Меджліс ініціював створення меморіалу жертвам геноциду кримськотатарського народу

Меджліс ініціював створення меморіалу жертвам геноциду кримськотатарського народу

Ексклюзивно
Кримськотатарський прапор
Кримськотатарський прапор. Фото: пресслужба Львівської ОВА

Меджліс кримськотатарського народу ініціював проєкт щодо створення меморіалу жертвам геноциду кримських татар. Над ним зараз ведеться робота, обговорюється місце його розміщення.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомив глава Меджлісу Рефат Чубаров у коментарі Суспільне Крим.

За його словами, в Україні відбулися "дві жахливі вселенського масштабу трагедії" — Голодомор початку 30-х років XX століття та депортація, тобто тотальне вигнання кримськотатарського народу зі своєї батьківщини і майже пів століття, 45 років, насильницького утримання їх у місцях вигнання.

Чубаров зазначив, що Меджлісу хотілося б, аби в українському суспільстві всі усвідомлювали глибину катастрофи, щоб ті, хто побачив цей пам'ятник усвідомили кримськотатарську трагедію як частину української історії, української трагедії, щоб об'єднуватися задля майбутнього України.

"Це дуже важливо, щоб ніколи не було повторення того, що ледве не знищило наші народи. Отже, цей пам'ятник має всіх налаштовувати на те, що такі жахливі злочини проти людяності як Голодомор, як Голокост, як сюргюн — депортації, ніколи не мають повторюватися", — наголосив глава Меджлісу.

Він додав, що особливо це важливо у контексті 10 років російсько-української війни, яка об'єднала людей у захисті України.

"І щоб нам бути впевненими у гарантованому потужному розвитку в майбутньому, дуже важливо, щоби після перемоги, після завершення цієї війни подальша взаємодія усіх індивідів українського суспільства відбувалося на основі цінностей і подій, які для нас мають особливе значення", — зауважив Чубаров.

Депортація кримськотатарського народу

18 травня 1944 року на світанку розпочалася депортація кримськотатарського народу з Криму. У таємній постанові Державного комітету оборони "Про кримських татар" увесь народ звинуватили у зраді та колабораціонізмі і наказали виселити з Криму. Готували цю операцію тиждень, залучивши до неї 32 тисячі НКВСників.

За майже три доби з Криму вивезли близько 200 тисяч кримських татар. У дорозі та в перші роки після виселення загинуло 46% депортованих.

Вивозили переважно до республік Центральної Азії, зокрема до Узбекистану. 10 тисяч кримських татар, солдатів Червоної армії, які повернулися з фронту в Крим, теж депортували. 12 років кримські татари мали статус спецпереселенців, позбавлених громадянських та людських прав і свобод.

Офіційно повертатись до Криму депортованим дозволили у 1989 році.

У 2015 році Верховна Рада визнала депортацію кримськотатарського народу геноцидом.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок