Розпочалась основна сесія мультитесту. На Кіровоградщині підготували 27 екзаменаційних центрів

Розпочалась основна сесія мультитесту. На Кіровоградщині підготували 27 екзаменаційних центрів

В Україні розпочалась основна сесія національного мультипредметного тесту. У Кіровоградській області на основну сесію національного мультипредметного тесту зареєструвалися понад шість з половиною тисяч учасників. Для них підготували 27 екзаменаційних центрів, 13 з них — у Кропивницькому. Їх адреси не розголошують з міркувань безпеки.

Про це розповів Суспільному директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти Анатолій Анісімов.

Третій рік мультипредметний тест складають в умовах воєнного часу. Це комп’ютерне тестування, коли учасники відразу після його завершення бачать свої результати. До початку повномасштабного вторгнення було зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти. Його складали в паперовому вигляді і кожна дисципліна в окремий день.

Анатолій Анісімов пояснив, у цьому році вступники складають три обов’язкових предмети – українську мову, математику та історію України. Торік було два. Четвертий предмет на вибір: це біологія, фізика, хімія, географія, українська література, іноземні мови: англійська, французька, німецька та іспанська. На виконання завдань дається чотири години і 20 хвилин перерви.

"Плануємо, що кожен пункт тестування буде працювати п'ять годин. О 9:50 припиняється доступ на пункт тестування, а о 10:00, як і у всій Україні вже починається сама процедура".

Сказав, якщо учасник без поважної причини спізнився, то у цьому році він не зможе скласти національний мультипредметний тест. Триватиме основна сесія по 25 червня.

Одинадцятикласниця Марія Котолупенко вважає, здавати чотири предмети в один день це дуже важко.

"Психологічно та морально підготуватися важко до такого великого навантаження, для мене було б легше складати в різні дні, але, ми підлаштовуємося під сьогочасні реалії. Переживаю за те, щоб не було довгої повітряної тривоги і звісно, за бали, які потім побачу".

Одинадцятикласниця Софія Ревнивцева розповіла, що хвилюється перед написанням тесту.

"Це дуже важливий і відповідальний для мене етап, я постійно тривожусь, розумію, що якщо я навіть, не складу ці іспити нічого особливо страшного не станеться, але звісно хотілося б вступити вже в цьому році, як і більшість моїх ровесників".

За даними директора Одеського центру оцінювання якості освіти, на відміну від минулого року, цьогоріч пункти та аудиторії центрів тестування обладнають відеоспостереженням та проводитимуть технологічну перерву із застосуванням металодетектора.

"Представник поліції охорони разом з відповідальним за пункт тестування проходять по аудиторії з металошукачем і перевіряють відсутність заборонених предметів, причому це не тільки телефони, гаджети чи пристрої для них, може бути і холодна вогнепальна зброя, дивляться на все, що може вплинути на безпеку. У кожній аудиторії буде відеокамера, вона буде розташована так, щоб ми могли бачити всю аудиторію, керувати цією камерою будуть з Одеського регіонального центру чи Українського".

Під час тривоги учасники тестування мають перебувати в укритті. Якщо тривога триватиме понад дві години, то тест складатимуть у додаткову сесію. Вона відбудеться з 11 по 19 липня.

На початок