок, а я - ні. Але якщо брати взагалі, то мені прикро, що умови - в Австралії були швидкі корти, те, що імпонує і підходить, я грав непогано - але підготуватися шансів не було. 15 днів жорсткого карантину в номері - це реально дуже б'є по фізиці і по динаміці пересування по корту. Сказати, що я грав 5 сетів - це круто, сказати, що моє тіло витримало такі навантаження - теж круто. Але я не був 100% готовий до цих змагань".

  • Про двотижневий карантин перед Australian Open

"На жаль, вони [каранитинні обмеження] впливають. Вони впливають і на графік, і на змагання. Якщо всі минулого року вважали, що у 2021-му буде легше, то вийшло навпаки тільки складніше і з подорожами. Здебільшого нам треба велику кількість паперів підписувати, заповнювати, відправляти, щоб потрапити на змагання до якоїсь країни".

"Тому я упевнений, що воно класно, що це було, але якщо на кожному Грандслемі буде 14-денний карантин, то психологічно це дуже важко. Якщо себе готувати, що будеш сидіти у карантині - це дуже важко. Вважаю, якщо в Австралії наступного року будуть такі ж умови і треба буде летіти в такий самий карантин, багато гравців відмовляться".
  • Ілля Марченко - перша ракетка України

"В команді, якщо чесно, немає різниці, граєш ти першим чи другим номером, оскільки граєш і з першим, і з другим номерами команди суперника. Насправді класно, що у такому віці я і Ілля - ми ще тут і штовхаємо один одного. Є конкуренція, без сумніву. Не буду казати, що мені все одно. Мені приємно, що Марченко мене обігнав, а не я впав і таким чином втратив очки, а він мене обійшов. Ілля класно відіграв двоє змагань, виграв один челенджер і має повне право мене обігнати, бо він показав результат".

Читайте також: Марченко піднявся на 36 позицій, Світоліна залишилася п'ятою. Оновлені рейтинги WTA та ATP

"Мене це стимулює. Міг би сказати, що все, я 15 років був першим. Але реально це стимулює, є конкуренція. Це добре, що у такому віці ми можемо нормально спілкуватися і підстьогувати один одного, а по-друге, що є ця мотивація".

  • Про плани виступити на Олімпіаді
"Поки що невідомо, що буде із календарем. Всі змагання підтверджуються за три місяці наперед. В мене є графік - після Кубка Девіса треба відіграти двоє змагань в Італії, після чого двотижнева перерва і будемо дивитися на календар. Із великих - Париж та Вімблдон, якщо вони будуть. Олімпіаду, звісно, дуже хочеться, ми граємо пару із Денисом Молчановим. Хотів би в одиночці мати шанс. Як резервний варіант - мікс із Еліною Світоліною, якщо вона буде стояти досить високою, а я сподіваюсь, що буде. Спробую зачепитися і сказати: "Давай зіграємо мікс".
  • Про матчі Кубка Девіса із Ізраїлем

"Ми не знаємо їх команду. Ілля їх трохи бачив, бо був у минулому році в Ізраїлі і бачив всіх гравців. Звісно, у нас багато досвіду, а в них його немає. Теніс дуже відкрита гра. Три з половиною років тому ми мали потужний склад - був Долгополов, Марченко, я. Ми перемогли 5:0, але пару, здається, грали п'ять сетів із Молчановим. Це не була така легка перемога, як на папері".

"Нам треба вигравати, шкода, що гратимемо без глядачів через протокол ITF. Але все-таки, вважаю, досвід нам має дати великий і потужний стимул виграти. Багато чого буде залежати від першого дня у п'ятницю, як ми розпочнемо цю зустріч".

Що відомо

  • В оновленому рейтингу ATP Стаховський перебуває на 192-му місці.
  • Окрім Стаховського, до списку збірної України на матч Кубка Девіса потрапили Ілля Марченко, Денис Молчанов, Владислав Орлов та Данило Калініченко.
  • Україна двічі у своїй історії грала проти Ізраїлю. І обидва рази перемагала: у 1999 році українські тенісисти здобули перемогу у протистоянні із рахунком 3:2, а у 2017-му - не програли жодного матчу (5:0).
  • Матч між Україною та Ізраїлем відбудеться 5-6 березня у Київській області.
На початок