Хокей: чемпіонат світу
"Кожен кидок — це дуже емоційно". Воротар Захарченко прокоментував перемогу України у вирішальному матчі ЧС з хокею

"Кожен кидок — це дуже емоційно". Воротар Захарченко прокоментував перемогу України у вирішальному матчі ЧС з хокею

Ексклюзивно
Едуард Захарченко
Едуард Захарченко. ФХУ

Ексклюзивний коментар Едуарда Захарченка для Суспільне Спорт.

Збірна України з хокею виграла чемпіонат світу 2024 року у дивізіоні ІВ. В останньому турі "синьо-жовті" обіграли Литву та здобули підвищення у класі.

До очного матчу Литва та Україна підійшли з однаковою кількістю очок — по 12, "синьо-жовті" випереджали суперника лише за різницею голів. У поєдинку останнього туру вирішувалась доля єдиної путівки у дивізіон ІА — її здобував лише переможець зустрічі.

Україна зрештою обіграла Литву у кожному з періодів та перемогла 4:1. Команда Дмитра Христича у 2025 році виступить у дивізіоні ЧС ІА, другому за рангом у світовому хокеї.

Після перемоги над Литвою ексклюзивний коментар Суспільне Спорт дав голкіпер збірної України Едуард Захарченко, який відіграв матчі проти Нідерландів (4:0) та Китаю (9:0), а у зустрічі з литовцями поступився місцем у старті Богдану Дьяченку. Захарченко відзначив, що дивитися поєдинок на лаві запасних було непросто.

"]Було] дуже складно, бо вболіваю за перемогу та команду. Кожен кидок, поштовх — це дуже емоційно. Переживаю, як і вся країна".

"Атака литовців на Богдана Дьяченка у другому періоді? Це тому що багато емоцій, і кожен хоче перемогти. Велика націленість на ворота, це хокей. Завжди таке, коли обидві команди прагнуть перемогти".

За словами Захарченка, Литва майже нічого не змінила у порівнянні з товариським матчем перед ЧС-2024, який Україна виграла з рахунком 5:2. Водночас суперники досить багато порушували правила через надлишок емоцій.

"Та сама команда [що і під час підготовчих матчів]. Можливо, вони більше на нас налаштувалися і трохи змінили підхід та тактику. Але це ті ж гравці, та ж команда".

"Велика кількість вилучень у Литви? Вимальовувалося, що вони не встигають. І десь не стримували емоцій. Було кілька моментів, що вони порушували [правила]".

Що відомо

  • Україна втретє в історії виграла чемпіонат світу у дивізіоні ІВ, який є третім за рангом у світовому хокеї. Раніше це траплялось у 2013 та 2016 роках.
  • Найціннішим гравцем турніру був визнаний захисник Ігор Мережко. Він же отримав звання найкращого захисника чемпіонату світу-2024.
  • Суперники України на світовій першості 2025 року визначаться після ЧС-2024 у дивізіоні ІА, який проходить зараз та триватиме до 4 травня. У цьому дивізіоні виступають Словенія, Румунія, Угорщина, Італія, Японія та Південна Корея, топ-2 команди вийдуть в еліту, корейці достроково вилетіли у дивізіон ІВ.
На початок