З "Мистецького арсеналу" пішла Юлія Ваганова, щоби очолити музей Ханенків

З "Мистецького арсеналу" пішла Юлія Ваганова, щоби очолити музей Ханенків

З "Мистецького арсеналу" пішла Юлія Ваганова, щоби очолити музей Ханенків
.

У "Мистецькому арсеналі" відбулися структурні зміни: Анна Погрібна призначена заступницею генеральної директорки, натомість Юлія Ваганова, яка обіймала посаду заступниці директорки з музейної і виставкової роботи, залишила Арсенал, щоби очолити Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Юлія Ваганова наразі в.о. директорки музею. Конкурс на посаду керівника установи не оголошували. Ваганова обійняла цю посаду після того, як у вересні 2021 року попередню директорку музею Ханенків Катерини Чуєву призначили заступницею міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції.

Перед цим Юлія Ваганова брала участь у конкурсі на посаду директорки Національного художнього музею, але конкурсна комісія проголосувала за іншу кандидатуру. На другий строк переобрали Юлію Литвинець.

"Мені здається, що мій досвід роботи в різних інституціях і мій досвід останніх років дав мені багато компетенцій і можливостей, щоби втілити нові або підсилити вже наявні тренди, які є в музеї", – сказала Ваганова в інтерв'ю перед конкурсом на посаду директорки художнього музею.

Окрім того, що Ваганова була заступницею директорки "Мистецького арсеналу", вона очолювала "Центр сучасного мистецтва" Києво-Могилянської академії, працювала заступницею директора Національного художнього музею України, була кураторкою у Довженко-Центрі.

Анна Погрібна на посаді заступниці директорки "Мистецького арсеналу" відповідає за напрямок цифрової трансформації та освітньої роботи, книжкову та літературну програми.

З "Мистецького арсеналу" пішла Юлія Ваганова, щоби очолити музей Ханенків
Фото: Христина Кулаковська

Також найближчим часом команда Арсеналу збагатиться ще одним відомим артменеджером, який на посаді заступника директорки опікуватиметься питаннями експонування та колекціонування сучасного мистецтва, сказано на сайті установи. Його ім'я стане відомо за тиждень.

Анна Погрібна працює в "Мистецькому арсеналі" понад 4 роки. Відповідала за управління творчими проєктами, зокрема, була проєктною менеджеркою виставок:

  • "Кожны дзень"(2021);
  • "Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації" (2019);
  • "Дивовижні історії Криму" (2019);
  • "Курбас: Нові світи" (2018);
  • "Швидкорозчинний час" (2018);
  • "Фестиваль молодих українських художників" (2017).

Також впроваджувала менторську програму для менеджерів виставкових проєктів інституції, реалізувала проєкт професійних стажувань в "Мистецькому арсеналі" (2018), упорядкувала низку видань до виставок.

Що відомо

  • "Мистецький арсенал" – культурна інституція, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи.
  • Головною будівлею інституції є Старий Арсенал – пам’ятка історії та архітектури національного значення загальною площею понад 60 тисяч метрів. Загалом Національний комплекс займає площу понад 10 гектарів, окрім Старого Арсеналу, включає в себе частину історичних оборонних валів.
  • У 2021 році вдруге Арсенал очолила Олеся Островська-Люта. Конкурс на посаду проходив зі скандалом.
  • Приіоритети розвитку Арсеналу до 2026 року - розробка цифрової стратегії інституції та завершення розробки проєктно-кошторисної документації для комплексної реставрації "Мистецького арсеналу".
  • Музей Ханенків презентує найзначнішу колекцію мистецтва Європи, Азії та Давнього світу в Україні. "Серцем" музейного зібрання  є колекція Богдана та Варвари Ханенків – українських колекціонерів та благодійників кінця XIX – початку XX століття.
  • Колекція музею включає оригінальні твори живопису європейських майстрів, як от: Пітера Пауля Рубенса, Джентіле Белліні, Хуана Сурбарана, Жака-Луї Давіда, Франсуа Буше. Цінними є збірки скульптури та прикладного мистецтва Європи. Рідкісні взірці представлено в колекціях красного й ужиткового мистецтва Ірану, Тибету, Китаю та Японії, в невеличких збірках мистецтва Давньої Греції та Риму, Давнього Єгипту.

Читайте більше

Українська чуттєвість: про що нам говорить сучасна фотографія

Під ім'ям Босха працювала майстерня. Історія реставрації твору, що зберігається в Україні

"Всі ці онлайн-стрімінги з виставок страшенно нудні". Інтерв’ю з Паскалем Ґіленом та Марліс Де Мунк

На початок