Заморозки під час цвітіння дерев. Чи буде цього року врожай абрикосів

Заморозки під час цвітіння дерев. Чи буде цього року врожай абрикосів

Ексклюзивно

Ранні сорти абрикосів на Кіровоградщині цього року дадуть менший врожай. Причина — заморозки у квітні. Ранні абрикоси квітли якраз наприкінці березня й на початку квітня. Їх плоди достигнуть у кінці червня й на початку липня.

Про це розповів Суспільному доцент кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Микола Ковальов.

Жителям Кіровоградської області радить обирати середні або пізні сорти абрикосів. Пізні сорти квітнуть наприкінці квітня й на початку травня, а плоди достигають у липні та початку серпня.

"Щодо середніх і пізніх сортів, у принципі, якщо був виконаний план агротехнічних заходів, якщо вчасно провели обрізку й білування дерев і внесли відповідні захисні препарати, то врожай має бути нормальним".
Заморозки під час цвітіння дерев. Чи буде цього року врожай абрикосів і як його отримувати в майбутньому
Ранні сорти абрикосів цього року пережили заморозки під час цвітіння. Суспільне Кропивницький

Для кожного сорту є певні сприятливі температури, розповів Микола Ковальов.

"Для деяких нормально і плюс два, а для деяких і плюс три вже мало. Саме дерево абрикоса взимку може витримувати до мінус 20, мінус 25. Коли воно квітне, то будь-які температури, котрі нижче плюс 10, плюс 15 градусів, негативно впливають на подальший врожай".

Микола Ковальов радить садити абрикоси на пагорбах, у місцях, які менше продуваються вітрами, і захищати абрикоси від хвороб. Найбільш поширена — моніліоз. Це плодова гниль. При ній рослини вражає грибок. Проти нього треба обробляти абрикоси до початку цвітіння й робити це кожні 10-14 днів.

Заморозки під час цвітіння дерев. Чи буде цього року врожай абрикосів і як його отримувати в майбутньому
Перші плоди на абрикосах ранніх сортів. Суспільне Кропивницький

Але найголовніше — обрізка дерев. Абрикоси потрібно обрізати в кінці травня або на початку червня.

"Обов’язково треба робити цю обрізку для того, щоб максимально пізно закладались квіткові бруньки. Тоді абрикоса пропустить момент весняних заморозків".

За словами синоптикині обласного центру з гідрометеорології Вікторії Виноградової, заморозки у квітні були короткострокові, тривали менш як п'ять годин. Але попри короткочасність, температура нижче одного градусу морозу небезпечна для всіх плодово-ягідних культур.

"У першій половині квітня спостерігалась аномально тепла та суха погода. Температури повітря в окремі дні сягали 29 градусів тепла по області. Минулого тижня Кіровоградщина була під впливом активних південних циклонів та атмосферних фронтів. Протягом тижня проходили дощі, місцями спостерігалися грози, пориви вітру сягали 15-20 метрів за секунду. У ніч з 19 на 20 квітня внаслідок вторгнення холодного арктичного повітря з півночі, по території області спостерігались заморозки у повітрі 0-1 градус й на поверхні ґрунту 0-5 градусів".

На початок