Рішення Кропивницького апеляційного суду: Роман Червінський лишається під вартою

Рішення Кропивницького апеляційного суду: Роман Червінський лишається під вартою

Доповнено
У Кропивницькому апеляційному суді продовжать розгляд справи Романа Червінського
У Кропивницькому апеляційному суді продовжать розгляд справи Романа Червінського. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому апеляційному суді 8 травня продовжили розглядати справу колишнього виконувача обов'язків командира частини Сил спецоперацій Романа Червінського. СБУ звинувачує його у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області та знищені українських літаків. Перед початком засідання, яке запланували на 13:30, адвокат обвинуваченого Андрій Йосипов сказав, що на ньому має бути присутній один з ключових свідків цієї справи.

Андрій Йосипов розповів Суспільному, що адвокати клопотали про перенесення розгляду судових засідань з Кропивницького у Київ, зокрема у Печерський чи Шевченківський райсуди. Верховний суд їм відмовив, бо Романа Червінського підозрюють у вчиненні злочину на території Кропивницького району.

Крім цього, адвокат розказав про умови тримання підзахисного у кропивницькому слідчому ізоляторі.

"У понеділок, 6 травня, я зустрічався з Романом Червінським у СІЗО. Умови перебування там набагато гірші, ніж у відділі забезпечення досудового розслідування. Попри це він не скаржиться. Його утримують у підвальному приміщенні, де температура повітря не підвищується до +20 градусів. Це приміщення старої виправної колонії. Тому я не виключаю, що, можливо, будемо ставити питання про його переведення звідти. Звичайно, це залежатиме від його особистого бажання та безпекової ситуації".
"На засіданні має бути ключовий свідок". Адвокат Червінського про продовження розгляду справи у кропивницькому суді
Перед засіданням біля апеляційного суду підтримати Романа Червінського зібрались 20 людей. Суспільне Кропивницький

За інформацією кореспондентки Суспільного Ірина Полулях, яка слідкує за перебігом подій, о 13:00, щоб підтримати Романа Червінського, під будівлю суду прийшли два десятки людей. Вони тримали у руках плакати. Ірина Алєйникова приїхала у Кропивницький з Києва.

“Мене дуже дратує ставлення влади до наших героїв, які зробили подвиг, щоб захистити країну. Особливо в перші дні повномасштабного вторгнення. Роман Червінський робить це протягом дуже багатьох років. Мова йде і про знищення бойовиків самопроголошених "Л/ДНР" і справа вагнерівців. Я вважаю, що його справа немає нічого спільного з правосуддям, він повинен бути на волі”.

Про що клопотали адвокати Червінського

О 14:15 суддя Петро Ремез оголосив засідання відкритим. З шести захисників Червінського участь у ньому брали четверо.

"На засіданні має бути ключовий свідок". Адвокат Червінського про продовження розгляду справи у кропивницькому суді
Роман Червінський та його захисники під час засідання у Кропивницькому апеляційному суді. Суспільне Кропивницький

Засідання почали з клопотання про запрошення як свідка генерала Віктора Ганущака, який був керівником підозрюваного на час операції. Зі слів адвоката Андрія Йосипова, він би засвідчив, що підзахисний все робив не самовільно, а підтвердив, що це ініціатива СБУ. Червінський сказав, що Ганущак спеціально для суду приїхав зі Львова. Суддя Петро Ремез відмовив у задоволенні клопотання.

Після цього перейшли до розгляду апеляційної скарги адвокатів Романа Червінського на дії суддів Кіровоградського районного суду 19 квітня. Зі слів адвокатки Людмили Куси, тоді прокурор погодив автоматичне продовження арешту Червінському. При цьому обвинуваченому не забезпечили права на захист, бо рішення ухвалили без присутності адвокатів.

30 квітня Кропивницький апеляційний суд почав розгляд цієї скарги.

"Мій підзахисний має право з моменту оголошення підозри, щоб поруч був адвокат. На засіданні були п’ятеро представників держави, які не подбали про присутність захисника. Ми вважаємо, що це є грубим порушенням права на захист, ця ухвала підлягає скасуванню".

О 18:20 засідання триває. Адвокати Червінського наполягають про скасування рішення Кіровоградського районного суду. Вважають його незаконним, бо можливість провести засідання за участі адвокатів була.

Прокурор Віктор Кобець заперечив. Пояснив, що 19 квітня через повітряні тривоги можливості провести засідання не було. Тому запобіжний продовжили автоматично, а клопотання він подавав раніше, 12 квітня. За його даними, зібрали достатньо доказів вини Червінського. Назвав дані з показів військового керівництва та керівництва операції.

Адвокат Глоба говорив, що російській стороні не було відомо про конкретний аеродром. Канатове був одним з трьох, куди планувалося залучення російського літака. Роман Червінський зачитав покази свідка, який розповідав, що загиблий на аеродромі ніколи не ходив в укриття. Так було і 22 липня 2022 року.

Засідання тривало понад шість годин. Колегія суддів Петро Ремез, Руслан Бондарчук та Віринея Кабанова вирішили апеляційні скарги адвокатів Людмили Куси та Андрія Йосипова залишити без задоволення. Ця ухвала оскарженню не підлягає.

Наступне засідання у цій справі має відбутись 24 травня у Кіровоградському районному суді.

Що відомо про справу розвідника Романа Червінського

Колишнього співробітника ГУР Романа Червінського (він один з організаторів операції із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнер") у квітні 2023 року СБУ звинуватила у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області. За інформацією речника СБУ Артема Дехтяренка, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. У результаті російські спецслужби отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Засідання у справі у Кропивницькому тривають з 12 квітня. До цього майже рік — у Києві.

Роман Червінський справу проти себе називає політичним замовленням. Вважає це помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зраду на рівні Офісу президента й зриву спецоперації щодо російських найманців приватної військової компанії "Вагнер". Звинувачення проти нього вважає сфальсифікованими. Каже – спецоперація була погоджена.

На початок