Лаявся та принижував. На Кіровоградщині ув'язнять чоловіка за психологічне насильство стосовно дружини

Лаявся та принижував. На Кіровоградщині ув'язнять чоловіка за психологічне насильство стосовно дружини

В Олександрійському міськрайонному суді Кіровоградської області розглянули справу про домашнє насильство. Вирок винесли уродженцеві селища Нова Прага. Суд дійшов висновку, що чоловік психологічно тиснув на колишню дружину.

Про це йдеться в Державному реєстрі судових розслідувань. Матеріали оприлюднили 24 квітня 2024 року.

Насильство з боку чоловіка було систематичним. Чоловік — дітей не має, на обліку у лікаря психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, офіційно не працює.

"Чоловік наповнював життя жінки стресогенними факторами, тривогою, страхом, емоційним напруженням. Він діяв на психіку шляхом психологічного тиску, образ, погроз, переслідування, принижування", — йдеться у висновках суду.

Перед цим чоловіка за домашнє насильство штрафували (стаття 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Упродовж 2023 року це було двічі — у січні й липні.

У 2024 році стосовно чоловіка застосували Кримінальний кодекс (стаття 126-1 — домашнє насильство). Перший вирок винесли 29 лютого 2024 року за ситуацію, що сталась 7 грудня 2022 року. Чоловік прийшов увечері до колишньої дружини, принижував, залякував, ображав і погрожував. Тоді йому дали один рік. А оскільки це сталося під час випробувального терміну за попередній злочин (він у квітні 2020 року побив іншого чоловіка), то сукупно вийшло 3 роки 3 місяці.

Другий з цьогорічних вироків винесли 24 квітня — за події 3 серпня 2023 року. Тоді він прийшов до воріт будинку, де жила його колишня дружина й попросив винести його речі. Жінка погодилася, але заборонила проходити у двір. Чоловік почав лаятися, ображати й вимагати гроші. Це все тривало до приїзду поліції. Після цього жінка залишила свій будинок й разом з дітьми переїхала в інше місце.

"Він принизив честь і гідність жінки, що призвело до психологічних страждань. Жінка відчувала емоційний дискомфорт. Погіршилась якість її життя, що виразилось у втраті енергійності, пошуку захисту, відсутності позитивних емоцій через негативні переживання", — йдеться у висновках суду про ту ситуацію.

На суді чоловік сказав, що розкаюється. Причиною сварок назвав пияцтво.

"Я шукав нове житло, попросив залишити свої речі у неї, а коли прийшов забирати їх, вона не пустила на подвір`я. Це мене дуже обурило, тому я проявив не стриманість і почав кричати й висловлюватися на її адресу нецензурними словами. Прошу суворо мене не карати".

Попри це, суд кваліфікував поведінку чоловіка за статтею 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство). Знайшли ознаки як психологічного, так і економічного насильства.

Суд дійшов висновку, що чоловік виправлятися не хоче і щоб не було нових випадків, йому призначили покарання — один рік позбавлення волі.

"Встановлені судом обставини переконують у тому, що призначення покарання без ізоляції від суспільства не може бути достатнім для запобігати вчиненню ним нових кримінальних правопорушень", — визначили в суді.

За сукупністю кримінальних правопорушень, з урахуванням вироку від 29 лютого 2024 року остаточно йому дали 3 роки 5 місяців позбавлення волі.

Також з чоловіка відшкодують витрати на психологічну експертизу в сумі 10 660 гривень 90 копійок. Чоловік може оскаржити вирок упродовж 30 днів.

На початок