Питання війни мають бути в центрі уваги всіх корінних народів — Чубаров в ООН

Питання війни мають бути в центрі уваги всіх корінних народів — Чубаров в ООН

Ексклюзивно
Постійний форум ООН з питань корінних народів у Нью-Йорку, 2024 рік
Постійний форум ООН з питань корінних народів у Нью-Йорку, США, 2024 рік. Фото: Facebook/Рефат Чубаров

З 15 по 26 квітня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проходить 23-тя сесія Постійного форуму з питань корінних народів. Представники кримських татар зауважили під час заходу, що питання війни має бути у центрі уваги всіх корінних народів.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив Суспільне Крим, чи чують ці меседжі у світі та як це відобразиться у підсумковому документі Форуму.

На чому наголосила українська делегація на Форумі

Цьогоріч назва форуму — "Посилення права корінних народів на самовизначення в контексті Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів: акцентуючи увагу на голосах молоді корінних народів".

"Ми у своїх виступах говорили про те, що сталий розвиток кримськотатарського народу як корінного народу неможливий зараз внаслідок російської окупації Криму. Оскільки сталий розвиток корінного народу забезпечується його безпосередньою участю у розв'язанні всіх тих питань, які стосуються його території, землі, можливості бути суб'єктом усіх процесів. Тому ми робили акцент на те, що питання війни мають бути в центрі уваги всіх корінних народів", — сказав Чубаров.

Він заявляв на Форумі про необхідність більшої солідарності корінних народів світу, щоб впливати на уряди своїх країн, не давати можливості розширенню агресії та припиняти війни, які виникають у світі.

Також обговорювали питання деокупації Криму та необхідності трансформації нинішнього статусу півострова в національно-територіальну автономію — збереження автономного статусу, але на основі визначення суб'єкту цієї автономії, яким є кримські татари.

"Розповідали про ситуацію в окупованому Криму, необхідність більшої мобілізації світової спільноти навколо підтримки України. Зрозуміло, ми говорили про одне з найболючіших питань — питань політв'язнів. Говорили про необхідність знайти механізми, шляхи тиску на Росію для того, щоб їх звільнити", — зазначив глава Меджлісу.

За його словами, українська делегація говорила, що саме військовий тиск в ході війни на Росію, подальша допомога Україні сучасною зброєю створюватиме можливості для полегшення і звільнення кримських політв'язнів.

Чи чують меседжі корінних народів України у світі та як це відобразиться у підсумковому документі Форуму

"Позиція кримськотатарського народу як корінного народу чується іншими делегаціями, бо Україна, кримські татари внаслідок цієї війни є впізнаваними. І зрозуміло, що позиція кожної делегації посилює ці цінності й норми, які вписані в Декларацію ООН про корінні народи. Це те, що ми говорили, особливо в контексті самовизначення, і в межах Декларації ООН про права корінних народів, і головне — у межах закону України про корінні народи в Україні", — наголосив Чубаров.

Він зазначив, що у кінцевому документі Форуму наприкінці квітня буде огляд тих питань, на яких делегації акцентували свою увагу, але там не має бути визначено, що конкретна делегація сказала.

Водночас у підсумковому документі вкажуть, що питання самовизначення корінних народів і успішне розв'язання цього питання у кожній конкретній країні створює основу збереження і розвитку корінних народів.

"Тобто питання самовизначення, як сказав один з делегатів, — це питання виживання корінних народів. І я у своєму виступі завершив лозунгом, що ніщо не може у цьому світі відбуватися щодо корінних народів і ніщо не може бути сказано про корінні народи без самих корінних народів. Участь у розв'язанні питань свого існування, розвитку, свого життя — це не лише право, це вимога, без реалізації якої корінні народи не можуть виживати, а участь означає питання самовизначення", — пояснив Чубаров.

Постійний форум ООН з питань корінних народів — це вищий консультативний орган, який опікується питаннями корінних народів — економічного та соціального розвитку, культури, довкілля, освіти, охорони здоров’я та прав людини.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок