Червінський залишається під вартою: Кропивницький апеляційний суд оголосив перерву

Червінський залишається під вартою: Кропивницький апеляційний суд оголосив перерву

Доповнено

Кропивницький апеляційний суд 30 квітня розглядав скаргу адвокатів колишнього виконувача обов'язків командира частини Сил спецоперацій Романа Червінського на рішення Кіровоградського районного суду від 19 квітня про автоматичне продовження запобіжного заходу – тримання його під вартою. СБУ звинувачує його у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області та знищені українських літаків. Засідання було заплановане на 12:00. Через повітряну тривогу розпочалося на півтори години пізніше.

Суд у справі розвідника Червінського 30 квітня
У Кропивницькому із запізненням на понад годину через повітряну тривогу почали суд у справі Романа Червінського. 30 квітня 2024. Суспільне Кропивницький

Про це з місця події повідомила кореспондентка Суспільного Ірина Полулях, яка слідкує за перебігом подій.

Підтримати Романа Червінського під будівлю суду прийшли кропивничани, криворіжці та кияни. За підрахунками Суспільного, 50 людей.

Перед засіданням суду у справі Романа Червінського під будівлею його підтримували, за підрахунками Суспільного, 50 людей
Перед засіданням суду у справі Романа Червінського під будівлею його підтримували, за підрахунками Суспільного, 50 людей. Суспільне Кропивницький

Про що клопотали адвокати

З шести захисників Червінського участь у засіданні брали четверо, один з них – онлайн. Скаргу розглянула колегія суддів: Петро Ремез, Руслан Бондарчук та Віринея Кабанова.

Адвокат Андрій Йосипов попросив суд слухати справу за участі потерпілих обстрілу аеродрому. Заявлені 17 потерпілих. Та чи може призначена колегія суддів слухати справи, які містять державну таємницю.

"Ми маємо визначити законний чи не законний склад суду. Ми не можемо для себе зрозуміти щодо законності чи ні, тому що на сьогодні у нас немає підтвердженої інформації про те, що саме цей склад суддів є постійно діючою колегією суду і вона затверджена рішенням апеляційного суду, в якому ми перебуваємо".

Головуючий суддя Петро Ремез це клопотання відхилив.

Потому адвокати клопотали про відвід прокурора Віктора Кобця. Аргументували це тим, що він вносив неправдиві відомості у повідомлення про підозру Червінському під час досудового слідства у Шевченківському суді Києва. Також, що зникають докази на користь Червінського.

Адвокатка Людмила Куса сказала, що 19 квітня прокурор погодив автоматичне продовження арешту Червінському. При цьому обвинуваченому не забезпечили права на захист, бо рішення ухвалили без присутності адвокатів.

"Приховано від експертів, за результатами висновків яких отримано дві важливі експертизи, документи, які говорять про невинуватість мого підзахисного. Що стосується досудового розслідування. Що стосується розгляду справи у суді першої інстанції на етапі підготовчого засідання. Останній день, 19 квітня, прокурором на етапі судового розгляду будь-якого клопотання у письмовому вигляді про застосування статті 615 подано не було. Ми не були свідками звернення прокурора з письмовим клопотанням суду. Закінчився суд. Як воно там з’явилось?", – сказав адвокат Андрій Йосипов.

Прокурор Віктор Кобець сказав, що 19 квітня заяву про продовження запобіжного заходу подавав через канцелярію районного суду. Інші звинувачення назвав маніпуляцією і безпідставними.

"Така заява була подана в перервах між судовими засіданнями. Реєструвалася до початку засідання, яке не відбулося, у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги. У матеріалах справи міститься інформація за підписом Головнокомандувача ЗСУ, яка також обґрунтовує ту підозру. Факти заявлення неаргументованих відводів прокурору містяться на кожному судовому засіданні. У задоволенні цих неаргументованих заяв стороні захисту було відмовлено".

Роман Червінський сказав, що до обстрілу аеродрому призвели дії російської армії, а не його під час спецоперації.

"Начальник управління СБУ розповідав у грудні 2022 року, що так операція була: "ми відрядили оперативного співробітника у Збройні Сили України". Після виступу Малюка (голова СБУ) допит міняється – "я заборонив цю операцію проводити". Генерал протирічить сам собі. Я кажу, що немає жодного доказу, СБУ контактувало з росіянами. Я не говорив нічого про зосередження".

Клопотання про відвід прокурора суддя Петро Ремез відхилив.

Рішення суду

Засідання з перервами тривало 7 годин. До розгляду апеляційної скарги перейшли о 18:30. Її зачитав суддя Петро Ремез. У ній йшлося про те, що склад колегії Кіровоградської районного суду, на думку адвокатів, незаконний та про те, що вони не змогли потрапити на засідання під час підготовчого засідання 19 квітня. Вважають, право клієнта на захист порушений.

Червінський сказав, що не мав хронічних хвороб до перебування в слідчому ізоляторі. Тепер має панкреатит.запалення підшлункової залози Його адвокат Віктор Василюк заявив, що підсудному не надавали меддопомогу, а це катування.

До дебатів не перейшли. Суд оголосив перерву, Червінський лишається під вартою. Коли відбудеться наступне засідання, суддя Петро Ремез повідомив, погодять зі сторонами окремо.

Про попереднє засідання у справі Червінського 19 квітня

У Кіровоградському районному суді за шість годин засідання оголошували шість перерв через повітряну тривогу та клопотання адвокатів. Не ухвалили жодного рішення. Запобіжний захід Роману Червінському – тримання під вартою, діяв до кінця доби 19 квітня.

О 18:14 після оголошення чергової повітряної тривоги суддя Ігор Гершкул оголосив перерву. Сказав, про час наступного засідання повідомлять пізніше. Потому всіх присутніх попросили покинути приміщення суду.

О 22:00 стало відомо, що Червінського з території суду вивіз конвой. Адвокатка Людмила Куса тоді говорила, що захисники та родичі Червінського не знають куди його повезли.

Наступного дня, 20 квітня, Кіровоградський районний суду повідомив, що 19 квітня Роману Червінському продовжили запобіжний захід — тримання під вартою до 17 червня 2024 року.

Як ухвалу суду про запобіжний захід прокоментував юрист

Ухвалу від 19 квітня прокоментував адвокат з Кропивницького Юрій Усатенко. Він має понад десять років адвокатської практики з кримінальними справами у судах.

Захисники мали бути на засіданні суду під час обрання запобіжного заходу: "Практика свідчить, якщо адвокат навіть не з’явився, то йому телефонують і запрошують на судове засідання. Я не знаю всієї ситуації. Якщо у цьому випадку адвокатам не телефонували, не повідомляли про судове засідання, а в ухвалі написали, що вони не з’явились на виклик, то це порушення права на захист і перешкоджання адвокатській діяльності".

Про місцеперебування обвинуваченого обов’язково повідомляють родичів тільки у випадку затримання. Якщо воно змінюється під час судового розгляду – ні.

Що відомо про справу розвідника Романа Червінського

Колишнього співробітника ГУР Романа Червінського (він один з організаторів операції із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнер") у квітні 2023 року СБУ звинуватила у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області. За інформацією речника СБУ Артема Дехтяренка, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. У результаті російські спецслужби отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Засідання у справі у Кропивницькому тривають з 12 квітня. До цього майже рік — у Києві.

Роман Червінський справу проти себе називає політичним замовленням. Вважає це помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зраду на рівні Офісу президента й зриву спецоперації щодо російських найманців приватної військової компанії "Вагнер". Звинувачення проти нього вважає сфальсифікованими. Каже – спецоперація була погоджена.

На початок