Директоркою Національного художнього музею обрано Юлію Литвинець. Що вона обіцяє зробити на посаді

Директоркою Національного художнього музею обрано Юлію Литвинець. Що вона обіцяє зробити на посаді

Директоркою Національного художнього музею обрано Юлію Литвинець. Що вона обіцяє зробити на посаді
.

Юлія Литвинець перемогла у конкурсі на посаду директорки Національного художнього музею України (НХМУ), який відбувся 8 вересня. Члени конкурсної комісії віддали за її кандидатуру 5 голосів. Литвинець переобрана на цю посаду вдруге. Вперше її обрали у 2016 році на подібному конкурсі, до того вона була виконувачкою обов’язків генерального директора НХМУ.

Заступниця директорки "Мистецького арсеналу" Юлія Ваганова, яка також брала участь у конкурсі, набрала 4 голоси.

Конкурс пройшов у Міністерстві культури та інформаційної політики. Журналістам доступу до засідання не надали через карантинні обмеження. Однак за виборами можна було спостерігати наживо — була відеотрансляція.

Кандидатки представили програми розвитку культурної установи, відповіли на питання членів комісії. Після члени комісії близько пів години обговорювали програми кандидаток. Потім проголосували.

Напередодні конкурсу Ваганова та Литвинець в ефірі Радіо Культура розказали, як планують змінити музей, які проблеми необхідно вирішити та чому хочуть очолити установу.

Зокрема Литвинець визначила для себе такі завдання:

  • Завершити реставрацію будівлі музею.
  • Пристосувати музей до потреб маломобільних груп населення.
  • Продовжувати працювати під час карантину, як музей працював у 2020 та 2021 роках.
  • Досліджувати колекцію музею. Останні дослідження виявили два твори Федора Кричевського, які були підписані "невідомий автор".
  • Поповнювати колекцію творами сучасного мистецтва. "В середньому за рік ми поповнюємо колекцію десь на п’ятисот експонатів, з яких більша частина – сучасне мистецтво", — сказала Литвинець.
  • Працювати над переосмисленням історичних мистецьких процесів XX століття.

"Не дивлячись на ситуацію з пандемією, з реставрацією, ми не втратили нашого відвідувача, і ми це можемо продивитися навіть просто по фінансових показниках. Наприклад, на сьогоднішній день свої плани по відвідуванню ми виконали на 93 відсотки. В середньому за рік – від 70 до 100 тисяч відвідувачів", — сказала в інтерв'ю Литвинець.

Прочитати повну версію інтерв'ю з Вагановою та Литвинець можливо за посиланням.

Лише факти

Литвинець — мистецтвознавиця, дослідниця, керівниця Національного художнього музею України. Народилася у 1976 році в Олександрії Кіровоградської області. Закінчила там художню студію і художню школу, потім професійне училище за фахом перебірне ручне ткацтво у Решетилівці. Хотіла стати дизайнером одягу.

Вищу освіту отримала у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури

У 2001 році прийшла працювати в Національний художній музей України на посаду молодшого наукового співробітника. Працювала в інституції директоркою Фонду сприяння розвитку, головним зберігач фондів, в.о. генерального директора та директоркою.

Наукові дослідження:

"Ікони з Покровської церкви с. Сулимівка на Київщині". Кураторка виставок: "Олександра Екстер. Амазонка авангарду" (2008), "Микола Глущенко. Дорогами мандрів" (2009), "Спецфонд. 1937-1939" (2015).

На початок